Pelitutkimuksesta luonnon hyvinvointivaikutuksiin: Päijät-Hämeen tiedeyhteisö esittelee tuloksiaan Lahden tiedepäivässä
Alueen suurin vuosittainen tiedetapahtuma järjestetään Niemen kampuksella 21.11. Kaikille avoimen ja maksuttoman Lahden tiedepäivän tarkoituksena on esitellä Päijät-Hämeessä tai Päijät-Hämeestä tehtävän tutkimus- ja kehitystyön tuloksia.
Marraskuussa vietetään jälleen tutkimuksen juhlapäivää, kun Lahden tiedepäivä kutsuu alueen tiedeyhteisön, korkeakoulujen sidosryhmät ja ennen kaikkea tieteestä kiinnostuneet kansalaiset nauttimaan yli 60 katsauksesta uusiin tutkimustuloksiin.
- Tiede ja tutkimus ovat nyt tällä alueella hyvässä nosteessa. Hienoa, että ohjelmaan on saatu myös verrattain uusien tieteenalojen kuten pelitutkimuksen edustajia. Tiedepäivä pysyy ajankohtaisena kaikkien näiden rohkeiden tutkijoiden ansiosta, kertoo tapahtumaa koordinoiva Kaisa Vuorivirta Lahden Yliopistokampukselta.
Tapahtuman ensimmäisen pääpuheenvuoron pitää ravitsemustieteen professori Mikael Fogelholm (Helsingin yliopisto) otsikolla Tulevaisuuden ruoka, mitä me syömme 2030. Toisesta pääpuheenvuorosta vastaa alueella pitkän uran tehnyt professori ja ylilääkäri Markku Kauppi (Päijät-Hämeen hyvinvointialue), jonka Katsaus reumasairauksien hoidon kehitykseen Päijät-Hämeessä ja maailmalla nivoo yhteen paikallisia kehityskulkuja ja lääketieteen kehitystä.
Kolmestatoista sessiosta koostuva ohjelma liikkuu tieteenalasta toiseen. Aihepiirit ovat ajankohtaisia ja niissä ollaan aikamme isojen ilmiöiden kuten vihreä siirtymän, kaupunkikehityksen, työhyvinvoinnin ja maahanmuuton äärellä. Koko ohjelmaan ja esitysten abstrakteihin voi tutustua tapahtumasivuilla www.lahdentiedepaiva.fi.
Poimintoja ohjelmasta:
Aamupäivän Planetaarinen terveys – kohti luontopositiivisuutta -sessiossa tarkastellaan luonnon hyvinvointivaikutuksia ja merkitystä asukkaille. Kati Honkasen (Itä-Suomen yliopisto) esitys Liipolan lasten hyvinvointipaikat avaa tutkimusta, jossa selvitettiin millaiset paikat ovat merkityksellisiä 2–12-vuotiaiden Liipolan lähiöissä asuvien lasten hyvinvoinnille heidän oman kokemuksensa perusteella ja miksi.
Jari Haapalan (Ilmatieteen laitos) esitys Lumen ja jään merkityksestä ilmastoon ja ihmiseen on katsaus siihen, miten lunta ja jäätä on kuvattu kuvataiteessa, mitä tiedämme kryosfäärin tulevaisuuden kehityksestä ja millaisia vaikutuksia sillä on ihmiskunnalle. Esitys sijoittuu iltapäivän sessioon Sateen ropinaa - sään ja ilmaston estetiikasta.
LUT-yliopiston voimakkaasti kasvava pelitutkimus esittäytyy monesta eri näkökulmasta omassa sessiossaan Game Research in Lahti. Sonja Hyrynsalmi ja Erno Vanhala tarkastelevat esityksessään Getting to know the Lahti region via location-based games Pokemon Gon ja geokätköilyn kaltaisia ratkaisuja, joilla omaan lähiympäristöön tutustumisen voi pelillistää.
Vesijärvi on jo pitkään toiminut huippututkimuksen paikkana. Matti Kotakorven (Helsingin yliopisto) esitys Merkittyjen kuhien, särkien ja lahnojen liikkuminen Vesijärvessä tarjoaa kalojen liikkeistä uusinta tietoa, jota voidaan hyödyntää järven kalaston- ja vesienhoidossa. Esitys sijoittuu iltapäivän sessioon Luonto elinympäristönä.
Lahden tiedepäivää vietetään LAB-ammattikorkeakoulun tiloissa Mukkulankatu 19:ssa 21.11. klo 9–16. Tapahtuman järjestävät Lahden Yliopistokampus, LAB-ammattikorkeakoulu, Päijät-Hämeen hyvinvointialue ja Haaga-Helia ammattikorkeakoulun Vierumäen kampus.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Kaisa VuorivirtaAsiantuntijaLahden Yliopistokampuksen koordinaatioyksikkö
Lahden tiedepäivän koordinaattori
Minna-Maija SalomaaPääsihteeriLahden Yliopistokampus
Puh:+358 50 595 8953minna-maija.salomaa@lahdenyliopistokampus.fiJari HaapalaTutkimusprofessoriIlmatieteen laitos
Lumen ja jään merkityksestä ilmastoon ja ihmiseen
Sonja HyrynsalmiNuorempi tutkijaLUT-yliopisto
Getting to know the Lahti region via location-based games
Erno VanhalaYliopisto-opettajaLUT-yliopisto
Getting to know the Lahti region via location-based games
Matti KotakorpiTutkimusinfran päällikkö, bio-ja ympäristötieteellisen tiedekunnan biologiset asematHelsingin yliopisto
Merkittyjen kuhien, särkien ja lahnojen liikkuminen Vesijärvessä
Kati HonkanenVäitöskirjatutkijaItä-Suomen yliopisto
Liipolan lasten hyvinvointipaikat
Kuvat
Linkit
Lahden Yliopistokampus
Lahden Yliopistokampuksella toimivat Helsingin yliopisto ja LUT-yliopisto muodostavat yli 250 asiantuntijan lahtelaisen tiedeyhteisön, joka tekee monialaista, kansainvälisen tason tutkimusta ja antaa kattavasti opetusta tutkintokoulutuksesta tiedekasvatukseen. Yliopistokampus toimii vuorovaikutuksessa ympäröivän yhteiskunnan kanssa ja edistää toiminnallaan alueen kehittymistä.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Lahden Yliopistokampus
Kansainvälinen planetaarisen terveyden konferenssi Lahteen helmikuussa4.12.2023 13:29:59 EET | Tiedote
People and Planet: from Theory to Solutions – towards Transformations -konferenssissa etsitään ratkaisuja ihmisen ja ympäristön hyvinvoinnin parantamiseksi. 13.-15.2.2024 Lahdessa järjestettävän konferenssin ohjelma on juuri julkaistu ja ilmoittautuminen avattu.
Kansainvälinen planetaarisen terveyden konferenssi Lahteen helmikuussa4.12.2023 13:02:52 EET | Tiedote
People and Planet: from Theory to Solutions – towards Transformations -konferenssissa etsitään ratkaisuja ihmisen ja ympäristön hyvinvoinnin parantamiseksi. 13.-15.2.2024 Lahdessa järjestettävän konferenssin ohjelma on juuri julkaistu ja ilmoittautuminen avattu.
International conference on planetary health in Lahti in February4.12.2023 13:02:52 EET | Press release
The People and Planet: from Theory to Solutions - towards Transformations conference looks for solutions to improve human and environmental well-being. The program for the conference, which will take place in Lahti, Finland, on 13-15 February 2024, has just been published and registration is now open.
Lahden Yliopistokampuksen uusi strategia korostaa yhteistyötä ja kestävyyttä22.11.2023 12:41:15 EET | Tiedote
Lahden Yliopistokampuksen strategia julkistettiin Lahden tiedepäivän iltajuhlassa 21.11.2023. Strategian pohjana on Helsingin yliopiston, LUT-yliopiston ja Lahden kaupungin välinen yliopistokeskussopimus. Tarkoituksena on luoda suuntaviivoja yliopistojen alueelliselle toiminnalle ja yhteistyölle.
Koodauspajoista ja tiedekerhoista kasvoi tuhansia lapsia ja nuoria tavoittava tiedeluokka – Päijät-Hämeen LUMA-keskus juhlii 10-vuotista taivaltaan2.11.2023 08:25:31 EET | Tiedote
Marraskuussa Lahdessa juhlitaan tiedekasvatusta, kun Päijät-Hämeen LUMA-keskuksen perustamisesta tulee kuluneeksi 10 vuotta. Helsingin yliopiston tiedekasvatusverkostoon kuuluva keskus on kehittynyt vuosien varrella vahvaksi alueelliseksi toimijaksi, joka innostaa lahtelaisia ja päijäthämäläisiä lapsia ja nuoria luonnontieteiden, matematiikan ja teknologian (LUMA) harrastamiseen ja opiskeluun.