Pakohuoneiden valvonnassa löytyi vain vähäisiä puutteita
Uudenmaan pelastuslaitokset kohdensivat tänä syksynä valvontaa pakohuoneisiin. Edellinen kohdennettu valvontakierros tehtiin vuonna 2019, jolloin valvontaa tehtiin valtakunnallisesti.
Tämän syksyn valvonnan tarkoituksena oli tarkastella pakohuoneiden turvallisuuden nykytilannetta ja turvallisuuden kehitystä Uudellamaalla. Pakohuoneita tarkastettiin yhteensä 28. Osa tarkastuksista tehtiin yhteistyössä TUKESin (Turvallisuus- ja kemikaalivirasto) kanssa.
Pelastuslaitosten tietoon ei ole tullut pakohuoneissa sattuneita merkittäviä onnettomuuksia. Valvonnalla pyritäänkin ensisijaisesti puuttumaan mahdollisiin vaaratekijöihin ja puutteisiin ennaltaehkäisevästi. Pakohuoneita on valvottu myös vuosien 2019 ja 2023 välillä säännöllisesti.
Syksyn tarkastuskierroksella havaittiin, että erityisesti pakohuoneiden omatoimiseen varautumiseen oli kiinnitetty huomiota, sillä tältä osin huomautettavaa löytyi vain noin 10 prosentissa kohteista.
Noin joka toisessa kohteessa löytyi huomautettavaa turvallisen poistumisen osalta, mutta näistä huomioista suurin osa tehtiin koskien poistumisopasteita, joiden korjaaminen on yleensä helppoa ja nopeaa. Varusteiden ja laitteiden, esimerkiksi alkusammutuskaluston osalta, huomautettavaa löytyi noin joka kolmannesta kohteesta. Palotarkastajat tekivät myös yksittäisiä huomioita sähköasennusten osalta.
Edelliseen, vuonna 2019 toteutettuun tarkastuskierrokseen verrattuna tulokset osoittavat, että pakohuoneiden turvallisuus on parantunut tänä aikana.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Waltteri Jokelapalotarkastaja-asiantuntijaHelsingin kaupungin pelastuslaitos
Puh:0406770632waltteri.jokela@hel.fiJussi-Pekka HuttunenpalotarkastajaKeski-Uudenmaan pelastuslaitos
Puh:0406126997jussi-pekka.huttunen@vakehyva.fiMika HämäläinenpalotarkastajaItä-Uudenmaan pelastuslaitos
Puh:0405149836mika.hamalainen@pelastustoimi.fiRaki Salmelajohtava palotarkastaja
Länsi-Uudenmaan pelastuslaitos
Tietoja julkaisijasta
Helsingin kaupungin pelastuslaitos tuottaa turvallisuutta ja auttaa hädän hetkellä. Palvelumme ovat onnettomuuksien ehkäisy, pelastustoiminta ja ensihoito sekä väestönsuojelu ja varautuminen. Yhdellätoista pelastusasemallamme ja neljällä meriasemallamme työskentelee noin 800 henkeä, joista noin 600 pelastus- ja ensihoitopalveluissa.Vuonna 2022 pelastuslaitoksella oli 8632 pelastustoimen ja 64000 ensihoidon hälytystehtävää.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Helsingin kaupungin pelastuslaitos
Kunnianosoitus pitkästä työurasta, joka jatkuu edelleen - palomestari Riku Rantala viihtyy pelastusalalla9.10.2024 20:30:47 EEST | Tiedote
Uusi ansiomerkki on kunnianosoitus päivittäistyötä tekeville pelastusalan operatiivisen puolen työntekijöille.
Pelastusharjoitus Katajanokan satama-alueella torstaina 3.10.3.10.2024 08:14:19 EEST | Tiedote
Helsingin kaupungin pelastuslaitos harjoittelee Länsisatamassa ja Katajanokan satama-alueella torstaina 3.10.2024.
Stadin brankkari 2024 Aki Pollari: Parasta työssä yhteisöllisyys ja työn monipuolisuus1.10.2024 15:11:17 EEST | Tiedote
Palomies Aki Pollari, 57, on vuoden 2024 Stadin brankkari. Työura pelastuslaitoksella on kestänyt yli 30 vuotta, ja jatkuu edelleen.
Befolkningsalarm testas den första vardagen måndagen varje månad klockan 122.9.2024 10:21:24 EEST | Pressmeddelande
Enligt tiotals gamla praxis testas befolkningslarmsystemets funktion den första måndagen i varje månad klockan 12 genom att spela ett testljud, det vill säga ett konstant jämnt larmljud som varar i 7 sekunder. Testljudet kräver inga åtgärder från människor.
Väestöhälyttimiä testataan Helsingissä jokaisen kuukauden ensimmäisenä arkimaanantaina kello 122.9.2024 10:21:24 EEST | Tiedote
Vaara- ja hätätilanteissa viranomaiset varoittavat väestöä uhkaavasta, välittömästä vaarasta yleisellä vaaramerkillä ja vaaratiedotteella. Vuosikymmeniä vanhan käytännön mukaisesti väestöhälytysjärjestelmän toimivuutta testataan jokaisen kuukauden ensimmäisenä arkimaanantaina kello 12 soittamalla kokeilumerkki: yhtämittainen tasainen hälyttimen ääni, joka kestää 7 sekuntia.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme