Rottia viemärissä? - Näillä vinkeillä pääset niistä eroon
Huuhteletko ruoantähteet viemäriin tai kaadatko keitonloput alas WC-istuimesta? Saatat tietämättäsi ruokkia viemärissäsi viihtyviä kutsumattomia vieraita. Viemärirotta kykenee kasvattamaan ruoantähteiden avulla viemäriverkostoon kokonaisen populaation. Taitavana sukeltajana ja kiipeilijänä rotta voi nousta ylös viemärikanavaa pitkin jopa kerrostaloasunnoissa.
WC-istuimen kautta alas huuhdeltu ruokajäte sekä viemäriin kaadettu rasva houkuttelevat rottia viemäreihin. Taitavana sukeltajana rotta ei hätkähdä edes putkistossa kulkevaa vettä. Rotta on myös hyvä kiipeämään, joten rotat pääsevät ylös viemäreitä pitkin jopa kerrostalojen ylempiin kerroksiin. Viemäristä rotalla on pääsy myös sisälle asuinhuoneisiin.
- Rotta pääsee kulkemaan viemäristössä todella helposti, eivätkä sitä pysäytä välttämättä edes WC-istuimen tai lattiakaivon vesilukot. Viemäreissä on tullut vastaan niin eläviä kuin kuolleitakin yksilöitä, kertoo Akvatekin toimitusjohtaja Ville Hyry.
Erityisesti kaupunkiolosuhteissa viihtyvistä, alati lisääntyvistä rottapopulaatioista raportoidaan jatkuvasti. Ville Hyryn mukaan ennaltaehkäisy on paras keino rottien torjuntaan. Hän muistuttaa, ettei WC-istuin ole aamupuuron tai lihakeiton jäämien komposti eikä viemäriin tulisi laittaa lainkaan ruoantähteitä. Ne houkuttelevat tuholaisia ja tukkivat viemärit herkästi.
- Jos ruoka sisältää nestettä, kattilankannen avulla enimmät nesteet voi kaataa pois ja loput laittaa biojäteastiaan tai sen puutteessa sekajätteeseen, Hyry ohjeistaa.
Vaikka tarinat WC-istuimesta esiin pilkistävistä rotista kammoksuttavat, on Hyryn mukaan todennäköisempää, että rotta työntyy ihmisten ilmoille lattiakaivon kautta.
- Lattiakaivoon voi asentaa tuholaisten varalle erikoisvesilukon, joka estää rotan pääsyn huoneistoon. Hyry sanoo.
Rasva tukkii putket ja houkuttelee tuholaisia
Erityisesti rasvan kanssa kannattaa olla tarkkana. Tonnikalapurkin öljy tai kinkun paistosta jäänyt rasva tulisi viemäriin kaatamisen sijasta imeyttää esimerkiksi talouspaperiin. Samoin talouspaperin avulla olisi syytä puhdistaa myös rasvainen paistinpannu ennen käsintiskausta. Puhdas rasva on rotille suurta herkkua, mutta rasva aiheuttaa viemärissä myös muita ongelmia.
- Lämmin rasva jähmettyy nopeasti viileässä viemärissä ja jää kiinni viemärin pintaan aiheuttanen tukoksia, Ville Hyry kertoo.
Hyryn mukaan ihmisillä on hyvin tiedossa se, ettei rasvaa tulisi missään muodossa kaataa viemäriin, mutta toisinaan rasvaa päätyy putkistoon.
- Jos näin käy, perään kannataa heti laskea niin kuumaa vettä kuin hanasta vain tulee useamman minuutin ajan. Sillä voi välttää akuutin tukoksen, Ville Hyry vinkkaa.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Ville HyryToimitusjohtajaAkvatek Oy
Puh:0443572456ville.hyry@akvatek.fiLinkit
Akvatek on jätevesiviemäreiden kuvauksiin, huoltoihin ja sukituksiin erikoistunut yritys. Palvelemme omakotitaloja, taloyhtiöitä, kaupunkeja, kuntia ja muita kiinteistönomistajia viemäriasioissa ympäri Suomen. Tavoitteenamme on ennaltaehkäistä viemäreissä tapahtuvia vahinkoja ja varmistaa toimivat viemärit jokaisessa kiinteisössä.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Akvatek Oy
Kinkkurasvan matka uunista viemäriin - tehoaako viemärinavausaine?21.12.2023 15:35:01 EET | Tiedote
Joulu lähestyy kovaa vauhtia ja ensimmäiset kinkun herkuttelija lienevät jo paistaneensa ensimmäisen erän uunissan. Kinkkurasva kuuluu aina hävittää asianmukaisesti eikä kaataa sitä viemäriin. Teimme testin mitä tapahtuu kun rasvaa joutuu viemäriin ja miten se saadaan sieltä poistettua. Katso myös video aiheesta alhaalta.
Tuhansien asuntojen alla tikittää aikapommi1.11.2023 14:42:52 EET | Artikkeli
Vanhat talot eivät ole ainoita, joiden viemäreiden kunnosta tulisi olla huolissaan. 70-luvulta tähän päivään saakka tuhansiin asuntoihin on asennettu epoksipinnoitteella päällystetyt valurautaiset viemäriputket. Ne saattavat tulla tiensä päähän jo 20 vuodessa, mikäli asennustyössä on aikoinaan hutiloitu.