Vain harva hyödyntää tekoälyä työnhaussa – lue asiantuntijan vinkit hakijoille
Duunitorin tuore tutkimus osoittaa, että hakijat suhtautuvat tekoälyn hyödyntämiseen työnhaussa kahtiajakoisesti. Asiantuntija kertoo, mistä tämä johtuu ja miten tekoäly tulee mullistamaan työnhaun.
Vain kahdeksan prosenttia työnhakijoista on hyödyntänyt tekoälyä työnhaussa. Tämä selviää Duunitorin uudesta tutkimuksesta.
”Vaikka tekoälystä puhutaan mediassa paljon, sen käytännön hyödyntäminen on selvästi vähäisempää. Muutos on kuitenkin nopeaa, ja uskon käytön yleistyvän jatkuvasti”, kertoo Duunitorin johtava työnantajakuvakonsultti Lauri Vaisto.
36 prosenttia vastaajista, jotka eivät ole hyödyntäneet tekoälyä, voisi käyttää sitä tulevaisuudessa. Lähes kolmasosa (31 prosenttia) ei kuitenkaan hyödyntäisi tekoälyä lainkaan.
3 yleisintä syytä olla käyttämättä tekoälyä työnhaussa
Työnhaku Suomessa 2023 -tutkimukseen vastanneet nostivat esille monia syitä olla käyttämättä tekoälyä. Kolme syytä nousi ylitse muiden:
1. Työnhakija kokee, että hänen on pärjättävä ilman tekoälyä.
2. Työnhakija kokee tekoälyn persoonattomaksi tai ”feikiksi”.
3. Työnhakija ei osaa käyttää tekoälyä tai tiedä, miten sitä pitäisi käyttää.
”Ei ole yllättävää, että tekoäly epäilyttää monia. Siitä on puhuttu julkisuudessa paljon näkökulmista, jotka saavat sen kuulostamaan oudolta tai pelottavalta. On esitetty uhkakuvia siitä, miten tekoäly vie ihmisten työt tai jopa orjuuttaa koko ihmiskunnan”, Vaisto kommentoi.
Tekoälyn käyttö rinnastetaan huijaamiseksi
Työnhakijat avasivat tutkimuksessa syitä olla käyttämättä tekoälyä avoimilla kommenteilla. Monet vastaajista suhtautuvat tekoälyyn negatiivisesti:
”Äly olen minä itse ja minä haen töitä, ei tekoäly.”
Moni kokee pärjäävänsä ilman tekoälyä eikä usko sen tuovan lisäarvoa työnhakuun. Myös epäaitous ja epärehellisyys mietityttävät.
”Tekoälyn tuottama teksti tuskin olisi minunlaiseni, henkilökohtainen ja persoonallinen.”
”Tekoäly ei ole minua tai minusta tullutta ajatusta. Tekoälyn käyttö tuntuisi työnantajan huijaamiselta.”
”Kaikki apu on tervetullutta”
Tekoäly työnhaussa herättää osassa vastaajista kielteisiä tunteita, mutta moni myös sanoo avoimissa vastauksissa, että voisi hyödyntää sitä tulevaisuudessa.
Hakijat arvelevat, että tekoälystä voisi olla apua erilaisten tekstien, kuten työhakemusten ja ansioluetteloiden, kirjoittamisessa.
”Olen kirjoittanut sadoittain hakemustekstejä; alan toistaa itseäni, enkä enää tiedä mitä rekrytoijat varsinaisesti haluavat. Työnhaku tässä iässä on erittäin haasteellista jo muutenkin, joten kaikki apu, mitä AI voisi tarjota, on tervetullutta.”
Lauri Vaisto ei ole yllättynyt siitä, että tekoälyä käytetään tekstien tuottamiseen ja työpaikkojen etsimiseen. Hän muistuttaa, että sitä voi hyödyntää muillakin tavoilla.
Näin hyödynnät tekoälyä työnhaussa
Vaisto listaa kolme tapaa käyttää tekoälyä työnhaussa:
1. Hyödynnä tekoälyä osaamisesi hahmottamisessa. Kirjoita esimerkiksi ChatGPT:lle tai Bingille omin sanoin, mitä kaikkea olet tehnyt työksesi, ja pyydä tekoälyä ehdottamaan ranskalaisin viivoin osaamista, jota sinulle on luultavasti kertynyt.
2. Anna tekoälyn etsiä sinulle sopivia töitä. Kun olet selvittänyt omaa osaamistasi, voit pyytää tekoälyä listaamaan töitä, joissa osaamisellesi voisi olla kysyntää. Jos sovelluksesi on yhteydessä verkkoon, voit jopa pyytää linkkejä kiinnostaviin avoimiin työpaikkoihin. Älä kuitenkaan lannistu, jos ensimmäiset tulokset eivät tunnut osuvilta. Anna mieluummin tekoälylle palautetta ja auta sitä oppimaan tarpeistasi.
3. Harjoittele työhaastattelutilannetta tekoälyn avulla. Syötä tekoälylle työpaikkailmoituksen teksti ja pyydä sitä esittämään rekrytoijaa, joka on haastattelemassa sinua. Voit antaa aineistoksi myös oman CV:si tai LinkedIn-profiilisi. Harjoittelusta voi olla hyötyä erityisesti, jos työhaastattelu jännittää tai jos edellisestä kerrasta on kulunut aikaa.
Tekoälystä voi olla merkittävää hyötyä alanvaihtajille
Tekoäly on ollut tapetilla jo pitkään, mutta lähes puolet (47 prosenttia) vastaajista ei vielä osaa ottaa selkeää kantaa tekoälyn rooliin työnhaussa. Vaiston mukaan tähän on useampi syy.
”Uskon aika monen aloittavan työnhaun itselleen tutulla tavalla, esimerkiksi selailemalla avoimia työpaikkoja tai tutustumalla kiinnostavien työnantajien urasivuihin. Kaikilla osaajilla ei välttämättä edes ole sen suurempaa tarvetta avulle”, Vaisto pohtii.
”Mutta erityisesti alanvaihtajalle tekoälystä voi olla merkittävääkin hyötyä mahdollisuuksien kartoittamisessa.”
Vaisto uskoo, että tekoäly tulee olemaan tulevaisuuden työnhaussa paljon enemmän kuin apuväline.
”Voi olla, että koko työnhaun käsite mullistuu tai jopa katoaa tulevaisuudessa. Jos tekoälyä voi käyttää työpaikkailmoituksen ja työhakemuksen kirjoittamiseen, mihin niitä kumpaakaan edes tarvitaan? Eikö tekoälyn voisi silloin antaa huolehtia työpaikkojen ja osaajien kohtaamisesta suoraan?”
Duunitori Oy selvittää vuosittain työnhaun nykytilaa ja trendejä Suomessa. Työnhaku Suomessa -tutkimus selvittää 18–64-vuotiaiden suomalaisten kokemuksia työnhausta. Tutkimuksen tiedonkeruu tapahtui 10.–31.8.2023, ja siihen osallistui 3 626 suomalaista. Tutkimus toteutettiin yhteistyössä Taloustutkimus Oy:n kanssa, ja se on osa Duunitorin Kansallista rekrytointitutkimusta.
Kaipaatko lisätietoa?
Haluatko tietää lisää työmarkkinoista tai tarvitsetko asiantuntijan haastatteluun? Ole yhteydessä! Tutustu myös Duunitorin kaikille avoimeen työmarkkinapalveluun, joka kertoo esimerkiksi, mitkä alat kiinnostavat hakijoita ja millä aloilla on eniten avoimia työpaikkoja.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Lauri VaistoJohtava työnantajakuva- ja strategiakonsulttiDuunitori Oy
Puh:+358 40 550 1103lauri.vaisto@duunitori.fiMaiju KarhunenViestintäpäällikköDuunitori Oy
Puh:050 585 7001maiju.karhunen@duunitori.fiKuvat
Duunitori.fi on Suomen suurin työnhakupalvelu. Vuonna 2009 perustettu yritys kokoaa avoimet työpaikkailmoitukset ja ohjaa ne alustansa lisäksi sadoille ylläpitämilleen sosiaalisen median sivuille. Duunitorin työelämämedia julkaisee uutisia, vinkkejä ja tarinoita työnhausta, rekrytoinnista ja työelämästä. Työnantajille Duunitori tarjoaa rekrytointimarkkinoinnin ja työnantajakuvan kehittämisen palveluita. Duunitorin kaikille avoimiin ilmaisiin palveluihin kuuluvat muun muassa työpaikkavahti Duunivahti, ammatinvalintatesti Duunitesti, palkkavertailu ja työmarkkinaseuranta, josta näkee avoimien työpaikkojen kysynnän ja tarjonnan. Vuonna 2019 Duunitori laajeni Ruotsiin ja perusti Jobbland-työnhakupalvelun.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Duunitori Oy
Duunitori Group jatkaa kasvuaan – ostaa ruotsalaisen palkkatietopalvelun13.11.2024 06:03:00 EET | Tiedote
Duunitori Group vahvistaa asemaansa Ruotsissa ostamalla yhden maan suurimmista palkkavertailupalveluista. Allalöner-sivusto tulee osaksi Jobbland.se-työnhakupalvelua.
Lähes neljännes on katunut työpaikan vaihtoa: ”Yhdestä paskakasasta toisenlaiseen”30.10.2024 06:02:00 EET | Tiedote
Duunitorin tuore tutkimus kertoo, että työpaikan vaihtaminen on kaduttanut monia. Asiantuntija avaa, mistä katumus johtuu ja mitä työnantajat voivat tehdä toisin.
Asiantuntija: Tästä syystä tekoälyn käyttö työnhaussa on tuplaantunut viime vuodesta16.10.2024 06:03:00 EEST | Tiedote
Duunitorin tuore tutkimus kertoo, että hakijat hyödyntävät tekoälyä työnhaussa viime vuotta enemmän. Asiantuntija avaa, mistä tämä johtuu ja mitä on odotettavissa.
Näillä aloilla riitti kesätöitä – asiantuntijalta tärkeä viesti työnantajille7.8.2024 05:04:00 EEST | Tiedote
Kesätyöpaikkoja oli tarjolla hankalasta taloustilanteesta huolimatta. Työnhakupalvelu Duunitorin data kertoo, millainen kesätyönhakukausi oli edelliseen verrattuna.
Näillä aloilla on eniten töitä juuri nyt – rakennusalan tilanne yllättää30.7.2024 06:04:00 EEST | Tiedote
Uusia työmahdollisuuksia on tarjolla paljon myös kesällä. Työnhakupalvelu Duunitorin data kertoo, millä aloilla on eniten avoimia työpaikkoja.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme