SRVA-toiminta on tärkeää eläinsuojelutyötä
Metsästäjien tekemä suurriistavirka-apu (SRVA) on laajasti arvostettua. SRVA-toiminnan vaarantaminen olisi valtava mainehaitta metsästykselle ja tuottaisi turhaa kärsimystä kolareissa loukkaantuneille eläimille.
SRVA on yhteiskunnallisesti ehkä näkyvintä metsästäjien tekemää vapaaehtoistyötä, jonka puutteesta kärsisi ennen kaikkea liikenteessä loukkaantuneet eläimet.
Riistaonnettomuuspaikalle koirineen saapuva SRVA-toimija tekee käytännön eläinsuojelua etsimällä loukkaantuneen eläimen maastosta ja tarvittaessa lopettamalla sen. Erityisosaamista vaativa työ onkin laajasti arvostettua.
- Kyse on todella mittavasta vapaaehtoistyöstä, joka luo myönteistä kuvaa metsästyksestä myös suuren yleisön suuntaan. Liikenteessä loukkaantuneiden eläinten etsiminen syksyn pimeydessä ei ole mahdollista ilman osaavia metsästäjiä ja heidän koiriaan, Suomen riistakeskuksen apulaisjohtaja Jari Pigg sanoo.
Viime päivinä julkisessa keskustelussa, erityisesti sosiaalisessa mediassa, on väläytelty ajatusta SRVA-lakoista vastalauseena KHO:n karhun metsästystä koskevaan päätökseen.
- Vaikka karhun metsästyksen tulevaisuus huolettaa metsästäjiä ja tilanne on turhauttavakin, täytyy muistaa, että SRVA-toiminnan häiriöistä kärsivät liikenteessä loukkaantuneet eläimet, Pigg muistuttaa.
Riistanhoitoyhdistysten organisoima vapaaehtoisuuteen perustuva SRVA hoiti vuonna 2022 yhteensä 15 300 SRVA-tapahtumaa. 1 282 SRVA-yhteyshenkilöä päivystää ympärivuorokauden hälytyspuhelinta, johon vastataan keskimäärin 45 sekunnissa. SRVA tuottaa myös kaiken olemassa olevan tiedon hirvieläinonnettomuuksista.
- Toivomme, että metsästäjät jatkavat SRVA-työtä sopimusten puitteissa, Pigg sanoo.
SRVA välittää virka-apua
SRVA on riistanhoitoyhdistysten ylläpitämä organisaatio, joka välittää poliisille metsästäjien virka-apua suurriistakonflikteissa. Tavallisimpia SRVA-tehtäviä ovat kolareissa loukkaantuneiden hirvieläinten, suurpetojen ja villisikojen jäljestäminen sekä suurpetojen karkotukset taajaan asutulta alueelta.
Toiminta perustuu poliisin ja riistanhoitoyhdistysten välisiin sopimuksiin sekä riistahallintolakiin. Hälytysjärjestelmä käynnistyy poliisin antamalla virka-apupyynnöllä. Mukana olevat metsästäjät, koiranohjaajat ja metsästysseurat toimivat vapaaehtoispohjalta.
Virka-apupyynnön jälkeen tapahtuvaan käytännön jäljestys- ja karkotustoimintaan on kukin riistanhoitoyhdistys luonut omat toimintamallinsa ja verkostonsa. Organisaation käytännön toimijoita ovat alueen metsästysseurat, kokeneet suurriistan metsästäjät sekä koulutetut koiranohjaajat ja koirat.
SRVA-toiminnassa ei ole kyse metsästysoikeuteen sidotusta metsästyksestä vaan eläinsuojelullisista syistä poliisin valtuuttamana suoritettavasta tehtävästä, joka voidaan suorittaa metsästysoikeudesta riippumatta.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Jari PiggApulaisjohtaja
Puh:029 431 2102jari.pigg@riista.fiLinkit
Suomen riistakeskus on itsenäinen julkisoikeudellinen laitos, joka edistää kestävää riistataloutta, tukee riistanhoitoyhdistysten toimintaa ja huolehtii riistapolitiikan toimeenpanosta sekä vastaa sille säädetyistä julkisista hallintotehtävistä.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Suomen riistakeskus
En vilsen älg kan dyka upp på vägen – var uppmärksam bakom ratten14.4.2025 09:00:00 EEST | Pressmeddelande
Våren och försommaren är den tid på året när unga älgar söker nya levnadsområden. Oerfarna individer kan förirra sig till tätorter och livligt trafikerade vägar, vilket ökar risken för olyckor.
Eksynyt hirvi voi yllättää tiellä – pysy tarkkana ratissa14.4.2025 09:00:00 EEST | Tiedote
Kevät ja alkukesä ovat aikaa, jolloin nuoret hirvieläimet etsivät itselleen uusia elinalueita. Kokemattomat yksilöt voivat harhautua taajamiin ja vilkkaasti liikennöidyille teille, mikä lisää onnettomuusriskiä.
Finlands viltcentral testar björnsäkra soptunnor9.4.2025 10:00:00 EEST | Pressmeddelande
Finlands viltcentral startar ett test av björnsäkra sopkärl för att minska björnbesök på gårdar och runt soptunnor. Målet är att med hjälp av nya tekniska lösningar och rådgivning förebygga möten mellan björnar och människor.
Suomen riistakeskus testaa karhuturvallisia jäteastioita9.4.2025 10:00:00 EEST | Tiedote
Suomen riistakeskus käynnistää karhuturvallisten jäteastioiden testauksen vähentääkseen karhujen vierailuja pihoilla ja roska-astioilla. Tavoitteena on ennaltaehkäistä karhujen ja ihmisten välisiä kohtaamisia uusien teknisten ratkaisujen ja neuvonnan avulla.
Kutsu medialla: Karhuvahinkojen ennaltaehkäisy – esittelyssä karhunkestävä roska-astia1.4.2025 08:40:00 EEST | Kutsu
Tervetuloa Ylämyllylle Liperiin kuulemaan ajankohtaista tietoa karhuvahinkojen ennaltaehkäisystä. Kevään edetessä ensimmäiset karhut ovat heränneet talviuniltaan ja etsineet ravintoa läheltä ihmisasutusta, myös roska-astioita tonkimalla. Medialle tarkoitetussa tilaisuudessa esitellään karhunkestävä roska-astia, joka on yksi kehitteillä oleva keino ehkäistä karhujen hakeutumista asutuksen läheisyyteen ravinnon perässä.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme