Seisomaan nousut arjessa kertovat ikäihmisen toimintakyvystä
LitM, TtM Antti Löppönen havaitsi väitöskirjassaan ”Free-living sit-to-stand kinematics as indicator of lower extremity functional ability", että tarkastelemalla seisomaan nousuja arjessa saadaan tärkeää tietoa alaraajojen lihasvoiman riittävyydestä ja kotona asuvien iäkkäiden ihmisten fyysisestä toimintakyvystä. Seisomaan nousuja voidaan mitata päälle puettavien sensorien avulla, mikä voi mahdollistaa iäkkäiden ihmisten toimintakyvyn heikkenemisen varhaisen tunnistamisen.

Itsenäisen asumisen tukeminen on tärkeää pitkäikäisessä yhteiskunnassa, kuten Suomessa, erityisesti yksilön hyvinvoinnin, mutta myös yhteiskunnan resurssien näkökulmasta. Ikääntyessä fyysinen suorituskyky laskee, mikä voi vaikeuttaa päivittäistoiminnoista selviytymistä ja siten hankaloittaa itsenäistä asumista. Iäkkäiden ihmisten arki sisältää monia alaraajojen voimaa vaativia aktiviteettejä, kuten seisomaan nousuja ja porraskävelyä, joista erityisesti seisomaan nousut ovat välttämättömiä itsenäisen asumisen kannalta.
Aikaisemmin seisomaan nousujen määrää ja niiden nopeutta arjessa on tutkittu hyvin vähän. Nykyisin päälle puettava sensoriteknologia kuitenkin mahdollistaa tämän. Tuore väitöstutkimus osoitti, että arjen seisomaan nousut voidaan tunnistaa luotettavasti ja niiden nopeus voidaan määrittää tarkasti käyttäen yhtä reiteen kiinnitettyä kiihtyvyysanturia.
—Tässä tutkimuksessa esitetty objektiivinen menetelmä arjen seisomaan nousujen mittaamiseen parantaa iäkkäiden ihmisten fyysisen aktiivisuuden ymmärrystä entisestään, väitöskirjatutkija Antti Löppönen kertoo.
Tulokset viittaavat siihen, että ikä ja sukupuoli vaikuttavat seisomaan nousujen määrään ja nopeuteen arjessa. Tässä tutkimuksessa miehet suorittivat enemmän ja nopeampia seisomaan nousuja kuin naiset. Arjen seisomaan nousut olivat positiivisesti yhteydessä laboratorio-olosuhteissa suoritettuihin toimintakykymittauksiin, kuten etureiden maksimaaliseen isometriseen ojennusvoimaan. Lisäksi seisomaan nousujen määrä ja niiden nopeus olivat negatiivisesti yhteydessä kaatumisen pelkoon ja kävelyvaikeuksiin portaissa.
Tutkimuksessa iäkkäiden ihmisten arjen fyysistä aktiivisuutta mitattiin tulitikkulaatikon kokoisella kiihtyvyysanturilla 3–7 päivän ajan. Kaikki tänä aikana suoritetut seisomaan nousut tunnistettiin ja niiden nopeus analysoitiin tässä tutkimuksessa kehitetyn algoritmin avulla.
— Erityisen mielenkiintoinen havainto oli, että seisomaan nousujen nopeusjakauma erosi yksilöiden välillä siten, että rajoitetun toimintakyvyn omaavilla oli kapeampi jakauma verrattuna normaalin toimintakyvyn omaaviin henkilöihin. Tämä voi viitata siihen, että toimintakykyrajoituksista kärsivillä ihmisillä on vähemmän mahdollisuuksia säädellä aktiviteettien suoritusnopeutta omassa arjessa. Mielenkiintoista olisikin tutkia, onko tämä sama ilmiö nähtävissä myös muissa aktiviteeteissä, kuten esimerkiksi kävelyssä, Löppönen toteaa.
Väitöstutkimus osoittaa, että arjen seisomaan nousuja tarkastelemalla saadaan tärkeää tietoa alaraajojen lihasvoiman riittävyydestä ja kotona asuvien iäkkäiden ihmisten fyysisestä toimintakyvystä. Päälle puettavien sensorien avulla voidaan mitata arjen voimaa vaativia aktiviteetteja ja erityisesti niiden nopeusjakaumaa, mikä voi mahdollistaa iäkkäiden ihmisten toimintakyvyn heikkenemisen varhaisen tunnistamisen. Lisäksi niiden avulla voidaan seurata kuntoutuksen edistymistä.
Tutkimuksessa hyödynnettiin kolmen isomman tutkimuksen aineistoa: Aktiivisuuden, terveyden ja toimintakyvyn yhteys hyvinvointiin vanhuudessa (AGNES) -aineistoa, KU Leuvenin yliopistossa mitattua aineistoa ja Eläkkeelle siirtyminen, terveys ja hyvinvointi (FIREA) -aineistoa. Väitöstutkimusta ovat rahoittaneet Euroopan tiedeneuvosto, Suomen Akatemia, Suomen Opetus ja Kulttuuriministeriö ja Flanderin (Belgia) tutkimussäätiö.
LitM, TtM Antti Löppösen biomekaniikan väitöskirjan “Free-living sit-to-stand kinematics as indicator of lower extremity functional ability" tarkastustilaisuus pidetään 24.11.2023 klo 12 Jyväskylän Yliopiston päärakennuksen salissa C1 ja sitä voi seurata verkkovälitteisesti linkistä: https://r.jyu.fi/dissertation-lopponen-241123
Vastaväittäjänä toimii professori Gladys Pearson (Manchester Metropolitan University, Iso-Britannia) ja kustoksena akatemiatutkija Timo Rantalainen (Jyväskylän yliopisto). Väitöstilaisuuden kieli on englanti. Väitöskirja on julkaistu verkkojulkaisusarjassa JYU Dissertations 709, ISSN 2489-9003; 709, ISBN 978-951-39-9792-2 (PDF) ja se on luettavissa JYX-julkaisuarkistossa: https://jyx.jyu.fi/handle/123456789/91876. Väitöskirja on kansainväliseen kaksoistutkintoon (Cotutelle) johtava opinnäytetyö ja se on toteutettu yhteistyössä KU Leuvenin (Belgia) kanssa.
Antti Löppönen valmistui insinööriksi Metropolia Ammattikorkeakoulusta vuonna 2011 ja fysioterapeutiksi Lahden Ammattikorkeakoulusta vuonna 2016. Terveystieteiden maisteriksi Löppönen valmistui 2020 pääaineenaan fysioterapia ja liikuntatieteiden maisteriksi vuonna 2021 pääaineena biomekaniikka. Vuodesta 2020 lähtien Löppönen on ollut töissä Jyväskylän yliopiston liikuntatieteellisessä tiedekunnassa väitöskirjatutkijana.
Lisätietoja:
Antti Löppönen
antti.ej.lopponen@jyu.fi
+358 40 6201 771
Yhteyshenkilöt
Katri LehtovaaraViestinnän asiantuntija, Liikuntatieteellinen tiedekunta
Puh:+358504750815katri.lehtovaara@jyu.fiJyväskylän keskustassa sijaitsevan yliopiston kauniilla puistokampuksella sykkii monitieteinen ja moderni tiedeyliopisto – ihmisläheinen ja dynaaminen yhteisö, jonka 2500 asiantuntijaa ja 15 000 opiskelijaa etsivät ja löytävät vastauksia huomisen kysymyksiin. Jyväskylän yliopisto on ollut tulevaisuuden palveluksessa jo vuodesta 1863, jolloin suomenkielinen opettajankoulutus sai alkunsa täältä. Voimanlähteenämme on moniarvoinen vuoropuhelu tutkimuksen, koulutuksen ja yhteiskunnan välillä. Vaalimme tutkimuksen ja koulutuksen tasapainoa sekä ajattelun avoimuutta – sytytämme taidon, tiedon ja intohimon elää viisaasti ihmiskunnan parhaaksi. www.jyu.fi
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Jyväskylän yliopisto
Väitöstutkimus paljastaa Raamatun kymmenen käskyn roolin yhteiskunnan muodostumisessa klassikkoteoksen valossa25.4.2025 10:39:50 EEST | Tiedote
Mikä tekee yhteiskunnastamme mahdollisen? YTM Jukka Ruokanen selvitti väitöskirjassaan, millaiset tekijät tukevat sosiaalisuuden, yhteisöjen ja yhteiskunnan olemassaoloa saksalaisen politiisen filosofin ja oikeusoppineen Johannes Althusiuksen teoksessa Politica Methodice Digesta. Althusiuksen mukaan yhteiskunta ei synny vain ihmisten toiminnan tai luonnollisten syiden seurauksena – myös Jumalan toimet, kuten kymmenen käskyä, ovat olennaisia yhteiselomme aikaansaamiseksi.
Kansainvälinen konferenssi rakentaa tulevaisuudenuskoa ja selviytymiskykyä23.4.2025 11:00:47 EEST | Tiedote
Ympäristökysymysten lisäksi aikamme yhteiskunnat kamppailevat monimutkaisten sosiaalisten haasteiden kanssa. Lapset, nuoret ja heidän perheensä ovat usein ensimmäisiä, joita tämän hetken yhteiskunnalliset haasteet koettelevat.
Maankäyttö vaikuttaa boreaalisten järvien energialähteisiin17.4.2025 07:10:00 EEST | Tiedote
Järviekosysteemit vastaanottavat valuma-alueelta peräisin olevaa eloperäistä ainesta, joka päätyy mikrobien avustuksella ravintoverkkoon. Jyväskyläläinen tutkijaryhmä selvitti vedyn pysyvien isotooppien avulla maalta peräisin olevan eloperäisen energian määriä. Tutkimuksen mukaan pohjaeläinten ja niitä syövien kalojen maalta peräisin olevan energian määrä oli suurempaa kuin ulappa-alueen eläinplanktonin ja niitä syövien kalojen. Kaikkien kuluttajaryhmien maalta peräisin olevan energian määrä väheni tummista happamista metsäjärvistä kohti reheviä järviä, joiden valuma-alueella on paljon maataloutta.
Tuore väitöstutkimus selvittää, miten tragedia auttaa käsittelemään ilmastokriisiä17.4.2025 06:58:00 EEST | Tiedote
Tragediaa pidetään turhaan vanhentuneena ja jopa kuolleena teatterimuotona, vaikka sillä voisi olla paljon annettavaa ilmastonmuutoksen hahmottamisessa ja sen seurausten käsittelemisessä, toteaa YTM Henna Vainio, joka tutki filosofian väitöskirjassaan tragedian mahdollisuutta ja merkitystä erityisesti ilmastonmuutoksen aikakaudella.
Uusi jättivirus eristettiin Jyväskylässä ensimmäistä kertaa Suomessa16.4.2025 07:05:00 EEST | Tiedote
Jyväskylän yliopiston nanotiedekeskuksen tutkijat ovat ensimmäistä kertaa Suomessa eristäneet jättiviruksen, joka nimettiin Jyvaskylavirukseksi. Löytö osoittaa jättivirusten olevan luultua yleisempiä pohjoisilla alueilla sekä havainnollistaa, että on vielä paljon rakenteita, joiden alkuperää ja toimintoja ei ole kunnolla tutkittu.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme