MessukeskusMessukeskus

Ruokamatkailu inspiroi suomalaisia

Jaa

Matkamessujen ruokamatkailukysely piirtää kuvaa paikallisten ruokamatkailuelämysten tärkeydestä niin kotimaan kuin ulkomaan matkoilla. Jopa kaksi kolmasosaa vastanneista suunnittelee ruokamatkoja ensi vuonna, lähelle tai kauas. Ruoka on myös tärkeä osa Matkamessuja, jossa toteutetaan tammikuussa oma Mediterranea Tasty travel -alue.

Matkamessut ruokamatkailu
Matkamessujen ruokamatkakyselyn mukaan ruokamatkoista kolmasosa suuntautui kotimaahan ja kaksi kolmasosaa ulkomaille

Matkamessut teki ruokamatkailukyselyn omissa uutiskirje- ja some-kanavissaan ja siihen vastasi syys-lokakuun aikana yli 1000 suomalaista. Ruokamatkalla tässä kyselyssä tarkoitetaan sitä, että matkustaa omalta paikkakunnalta lähelle tai kauas ruoan perässä, kokeakseen ruokaelämyksen, josta on kuullut tai lukenut. 55 % vastanneista ilmoitti tehneensä matkan ruokaelämyksen vuoksi, 67 % ilmoitti suunnittelevansa ruokamatkaa ensi vuodelle.

Kolmasosa vastanneista kertoo tekevänsä ruokamatkoja kotimaassa, mikä kertoo suoraan ravintoloiden ja ruokaan liittyvien palvelujen tärkeydestä matkakohteessa.

”Tämä kertoo suoraan matkailuliiketoiminnan laajasta vaikuttavuudesta paikallisen elinvoimaan. Ilman ravintoloita tai muita ruokaelämyspalveluja paikkakunta ei ole matkakohteena houkutteleva. Alan tekijöille tämä tieto ei tietenkään tule yllätyksenä, mutta sillä on valtava merkitys alueellisesti isommassa kuvassa ja sitä haluamme tuoda esille myös Matkamessuilla”, sanoo Matkamessujen liiketoimintapäällikkö Noora Haatainen.

Italia, Espanja ja Kreikka ruokamatkailun kärkimaita

Ruokamatkoista kolmasosa suuntautui kotimaahan ja kaksi kolmasosaa ulkomaille. Suosituin ruokamatkakohde oli Italia ja vain muutaman prosenttiyksikön jäljessä tuli Espanja sekä Kreikka. Ensi vuoden suunnitelmissa ykkössijan vei Espanja, mitä selittää myös suuren matkailumaan ympärivuotisuus sekä monipuoliset lomakohteet.

Espanjan matkailutoimiston johtaja, Julio Jimenez Novella kertoo suosion salaksi sen, että espanjalaisessa keittiössä käytetään korkealaatuisia paikallisia raaka-aineita ja valmistuksessa ikiaikaisia traditioita. ”Espanja tarjoaa perinteisten tapas-annosten lisäksi Michelin-tähdillä palkittuja ravintolaelämyksiä ja kulinaristisen matkan, jossa poikkeuksellinen laatu yhdistyy unohtumattomiin makuihin”.

Kolmen kärjen jälkeen sijoittui Ranska ja isommassa kontekstissa Aasia, mutta vastauksista nousivat vahvasti myös Portugali ja Viro. Suomessa ruokamatkoja tehtiin yleisimmin Lappiin ja kaupungeista nousi vapaissa vastauksissa Porvoo.

Ruokamatkakohteiden valinnassa korostuvat ruoan paikallisuus, ravintolatarjonta, vastuullisesti tuotettu ruoka sekä tarinallisuus ja historia. Matkailijoita kiinnostavat lisäksi ruokaan liittyvät torit, kauppahallit ja erikoismyymälät, erilaiset ruokaan liittyvät tapahtumat ja retket sekä katuruoka.

Kyselystä poimittua

"Uudet paikat tarjoavat aina uusia makuelämyksiä. Makumatkailu tarjoaa
mahdollisuuden kokea jotain uutta tutussakin paikassa."

"Lähes jokainen ulkomaanmatka on tavalla tai toisella ruokamatka. On ihana
mennä johonkin paikallisten suosimaan pieneen ruokapaikkaan ja antaa
isännän/emännän valita ja ehkä pääsee jopa keittiöön opiskelemaan, kuinka ruoka
valmistuu. Ihan parasta on, jos pääsee paikallisten kotiin vieraaksi. Avoimin mielin ja
sydämin matkustaessa saa parhaat kokemukset niin ruuista kuin matkustamisesta
yleensäkin."

Ruoan merkitys on erittäin tärkeä myös tapahtumissa ja Messukeskuksen
uudistuneiden ravintolapalveluiden lisäksi on hienoa tarjota uutena Mediterranea
Tasty Travel -alueella. Alue kokoaa yhteen Välimeren alueen tunnelmaa,
ruokatarjontaa, lifestyle-toimijoita ja käsitöitä”, lisää Matkamessujen
liiketoimintapäällikkö Noora Haatainen.

Lisäksi Messukeskuksen uudistunut ravintolamaailma tarjoaa nyt myös Matkamessuilla
ensimmäistä kertaa ravintolakonsepteja kuten Helsingin Esplanadilla sijaitsevan
ikonisen kahvilan pikkusisaren Lilla Strindbergin, laadukkaisiin ja kotimaisiin raakaaineisiin
vannovan hampurilaisketju Friends & Brgrs:in sekä aasialaisia makuja
yhdistelevän Hanko Aasian. Aivan uudenlaisia elämyksiä Messukeskuksen asiakkaille
tarjoavat Rooftop Bistro & Cafe, Paddington Pub, Café Milano, Fair Buffet by Pihka ja
Pihka & Bar. Myös halliravintolat Café Solo ja Café Trio ovat läpikäyneet uudistuksen.
Messukeskuksen hotellissa Holiday Inn Helsinki – Expossa asiakkaita palvelevat tuttuun
tapaan Expo Open Lobby ja ravintola Platta.

Lisätietoja: Helsingin Messukeskus, tapahtumaviestintä, Anu-Eveliina Mattila,
anu-eveliina.mattila@messukeskus.com, 050 555 6183.

Matkamessut järjestetään Helsingin Messukeskuksessa samanaikaisesti Caravan-messujen kanssa 18.-21.1.2024. Kansainvälinen matkailun ostotapahtuma Matka Workshop Day 17.1.2024 ja ammattilaispäivä 18.1.2024.

www.matkamessut.fi | @MatkaTravelFair I #Matkamessut #matka2024

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Matkamessut ruokamatkailu
Matkamessujen ruokamatkakyselyn mukaan ruokamatkoista kolmasosa suuntautui kotimaahan ja kaksi kolmasosaa ulkomaille
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Helsingin Messukeskus on Suomen elämyksellisin tapahtumakortteli ja vaikuttavin kohtaamismedia. Onnistuneet kohtaamiset jättävät vahvan muistijäljen ja tuottavat kiistatonta tulosta. Suomen suurin tapahtumajärjestäjä tuottaa laadukkaita tapahtumia sekä vuokraa tilojaan ja palvelujaan erilaisten tapahtumien areenaksi. Messukeskuksen itse tuottamia tapahtumia ovat mm. Habitare, Helsingin Kirjamessut, Educa, FinnBuild, Matkamessut ja Vene Båt. Vierastapahtumina Messukeskuksen tiloissa järjestetään mm. Slush, Nordic Business Forum, Assembly, Koiramessut sekä lukuisia kansainvälisiä kongresseja ja yritystapahtumia vuosittain. Tilat käsittävät 7 hallia, 40 muuntuvaa kokoustilaa, 21 ravintolaa ja oman tapahtumahotellin. Omistajayritys Suomen Messut Oyj perustettiin vuonna 1919. | Messukeskus. The real social media. | www.messukeskus.com @messukeskus

Helsinki Expo and Convention Centre (brand name Messukeskus) hosts Finland’s most inspiring events and exciting encounters. We create successful and lasting interactions with undisputable results. As Finland’s premier experience provider, we organise high-quality events and rent out our facilities for various occasions/ for a wide variety of occasions. Events produced by Messukeskus include, among others, Habitare, the Helsinki Book Fair, Educa, Finnbuild, Matka Nordic Travel Fair, and Helsinki International Boat Show. Messukeskus also hosts guest events such as Slush, Nordic Business Forum, Assembly, International Dog Fair, as well as many international congress and business events every year. Our premises include 7 halls, 40 convertible meeting rooms, 21 restaurants, and our own hotel.The Finnish Fair Corporation was founded in 1919. |  Messukeskus. The real social media | www.messukeskus.com @messukeskus 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Messukeskus

MaatalousKonemessut tarjoaa kasvutarinoita, ohjelman pääteemat julkaistu28.6.2024 10:00:00 EEST | Tiedote

Helsingin MaatalousKonemessut järjestetään nyt kolmatta kertaa torstaista lauantaihin 17. – 19.10.2024 Helsingin Messukeskuksessa. Tapahtumassa kollegat kohtaavat ja oman tilan asioiden kehitys hyppää uudelle tasolle. Teemoina tapahtuman ohjelmassa ovat kotimainen ruoka, maatalouden rakennekehitys ja kasvamisen mahdollisuudet, tilan talouden kestävyys ja kasvu, kestävyys ja vastuullisuus, tekoälyn hyödyntäminen, EU ja innovaatiot. Tänä vuonna messuilla kuullaan myös päivittäin ajankohtaiset pääpuheenvuorot.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye