Työterveyslaitos

Arbetshälsoinstitutet fick ett betydande internationellt pris för främjande av Vision Zero-tänkandet

Dela

Internationella organisationen för social trygghet ISSA har tilldelat Arbetshälsoinstitutet Vision Zero-priset som erkännande för arbetet det utfört för att främja arbetssäkerheten och välbefinnandet i arbetet. Arbetshälsoinstitutet har främjat säkerhetens nollvision både på internationella forum och i Finland bland annat i nätverket för Noll olycksfall-forumet. 

Arbetshälsoinstitutets pressmeddelande 28.11.2023 

ISSA tilldelade Vision Zero-priset under världskongressen som det organiserar tillsammans med Internationella arbetsorganisationen ILO i Sydney i Australien. Priset offentliggjordes tidigt på morgonen finländsk tid och togs emot av Tommi Alanko, direktör för Arbetshälsoinstitutets arbetssäkerhetsenhet.  

– Priset är ett erkännande att vi i Finland förstår Vision Zero som ett övergripande förhållningssätt gällande kontinuerlig utveckling av arbetssäkerheten, uppskattar Alanko. 

I Finland genomförs nollvisionen som noll olycksfall-tänkande. Trots namnet är det fråga om ett tankesätt, inte ett numeriskt mål. 

– Det lönar sig att diskutera arbetssäkerheten allt mer i den samhälleliga debatten i Finland, och det lönar sig också att aktivt försöka förbättra arbetssäkerheten i arbetslivet på alla sätt. Det är viktigt att förstå att en säker arbetsplats är en produktiv arbetsplats, betonar Alanko. 

Minister för social trygghet Sanni Grahn-Laasonen är glad och stolt över erkännandet som Arbetshälsoinstitutet har fått. 

– En säker och hälsosam arbetsmiljö är varje persons rättighet. Arbetet för att förebygga olyckor, mobbning på arbetsplatsen, sjukfrånvaro och arbetsutmattning måste absolut fortsätta. Detta är ett medel för att uppnå en hög sysselsättningsgrad, säger Grahn-Laasonen. 

Noll olycksfall-forumet väcker intresse även utomlands 

Noll olycksfall-forumet koordineras av det 20 år gamla Arbetshälsoinstitutet, och detta forum utgör en av prisgrunderna. Forumet är ett nätverk för arbetsplatser, som motiverar och uppmuntrar arbetsplatserna att sträva efter en hög nivå av arbetssäkerhet och välbefinnande i arbetet. 

Antalet medlemsföretag uppgår redan till mer än 530 och via nätverket nås så gott som var femte finländsk arbetstagare. Nyttan syns i att nätverkets arbetsplatser har färre olycksfall än andra arbetsplatser. 

– I internationella sammanhang väcker Noll olycksfall-forumet kontinuerligt engagemang och intresse. Inspirerad av det finska exemplet har motsvarande verksamhet börjat inledas även annanstans, trots att nätverken ännu är mindre i många länder, berättar Alanko. 

– Det finska arbetslivet har en bra kultur av förtroende. Företagen är färdiga att samarbeta och dela information. Nollvisionens styrka ligger i förståelsen att arbetssäkerhet inte är en affärshemlighet. 

Arbetshälsoinstitutet är en aktiv internationell utvecklare 

Arbetshälsoinstitutets avtryck är också synligt i Vision Zero på ett internationellt plan. Arbetshälsoinstitutet deltog i organiseringen av den första Vision Zero-toppkonferensen i Helsingfors år 2019 och agerar numera som ordförande för den av ILO koordinerade internationella arbetarskyddskoalitionens Vision Zero-arbetsgrupp. 

Arbetshälsoinstitutet har dessutom låtit översätta flera av ISSA:s Vision Zero-handböcker och delat dem så att arbetsplatserna kan utnyttja dem. 

– Det lönar sig att öka säkerhetens nollvision på alla slags arbetsplatser. Arbetssäkerheten påverkar arbetsgivarens image och via detta till exempel arbetskraftens tillgänglighet och minskade omsättning. På samma sätt stärker delandet av arbetssäkerhetskompetens med partner försörjningsberedskapen, påminner Alanko. 

Läs mer om nollvisionen 

Nollvisionen – samarbete och inlärning tillsammans | Arbetshälsoinstitutet (ttl.fi)

Noll olycksfall-forumet – styrka för utveckling från nätverk (på fnska) | Arbetshälsoinstitutet (ttl.fi)

Se inspelningen av Arbetshälsoinstitutets internationella Vision Zero-webbseminarium (på engelska)

Vision Zero at Work: Towards a More Sustainable and Resilient Future (Webinar 11th October 2023) - YouTube

Ytterligare information 

Nyckelord

Kontakter

Länkar

MÅ BRA AV JOBBET

Arbetshälsoinstitutet är en finländsk forsknings-, utvecklings- och expertinstans inom området för arbetsvälbefinnande. Verksamhetens syfte är att främja hälsa och säkerhet i arbetet och öka arbetstagarnas välbefinnande. Institutet är ett självständigt offentligrättsligt samfund inom social- och hälsovårdsministeriets förvaltningssektor med verksamhetsställen på fem orter och huvudkontor i Helsingfors, Finland. Verksamheten finansieras till hälften av statsmedel. Arbetshälsoinstitutet har cirka 500 anställda.

För medier | Arbetshälsoinstitutet (ttl.fi) 

Andra språk

Följ Työterveyslaitos

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Työterveyslaitos

Över 70 procent av företagshälsovårdsavtalen omfattar sjukvård7.11.2024 08:00:00 EET | Pressmeddelande

Översikten Företagshälsovårdens verksamhet och kvalitet i Finland 2023 granskar på ett heltäckande sätt företagshälsovårdens serviceproducenters verksamhet, resurser och tjänsters kvalitet. Resultaten ger viktig information om hur samarbetet mellan arbetsplatsen och företagshälsovården samt företagshälsovårdens tjänster bör utvecklas för att möta arbetslivets föränderliga behov.

More than 70 per cent of occupational health agreements include medical care7.11.2024 08:00:00 EET | Press release

A review on the operations and quality of occupational health care in Finland in 2023 provides a comprehensive look at the operations, resources and quality of occupational health care service providers. The results provide important information on how occupational health care services and co-operation with workplaces should be developed in order to meet the changing needs of work life.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye