Millaisia investointeja ja mahdollisuuksia vihreä sähköistyminen tarkoittaa? – Tieto on tarpeen tutkijoille ja toteuttajille
Vihreä sähköistyminen tarkoittaa energiantuottamisen ja kulutuksen siirtämistä uusiutuviin energialähteisiin, kuten aurinko- ja tuulivoimaan, mikä vähentää hiilidioksidipäästöjä. Tämä mahdollistaa siirtymisen Power-to-X (P2X) talouteen, jossa perusajatus on muuntaa sähkö toiseen energian muotoon tai tuotteeksi ja tarvittaessa takaisin sähköksi.

Erilaisia vetyyn liittyviä verkostoja on syntynyt parin viime vuoden aikana runsaasti eri puolille Suomea. Myös tutkimusta on tehty paljon. LUT-yliopiston ja Oulun yliopiston hankkeessa kartoitetaan kotimaiset vihreän sähköistymisen verkostot ja jo tehty tutkimus.
Hankkeessa selvitetään, miten teollisuus näkee tilanteen ja asemoitumisensa siinä. Lisäksi on tarpeen tietää sijoittajien kriteerit ja epävarmuutta aiheuttavat asiat sekä se, mikä on tutkimuksen fokus Suomessa ja mitä tutkitaan tulevaisuudessa.
- Vedyn suora käyttö tulee olemaan näillä näkymin vähäistä. Tutkimme, mitä vedystä voidaan tuottaa, ja millainen tuotantopotentiaali on Suomessa. Yksi jatkojaloste on metanoli ja mahdollisesti myös ammoniakki, projektitutkija Lisa Ulvila LUT-ylipistolta kertoo.
Tavoitteena on nopeuttaa alan investointeja ja kehitystä, sillä tutkittu tieto ja tiedonkulku madaltavat rahoitusriskejä.
Yhteistyökaupunkeja hankkeen suunnittelussa ovat Lappeenranta, Oulu, Vaasa, Jyväskylä ja Joensuu sekä Kokkola ja Raahe.
Vihreän sähköistymisen vetovastuuhanke
Toteutusaika: 01.01.2023-31.12.2024
Kokonaiskustannukset: 667 984 €
EAKR- ja valtion tuen määrä: 500 988 €
--
Innokaupungit saivat vuonna 2022 kaksi miljoonaa euroa Euroopan aluekehitysrahaston varoja ylialueellisiin vetovastuuteemoihin. Innokaupungit toteuttavat EU:n kestävää kaupunkikehittämistä Suomessa.
Vihreä sähköistäminen on yksi Innokaupunkien vetovastuuteemoista. Temaattinen yhteistyö tuo kaupunkien voimavaroja yhteen ja edistää hyvien käytäntöjen leviämistä ja kansainvälistä yhteistyötä ja investointeja. Innokaupungit tukevat innovaatioita, soveltavaa tutkimusta ja kokeiluita. Innokaupungit ovat olemassa luodakseen ihmisille, yrityksille ja muille organisaatioille mahdollisuuksia kehittyä ja kehittää, tulla yhteen ja ideoida.
Yhteyshenkilöt
Eeva Lähdesmäki,
Projektipäällikkö, LUT-Yliopisto
eeva.lahdesmaki@lut.fi
p. 050 3326793
Tietoja julkaisijasta
Pirkanmaan liitto koordinoi Suomessa kestävää kaupunkikehittämistä yhteistyössä kaupunkien ja maakuntien liittojen, työ- ja elinkeinoministeriön sekä Etelä-Savon ELY-keskuksen kanssa vuosina 2021-2027.
Pirkanmaan liitto koordinoi ekosysteemisopimuksiin liittyvää toimintaa ja Etelä-Savon ELY-keskus valtakunnallisen innovaatio- ja osaamisverkostot -teeman toteutusta. Koordinaatio käynnistyi vuoden 2022 alussa.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Pirkanmaan liitto
Pirkanmaa ja Keski-Suomi edistävät tulevaisuuden käyttövoimaratkaisuja22.4.2025 09:07:55 EEST | Tiedote
Pirkanmaan ja Keski-Suomen julkaiseman selvityksen mukaan sähköistyminen ja vedyn käyttö ovat keskeisessä roolissa fossiilisten polttoaineiden korvaamisessa.
Länsi-Suomen maakunnat: Junaliikenteen kilpailutuksia valmisteltaessa on välttämätöntä kuunnella kuntia ja alueita11.4.2025 09:31:48 EEST | Tiedote
Pirkanmaan alueella ostoliikennettä on nykyään sen joka ilmenemismuodossa. Suunnitelmia selkeästi nykyistä kattavammasta taajama- ja lähijunaliikenteestä on paljon. Millaisia liikennekokonaisuuksia tulevina vuosina kilpailutetaankaan, on rahoitusvastuun oltava lähtökohtaisesti valtiolla.
Koko maakunnan tarpeita tukeva verkostoyhteistyö näkyy johdonmukaisesti Pirkanmaan liiton toiminnassa7.4.2025 13:53:42 EEST | Tiedote
Pirkanmaalainen yhteistyö on luontaisesti mutkatonta ja tilannekuvan jakaminen erilaisten sidosryhmien kanssa on entisestään tiivistynyt. Hyvänä esimerkkinä tästä on laaja maakunnallinen vaikuttamistyö. Kuntien kanssa käydään vuoropuhelua säännöllisesti eri tehtäväalueilla.
Maakuntavaltuusto hyväksyi Pirkanmaan elonkirjon ja energian vaihemaakuntakaavan7.4.2025 13:34:42 EEST | Tiedote
Pirkanmaan elonkirjon ja energian vaihemaakuntakaava on hyväksytty Pirkanmaan maakuntavaltuuston käsittelyssä maanantaina 7.4.2025.
Terveysalan yhteistyöllä ja innovaatioilla etsitään laatua ja vaikuttavuutta terveyspalveluihin21.3.2025 12:09:52 EET | Tiedote
Business Tampere Oy:n, Pirkanmaan hyvinvointialueen ja Tampereen ammattikorkeakoulun yhteinen Digital Health 3 -hanke kehittää pk-yritysten tuotteita, teknologioita ja palveluja ja pilotoi ja kaupallistaa uusia teknologioita.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme