Opetusharjoitteluista ei pidä tinkiä
Opettajaksi Opiskelevien Liitto on huolissaan opeopiskelijoiden harjoitteluiden laadusta ja ohjauksen määrästä.
Kentältä on kuulunut useasta suunnasta huolestuttavia merkkejä siitä, että harjoitteluissa annettua ohjausta vähennetään. Harjoitteluiden vähentämistä on toteutettu joko itse ohjaustuntien määrällisenä vähentämisenä tai ryhmämuotoisella ohjauksella, jolloin henkilökohtaisen ohjauksen ja palautteen määrä vähenee. Myös harjoitteluohjaajien koulutuksia on vähennetty muun muassa Tampereella.
Opetusharjoittelut ovat oleellisimpia jaksoja opettajaopinnoissa. Ohjatun harjoittelun tarkoituksena on antaa mahdollisimman kattava ja realistinen kuva opettajan työstä sekä vahvistaa ja kehittää opiskelijan ammatti-identiteettiä soveltamalla muissa opinnoissa opittua.
Harjoittelu vaatii opiskelijalta paljon, joten sen takia on tärkeää, että opiskelija saa riittävää tukea. Opeopiskelijat suorittavat harjoittelujaksoja hyvin eri tavoin: osa suorittaa harjoittelunsa normaalikouluissa ja osa muissa oppilaitoksissa. Harjoittelujaksoja voi joutua suorittamaan pitkänkin välimatkan päähän, jopa eri paikkakunnalle asti. Tähän opiskelijat eivät saa tukea matkakorvausten muodossa, eikä harjoittelun aikana saa edes ateriatukea. Harjoittelujaksojen ollessa jo valmiiksi kuormittavia lisäävät tällaiset epävarmuustekijät kuormitusta entisestään.
Harjoittelujaksot ovat opintojen aikana yksi tärkeimmistä vaiheista, joissa opiskelija pääsee kehittämään omaa opettajuuttaan. Tähän opiskelija tarvitsee ohjausta ja tukea harjoittelun aikana, eikä häntä voi rinnastaa oppilaitoksen henkilökuntaan.
Liian vähäinen ohjaus, työilmapiirin haasteet ja alan valintaa kyseenalaistavat kommentit eivät kuulu laadukkaaseen opetusharjoitteluun. Tämä vaatii myös harjoittelunohjaajien hyvinvoinnin tukemista ja asianmukaista palkkiota. Ilman riittävää ohjausta harjoittelujakson aikana jäävät harjoittelun tarkoitus ja harjoittelijan tavoitteet saavuttamatta.
Harjoitteluiden laatu on avainasemassa alan pitovoimalle. Harjoittelu on monelle opeopiskelijalle ensimmäinen kosketus työelämään ja ainoita varmasti kontaktiopetuksena toteutettuja opintoja. Harjoitteluista saatava käytännön oppi ja kokemus opetustyöstä ovat merkittäviä työuran alun ja noviisiopettajan hyvinvoinnin kannalta, ja ne vaikuttavat siten myös työssä pysymiseen. Opetusharjoitteluiden määrästä ja niissä saadusta ohjauksesta ei voi tinkiä.
Yhteyshenkilöt
Emppu Laakkonenpuheenjohtaja
emppu.laakkonen@sool.fiRiku Orastoiminnanjohtaja
Puh:020 748 9752riku.oras@sool.fiSuomen Opettajaksi Opiskelevien Liitto SOOL ry on valtakunnallinen kaikkien opettajaksi opiskelevien edunvalvoja ja palvelujärjestö, johon kuuluu noin 7 000 eri alojen opettajaksi opiskelevaa. Liitto edistää ja valvoo jäsentensä etuja erityisesti koulutus-, sosiaali- ja nuorisopoliittisissa kysymyksissä sekä parantaa opettajaksi opiskelevien opiskeluedellytyksiä vaikuttamalla opettajankoulutuksen kehittämiseen.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Suomen Opettajaksi Opiskelevien Liitto SOOL ry
Opettajankoulutus tarvitsee päivityksen: S2-taidot välttämättömiä tasa-arvon toteutumiselle14.11.2024 15:04:18 EET | Tiedote
Opettajankoulutuksessa ei tällä hetkellä tarjota riittäviä valmiuksia suomi toisena kielenä -oppilaiden tukemiseen ja suomen kielen opettamiseen, vaikka S2-oppilaiden määrä perusopetuksessa kasvaa jatkuvasti. Jotta opettajat voivat aidosti tukea oppilaidensa koulutuspolkua ja sopeutumista suomalaiseen yhteiskuntaan, heillä on oltava riittävät valmiudet tukea kielenoppimista osana kaikkea opetusta.
Opettajarekisteri nyt – turvallisuus ja opettajan profession arvostus ei voi jäädä vain puheeksi8.10.2024 14:48:52 EEST | Tiedote
Opettajaopiskelijat eivät halua, että opettajan tutkinnon arvoa heikennetään antamalla olettaa opettajan profession olevan kenen tahansa hoidettavissa. Opettajarekisterin luominen ja opettajan ammattinimikkeen suojaaminen toisivat turvaa sijaisuustilanteeseen ja opettajaksi opiskelevan tulevaisuuden työllisyystilanteeseen.
Vuoden harjoittelunohjaaja ei mikromanageroi27.8.2024 14:09:39 EEST | Tiedote
Helsingissä Viikin normaalikoulussa erityisopetuksen lehtorina toimiva Pasi Sorjonen on Vuoden harjoittelunohjaaja 2024. SOOL teki valinnan jäsenistöltä saatujen ehdotusten perusteella.
Samasta työstä kuuluu saada sama palkka19.8.2024 15:38:28 EEST | Tiedote
Opettajien määräaikaisuuksia koskevat käytänteet ovat epäoikeudenmukaisia eivätkä toimi. Määräaikaiset opettajat eivät pääsääntöisesti ole oikeutettuja kesäloman aikaiseen palkkaan, ja koko kouluvuoden töissä ollut opettaja jää kesän ajaksi työttömäksi.
Vuoden opeopiskelijaksi valitulla Lotta Nuutisella on jo valmistuessaan pitkä työkokemus13.5.2024 16:04:52 EEST | Tiedote
Kotitalousopettajaksi Helsingin yliopistosta valmistuvan Lotta Nuutisen mukaan vähentyvät resurssit ovat haastaneet sekä harjoitteluja että joitain opintoja, joita on tiivistetty ja vähennetty.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme