Urkujen historia nyt kattavasti yksissä kansissa
Uusi teos esittelee urkujen historian hellenistiseltä ajalta 1900-luvun loppuun ensimmäistä kertaa suomeksi.

Ensimmäiset urut rakennettiin 200-luvulla ennen ajanlaskumme alkua, ja ne saivat aikojen saatossa hyvinkin erilaisia ilmenemismuotoja eri maantieteellisillä alueilla. Miten urut toimivat, millaisia urkuja on eri aikoina rakennettu? Näihin kysymyksiin vastaa Taideyliopiston Sibelius-Akatemian uusi julkaisu Urkujen tekniikkaa kahden vuosituhannen ajalta. Kyseessä on ensimmäinen suomenkielinen urkujen tyylihistorian kokonaisesitys hellenistiseltä ajalta 1900-luvun loppuun.
Kirjan kirjoittaja, MuT Pentti Pelto (1938–2018) toimi kirkkomusiikin vt. professorina Sibelius-Akatemiassa vuosina 1994–2001. Postuumin laitoksen on Pellon käsikirjoituksista toimittanut Peter Peitsalo, ja kuvat on piirtänyt puhtaaksi Pekka Suikkanen.
"Erityistä kirjassa on, että Pentti Pelto on hyödyntänyt lähdekirjallisuuden ohella pitkäaikaista kokemustaan urkujen suunnittelusta ja rakentamisesta. Kirjan kantavana ajatuksena on, että kutakin urkutyyppiä tulisi arvioida sen historiallisista lähtökohdista käsin. Urkujen pitkä ja rikas historia näyttäytyy näin urkujenrakennuksen, kunkin aikakauden yleisen teknisen taitotiedon sekä musiikillisten ihanteiden ja tarpeiden vuorovaikutuksena", toteaa kirjan toimittaja Peter Peitsalo.
Urkujen tekniikkaa kahden vuosituhannen ajalta on suunnattu opiskelijoille, urkukonserttien yleisölle, urkujen hankinnasta päättäville ja muille asiasta kiinnostuneille, jotka kaikki tarvitsevat tietoa tämän erikoislaatuisen soittimen historiasta, ominaisuuksista ja mahdollisuuksista.
Kirjan voi hankkia nuottikauppa Ostinatosta tai ladata ilmaiseksi Taideyliopiston Taju-julkaisuarkistosta.
Pentti Pelto: Urkujen tekniikkaa kahden vuosituhannen ajalta.
Toim. Peter Peitsalo.
Sibelius-Akatemian julkaisuja 26. Helsinki: Taideyliopiston Sibelius-Akatemia, 2023.
- Nidottu: ISBN 978-952-329-322-9, ISSN 2341-8257
- PDF: ISBN 978-952-329-323-6, ISSN 2489-7973
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Peter Peitsalo
peter.peitsalo@uniarts.fi
Linkit
Taideyliopisto tarjoaa ylintä musiikin, kuvataiteen, esittävien taiteiden sekä kirjoittamisen koulutusta Suomessa. Taideyliopisto on taidealojen koulutuksen ja tutkimuksen kansainvälinen suunnannäyttäjä, joka vahvistaa taidetta yhteiskuntaa uudistavana voimana. Vuonna 2013 perustetun Taideyliopiston muodostavat Kuvataideakatemia, Sibelius-Akatemia ja Teatterikorkeakoulu.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Taideyliopisto
Kuvan Kevät 2025 avautuu 17.5. Myllyssä23.4.2025 10:45:00 EEST | Tiedote
Kuvan Kevät -maisterinäyttely valtaa tänä vuonna Taideyliopiston Kuvataideakatemian Mylly-päärakennuksen alkaen aulakerroksen Kuva/Tila-galleriasta ja ulottuen aina ylimmän kerroksen Majakkaan, näyttelytilaan vanhan viljasiilon huipulla.
Tekoäly ei uhkaa maailmaa vaan ihminen9.4.2025 07:08:00 EEST | Tiedote
Mahdollinen tekoälyn uhka ei tule siitä, että koneet muuttuisivat itsenäisiksi ja oppisivat ajattelemaan. Ne ovat ihmisen ajattelun jatkeita. Koneiden väittäminen tietoisiksi ja itsenäisiksi ei ole vain harhaanjohtavaa, vaan peittää ihmisen toiminnan, toteaa tutkijatohtori Dominik Schlienger Taideyliopistosta.Ingressi
AI does not threaten the world, but humans do9.4.2025 07:08:00 EEST | Press release
The potential threat of AI does not come from machines becoming autonomous and learning to think. They are extensions of human cognition. Claiming that machines are conscious and autonomous is not only misleading but also obscures human action, says postdoctoral researcher Dominik Schlienger from the University of the Arts Helsinki.
Säveltäjä Pasi Lyytikäinen vie oopperaa arkeen28.3.2025 15:48:00 EET | Tiedote
Lyytikäinen tarkastelee tohtorintutkinnossaan todellisuuden ja taiteen rajapintoja.
Yrittäjänä vaurastunut teki merkittävän lahjoituksen Taideyliopiston Sibelius-Akatemian orkesterikoulutukselle26.3.2025 10:11:00 EET | Tiedote
Rakkaus musiikkiin sai IT-alan yrittäjänä omaisuuden luoneen Pekka Räisäsen tekemään 300 000 euron lahjoituksen Taideyliopiston Sibelius-Akatemian tukisäätiölle.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme