ELY-keskuksetELY-keskuksetELY-keskuksetELY-keskukset

Över 50 000 hektar åker har redan gipsbehandlats - jordbrukare, ansök om gips nu!

Dela

Det GIPS-projekt som NTM-centralen i Egentliga Finland driver har nu kommit halvvägs till sitt mål på 100 000 hektar. Omkring 53 000 hektar på olika håll i Finlands kustområden har redan gipsbehandlats. Gipsansökan är nu öppen i hela landet.

Gips i ett mellanlager i Salo i väntan på att köras ut till åkern.
Gips i ett mellanlager i Salo i väntan på att köras ut till åkern. © Tuomas Jäntti

GIPS-projektet inleddes i Skärgårdshavets avrinningsområde år 2019. Projektet utvidgades år 2022 till att omfatta hela Finlands kustområde. I Skärgårdshavets avrinningsområde har gips nu spridits på ca 24 000 hektar. På andra håll i Finland har ca 29 000 hektar gipsbehandlats.

Av hela målsättningen för åkerarealen i Skärgårdshavets område nu återstår omkring hälften, och det finns stora arealer som uppfyller villkoren för gipsstöd.  Vid den ansökningsomgång som nu öppnats hoppas vi antalet ansökningar lyfter rejält och projektet går in för att ytterligare effektivera gipsinformationen.

På andra håll i Finland ligger Norra Österbotten och Österbotten i täten när det gäller gipsansökningar. I Norra Österbotten har man under två år ansökt om gips för nästan 10 000 hektar och i Österbotten har man ansökt om gips för över 8000 hektar. Intresset för gips i de österbottniska landskapen torde delvis förklaras av att områdets potatisodlare är vana gipsanvändare, eftersom gipsets kalcium är bra för potatisen.

Utanför Skärgårdshavsområdet, dvs. inom det år 2022 utvidgade projektområdet, finns ännu gipsstöd att söka för ca 10 000 hektar. Efter att målet uppfyllts kommer gipsansökan, enligt nuvarande utsikter, inte längre att öppnas i dessa områden.

Gipsansökan är nu öppen i hela landet

Gipsansökan har nu öppnats på de områden som visas på kartan nedan. Genom att begränsa ansökningsområdet vill man styra spridningen av gips till de områden där man sannolikt får den bästa vattenskyddsverkan. Planen bygger på de regionala vattenskyddsplanerna och åtgärdsprogrammen för vattenvård.

P%E5%20kartan%20visas%20de%20omr%E5den%20som%20%E4r%20med%20i%20gipsans%F6kan.
På kartan visas de områden som är med i gipsansökan.

Gipset är gratis och skattefritt och påverkar inte jordbruksstöden. Gipsspridning ansöks via regionförvaltningens ärendehantering på adressen www.kipsinlevitys.fi. Jordförbättringsgips sprids inte på avrinningsområden till sjöar, grundvatten- eller Natura-områden eller ekoåkrar.

Gipsansökan är ständigt öppen. Sommaren 2024 hålls en paus i ansökningen, då entreprenörerna planerar höstens spridningar. Det gips som ansöks nu kan spridas på våren eller hösten 2024. Beslutet om gipsstöd är i kraft till hösten 2025, dvs. gipsspridningen kan vid behov skjutas upp om vädret är svårt.

Det är tryggt att använda jordförbättringsgips

Det jordförbättringsgips som används i GIPS-projektet är kalciumsulfat som uppstår som biprodukt vid tillverkningen av gödselmedel i Siilinjärvi. Det är en neutral förening som inte påverkar åkerns surhet eller ökar salthalten. Man tar regelbundet prov av gipset och gipset, som bryts och utvinns av apatit från en lokal källa, innehåller varken tungmetaller eller radioaktivitet. Gips från Siilinjärvi är godkänt som jordförbättringsmedel av Livsmedelsverket

Gipset höjer åkerjordens jonstyrka och förbättra jordens aggregatstruktur. Det gör att erosionen av ytjord minskar och utlakningen av partiklar minskar ca 50 procent och att utlakningen av totalfosfor minskar ca 30-50 %. Också utlakningen av organiskt kol minskar med omkring hälften. Fosforn förblir i en form som är tillgänglig, dvs. fastläggs inte så att inte växterna kan uppta den.

Med gipset tillförs svavel (ca 620 kg/ha), kalcium (ca 780 kg/ha) och litet fosfor (ca 8 kg/ha) till åkern, dvs. gips har också en gödslande effekt. I fosforgödslingen behöver gipset ändå inte beaktas.

GIPS-projektet finansieras ur miljöministeriets program för effektiverat vattenskydd och EU:s stimulansinstrument (RRF). Mera information om projektet finns på projektets hemsida: www.ely-keskus.fi/kipsinlevitys

Mera information:

Projektchef Minna Kolari, tfn. 0295 025 062

E-post: förnamn.efternamn@ely-keskus.fi

Nyckelord

Bilder

Gips i ett mellanlager i Salo i väntan på att köras ut till åkern.
Gips i ett mellanlager i Salo i väntan på att köras ut till åkern.
© Tuomas Jäntti
Ladda ned bild
På kartan visas de områden som är med i gipsansökan.
På kartan visas de områden som är med i gipsansökan.
Ladda ned bild

Om

NTM-centralerna är statliga myndigheter som främjar den regionala utvecklingen genom att sköta statsförvaltningens uppgifter och utveckling. NTM-centralerna sköter uppgifter i anslutning till näringar, arbetskraft, kunnande samt trafik och infrastruktur samt miljö och naturresurser. NTM-centralerna utvecklar och stöder ekonomiskt, socialt och ekologiskt hållbar välfärd.

Andra språk

Följ ELY-keskukset

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från ELY-keskukset

7 miljoner euro för projekt för återvinning av näringsämnen – ansökningstid fram till slutet av februari30.12.2024 13:58:12 EET | Pressmeddelande

Inom miljöministeriets Ahti-program är en finansieringsansökan för projekt för återvinning av näringsämnen öppen fram till slutet av februari 2025. Målet är att effektivisera användningen av återvunna näringsämnen, förbättra vattnens tillstånd och stärka den cirkulära ekonomin. I utlysningen prioriteras projekt i Skärgårdshavet, därför är det en utmärkt möjlighet för aktörer särskilt i Egentliga Finland att ta i bruk sina lösningsförslag. 7 miljoner euro delas ut i finansiering på riksnivå.

Ravinteiden kierrätyksen hankkeisiin jaossa 7 miljoonaa euroa - Hankehakemuksia odotetaan etenkin Saaristomeren alueelta30.12.2024 13:58:12 EET | Tiedote

Ympäristöministeriön Ahti-ohjelmassa on nyt avoinna rahoitushaku ravinteiden kierrätyksen hankkeille. Ohjelman tavoitteena on tehostaa kierrätysravinteiden käyttöä, parantaa vesistöjen tilaa ja vahvistaa kiertotalouden ratkaisuja – erityisesti Saaristomeren alueella. Varsinais-Suomen toimijoilla on nyt hieno mahdollisuus saada ratkaisuehdotuksensa käyttöön. Rahoitusta on jaossa 7 miljoonaa euroa, ja avustushaku jatkuu helmikuun 2025 loppuun asti.

Hailuodon liikennejärjestelyt normaalin lauttaliikenteen estyessä jäätilanteen vuoksi lauttaväylällä19.12.2024 14:12:09 EET | Tiedote

Hailuodon lauttaliikenne saattaa keskeytyä talven aikana lauttaväylällä jääolosuhteista johtuen. Jääolosuhteiden ennustaminen on vaikeaa, mutta mahdolliseen poikkeustilanteeseen on tärkeä varautua ennakolta. ELY-keskus on selvittänyt vaihtoehtoisia tapoja järjestää liikenne poikkeustilanteessa. Palvelutaso olisi merkittävästi normaalitilannetta heikompi, mihin saaren ja mantereen välillä kulkevien on hyvä varautua. Lähiviikkojen liikenne näyttää toistaiseksi kuitenkin sujuvan normaalisti ja säistä riippuu, joudutaanko poikkeusjärjestelyyn turvautumaan lainkaan. ELY-keskus seuraa jäätilanteen kehittymistä.

Kontaktpunktsmyndigheten för förnybar energi har uppdaterat handboken för sökande18.12.2024 10:00:00 EET | Pressmeddelande

En reviderad version av handboken om tillståndsförfaranden och andra administrativa förfaranden i samband med produktionsanläggningar för förnybar energi har publicerats 26.11.2024. Den första versionen som gavs ut år 2021 har uppdaterats i stor utsträckning med avsikt ändringar i lagstiftningen och praxis. Den svenskspråkiga uppdaterade versionen av handboken kommer ut i början av år 2025.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye