Päihdeongelmista kärsivät kohtaavat instituutioissa epäinhimillistä kohtelua
Tutkimusartikkelin mukaan päihdeongelmaisten turha kärsimys olisi vältettävissä panostamalla palveluiden saatavuuteen ja laatuun, resurssien riittävyyteen, sekä päihdeongelmista kärsivien ihmisarvoiseen kohteluun.
Alkoholi-, huume- ja rahapelitutkimuksen seura (AHR) myönsi tunnustuspalkinnon Riikka Perälän ja Anna Lepon kirjoittamalle artikkelille, jossa tutkittiin päihteisiin liittyviä institutionaalisia ongelmatilanteita eduskunnan oikeusasiamiehen ratkaisuissa.
Tutkija Riikka Perälä Y-Säätiöstä ja yliopistonlehtori Anna Leppo Helsingin yliopistosta selvittivät tutkimuksessaan, millainen rooli yhteiskunnallisilla instituutioilla on päihdeongelmiin liittyvän huono-osaisuuden tai muun kärsimyksen ylläpitämisessä ja lisäämisessä. Tutkimusaineistona oli eduskunnan oikeusasiamiehen ratkaisut ja tarkastuskertomukset, joita oli 57 kappaletta.
Tulosten perusteella päihdeongelmista kärsivät ihmiset kohtaavat epäinhimillistä kohtelua ja muuta kärsimystä tuottavia tilanteita yhteiskunnan instituutioissa ja toimintakäytännöissä. Ongelmia havaittiin erityisesti päihdepalveluiden saatavuudessa ja laadussa sekä inhimillisten perusoikeuksien toteutumisessa. Erityisen vaikeassa asemassa ovat jo valmiiksi haavoittuvassa asemassa olevat ihmisryhmät kuten asunnottomat tai lastensuojelun asiakkaat.
- Pyrkimys päihteiden käytön kontrollointiin näyttää antavan syyn perustelemattomaan, jopa nöyryyttävään, vallankäyttöön tutkimissamme instituutioissa, Perälä ja Leppo toteavat artikkelissa.
- Instituutioiden puutteelliset ja jopa epäinhimilliset toimintatavat voivat entisestään heikentää päihdeongelmista kärsivien hyvinvointia, tutkijat sanovat.
Rohkea ja uudenlainen tutkimus
Yhteiskuntapolitiikka-lehdessä julkaistu voittaja-artikkeli valittiin AHR-seuralle tulleista ehdotuksista. Valinnan tekivät tutkimusprofessori Pekka Hakkarainen ja professori Lasse Murto. Tutkimus sai erityiskiitosta rohkeasta avauksesta ja innovatiivisesta lähestymistavasta päihdeongelmista käytävään keskusteluun, jossa katse suunnataan yksilöllisten tekijöiden sijaan yhteiskunnallisiin instituutioihin.
- Artikkeli on taitavasti laadittu, uudenlaista aineistoa käyttävä tutkimus, joka samalla tuo keskusteluun vahvan eettisen puheenvuoron, Hakkarainen ja Murto toteavat lausunnossa.
Tutkimustyötä rahoitti Alkoholitutkimussäätiö. Tunnustuspalkinto myönnettiin 14.11.2023 AHR-seuran syysseminaarissa Tieteiden talolla Helsingissä.
AHR – Alkoholi-, huume- ja rahapelitutkimuksen seura ry on vuonna 1960 perustettu yhdistys, jonka tavoitteena on toimia tieteellisen alkoholi-, huume- ja rahapelitutkimuksen edistämiseksi.
Lue lisää artikkelipalkinnosta ja seurasta AHR:n kotisivuilta: https://ahrseura.fi/
Palkittu tutkimusartikkeli:
Riikka Perälä & Anna Leppo (2022) Turha kärsimys: Päihteisiin liittyvät institutionaaliset ongelmatilanteet eduskunnan oikeusasiamiehen ratkaisuissa. Yhteiskuntapolitiikka, 87(1), 45-55.
Lisätiedot:
Riikka Perälä
riikka.perala@ysaatio.fi
Puh. 020 7020355
Anna Leppo
anna.leppo@helsinki.fi
Puh. 029 4124758
Anu Sirola, AHR:n puheenjohtaja, tutkijatohtori (Jyväskylän yliopisto). Alkoholi-, huume-, ja rahapelitutkimuksen seuran toiminta ja artikkelipalkinto
anu.r.s.sirola@jyu.fi
Puh. 050 347 4820
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Helsingin yliopiston mediapalvelu
Puh:02941 22622mediapalvelu@helsinki.fiHelsingin yliopisto on yli 40 000 opiskelijan ja työntekijän kansainvälinen tiedeyhteisö, joka toimii neljällä kampuksella Helsingissä ja usealla muulla paikkakunnalla Suomessa. Kansainvälisissä yliopistovertailuissa Helsingin yliopisto sijoittuu maailman parhaan yhden prosentin joukkoon. Helsingin yliopisto on perustettu vuonna 1640.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Helsingin yliopisto
Istukan geenit antavat uutta tietoa hedelmöityshoitojen vaikutuksista lapsiin19.12.2024 12:05:25 EET | Tiedote
Hedelmöityshoidoissa käytettyjen menetelmien vaikutusta lasten kehitykseen selvitettiin ensi kertaa tutkimalla istukan geenejä. Ero pakastetuista alkioista ja tuoresiirrolla alkunsa saaneiden raskauksien välillä näkyi istukoissa selvästi. Lisäksi löytyi muutos lihavuuteen ja kakkostyypin diabetekseen yhdistetyssä geenissä.
Kuppa kukoisti Etelä-Amerikassa jo ennen Kolumbusta18.12.2024 18:18:27 EET | Tiedote
Muinaisten luurankojen DNA:ta tutkimalla selvisi, että kuppa ja sen sisartaudit olivat Amerikassa jo paljon ennen Kristoffer Kolumbusta. Kolumbus toi taudin mukaan Eurooppaan, ja myöhemmin kolonialismi teki siitä maailmanlaajuisen.
Naisparien todennäköisyys saada lapsia on kasvanut, mutta vain korkeasti koulutetuilla18.12.2024 08:30:00 EET | Tiedote
Korkeasti koulutetut naisparit saavat lapsen useammin kuin vähemmän kouluttautuneet naisparit. Koulutuksen merkitys on korostunut entisestään ajan myötä, selviää Helsingin yliopiston tutkimuksesta.
Lohen geenit paljastavat puberteetin ja evoluution salaisuuksia17.12.2024 12:45:00 EET | Tiedote
Helsingin yliopiston tutkimus osoittaa, miten yksittäinen geeni voi vaikuttaa merkittävästi lohen sukukypsyysikään, joka on ratkaisevan tärkeä lohen elinkaaren kannalta.
Narukuviot valottavat kulttuurien välisiä yhteyksiä ja matemaattisen ajattelun juuria17.12.2024 09:51:50 EET | Tiedote
Tuoreen tutkimuksen mukaan ympäri maailman dokumentoidut sormilla muodostettavat narukuviot voivat viitata jopa vuosituhansia vanhaan yhteiseen kulttuuriperintöön. Tutkimus tarjoaa uudenlaisen tavan tutkia kulttuuristen ilmiöiden kehitystä ja levinneisyyttä matemaattisten menetelmien avulla.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme