Lauri Erikssonin valokuvakirja ”Muodonmuutoksia” on runollinen elämäntarina muistoista ja katoavaisuudesta
Valokuvataiteilija Lauri Eriksson (s. 1965) on viime vuosina jäljittänyt elinympäristöstään omaelämäkerrallisia tapahtumia, aineksia ja kerrostumia muovaten niistä uusia sommitelmia: valokuvia ja tekstejä. Lauri Erikssonin omakuvat, maisemat ja havainnot sitovat yhteen kollektiivista kaipuuta ihmisen ja ympäristön monimuotoisessa vuorovaikutuksessa.
Nyt julkaistava kirja sisältää Lauri Erikssonin valokuvien lisäksi hänen kirjoittamansa esseen sekä muita fragmentaarisia tekstejä. Kirjan toisen esseen on kirjoittanut valokuvataiteilija Joel Karppanen (s. 1993). Kirjan teksteissä nämä kaksi eri sukupolveen kuuluvaa valokuvataiteilijaa käyvät dialogia valokuvan ja elämän kohtaamisissa.
Muodonmuutoksia-teoksen valokuvat ja tekstit kietoutuvat modernin ihmisen rihmastollisiin kudelmiin ja leikkauspisteisiin: sanojen, asioiden, paikkojen, sosiaalisten ja materiaalisten ulottuvuuksien kohtaamisissa. Niin yksilöt, sosiaaliset suhteet, kaupungit kuin luonnon muodostelmat muuttuvat jatkuvasti, eri tahtiin, erilaisin poluin ja välivaihein. Muutos on viime kädessä tulemista joksikin.
Muodonmuutoksia on Lauri Erikssonin viides valokuvakirja. Edellinen kirja Sumunhimmeä maisema – Polaroideja lähiluonnosta (Parvs) julkaistiin vuonna 2021. Muodonmuutoksia sisältää Lauri Erikssonin valokuvia viime vuosilta, mutta siinä on myös aiemmin julkaisematonta arkistomateriaalia.
Lauri Eriksson on pitänyt näyttelyitä sekä Suomessa että ulkomailla, ja hänen valokuvateoksiaan on Suomen valtion taidekokoelmassa. Eriksson viimeistelee parhaillaan taidehistorian väitöskirjaa Helsingin yliopistossa.
”Materiaalinen maailma, kuoleman ja maatumisen väistämättömyys, ovat kiehtoneet minua taukoamatta. Ehkä siksi olen kiirehtinyt valokuvaamaan ympäröivää elämääni: todistaakseni että olen elänyt – ja tulen myös kuolemaan.
”Valokuva on ruumiini kirjoituskone, salaisuuteni.”
– Lauri Eriksson
Muodonmuutoksia – Lauri Eriksson
Valokuvat: Lauri Eriksson
Kirjoittajat: Lauri Eriksson, Joel Karppanen
Parvs, 2024, 96 sivua, kieli suomi
Kirjan julkistamisen yhteydessä Emil Aaltosen museossa (Pyynikinlinna, Tampere) avautuu Lauri Erikssonin yksityisnäyttely Muodonmuutoksia. Näyttely on avoinna 15.12.2024 saakka.
Lauri Eriksson ja Joel Karppanen keskustelevat kirjan teemoista Helsingin Kirjamessuilla torstaina 24. lokakuuta 2024 klo 18.00–18.30 (Vallisaari-sali).
Arvostelukappaleet ja kuva-aineisto medialle: Hanna Karppanen, kustantaja, Kustannusosakeyhtiö Parvs, hanna.karppanen@parvs.fi
Lisätietoa näyttelystä: Mika Törmä, museonjohtaja, mika.torma@pyynikinlinna.fi
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Hanna KarppanenkustantajaKustannusosakeyhtiö Parvs
Puh:+358 40 684 9188hanna.karppanen@parvs.fiKuvat
Linkit
Tietoja julkaisijasta
Kustannusosakeyhtiö Parvs on taidekirjoihin ja arkkitehtuurijulkaisuihin erikoistunut helsinkiläinen kustantamo, joka on perustettu vuonna 2006.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Kustannusosakeyhtiö Parvs
Kokoelmakirja "Taide pidentää ikää" esittelee HUSin mittavaa taidekokoelmaa12.11.2024 08:00:00 EET | Tiedote
”Taide pidentää ikää” on väite, jolle ei ole syytä nauraa. Niin suomalaiset kuin kansainväliset tutkimukset ovat kiistatta osoittaneet sen tieteellisesti päteväksi. Tämä tosiasia on nykyisin keskeinen yllyke hankkia taidetta terveydenhuollon eri tiloihin, olivatpa sitten kysymyksessä sairaalat, terveysasemat tai laboratoriot. Toinen motivaatio on julkisin hankinnoin tukea elävien taiteilijoiden työtä.
Taidekriitikko Timo Valjakka ja taiteentutkija Maria Hirvi-Ijäs jatkavat Parvsin esseekirjasarjaa24.10.2024 13:16:42 EEST | Tiedote
Parvs-kustantamon Kirjoituksia taiteesta ja arkkitehtuurista -esseekirjasarja saa nyt jatkoa suomeksi ja ruotsiksi. Eturivin taidekriitikoihin kuuluva Timo Valjakka on kirjoittanut taiteesta 1980-luvulta lähtien. Nyt julkaistavan Taiteen matkassa – Kirjoituksia taiteesta ja sen tekijöistä -kirjan teksteissä Valjakka kirjoittaa kohtaamisistaan taiteilijoiden kanssa ja paneutuu siihen, miten he ajattelevat ja työskentelevät. Taiteentutkija Maria Hirvi-Ijäs tarkastelee Att tänka konst – Aspekter på teori och praktik -kirjan esseissään erilaisia tapoja suhtautua taiteeseen, sen yhteiskunnalliseen rooliin ja sen muotoon tietona.
Teemu Mäen näytelmät Jouluevankeliumi & Teoreema nyt kirjana24.10.2024 08:51:11 EEST | Tiedote
Kuvataiteilijana ja esseistinä tunnetun Teemu Mäen (s. 1967) näytelmät "Jouluevankeliumi" ja "Teoreema" luotaavat suhdettamme uskontoon, kapitalismiin, rakkauteen, binääriseen sukupuoleen – sekä tietysti jouluun. Nämä näytelmät julkaistaan nyt ensimmäistä kertaa kirjamuodossa.
Ensimmäinen kattava tietokirja jugendarkkitehti Gustaf Estlanderista24.10.2024 08:00:00 EEST | Tiedote
Gustaf Estlander (1876–1930) oli 1900-luvun ensimmäisten vuosien ahkerin asuinkerrostalojen arkkitehti Suomessa. Hänen suunnittelemansa rakennukset kertovat aikansa kansallisista ja kansainvälisistä tyylivirtauksista, ja hänen piirtämänsä lukuisat linnaromantiikkaa huokuvat talot ovat muovanneet Helsingin kaupunki-ilmettä ja mielikuvaa koko suomalaisesta jugendarkkitehtuurista. Nyt julkaistava kirja esittelee kattavasti Estlanderin arkkitehtuuria.
Kiitoskirjeitä-kirja on nykytaiteilijalta toiselle polveileva viestiketju4.9.2024 12:41:53 EEST | Tiedote
Kiitoskirjeitä on Serlachiuksen samannimiseen näyttelyyn liittyvä poikkeuksellinen näyttelykatalogi, jossa nykytaiteilijat nostavat esiin heihin voimakkaasti vaikuttaneita taideteoksia ja kiittävät niiden tekijöitä. Näistä kiitosviesteistä ja teoksista syntyy taiteilijalta toiselle kulkeva polveileva ketju, joka synnyttää teosten ja tekijöiden välille uusia kytkentöjä ja yllättäviä assosiaatioita.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme