Parvs-kustantamolta uusi esseekirjasarja ”Kirjoituksia taiteesta ja arkkitehtuurista”
Parvs-taidekirjakustantamon uudessa kirjasarjassa ”Kirjoituksia taiteesta ja arkkitehtuurista” julkaistaan ansioituneiden taiteen ja arkkitehtuurin tutkijoiden esseitä ja muita valikoituja kirjoituksia. Joukossa on sekä uusia tekstejä että arkistojen helmiä. Kolmen ensimmäisen osan kirjoittajina ovat taidekriitikko Marja-Terttu Kivirinta, taidehistorian professori emerita Riitta Nikula sekä tietokirjailija ja taiteilija Harri Kalha.
Kriitikon katse – Melankolian monet kasvot
Kirjoittaja: Marja-Terttu Kivirinta
200 sivua + kuvaliite, sidottu, suojapäällinen
Parvs, 2023
Marja-Terttu Kivirinnan esseekokoelma ajasta ja melankoliasta käsittelee muistin ja menneisyyden siirtymistä osaksi tulevaa taidehistoriallisesta, henkilökohtaisesta ja omaelämäkerrallisesta näkökulmasta, jota kehystävät myös sairaus ja kuolema. Esseiden aiheina ovat taiteilijat – kuten Outi Heiskanen, Marjatta Tapiola tai Tuija Lindström – sekä taideteokset ja näyttelyt. Ne sivuavat usein koti- ja ulkomaisia näyttelyitä, erityisesti Pariisia ja Venetsian biennaaleja, joissa Kivirinta vieraili säännöllisesti Helsingin Sanomien kulttuuritoimittajana vuosina 1978–2008. Teos piirtää kiehtovan muotokuvan pitkän uran tehneestä kriitikosta ja taidehistorioitsijasta. Kirjan ytimessä on Paul Kleen maalaus Angelus Novus (1920), joka kietoutuu 1900-luvun moderniin taide- ja kulttuurihistoriaan ja on pitkään kiehtonut Kivirintaa.
Marja-Terttu Kivirinta (s. 1948), FT, on taidehistorioitsija, taidekriitikko ja tietokirjailija. Kivirinta on kansainvälisen taidekriitikkojen liiton AICAn hallituksen jäsen, ja hänet kutsuttiin vuonna 2023 Suomen arvostelijain liiton kunniajäseneksi.
Kävelykuvia – Aikoja ja paikkoja
Kirjoittaja: Riitta Nikula
88 sivua + kuvaliite, sidottu, suojapäällinen
Parvs, 2023
Taidehistorioitsija ja arkkitehtuurin tutkija Riitta Nikula pohtii kirjoituksissaan tilan, paikan ja ajan suhdetta toisiinsa. Hän on tarkastellut kaupunkikuvaa, maisemaa, paikkaa, tilaa jo puolen vuosisadan ajan. Hitaasti liikkuen, kävellen tai verkkaisesti pyöräillen hänen katseensa on osunut ympäristön pieniinkin ihmeiden hetkiin. Nikulan teksteistä, kolumneista ja puheista rakentuu suorapuheinen omakuva ja tarina Ilta-Sanomien toimittajasta, joka päätyi taidehistorian professoriksi.
Riitta Nikula (s. 1944), FT, on professori emerita, taidehistorioitsija ja arkkitehtuurin tutkija sekä Helsingin yliopiston taidehistorian dosentti. Suomen tietokirjailijat ry:n myöntämän Tietokirjailijapalkinnon vuonna 2015.
Lupa nauttia – Esineistä, kauneudesta ja keräilystä
Kirjoittaja: Harri Kalha
152 sivua + kuvaliite, sidottu, suojapäällinen
Parvs, 2023
Harri Kalhan Lupa nauttia – Esineistä, kauneudesta ja keräilystä -esseekirjan aihepiiriä ovat taideteollisuus, kodin esineistö, kulttuurihistoria ja keräily. Esineitä peilataan asiantuntevasti historiaan, samalla kun niihin heijastellaan subjektiivisempaa elämyskirjoa. Valtaosa teksteistä on julkaistu aikoinaan kolumnimuodossa, ilman kuvia. Tekstit ovat pieniä ja sieviä – esineellisiä – aivan kuten kirjan aihepiirikin. Harri Kalha on palkittu tutkija ja tietokirjailija, joka on nykyisin päätoiminen kuvantekijä.
Harri Kalha, FT, on kuvantekijä, tutkija ja tietokirjailija. Hänen eritysalaansa ovat visuaalisen kulttuurin tutkimus sekä sukupuoleen liittyvät kysymykset. Kalha on profiloitunut tuotteliaana tutkijana ja kirjoittajana mutta omistautuu nykyisin kokonaan kollaasien teolle.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Hanna KarppanenkustantajaKustannusosakeyhtiö Parvs
Puh:+358 40 684 9188hanna.karppanen@parvs.fiKuvat
Linkit
Tietoja julkaisijasta
Kustannusosakeyhtiö Parvs on taidekirjoihin ja arkkitehtuurijulkaisuihin erikoistunut helsinkiläinen kustantamo, joka on perustettu vuonna 2006.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Kustannusosakeyhtiö Parvs
Kokoelmakirja "Taide pidentää ikää" esittelee HUSin mittavaa taidekokoelmaa12.11.2024 08:00:00 EET | Tiedote
”Taide pidentää ikää” on väite, jolle ei ole syytä nauraa. Niin suomalaiset kuin kansainväliset tutkimukset ovat kiistatta osoittaneet sen tieteellisesti päteväksi. Tämä tosiasia on nykyisin keskeinen yllyke hankkia taidetta terveydenhuollon eri tiloihin, olivatpa sitten kysymyksessä sairaalat, terveysasemat tai laboratoriot. Toinen motivaatio on julkisin hankinnoin tukea elävien taiteilijoiden työtä.
Taidekriitikko Timo Valjakka ja taiteentutkija Maria Hirvi-Ijäs jatkavat Parvsin esseekirjasarjaa24.10.2024 13:16:42 EEST | Tiedote
Parvs-kustantamon Kirjoituksia taiteesta ja arkkitehtuurista -esseekirjasarja saa nyt jatkoa suomeksi ja ruotsiksi. Eturivin taidekriitikoihin kuuluva Timo Valjakka on kirjoittanut taiteesta 1980-luvulta lähtien. Nyt julkaistavan Taiteen matkassa – Kirjoituksia taiteesta ja sen tekijöistä -kirjan teksteissä Valjakka kirjoittaa kohtaamisistaan taiteilijoiden kanssa ja paneutuu siihen, miten he ajattelevat ja työskentelevät. Taiteentutkija Maria Hirvi-Ijäs tarkastelee Att tänka konst – Aspekter på teori och praktik -kirjan esseissään erilaisia tapoja suhtautua taiteeseen, sen yhteiskunnalliseen rooliin ja sen muotoon tietona.
Teemu Mäen näytelmät Jouluevankeliumi & Teoreema nyt kirjana24.10.2024 08:51:11 EEST | Tiedote
Kuvataiteilijana ja esseistinä tunnetun Teemu Mäen (s. 1967) näytelmät "Jouluevankeliumi" ja "Teoreema" luotaavat suhdettamme uskontoon, kapitalismiin, rakkauteen, binääriseen sukupuoleen – sekä tietysti jouluun. Nämä näytelmät julkaistaan nyt ensimmäistä kertaa kirjamuodossa.
Ensimmäinen kattava tietokirja jugendarkkitehti Gustaf Estlanderista24.10.2024 08:00:00 EEST | Tiedote
Gustaf Estlander (1876–1930) oli 1900-luvun ensimmäisten vuosien ahkerin asuinkerrostalojen arkkitehti Suomessa. Hänen suunnittelemansa rakennukset kertovat aikansa kansallisista ja kansainvälisistä tyylivirtauksista, ja hänen piirtämänsä lukuisat linnaromantiikkaa huokuvat talot ovat muovanneet Helsingin kaupunki-ilmettä ja mielikuvaa koko suomalaisesta jugendarkkitehtuurista. Nyt julkaistava kirja esittelee kattavasti Estlanderin arkkitehtuuria.
Lauri Erikssonin valokuvakirja ”Muodonmuutoksia” on runollinen elämäntarina muistoista ja katoavaisuudesta24.9.2024 08:00:00 EEST | Tiedote
Valokuvataiteilija Lauri Eriksson (s. 1965) on viime vuosina jäljittänyt elinympäristöstään omaelämäkerrallisia tapahtumia, aineksia ja kerrostumia muovaten niistä uusia sommitelmia: valokuvia ja tekstejä. Lauri Erikssonin omakuvat, maisemat ja havainnot sitovat yhteen kollektiivista kaipuuta ihmisen ja ympäristön monimuotoisessa vuorovaikutuksessa.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme