Välipalalla on väliä – kotimaiset eväät tukevat jaksamista aterioiden välillä
Ravitsemusasiantuntijoiden mukaan säännöllinen ruokailu ja terveelliset ateriat 3-4 tunnin välein ovat avain terveelliseen elämäntapaan. Itse valmistetut välipalat ovat paitsi terveellisiä myös taloudellisempi vaihtoehto. Itsetehty välipala antaa myös mahdollisuuden säädellä makua, ja suunnitelmallisuus vähentää ruokahävikkiä. Valmiissa välipalatuotteissa kannattaa huomioida ruuan alkuperä ja suosia suomalaista.

- Erityisesti pienet lapset tarvitsevat monipuolista ja ravintoainerikasta ruokaa, sillä heidän vatsansa ei ole suuri, ja he syövät kerralla vain vähän, muistuttaa MTK:n ruokamarkkina-asiantuntija Heidi Siivonen.
Myös aikuisen keho kiittää terveellisistä ja maistuvista aterioista sekä raikkaista välipaloista pelkällä kahvilla sinnittelyn sijaan. Terveelliset välipalat auttavat pitämään verensokerin tasaisena ja antavat energiaa.
Välipaloja monipuolisesti ja etukäteen suunnitellen
Siivosen mukaan välipaloissa kannattaa suosia monipuolisia ja terveellisiä raaka-aineita, kuten vihanneksia, marjoja ja hedelmiä, vähärasvaisia maitotuotteita, täysjyväviljaa leivän tai puuron muodossa sekä vähärasvaista ja -suolaista proteiinia, kuten lihaa, munaa, kalaa tai kasvistuotteita. Runsassokerisia ja -rasvaisia tuotteita kannattaa välttää ja jättää ne herkutteluhetkiin.
Itse tekemällä välipalan sokeripitoisuutta ja makua on helppo säädellä. Itse tekeminen on myös edullinen vaihtoehto valmiisiin tuotteisiin verrattuna. Perheen kesken ruuanlaitto on mukavaa puuhaa, ja pienikin lapsi voi osallistua omien taitojensa mukaan.
- Välipaloissa, kuten muussakin arjen ruokahuollossa, korostuu suunnitelmallisuus ja valmistautuminen. Näin säästät rahaa ja vältyt ruokahävikiltä sekä kiljuvalta nälältä palatessasi kotiin. Pienelle koululaiselle välipalan voi valmistaa jääkaappiin valmiiksi, kun taas isompi osaa tehdä enemmän itse, vinkkaa Siivonen.
Suosi kotimaista
Itse tehdyn välipalan raaka-aineet on helppo valita kotimaisista suosikeista. Valmiissa välipalatuotteissa huomiota kannattaa kiinnittää myös ruuan alkuperään: onko tuote suomalaista alkuperää ja Hyvää Suomesta -merkitty? Kotimaiset vihannekset ja hedelmät tunnistaa Sirkkalehtimerkistä.
- Vaikka monet tuotteet saattavat kuulostaa kotoisilta termein "perinteinen" tai "aito", ei tämä välttämättä kerro tuotteen raaka-aineista mitään. Siksi onkin hyvä tapa kaupassa käännellä pakkauksia ja tarkistaa esimerkiksi maidon tai lihan alkuperämaa. Suosimalla suomalaista tuotantoa tuemme kotimaista ruuantuotantoa, Siivonen sanoo.
- Muistetaan siis pitää välipalat mukana ja nauttia niistä suomalaisista raaka-aineista valmistettuina. Ne tukevat jaksamista aterioiden välissä ja edistävät kokonaisvaltaista hyvinvointia, Siivonen tiivistää.
Lisätietoja välipaloista ja reseptejä terveellisten välipalojen valmistukseen: https://www.mtk.fi/-/valipala Dippivati https://www.mtk.fi/-/dippivati-1
Herkkuleivat https://www.mtk.fi/-/herkkuleipa
Kotoisa focaccia https://www.mtk.fi/-/focaccia
Poke Bowl ateriajyvillä https://www.mtk.fi/-/poke-bowl
Kaura-omenapaistos ja vaniljakastike https://www.mtk.fi/-/kauraomenapaistos
Välipalasmoothie https://www.mtk.fi/-/smoothie
Pannukakku https://www.mtk.fi/-/pannukakku
Lisätietoja: ruokamarkkina-asiantuntija Heidi Siivonen, MTK, 040 568 8802
--------
MMM järjestää webinaarin kouluruokailusta tiistaina 14.11.2023 klo 14.00 – 15.45.
Liity Teams-webinaariin tästä linkistä.
Avainsanat
Kuvat
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Maa- ja Metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK ry
MTK:n terveiset hallituksen kehysriihelle: ”Pidetään kiinni Suomen vahvuuksista, uskalletaan tarttua uuteen kasvuun”17.4.2025 09:37:54 EEST | Tiedote
Muuttuneessa maailmassa Suomen talous ja maan elinkeinotoiminta ovat uudessa ja osin arvaamattomassa tilanteessa. Ensi viikolla puoliväliriiheensä kokoontuvan hallituksen on välttämätöntä pitää kiinni Suomen olemassa olevista vahvuuksista. Toisaalta hallituksen on kyettävä tarttumaan tunnistettaviin, uusiin kasvumahdollisuuksiin, kuten uusiutuvan energian eri muotoihin, puhtaisiin teknologioihin ja matkailuun. Uusi kasvu syntyy markkinoilta ja reilulla lainsäädännöllä turvatusta toimintaympäristöstä.
MTK:n Säätiö myöntää 10 000 euron ympäristöpalkinnon – ehdota saajaa15.4.2025 13:42:08 EEST | Tiedote
MTK:n Säätiö juhlistaa satavuotista historiaansa myöntämällä 10 000 euron ympäristöpalkinnon henkilölle, työryhmälle tai yhteisölle, joka on ansiokkaasti edistänyt maa- ja metsätalousmaan kunnon ja tuottavuuden parantamista. Esityksiä palkinnonsaajiksi otetaan vastaan 9. toukokuuta 2025 saakka.
Juha Marttila ei hae syksyllä jatkoa MTK:n puheenjohtajana9.4.2025 17:13:34 EEST | Tiedote
MTK:n puheenjohtaja vaihtuu vuodenvaihteessa. Järjestön pitkäaikainen puheenjohtaja Juha Marttila ei asetu enää ehdolle tehtävään. Marttila kertoi päätöksestään järjestön valtuuskunnan kokouksessa keskiviikkona.
MTK:n Viljanen: Halpuutus tyhjentää kaupan hyllyjä9.4.2025 12:26:25 EEST | Tiedote
MTK:n valtuuskunnan puheenjohtaja Eerikki Viljanen varoittaa ruuan halpamyynnin jatkuessaan tyhjentävän kaupan hyllyjä kotimaisista elintarvikkeista. ”Kysyntää on, mutta halpuutettu tuotanto ei riitä vastaamaan siihen. Lienee oikeutettua sanoa, että kahdella kauppajätillämme ei tunnu olevan kotimaata, vaan näemmä valmius korvata kotimaista surutta ulkomaisella”, Viljanen totesi avatessaan MTK:n valtuuskunnan kokouksen keskiviikkona Espoossa.
Lakko lihataloissa johtaa eläinruuhkaan maatiloilla8.4.2025 09:52:52 EEST | Tiedote
Elintarvikealalla viime yönä alkanut työtaistelu sulkee useita isojen lihatalojen teuraslinjoja. Kolme vuorokautta kestävä lakko aiheuttaa kasvavien eläinten ruuhkaa etenkin emakko- ja lihasikaloissa. MTK vetoaa Suomen Elintarviketyöläisten Liittoon (SEL) ja Elintarviketeollisuusliittoon (ETL), että ne hakisivat työtaistelustaan huolimatta kaikki keinot eläinruuhkan välttämiseksi. Maatiloilla ei tähän keinoja ole.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme