Mielenterveyspoliittinen neuvottelukunta: Itsetuhoisen ihmisen pääsy palveluihin turvattava
Eduskunnan mielenterveyspoliittinen neuvottelukunta vaatii terveydenhuollolta asiantuntevaa ja tarpeenmukaista palvelua itsemurhaa yrittäneille ja muille itsetuhoisille ihmisille. Hyvinvointialueiden tulee noudattaa itsemurhien ehkäisyyn laadittua Käypä hoito -suositusta.
Mielenterveyspoliittinen neuvottelukunta on huolissaan siitä, että terveydenhuollossa ei aina pystytä kohtaamaan itsetuhoisia henkilöitä hyvin. Suomessa on hyvä Käypä hoito -suositus itsemurhien ehkäisyyn ja itsemurhaa yrittäneen hoitoon liittyen. Tällä hetkellä se ei aina toteudu käytännössä.
Neuvottelukunta vaatii, että jokainen itsemurhaa yrittänyt saa kunnollisen arvioinnin ja konkreettisen jatkosuunnitelman tuesta, hoidosta ja kuntoutuksesta. Kukaan apua hakenut henkilö ei saisi joutua kokemaan, että yhteiskunta on hylännyt hänet.
Itsemurhien ehkäisyohjelmasta on voimassa vuoteen 2030 asti. Ohjelman toimenpiteitä on tärkeää jatkaa, ja niihin tulee osoittaa riittävät resurssit. Itsemurhien ehkäisytyötä tulee toteuttaa myös kohdennetusti eri riskiryhmille.
Palveluissa on tärkeää pyrkiä mahdollisuuksien mukaan ottamaan omaiset mukaan pohtimaan itsetuhoisen henkilön tilannetta ja tuen tarvetta. Toisaalta on varmistettava riittävä tuki omaisten omalle jaksamiselle.
Kansalaisjärjestöt tuottavat suuren osan matalan kynnyksen kriisipalveluista, joissa kohdataan muun muassa itsetuhoisia henkilöitä. Järjestöjen palveluita käyttää myös sellaisia ihmisiä, jotka eivät hakeudu julkisiin palveluihin. Järjestöjen ja julkisen sektorin sujuva yhteistyö on tärkeää. On varmistettava, että jokainen ihminen voidaan ohjata tarvitsemansa avun piiriin, eikä hädässä oleva joudu pallotelluksi luukulta toiselle. Jokaisen ihmisen ihmisarvoa on kunnioitettava.
Mielenterveyshoidon saatavuus on Suomessa kaiken kaikkiaan hyvin heikkoa. Ihmiset joutuvat odottamaan palveluihin pääsyä pitkään. Joskus tarjolla on vain lääkehoitoa, ja pysyvää hoitokontaktia on vaikea saada. Palveluiden tarjonta ja palveluihin pääsy myös vaihtelevat paljon alueellisesti. Mielenterveyden häiriöihin liittyy stigmaa ja syrjintää myös palveluissa.
“Hoidon tulisi olla toimiva kokonaisuus, jossa sosiaalipalvelut, perusterveydenhuolto, erikoissairaanhoito ja päivystyksellinen apu toimivat saumattomasti ja ihmisen kokonaistilanne otetaan paremmin haltuun. Mielenterveyshoidon saatavuuden, laadun ja vaikuttavuuden parantaminen ehkäisisi osaltaan myös itsemurhia”, neuvottelukunnan puheenjohtaja Paula Risikko sanoo.
Itsemurhan tehneiden muistopäivää vietettiin sunnuntaina 19.11.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Paula Risikko, puheenjohtaja, p. 050 511 3107
Aija Salo, pääsihteeri p. 040 620 9515
Linkit
Tietoja julkaisijasta
Eduskunnan mielenterveyspoliittinen neuvottelukunta on valtakunnallisten mielenterveysjärjestöjen kokoama kaikkien eduskuntapuolueiden yhteistyöelin. Neuvottelukunta seuraa ja edistää mielenterveysstrategian ja hallitusohjelman muiden mielenterveyskirjausten toimeenpanoa sekä osallistuu julkiseen keskusteluun mielenterveydestä.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Mielenterveyspooli
Eduskunnan mielenterveyspoliittinen neuvottelukunta: Sosiaaliturvauudistuksessa muistettava mielenterveyskuntoutujat8.11.2024 12:09:19 EET | Tiedote
Tulevaisuuden sosiaaliturvan pitää huomioida ihmiset, joilla on mielenterveysongelmia. Sosiaaliturvan täytyy ottaa huomioon monenlaiset elämäntilanteet ja niiden muutokset.
Mielenterveyspoliittinen neuvottelukunta Maailman mielenterveyspäivänä: Valtion talousarviossa on panostettava mielenterveyskriisin torjumiseen10.10.2024 09:22:30 EEST | Tiedote
Heikentyneen mielenterveyden kustannukset yhteiskunnalle ovat nyt jopa 11 miljardia euroa vuosittain. Valtion talousarviossa tuleekin torjua mielenterveyskriisiä monipuolisin toimin.
Mielenterveyspoolin kannanotto: Avustusleikkauksia kohtuullistettava –Mielenterveysjärjestöjen työ on korvaamatonta24.9.2024 13:53:28 EEST | Tiedote
Mielenterveyspooli vetoaa eduskuntaan, jotta se kohtuullistaisi sosiaali- ja terveysjärjestöjen avustusleikkauksia valtion talousarviossa.
Mielenterveyspooli vei mielenterveyden säästövinkit budjettiriiheen – Näin hallitus löytää kestäviä säästöjä3.9.2024 10:30:28 EEST | Tiedote
Säästövinkeillä Mielenterveyspooli muistuttaa hallitusta siitä, että kestäviä säästöjä saadaan aikaan vain löytämällä ratkaisuja mielenterveyskriisiin.
Mielenterveyspooli ja Ehkäisevän päihdetyön järjestöverkosto: Rajut leikkaukset järjestöiltä heikentävät palveluita, ennaltaehkäisyä ja demokratiaa17.6.2024 04:00:00 EEST | Tiedote
Hallitus on hylkäämässä ihmiset, joilla on päihde- tai mielenterveysongelma. Jopa kolmanneksen leikkaukset kansalaisjärjestöiltä vaarantavat matalan kynnyksen tuen päihde- ja mielenterveysongelmiin. Samalla kasvavat kustannukset ja paine julkisen sektorin palveluissa.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme