Yli 50 000 hehtaaria peltoa on jo saanut kipsikäsittelyn – viljelijä, hae kipsiä nyt!
Varsinais-Suomen ELY-keskuksen KIPSI-hanke on päässyt 100 000 hehtaarin kokonaistavoitteessaan puoleen väliin. Kipsillä on käsitelty jo noin 53 000 hehtaaria peltoa ympäri Suomen rannikkoalueita. Kipsihaku on nyt avattu.

KIPSI-hanke käynnistyi Saaristomeren valuma-alueella vuonna 2019. Hanke laajeni vuonna 2022 kattamaan koko Suomen rannikkoalueen. Saaristomeren valuma-alueella kipsiä on levitetty nyt noin 24 000 hehtaarille. Muualla Suomessa kipsillä on käsitelty noin 29 000 hehtaaria.
Saaristomeren alueen hehtaaritavoitteesta on jäljellä noin puolet ja kipsitukikelpoista peltoalaa on runsaasti. Alueelle toivotaan kunnon hakupiikkiä nyt auenneella hakukierroksella ja hankkeessa pyritään tehostamaan kipsistä viestimistä entisestään.
Muualla Suomessa kärkipäässä kipsihakemusten määrässä ovat Pohjois-Pohjanmaa ja Pohjanmaa. Ensimmäiseen kipsiä on haettu kahdessa vuodessa lähes 10 000 hehtaarille ja Pohjanmaallekin yli 8 000 hehtaarille. Pohjalaismaakuntien innostusta selittänee ainakin se, että alueen perunanviljelijät ovat tottuneita kipsin käyttäjiä, peruna kun hyötyy kipsin kalsiumista.
Kipsitukea on Saaristomeren alueen ulkopuolella eli vuonna 2022 laajentuneella hankealueella jäljellä vielä noin 10 000 hehtaarille. Tavoitteen tultua täyteen ei kipsihakua näillä näkymin olla avaamassa näillä alueilla enää uudestaan.
Kipsihaku on nyt auki ympäri rannikkoalueita
Kipsihaku on nyt avattu alla olevalla kartalla osoitetuilla alueilla. Hakualueen rajauksen tarkoituksena on kohdistaa kipsin levitystä sinne, mistä sillä todennäköisimmin saadaan paras vesiensuojeluvaikutus. Taustalla ovat alueelliset vesienhoitosuunnitelmat ja vesienhoidon toimenpideohjelmat.

Kipsi on viljelijälle ilmaista ja verovapaata eikä se vaikuta maataloustukiin. Kipsinlevitystä haetaan aluehallinnon asiointipalvelusta osoitteesta www.kipsinlevitys.fi. Maanparannuskipsiä ei levitetä järvien valuma-alueille, pohjavesi- tai Natura-alueille eikä luomupelloille. Viljelijä voi halutessaan tarkastaa etukäteen lohkojensa kipsitukikelpoisuuden hankkeen karttapalvelusta: KIPSI-hankkeen karttapalvelu (arcgis.com)
Kipsihaku on auki jatkuvana. Kesällä 2024 haussa pidetään tauko, jonka aikana urakoitsijat suunnittelevat syksyn levityksiä. Nyt haettava kipsi voidaan levittää keväällä tai syksyllä 2024. Kipsitukipäätös on voimassa vuoden 2025 syksyyn asti, eli kipsin levityksen voi tarvittaessa siirtää esimerkiksi haastavien säiden vuoksi.
Maanparannuskipsi on turvallista käyttää
KIPSI-hankkeen käyttämä maanparannuskipsi on kalsiumsulfaattia, ja sitä syntyy Siilinjärvellä lannoitevalmistuksen sivutuotteena. Se on neutraali yhdiste, joka ei vaikuta pellon happamuuteen eikä suolaa peltomaata. Kipsistä otetaan säännöllisesti näytteet eikä paikallisesta esiintymästä louhittu, apatiitista saatu kipsi sisällä raskasmetalleja tai radioaktiivisuutta. Siilinjärven kipsi on Ruokaviraston hyväksymä maanparannusaine.
Kipsi nostaa peltomaan ionivahvuutta ja parantaa maan mururakennetta. Tällöin pintamaan eroosio vähenee ja kiintoaineshuuhtouma vähenee noin 50 prosenttia ja kokonaisfosforin huuhtouma pienenee noin 30–50 prosenttia. Myös orgaanisen hiilen huuhtoutuminen vähentyy noin puolella. Fosfori säilyy kasveille käyttökelpoisena, eli sitä ei sidota pois kasvien ulottuvilta.
Kipsin mukana peltoon tulee rikkiä (n. 620 kg/ha), kalsiumia (n. 780 kg/ha) ja hieman fosforia (n. 8 kg/ha), eli kipsillä on myös lannoittava vaikutus. Fosforilannoitusrajoissa kipsiä ei kuitenkaan tarvitse huomioida.
KIPSI-hanke rahoitetaan ympäristöministeriön Vesiensuojelun tehostamisohjelmasta ja EU:n elpymisrahastosta (RRF). Lisätietoa hankkeesta löytyy hankkeen nettisivuilta: www.ely-keskus.fi/kipsinlevitys
Lisätietoja:
Projektipäällikkö Minna Kolari, p. 0295 025 062
Sähköposti: etunimi.sukunimi@ely-keskus.fi
Avainsanat
Kuvat
Tietoja julkaisijasta
ELY-keskukset ovat valtion viranomaisia, jotka edistävät alueellista kehittämistä hoitamalla valtionhallinnon toimeenpano- ja kehittämistehtäviä alueilla. ELY-keskukset hoitavat elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen sekä liikenteeseen ja infrastruktuuriin että ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä. ELY-keskukset kehittävät ja tukevat taloudellista, sosiaalista ja ekologisesti kestävää hyvinvointia.
Muut kielet
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta ELY-keskukset
Kevyelle liikenteelle uusi väylä Viitostielle Kontiomäen eteläpuolelle (Kainuu)23.4.2025 09:39:21 EEST | Tiedote
Pohjois-Pohjanmaan elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus on aloittanut liikennejärjestelmästä ja maanteistä säädetyn lain mukaisen tiesuunnitelman laatimisen valtatielle 5 Paltamoon. Suunnitelmaa laaditaan yhteistyössä Paltamon kunnan kanssa. Tiesuunnitelmassa suunnitellaan erillinen jalankulku- ja pyörätie valtatien 5 varteen välille Kontiomäen huoltoasema - Leppiläntien liittymä. Tie suunnitellaan valtatien 5 länsipuolelle huoltoaseman ja valtatien 22 liittymän välillä ja itäpuolelle valtatien 22 liittymän ja Leppiläntien välillä. Hankkeen tavoitteena on turvata jalankulkijoille ja pyöräilijöille kulkuyhteys kylältä huoltoaseman palveluihin sekä jalankulun ja pyöräilyn olosuhteiden kehittäminen. Suunnittelutyö aloitetaan huhtikuussa 2025 ja tiesuunnitelma valmistuu helmikuussa 2026. Alkuvuodesta 2026 järjestetään Paltamossa avoin vuorovaikutustilaisuus, jossa esitellään suunnitelmaluonnoksia. Vuorovaikutustilaisuudesta tiedotetaan erikseen. Tiesuunnitelman jälkeen hankkeelle laadi
Varsinais-Suomen ELY-keskus teki päätöksen Porin raatihuoneen suojelemisesta (Satakunta, Varsinais-Suomi)17.4.2025 08:58:22 EEST | Tiedote
Varsinais-Suomen ELY-keskus on suojellut Porin raatihuoneen piha-alueineen. Raatihuone on valtakunnallisesti arvokas kohde ja se sijaitsee myös muinaisjäännösalueella.
Valkoposkihanhien kevätmuutto on alkanut16.4.2025 14:18:44 EEST | Tiedote
Valkoposkihanhien kevätmuutto on alkanut keskimääräistä aikaisemmin. Ensimmäiset kaksi valkoposkihanhea havaittiin perjantaina 7.3. Turun Ruissalossa. Kuluvan jakson suurin muuttoaalto koettiin sunnuntaina 13.4., jolloin useassa havaintopisteessä laskettiin yli 3 000 muuttavaa valkoposkihanhea. Helsingin Kivikossa laskettiin suurin määrä, 3 630 muuttavaa hanhea.
Honkajoen alueella on aloitettu selvitystyö Karvianjoen tilan parantamiseksi (Satakunta, Etelä-Pohjanmaa)14.4.2025 12:34:33 EEST | Tiedote
Karvianjoen päävesistössä Honkajoen alueella selvitetään keinoja, joilla voidaan parantaa Karvianjoen ekologista tilaa. Esiselvitys toteutetaan osana JTF-rahoitteista NEVALA-hanketta, jonka yhtenä tavoitteena on edistää turvetuotannon kuormittamien vesistöjen kunnostamista. Esiselvityksen toteuttaa KVVY Tutkimus Oy, joka on kotimainen ympäristötutkimusten ja laboratoriopalveluiden ammattilainen.
Näppi T & N Oy:n kiviaineksen ottamistoiminnan laajennusta koskeva ympäristövaikutusten arviointiohjelma nähtäville (Varsinais-Suomi, Satakunta)14.4.2025 09:13:44 EEST | Tiedote
Näppi T & N Oy suunnittelee kalliokiviainesten ottamistoiminnan laajentamista Eurajoen kunnan ja Rauman kaupungin alueella.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme