Urbaaniin teknologiaan ja rakennettuun ympäristöön liittyvät yritykset kiinnostavat sijoittajia - muutama suurempi sijoituskierros nosti kuluvan vuoden ennätyslukemiin
Tesin (Suomen Teollisuussijoitus) uuden selvityksen mukaan kestävän kaupunkikehityksen ympärille muodostunut yritysekosysteemi on kerännyt yli 800 miljoonaa kasvurahaa vajaassa kymmenessä vuodessa. Vaikka sijoituksen saaneiden yritysten määrä on laskenut huippuvuosista, vuoden 2023 aikana sijoituksia on tehty ennätyssummalla: marraskuun alkuun mennessä yhteensä 257 miljoonalla eurolla.

Selvityksessä tunnistetut kestävään kaupunkikehitykseen liittyvät suomalaisyritykset ovat keränneet vuosien 2015–2023 välillä yli 800 miljoonaa euroa rahoitusta yhteensä 92 yritykseen. Koko kotimaisesta kasvurahoitusmarkkinasta alan yritysten osuus on noin kahdeksan prosenttia. Sijoituskierrosten mediaanikoko on kolme miljoonaa euroa.
Kestävän kaupunkikehityksen ekosysteemiin kuuluvat muun muassa kiinteistöteknologian -ja tilankäytön, liikenteen sähköistymisen, rakentamiseen liittyvät innovaatiot, rakennetun ympäristön kiertotalous ja älykäs infrastruktuuri. Yhteistä yrityksille on se, että ne pyrkivät vähentämään rakennetun ympäristön ympäristökuormitusta tai uudistamaan rakennettua ympäristöä kestävällä tavalla.
”Viimeistään 2023 pintautunut heikko taloustilanne on hidastanut aikaisen vaiheen startupien kehitystä seuraavaan kasvuvaiheeseen. Muutaman aiemman vuoden korkeampi siemenrahoitusmäärä kuitenkin luo uskoa siihen, että etenkin talouden syklin muutoksille vähemmän herkät urbaanin teknologian yritykset voivat nostaa suurempia, myöhemmän vaiheen rahoituskierroksia tulevina vuosina”, Tesin sijoituspäällikkö Samppa Sirviö kommentoi.
Sijoitusten lukumäärä (13 kpl) on kuluvan vuoden aikana painunut vuoden 2018 tasolle. Huippuvuonna 2021 sijoituksia tehtiin 39 kappaletta, ja vuonna 2022 yhteensä 33 kappaletta. Kokonaissijoitussummassa saavutettiin kuluvan vuoden aikana uusi ennätys, 257 miljoonaa euroa. Sitä selittää muutama suurempi sijoituskierros, joita keräsivät mm. Virta, Haltian ja Valoo.
”Vuoden kokonaissummassa ei ole mukana vasta julkaissut One Click LCA ja Carbo Culture kasvukierrokset, joista jälkimmäisessä myös Tesi on mukana sijoittajana”, täsmentää Sirviö.
Urbaanin teknologiaan ja rakennettuun ympäristöön keskittyvistä yrityksistä on muodostunut uusi osaamiskeskittymä vuoden 2019 jälkeen. Teeman suurimpia kasvukierroksia keränneet yritykset ovat olleet sähköautojen arvoketjuihin kytkeytyvät toimijat, uusiutuvan energian ratkaisuja tarjoavat yritykset (varastointi, aurinkoenergia, älykäs infrastruktuuri) ja esineiden internetin kiinteistösovelluksiin keskittyvät yritykset.
Urbaaniin teknologiaan ja rakennettuun ympäristöön sijoittavien sijoittajien määrä on kasvanut muutaman edellisvuoden aikana. Myös ulkomaisten sijoittajien määrä on ollut kasvussa. Ulkomaisten sijoittajien osuus markkinoista on ollut vuodesta 2018 alkaen noin neljäkymmentä prosenttia. Joka viides sijoittaja on sijoittanut useampaan kuin yhteen suomalaiseen kestävän kaupunkikehityksen yritykseen.
”Ulkomaisten sijoittajien kiinnostus esimerkiksi rakennetun ympäristön kasvuyrityksiä kohtaan on ollut muutaman viime vuoden ajan kasvussa. Vaikka kuluva vuosi onkin rakennusalan ahdingon ja yleisen taloudellisen epävarmuuden takia hiljaisempi, päästöjä vähentävä teknologia on globaalisti yksi kiinnostavimmista sijoituskohteista”, kertoo Esa Koponen, Tesin sijoitusjohtaja.
”Noin 40 prosenttia maailman kasvihuonekaasupäästöistä on peräisin rakennetuista ympäristöistä, ja uudet ratkaisut ovat nyt ajankohtaisempia kuin koskaan aiemmin. Tilanne tarjoaa niin sijoittajille, startup-yrityksille kuin laajemmalle yhteiskunnallekin tilaisuuden kestävään kasvuun, joka lievittää ilmastonmuutoksen vaikutuksia ja auttaa ihmiskuntaa sopeutumaan niihin”, kommentoi Koponen.
Lue selvityksen tiivistelmä (suomeksi) täältä.
Lue koko selvitys (englanniksi) täältä.
Selvityksessä tarkasteltiin yhteensä 260 yritystä, joista 182 on startupeja ja 78 myöhemmän vaiheen kasvuyrityksiä. Tiedot on kerätty vertaamalla suomalaisen ekosysteemin yrityksiä Tesin asettamiin teknologia- ja ympäristövaikuttavuuskriteereihin. Yritysten tunnistamisessa on käytetty Dealroomin, Pitchbookin ja Vainun tarjoamia tietoja, jotka on käyty läpi manuaalisesti. Tesin sijoitustiimi luokitteli yritykset neljään eri ryhmään: tilan käyttökokemus, operointi -ja ylläpito, rakentaminen ja mahdollistava infrastruktuuri.
Yritykset jaettiin edelleen venture capital- (VC) ja growth-ryhmiin. VC-ryhmään sisällytettiin yritykset, jotka olivat saaneet siemenvaihetta edeltävää rahoitusta, varsinaista siemenrahoitusta sekä A- ja B-kierrosten ja myöhempien kierrosten rahoitusta. Growth-ryhmään sisällytettiin Tesin kriteerejä vastaavat yritykset, jotka olivat kehityksessään jo pidemmällä.
Rahoituskierroksia koskevat tiedot perustuvat ensisijaisiin oman pääoman ehtoisiin rahoituskierroksiin, sillä niitä koskevat tiedot ovat julkisia ja siten todennettavissa. Näin ei useinkaan ole kasvuyritysten yrityskauppojen osalta, sillä niihin liittyvien kauppojen suuruutta tai rahoituskierrosta koskevia tietoja ei julkisteta (pl. listautumiset). Tämän vuoksi yritysostoja ja muita osakekauppoja koskevat tiedot on rajattu tämän tutkimuksen ulkopuolelle.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Esa KoponenSijoitusjohtaja
Puh:+358 50 577 9166esa.koponen@tesi.fiSaara VettenrantaViestintäpäällikköTesi
Puh:+358 40 723 3516saara.vettenranta@tesi.fiSamppa SirviöSijoituspäällikkö
Puh:+358 50 518 6063samppa.sirvio@tesi.fiKuvat
Tesi (Suomen Teollisuussijoitus Oy) on Suomen valtion pääomasijoitusyhtiö, jolla on talouden kasvuun ja uudistumiseen sekä investointien edistämiseen keskittyvä teollisuuspoliittinen tehtävä. Sijoitamme markkinaehtoisesti pääomasijoitusrahastoihin ja suoraan kasvuyrityksiin.
tesi.fi | X (Twitter) | LinkedIn | Instagram | Uutiskirje

Muut kielet
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Tesi
Tesin vuosi 2024: yhtiön historian suurin exit, vahva tulos ja valmistautumista uuteen tehtävään20.3.2025 10:15:44 EET | Tiedote
Suomen pääomamarkkinoiden jo useamman vuoden kestänyt heikko tilanne näytti piristymisen merkkejä loppuvuonna, kun Suomessa nähtiin kotimaisten startup-yritysten merkittävän suuria yksittäisiä rahoituskierroksia. Haastavassa markkinassa Tesin tulos oli vahva, 165 miljoonaa euroa, ja yhtiö teki historiansa suurimman irtautumisen (exit) euromääräisesti. Vuosi 2024 oli Tesille myös valmistautumista uuteen, aiempaa vahvempaan teollisuuspoliittiseen tehtävään.
Tesi's year 2024: The largest exit in its history, strong performance, and preparation for a new role20.3.2025 10:15:44 EET | Press release
The prolonged weak state of Finland's venture capital and private equity (VC & PE) market showed signs of improvement towards the end of the year, marked by significant individual funding rounds in domestic startups. In this challenging market, Tesi achieved a strong result of EUR 165 million and executed the largest exit in its history in terms of euros. The year 2024 also involved preparing for a new, more robust industrial policy role.
Vuosi alkaa viime vuotta positiivisemmissa merkeissä: yrityskyselyn mukaan liikevaihdot ja investoinnit kasvussa18.1.2025 00:01:16 EET | Tiedote
Tesin (Suomen Teollisuussijoitus) tuoreen, suomalaisille pk-yrityksille tehdyn kasvuyrityspulssi-kyselyn mukaan yrityssektorilla on hyvää kerrottavaa: isompien yritysten investointihanat ovat aukeamassa ja ennusteet liikevaihdon ja tilauskantojen kasvusta ovat positiivisia.
Puhtaan siirtymän teollisia investointihankkeita käynnistymässä, näkymät seuraaville vuosille varovaisen positiivisia13.12.2024 00:04:22 EET | Tiedote
Tesin (Suomen Teollisuussijoitus) tuoreen selvityksen mukaan Suomessa on käynnissä useita uusia teollisia hankkeita liittyen esimerkiksi energiasiirtymään ja teollisuuden vähähiilisiin liiketoimintamalleihin, biomateriaaleihin ja metalleihin. Muun muassa edullinen uusiutuva energia ja vähähiilinen tehokas siirtoverkko voivat houkutella Suomeen lisää uutta teollisuutta, jos hankkeille löytyy riittävästi osaavaa rahoitusta.
Launching of industrial investment projects, cautiously positive outlook for next few years13.12.2024 00:04:22 EET | Press release
A recent survey by Tesi (officially Finnish Industry Investment) reveals that new industrial projects are being launched in Finland. They are focused on, for instance, energy transmission, low-carbon operating models for industry, biomaterials and metals. Inexpensive renewable energy and an efficient low-carbon transmission grid, amongst other factors, can attract more new industry to Finland if sufficient smart financing can be found for projects.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme