Kansainvälinen planetaarisen terveyden konferenssi Lahteen helmikuussa
People and Planet: from Theory to Solutions – towards Transformations -konferenssissa etsitään ratkaisuja ihmisen ja ympäristön hyvinvoinnin parantamiseksi. 13.-15.2.2024 Lahdessa järjestettävän konferenssin ohjelma on juuri julkaistu ja ilmoittautuminen avattu.
Planetaarinen terveys tarkoittaa ihmiskunnan terveyttä ja luonnonjärjestelmien tilaa, josta se riippuu. Aikamme suuret ongelmat liittyvät monimutkaisiin järjestelemiin ja toisiinsa nivoutuneisiin kriiseihin: ilmastonmuutokseen, luontokatoon ja eräiden kansansairauksien lisääntymiseen. Megatrendit kuten digitalisaatio ja väestön ikääntyminen tuovat omat haasteensa ja mahdollisuutensa. Tiedepohjaiset järjestelmätason ratkaisut ovat välttämättömiä kestävän siirtymän onnistumiseksi.
People and Planet -konferenssin ohjelma on rakennettu siitä lähtökohdasta, että haasteet ovat yhteisiä ja ne voidaan ratkaista vain yhdessä. Lahteen saapuu tutkijoita, asiantuntijoita ja lääkäreitä käsittelemään mm. teknologian terveydenhuollolle tarjoamia mahdollisuuksia, huomispäivän johtajuutta, kaupunkisuunnittelua, luonnon terveysvaikutuksia, kestävää kuluttamista ja liikkumista.
- Isojen haasteiden ratkaisut koostuvat usein monesta pienemmästä palasesta. Tietoa tarvitaan, mutta myös halua toimia. Ilahduttavan moni näyttää ajattelevan näin, sillä hakemuksia esittäjäksi tuli runsaasti lyhyestä hakuajasta huolimatta, kuvailee konferenssin koordinaattori Marju Prass Lahden Yliopistokampukselta.
Ympäristö ja terveys linkittyvät monessa konferenssin puheenvuoroista:
Erikoistutkija Jenni Lehtimäki (Suomen ympäristökeskus) tarkastelee luonnontilaisen maanpeitteen määrän tai monimuotoisuuden yhteyttä lasten terveyteen, erityisesti astmaan, ADHD:hen, autismiin ja atooppiseen ihottumaan.
Professori Hans Orru (Tarton yliopisto) puolestaan kysyy mitä eriarvoinen pääsy viheralueille merkitsee elinajanodotteen ja ulkoisten terveyskustannusten kannalta.
Projektisuunnitelija Liisa Vänttinen (Helsingin yliopisto) esittelee tutkimustietoa ja tietopohjaisia työkaluja, joita hyödyntämällä eri väestönosat voivat päästä nauttimaan liikuntapaikoista ja niiden tarjoamista mahdollisuuksista nykyistä tasa-arvoisemmin.
Arkkitehti Ruth Gow (Bax & Company) kertoo uudesta ilmaisesta työkalusta Healthy Cities Generator, jonka avulla voidaan tarkastella kaupunkisuunnittelun vaikutusta terveyteen.
Konferenssi järjestetään Lahdessa 13.-15.2.2024. Ohjelma on juuri julkaistu ja osallistujien ilmoittautuminen on nyt auki kaikille halukkaille.
Lahden Yliopistokampus, Lahden kaupunki ja Päijät-Hämeen hyvinvointialue järjestävät kongressin yhteistyössä kansainvälisten ja kansallisten kumppanien kanssa. Tapahtuma liittyy Lahden seudun terveys- ja ympäristöohjelmaan Luontoaskel terveyteen 2022–2032.
Yhteyshenkilöt
Marju PrassAsiantuntijaLahden Yliopistokampus
People and Planet -konferenssin koordinaattori
Linkit
Lahden Yliopistokampus
Lahden Yliopistokampuksella toimivat Helsingin yliopisto ja LUT-yliopisto muodostavat yli 250 asiantuntijan lahtelaisen tiedeyhteisön, joka tekee monialaista, kansainvälisen tason tutkimusta ja antaa kattavasti opetusta tutkintokoulutuksesta tiedekasvatukseen. Yliopistokampus toimii vuorovaikutuksessa ympäröivän yhteiskunnan kanssa ja edistää toiminnallaan alueen kehittymistä.
Muut kielet
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Lahden Yliopistokampus
Kansainvälinen planetaarisen terveyden konferenssi Lahteen helmikuussa4.12.2023 13:29:59 EET | Tiedote
People and Planet: from Theory to Solutions – towards Transformations -konferenssissa etsitään ratkaisuja ihmisen ja ympäristön hyvinvoinnin parantamiseksi. 13.-15.2.2024 Lahdessa järjestettävän konferenssin ohjelma on juuri julkaistu ja ilmoittautuminen avattu.
Lahden Yliopistokampuksen uusi strategia korostaa yhteistyötä ja kestävyyttä22.11.2023 12:41:15 EET | Tiedote
Lahden Yliopistokampuksen strategia julkistettiin Lahden tiedepäivän iltajuhlassa 21.11.2023. Strategian pohjana on Helsingin yliopiston, LUT-yliopiston ja Lahden kaupungin välinen yliopistokeskussopimus. Tarkoituksena on luoda suuntaviivoja yliopistojen alueelliselle toiminnalle ja yhteistyölle.
Pelitutkimuksesta luonnon hyvinvointivaikutuksiin: Päijät-Hämeen tiedeyhteisö esittelee tuloksiaan Lahden tiedepäivässä15.11.2023 07:15:00 EET | Tiedote
Alueen suurin vuosittainen tiedetapahtuma järjestetään Niemen kampuksella 21.11. Kaikille avoimen ja maksuttoman Lahden tiedepäivän tarkoituksena on esitellä Päijät-Hämeessä tai Päijät-Hämeestä tehtävän tutkimus- ja kehitystyön tuloksia.
Koodauspajoista ja tiedekerhoista kasvoi tuhansia lapsia ja nuoria tavoittava tiedeluokka – Päijät-Hämeen LUMA-keskus juhlii 10-vuotista taivaltaan2.11.2023 08:25:31 EET | Tiedote
Marraskuussa Lahdessa juhlitaan tiedekasvatusta, kun Päijät-Hämeen LUMA-keskuksen perustamisesta tulee kuluneeksi 10 vuotta. Helsingin yliopiston tiedekasvatusverkostoon kuuluva keskus on kehittynyt vuosien varrella vahvaksi alueelliseksi toimijaksi, joka innostaa lahtelaisia ja päijäthämäläisiä lapsia ja nuoria luonnontieteiden, matematiikan ja teknologian (LUMA) harrastamiseen ja opiskeluun.
Kutsu medialle: Kehittyvä ja vastuullinen Päijät-Hämeen viljasektori -seminaari 1.11.26.10.2023 08:24:05 EEST | Kutsu
Viljatutkimuksen uusia tuloksia yliopistotoimijoilta ja tuotekehityksen innovaatioita päijäthämäläisiltä elintarvikealan yrityksiltä.