Lapin ELY-keskus

Tengeliöjoen Portimokosken kalatiet toteutuvat

Jaa

Tengeliönjoen Portimokosken voimalaitokselle rakennetaan kalatiet. Pohjois-Suomen Aluehallintovirasto myönsi rakentamiselle luvan, joka sai lainvoimaisuuden 13.11.2023.

Joen uoma kesäaikaan.
Haapakosken säännöstelypadolle rakennetaan luonnonmukainen kalatie. Kuva: Lapin ELY-keskus

Ohitusuomat mahdollistavat Tengeliönjoen latvojen aukeamisen vaelluskaloille, ja niiden takaa aukeaa lähes 1000 kilometriä virtavettä. Luvanhaltijoina Portimokosken kalateille ovat Tornionlaakson voima sekä Pellon ja Ylitornion kunnat.

Kalateiden rakentaminen on mahdollistunut TRIWA-LIFE hankkeen ja maa- ja metsätalousministeriön NOUSU-ohjelman rahoituksella. Virtaveden vapauttaminen toteuttaa EU:n biodiversiteettistrategian ja ennallistamisasetuksen tavoitteita.

Portimokosken padot ovat Tornionjoen vesistön ainoa keskeinen vaelluseste. Alempi Haapakosken padon ohittava kalatie toteutetaan luonnonmukaisena ohitusuomana. Portimojärven säännöstelypadon kalatie toteutetaan hybridikalatienä eli kalatie sisältää sekä luonnonmukaisen että teknisen osuuden. Kalateillä ei tule olemaan vaikutusta Portimokosken vanhan uoman vedenpinnan korkeuteen.

Tengeliönjoen kalateiden merkitys Tornionjoen vesistössä on tiedostettu jo vuosikymmenien ajan. Hankkeelle ei löytynyt rakennuttajaa, joten Lapin ELY-keskuksen kalatalousviranomainen on poikkeuksellisesti itse hankkeen rakennuttajana. Valmistuneet rakenteet siirtyvät luvanhaltijoiden vastuulle. Kahden kalatien kustannukset ovat arviolta noin 1,6 miljoonaa euroa.

Kalatiet mahdollistavat meritaimenen lisääntymisen latvavesillä

Portimokosken voimalaitos valmistui vuonna 1987. Joen pohjoisessa haarassa sijaitsevalla Haapakoskella on ollut myllytoimintaa satojen vuosien ajan, ja haarassa sijaitseva Haapakosken voimalaitos valmistui 1920-luvulla. Tengeliönjoki on alun perin tunnettu meritaimen- ja siikajokena, mutta patoamisten jälkeen kannat on hävinneet joesta. Meritaimen on Suomessa erittäin uhanalainen.

Kalateiden rakentaminen on yksi merkittävä osa vaelluskalojen palauttamisen kokonaisuudessa. Tengeliönjoella pitää tehdä myös muita toimenpiteitä vaeltavan kalakannan palauttamiseksi. Kun vaellusyhteys on puuttunut vuosia, vaeltavan kalakannan palauttamiseen menee aikaa.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Ylitarkastaja Aurora Hatanpää, puh. +358 295 037 144, etunimi.sukunimi@ely-keskus.fi

Linkit

Tietoja julkaisijasta

ELY-keskukset ovat valtion viranomaisia, jotka edistävät alueellista kehittämistä hoitamalla valtionhallinnon toimeenpano- ja kehittämistehtäviä alueilla. ELY-keskukset hoitavat elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen sekä liikenteeseen ja infrastruktuuriin että ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä. ELY-keskukset kehittävät ja tukevat taloudellista, sosiaalista ja ekologisesti kestävää hyvinvointia.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Lapin ELY-keskus

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye