Narukuviot valottavat kulttuurien välisiä yhteyksiä ja matemaattisen ajattelun juuria
Tuoreen tutkimuksen mukaan ympäri maailman dokumentoidut sormilla muodostettavat narukuviot voivat viitata jopa vuosituhansia vanhaan yhteiseen kulttuuriperintöön. Tutkimus tarjoaa uudenlaisen tavan tutkia kulttuuristen ilmiöiden kehitystä ja levinneisyyttä matemaattisten menetelmien avulla.
Helsingin yliopiston, Aarhusin yliopiston, Tanskan kansallismuseon ja Seattlen yliopiston yhteisessä tutkimuksessa tarkasteltiin perinteisten narukuvioiden kognitiivista, kulttuurillista ja historiallista merkitystä. Narukuvioilla tarkoitetaan pelejä ja leikkejä, joissa narusilmukasta luodaan sormien avulla erilaisia kuvioita. Tutkimuksessa selvitettiin, ovatko tietyt narukuviot kehittyneet eri puolilla maailmaa toisistaan riippumatta vai ovatko ne osa yhteistä kulttuurista perintöä.
Löydökset osoittivat, että tietyt narukuviot ovat maailmanlaajuisesti laajalle levinneitä. Tämä viittaa joissain tapauksissa yhteiseen, jopa vuosituhansia vanhaan kulttuuriseen perimään. Tutkimuksessa analysoitiin 826 narukuviota 92 kulttuurista eri puolilta maailmaa. Tutkijat löysivät kaikkiaan 83 eri kulttuureissa toistuvaa narukuviota.
– Esimerkiksi arktisessa Amerikassa ja Tyynenmeren alueen kulttuureissa ilmenee keskenään hyvin samankaltaisia naruleikkejä. Nämä ovat selkeitä esimerkkejä siitä, miten perinteiset narukuviot ovat kulkeneet kansojen muuttoliikkeiden mukana vuosisatojen tai -tuhansien ajan. Toisaalta havaitsimme myös, että joitain kuvioita löytyy vain tietyiltä alueilta, mikä puolestaan voi kertoa eristyneisyydestä ja paikallisesta innovoinnista, kertoo tutkijatohtori Roope Kaaronen bio- ja ympäristötieteellisestä tiedekunnasta.
Naruleikit yhdistävät taiteen, leikin, käsityön, tarinankerronnan ja matemaattisen ajattelun
Narukuviot ovat konkreettinen esimerkki kulttuurisista piirteistä, jotka yhdistävät taiteen, leikin, käsityön, tarinankerronnan ja matemaattisen ajattelun. Tällaiset ihmiskunnan jakamat perinteet voivat auttaa ymmärtämään ihmisen luovuutta, kognitiivista kehitystä ja matemaattisen ajattelun alkuperää.
- Monimutkaiset narukuviot osoittavat, miten ihmiset kehittävät kognitiivisesti haastavia leikkejä, kuten nykyään esimerkiksi shakin tai sudokujen muodossa, sanoo Kaaronen.
Tutkijat rakensivat narukuvioiden “sukupuun”
Tutkimuksessa hyödynnettiin matemaattista solmuteoriaa ja kehitettiin menetelmä, jolla voidaan tuottaa laskennallisesti kullekin narukuviolle DNA:n kaltainen symbolinen kuvaus. Tämä mahdollistaa narupelien vertailun kulttuurienvälisesti ja narukuvioiden "sukupuun" rekonstruoinnin.
Menetelmä mahdollistaa lukuisten varhaisten teknologioiden evolutiivisen tutkimuksen, mikä voi auttaa arkeologeja ja antropologeja tutkimaan kulttuuriperintöä.
– Kehitettyjä analyysimenetelmiä voidaan hyödyntää myös muunlaisten narusta, nuorasta, langasta tai köydestä valmistettujen esineiden, kuten solmujen, kalaverkkojen ja tekstiilien, kvantitatiivisessa tutkimuksessa sekä kulttuurienvälisissä vertailuissa. Digitaalisten menetelmien ja laskennallisten työkalujen avulla voimme säilyttää ja ymmärtää tätä kulttuuriperintöä paremmin sekä varmistaa sen siirtymisen tuleville sukupolville, Kaaronen kuvailee.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Roope KaaronenTutkijatohtori
Puh:0405765068roope.kaaronen@helsinki.fiEeva KarmitsaViestintä, Helsingin yliopisto
Puh:0294158461Puh:0504150396eeva.karmitsa@helsinki.fiHelsingin yliopiston mediapalvelu
Puh:02941 22622mediapalvelu@helsinki.fiHelsingin yliopisto on yli 40 000 opiskelijan ja työntekijän kansainvälinen tiedeyhteisö, joka toimii neljällä kampuksella Helsingissä ja usealla muulla paikkakunnalla Suomessa. Kansainvälisissä yliopistovertailuissa Helsingin yliopisto sijoittuu maailman parhaan yhden prosentin joukkoon. Helsingin yliopisto on perustettu vuonna 1640.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Helsingin yliopisto
Kuppa kukoisti Etelä-Amerikassa jo ennen Kolumbusta18.12.2024 18:18:27 EET | Tiedote
Muinaisten luurankojen DNA:ta tutkimalla selvisi, että kuppa ja sen sisartaudit olivat Amerikassa jo paljon ennen Kristoffer Kolumbusta. Kolumbus toi taudin mukaan Eurooppaan, ja myöhemmin kolonialismi teki siitä maailmanlaajuisen.
Naisparien todennäköisyys saada lapsia on kasvanut, mutta vain korkeasti koulutetuilla18.12.2024 08:30:00 EET | Tiedote
Korkeasti koulutetut naisparit saavat lapsen useammin kuin vähemmän kouluttautuneet naisparit. Koulutuksen merkitys on korostunut entisestään ajan myötä, selviää Helsingin yliopiston tutkimuksesta.
Lohen geenit paljastavat puberteetin ja evoluution salaisuuksia17.12.2024 12:45:00 EET | Tiedote
Helsingin yliopiston tutkimus osoittaa, miten yksittäinen geeni voi vaikuttaa merkittävästi lohen sukukypsyysikään, joka on ratkaisevan tärkeä lohen elinkaaren kannalta.
Anoreksian vakavuus ja kesto linkittyvät autismikirjon piirteisiin16.12.2024 12:15:17 EET | Tiedote
Autismikirjon piirteet, kuten vaikeudet tunteiden tunnistamisssa tai ajattelun ja toiminnan joustamattomuus, ovat kietoutuneet syömishäiriön oireisiin. Ne voivat myös vaikeuttaa anoreksian hoitoa. Näiden piirteiden ymmärtäminen voisi parantaa syömishäiriön hoitotuloksia ja täten vähentää inhimillistä kärsimystä sekä tuoda yhteiskunnalle kustannussäästöjä.
Sukupuolinen epätasa-arvo on klassisen musiikkikulttuurin hiljaisesti hyväksytty käytäntö16.12.2024 10:16:34 EET | Tiedote
Anna Ramstedt tarkastelee tutkimuksessaan sukupuolittunutta epätasa-arvoa, epäasiallista käytöstä ja henkistä väkivaltaa suomalaisessa klassisen musiikin kulttuurissa.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme