Call on Carbon kokosi kansainvälisten talousjärjestöjen johtajat yhteen COP28-tapahtumassa
Joulukuun 2. päivänä korkean tason ryhmä kansainvälisten talousjärjestöjen johtajia kokoontui COP28-tapahtumaan Suomen paviljonkiin keskustelemaan hiilen hinnoittelusta. Ryhmän oli kutsunut koolle kansainvälistä hiilen hinnoittelua pitkään edistänyt suomalainen yritysten ilmastoverkosto Climate Leadership Coalition.
"Emme saavuta hiilineutraaliustavoitettamme ilman hiilen hinnoittelua", sanoi WTO:n pääjohtaja Dr. Ngozi Okonjo-Iweala.
Keskusteluun osallistuneet WTO:n, IMF:n, Maailmanpankin, OECD:n ja Kansainvälisen kauppakamarin johtajat olivat yhtä mieltä siitä, että hiilen hinnoittelulla tulee olla nykyistä keskeisempi rooli ilmastokriisin hillinnässä. Hiilen hinnoittelu on myös laajasti yritysten toiveissa:
"Yritykset toivovat maailmanlaajuisesti mahdollisimman yhdenmukaista politiikkaa", tiivisti paneelissa yrityksiä edustanut Kansainvälisen kauppakamarin pääsihteeri John W.H. Denton AO.
Maailmanpankin mukaan tällä hetkellä olemassa olevien yli 70 hinnoittelujärjestelmän piirissä on vajaa neljännes globaaleista kasvihuonekaasupäästöistä, kun vuonna 2012 hinnoittelujärjestelmät kattoivat ainoastaan 7% päästöistä. Järjestelmien keskimääräinen hintataso on kuitenkin huomattavasti alhaisempi kuin mikä olisi OECD:n ja IMF:n mukaan tarpeen. Vain Euroopan päästökauppajärjestelmässä hinta on järjestöjen suosittelemalla tasolla.
"Tällä hetkellä järjestelmät poikkevat liiaksi toisistaan, niiden keskeiset mekanismit erovat toistaan niin paljon, että yrityksillä on vaikeuksia ymmärtää ja hyödyntää niitä. Hinnoittelumekanismeja tarvitaan myös kehittyvillä markkinoilla, jotta ilmastotyö voidaan tehdä reilummaksi myös kansalaisten näkökulmasta", totesi WTO:n pääjohtaja Ngozi Okonjo-Iweala. "Meidän täytyy koettaa harmonisoida eri alueiden erilaisia lähestymistapoja."
Kaikki paneeliin osallistuneet organisaatiot (WTO, IMF, OECD, Maailmanpankki ja Kansainvälinen kauppakamari) työskentelevät lisätäkseen ymmärrystä hiilipäästöjen hinnoittelumekanismeista sekä tarjotakseen työkaluja niiden käytön ja vaikutusten selventämiseksi sekä valtiotasolla että yritystasolla.
Hiilipäästöjen laajempaa hinnoittelua koskevassa keskustelussa haastava osapuoli on Yhdysvallat, jossa liittovaltiotason toimet keskittyvät nyt Inflation Reduction Act valtiotukipaketin toteutukseen. Yhdysvalloissa hiilipäästöjen hinnoittelua toteutetaan vain osavaltiotasolla. Yhdysvaltalaiset yritykset joutuvat kuitenkin kohtaamaan hiilipäästöjen hinnoittelukysymyksen EU:n hiilirajamekanismin (CBAM) käynnistymisen myötä.
Keskusteluun osallistunut Suomen omistajaohjaus- ja Eurooppa-ministeri Anders Adlercreutz korosti hiilinielujen ja ja hiilen sidontaan liittyvien markkinamekanismien merkitystä. Keskustelussa nostettiin esiin myös vapaaehtoiset hiilimarkkinat, joiden perustamisesta päätettiin osana Pariisin sopimusta ja joiden yksityiskohdista neuvotellaan myös COP28:ssa.
Järjestetyn tapahtuman tavoitteena oli keskustella hallitustenvälisten organisaatioiden roolista ja tulevista mahdollisuuksista yhteistyöhön hiilipäästöjen hinnoittelumekanismien käytön laajentamisessa. Keskusteluun osallistuivat:
-
John W.H. Denton AO, Kansainvälisen kauppakamarin pääsihteeri
-
Ngozi Okonjo-Iweala, maailman kauppajärjestö WTO:n pääjohtaja
-
Ruud de Mooij, kansainvälisen valuuttarahaston IMF:n apulaispääjohtaja
-
Axel van Trotsenburg, Maailmanpankin varapääjohtaja
-
Jo Tyndall, OECD:n ympäristöosaston johtaja
-
Anders Adlercreutz, Suomen Eurooppa- ja omistajaohjausministeri
CLC:n toimitusjohtaja Tuuli Kaskinen johti keskustelua.
"Meille oli tärkeä voitto saada nämä kansainvälisten talousjärjestöjen johtajat koolle Suomen paviljonkiin. Päästöjen hinnoittelu on alueiden ja valtioiden käsissä. Siitä ei siis päätetä COP:n virallisella agendalla. Siksi kansainvälisten organisaatioiden täytyy luoda rakenteita, joilla järjestelmästä tulee tasapuolinen ja ilmastonmuutoksen kannalta puhtaimpia ratkaisuja globaalisti hyödyttävä. Siihen tarvitaan yhteistyötä, jota yritykset tällä työllä pyrkivät vauhdittamaan”, kertoo Kaskinen.
“Erityinen kiitos yhteistyöstä myös Suomen hallinnon ja erityisesti Suomen alulle laittaman Valtiovarainministereiden ilmastokoalition kanssa.”
Call on Carbon - aloite perustettiin vuonna 2021 CLC:n, Haga-initiatiivin ja Skift Climate Business Leadersin toimesta. Aloitteessa yli 150 yrityksen, kaupungin, yliopiston ja liike-elämän järjestön johtajat vaativat hallituksia tehostamaan hiilipäästöjen hinnoittelua. Allekirjoittaneilla on yhteensä yli 25 miljardin dollarin markkina-arvo ja yli 120 miljardia dollaria hallinnoitavia varoja yli 100 maassa.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Tuuli KaskinenToimitusjohtaja, Climate Leadership CoalitionClimate Leadership Coalition
Puh:0505149752tuuli.kaskinen@clc.fiKuvat
Linkit
Tietoja julkaisijasta
CLC ry:n (CLC Climate Leadership Coalition) tarkoituksena on vaikuttaa Suomen elinkeinoelämän ja tutkimusorganisaatioiden yleiseen kilpailukykyyn ja valmiuteen vastata ilmastonmuutoksen ja luonnonvarojen riittävyyden tuomiin uhkiin sekä kykyyn hyödyntää näiden synnyttämiä liiketoimintamahdollisuuksia. Yhdistys edistää alansa parhaiden kansainvälisten käytäntöjen tunnetuksi tekemistä ja siirtämistä Suomeen. Yhdistyksen perusajatus on, että kannattava ja kestävä liiketoiminta on tehokkain keino vastata globaaleihin ympäristöhaasteisiin.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta CLC Climate Leadership Coalition
Climate Leadership Coalition: YK:n ilmastokokouksessa saavutettu sopu vastaa ennakko-odotuksia24.11.2024 00:51:36 EET | Tiedote
Myöhään lauantain ja sunnuntain välisenä yönä YK:n COP29 ilmastokokouksessa saavutettiin sopu kehittyvien maiden ilmastorahoituksen kolminkertaistamisesta nykytasoon nähden. Tämä päätös rakentaa luottamusta tuleviin neuvotteluihin, vaikka muilta osin kokous oli vaikea.
Climate Leadership Coalition: COP28 neuvottelutulos antaa vauhtia vihreiden markkinoiden kasvulle13.12.2023 09:56:01 EET | Tiedote
Keskiviikkona Dubaissa päättyvien ilmastoneuvotteluiden tulos antaa myönteisen signaalin investoijille.
Climate Leadership Coalition: Sari Baldauf valittu CLC:n hallituksen puheenjohtajaksi, Mehiläinen ja Carbo Culture hyväksytty uusiksi jäseniksi20.11.2023 12:58:56 EET | Tiedote
Climate Leadership Coalitionin (CLC) vuosittainen syyskokous pidettiin 13.11. Kokous valitsi Sari Baldaufin hallituksen puheenjohtajaksi. Uusina jäseninä hallitukseen valittiin myös Ville Voipio, Vaisalan hallituksen puheenjohtaja, Heikki Vuorenmaa, YIT Groupin toimitusjohtaja, ja Tomas Häyry, Vaasan kaupunginjohtaja.
Ilmastokriisin mestarikurssi yhdisti päättäjät kunnianhimoisten ilmastotoimien äärelle2.2.2023 12:45:33 EET | Tiedote
Tilaisuudessa puhunut tasavallan presidentti Sauli Niinistö korosti yhteispeliä ilmastotoimissa valtavana mahdollisuutena Suomelle. Yritysten hiilikädenjäljen eli tuotteiden ja palveluiden aikaansaamat ilmastohyödyt kantavat isoa lupausta niin päästöjen vähentämisestä kuin Suomen edelläkävijyydestä.
CLC COP27-ilmastonmuutoskokouksen päätöksistä: ”Parempi laiha sopu kuin lihava riita"20.11.2022 07:26:09 EET | Tiedote
Euroopan laajin ilmasto-businessverkosto Climate Leadership Coalition (CLC) pitää Egyptin Sharm el-Sheikin COP27-ilmastonmuutoskokouksen neuvottelutulosta tarpeellisena sopuna. Yrityksille on tärkeää, että vuosi sitten pidetyn Glasgow’n kokouksen tuloksia ei vesitetty.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme