Lasten ravitsemus muuttuu ruokakasvatuksella ja ruokaympäristöä muuttamalla
Tutkimusten mukaan suomalaisten lasten ja nuorten ruokavalio ei ole ravitsemussuositusten mukainen eikä ympäristön kannalta kestävä. Ravitsemushaasteiden voittaminen vaatisi rakenteellisia muutoksia ja terveyttä edistäviä valintoja tukevan ruokaympäristön. Suomesta puuttuu myös valtakunnallista tutkimustietoa lasten ja nuorten ravitsemuksesta.
Suhteessa kansallisiin ravitsemussuosituksiin lasten ravitsemuksen suurimmat haasteet ovat tällä hetkellä liian vähäinen kasvisten, hedelmien ja marjojen saanti, käytetyn rasvan laatu, liika suola sekä joidenkin vitamiinien ja kivennäisaineiden riittämätön saanti. Myös lihan ja maidon liialliseen kulutukseen tulisi kiinnittää huomiota sekä lisätä kestävän kalan ja palkokasvien käyttöä.
Moni lapsi ja nuori aterioi epäsäännöllisesti. Kouluterveyskyselyn 2023 mukaan esimerkiksi 8.–9.-luokkalaisista vain hieman yli 40 % söi aamupalan joka arkiaamu. Epäsäännöllinen ateriarytmi lisää napostelua ja heikkolaatuisten välipalojen syöntiä. Lapset saavat ison osan energiasta ja sokerista välipaloista. Yli kolmannes lapsista saa sokeria yli suositusten.
Hyvä ravitsemus kasvuiässä on terveen kasvun ja kehityksen edellytys. Terveellisillä ruokatottumuksilla, liiallisen sokerin välttämisellä ja ateriarytmillä on iso merkitys myös suunterveydelle ja karieksen hallinnalle. Heikko ravitsemus altistaa ylipainolle ja monille kansantaudeille sekä voi vaikuttaa psyykkiseen hyvinvointiin.
– Ravitsemushaasteet kasautuvat usein esimerkiksi sosioekonomisesti heikoimmassa asemassa oleviin perheisiin, joilla ei ole voimavaroja hyviin valintoihin. Ravitsemukselliset riskiryhmät tulisikin tunnistaa ajoissa, muistuttaa THL:n tutkimuspäällikkö Sari Niinistö.
Ruokaympäristöllä on iso merkitys
Tänä päivänä ruokaympäristössä on paljon terveyttä heikentävää ruokaa saatavilla ja näkyvillä. Ruokaympäristöä voisi muokata terveysperusteisella hinnoittelulla, epäterveellisten elintarvikkeiden mainonnan rajoittamisella ja elintarvikkeiden ravintosisällön parantamisella.
Suomalaisissa päiväkodeissa ja kouluissa on pääosin tarjolla laadukasta ja monipuolista ruokaa. Tutkimusten mukaan esimerkiksi kodin ulkopuolella hoidossa olevat lapset syövät monipuolisemmin ja terveellisemmin kuin kotihoidossa olevat. Varhaiskasvatuksen, koulujen ja oppilaitosten ruokatarjontaa voisi kuitenkin muokata edelleen kasvipainotteisemmaksi ja kehittää lapsille maistuvia reseptejä. Terveyttä edistävä ja kestävä ruokakulttuuri vaatii myös positiivista ruokapuhetta ja ruokakasvatusta. Lapsena opitut makumieltymykset ja tavat säilyvät pitkälle aikuisuuteen, miksi lasten ruokaympäristön merkitys on niin suuri.
Tutkimustieto ja tiedon välittäminen muokkaavat myös ruokaympäristöä. Lasten ravitsemustutkimustieto on koottu eri alueilta ja eri aikoina kootuista tutkimushankkeista. Leikki-ikäisisten ja nuorten koululaisten ruokavaliosta on sirpaleista tietoa, mutta nuorten osalta tieto lähes puuttuu.
– Meillä ei ole saatavilla valtakunnallista, kattavaa tutkimustietoa lasten ja nuorten ravitsemuksesta. Tutkimusta tarvittaisiin, että ravitsemushaasteisin pystyttäisiin puuttumaan paremmin, toteaa tutkimuspäällikkö Sari Niinistö.
Lisätietoja:
Tutkimuspäällikkö (Terveyden ja hyvinvoinnin laitos), FT, ETM Sari Niinistö, sari.niinisto@thl.fi, p. 029 524 7249
Osoitelähde: Terveystoimittajat ry ja STT Info
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Annika Nissinenviestinnän asiantuntija
Puh:040 779 6435annika.nissinen@apollonia.fiSuomen Hammaslääkäriseura Apollonia on 1892 perustettu tieteellinen yhdistys. Apollonia järjestää riippumattomaan tietoon perustuvaa täydennyskoulutusta, tukee hammaslääketieteellistä tutkimusta ja välittää tutkimustietoa suunterveydestä. www.apollonia.fi
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Suomen Hammaslääkäriseura Apollonia
Hammaslääketieteelle yli 230 000 € tutkimusapurahoja.21.3.2025 16:00:00 EET | Tiedote
Suomen Hammaslääkäriseura Apollonia, Suomen Hammaslääketieteen Säätiö, Hammaslääkärijärjestöjen yhteisrahasto ja yhteistyökumppanit jakoivat 231 500 euroa tutkimusapurahoja, yhteensä 38:lle alan tukijalle tai opiskelijalle.
Apollonia Symposium 21.–22.3.2025: Tekoäly ja vaikuttavuus suun terveydenhuollossa?14.3.2025 10:10:58 EET | Kutsu
Miten tekoäly auttaa suunterveyden ammattilaisia? Miten selviämme tulevaisuuden haasteista? Miten tuotamme mahdollisimman paljon terveyttä käytössämme olevilla voimavaroilla? Näihin kysymyksiin haetaan vastauksia Apollonia Symposiumissa 21.–22.3.2025
Hampaiden kiinnityskudossairauksien esiintyvyys kasvaa – Käypä hoito -suositus päivitetty12.2.2025 08:09:44 EET | Tiedote
Terve Suomi -väestöterveystutkimuksen mukaan hampaiden kiinnityskudossairauksien esiintyvyys ei ole vähentynyt, vaan kasvaa. Kahdella kolmasosalla aikuisväestöstä on kiinnityskudossairauksista kertovia syventyneitä ientaskuja, ja vaikeaa kiinnityskudossairautta löytyy jo 20-vuotiailta aikuisilta. Kiinnityskudossairaudet ovat alidiagnosoitu kansansairaus, painottaa juuri päivitetty parodontiitin Käypä hoito -suositus.
Hammaslääketiede saa kotimaisen sähköisen tiedelehden27.1.2025 07:05:00 EET | Tiedote
Suomen Hammaslääkäriseura Apollonia aloittaa tiedeartikkelien julkaisemisen uudessa sähköisessä Apollonia – Proceedings of the Finnish Dental Society -tiedelehdessä. Suomalainen hammaslääketiede saa näin oman, kaikille avoimen open access -tiedejulkaisun.
Kuiva suu voi romahduttaa suunterveyden nopeasti6.11.2024 08:02:00 EET | Tiedote
Kuivan suun tunne on yksi tärkeä syy hakeutua hammaslääkärin vastaanotolle. Suun kuivuminen lisää suusairauksien riskiä ja heikentää elämänlaatua. Kuivan suun syy on tärkeä selvittää mahdollisimman pian ja aloittaa tukihoidot, sillä suunterveys voi romahtaa nopeastikin.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme