Työterveyslaitos

Työn turhakkeet saavat työntekijät sekä tylsistymään että väsymään

Jaa

Kansainvälisen tutkimuksen mukaan työssä tylsistymistä kokee lähes joka toinen työntekijä, ja moni heistä on samanaikaisesti kroonisesti väsynyt. Työterveyslaitoksen ja Emlyon Business Schoolin tutkimus kumoaa yleisiä harhaluuloja työpahoinvoinnin syistä. Pelkän työmäärän sijaan olennaista on keskittyä siihen, että ihmiset tekevät työnkuvansa kannalta olennaisia asioita.

Työterveyslaitoksen mediatiedote 15.12.2023 

Noin 40–50 prosenttia työntekijöistä kertoo olevansa säännöllisesti tylsistynyt töissä. 

– Ohikiitävä tylsistyminen olisi normaalia, mutta pitkittynyt tylsistyminen kertoo pahoinvoinnista, johon pitää puuttua, sanoo apulaisprofessori Lotta Harju ranskalaisesta Emlyon Business Schoolista.

Työterveyslaitoksen ja Emlyon Business Schoolin yhteisessä tutkimushankkeessa selvitettiin suomalaisten ja britannialaisten työntekijöiden kokemuksia tylsistymisestä ja kroonisesta väsymyksestä. Artikkeli julkaistiin arvostetussa Journal of Vocational Behavior -lehdessä.

Työpahoinvoinnin syihin liittyy harhaluuloja

Tylsistymisen kokemuksen rinnalla voi esiintyä työuupumusta ja kroonista väsymystä. Ne eivät ole toisiaan poissulkevia asioita. 

– On harha, että tylsistyminen johtuisi siitä, että ei ole tarpeeksi töitä, ja työuupumus siitä, että on liikaa töitä, Lotta Harju sanoo. 

Liian vähäinen työmäärä on hyvin harvoin pääsyy, miksi ihminen tylsistyy työssä. Merkittävässä roolissa ovat niin sanotut työn esteet.

– Työn esteet ovat työelämän pahiksia, joista aiheutuu sekä tylsistymistä että työuupumusta. Näitä ovat esimerkiksi byrokratian haitat ja omaan työrooliin kuulumaton sälä, jotka tekevät työstä kuormittavaa ja epämiellyttävää, kertoo erikoistutkija Piia Seppälä Työterveyslaitoksesta. 

Tutkijat suosittelevat toimenkuvien selkiytystä

Työssä tylsistyminen tulisi tunnistaa nykyistä paremmin, jotta sen aiheuttamaa kuormitusta osataan ratkoa oikeilla keinoilla työpaikoilla ja työterveyshuollossa.

– Yleensä lähdetään automaattisesti vähentämään työmäärää, kun ihminen voi pahoin. Ajatellaan, että töitä on tehty liikaa. Tylsistymisen kohdalla tärkeämpää on miettiä, tekeekö työntekijä olennaisia vai turhia työtehtäviä, Harju sanoo. 

Tutkijat suosittelevat tarkastelemaan toimenkuvia yhdessä työntekijän kanssa. He pitävät ongelmana ilmiötä, jossa asiantuntijatyötä tekevän kalenteri täyttyy kokouksista ja muilta tulevista pyynnöistä niin, että ydintehtäville ei jää aikaa. 

– Ihminen voi samanaikaisesti uupua ja tylsistyä. Jos vain karsitaan työtehtäviä, se voi lisätä tylsistymistä. Mieluummin kannattaa miettiä tavoitteiden kirkastamista ja sen pohjalta työnkuvan rikastamista, Piia Seppälä sanoo. 

– Aiemmassa tutkimuksessamme havaitsimme myös, että oman työn tuunaaminen vastaanottamalla uusia haasteellisia tehtäviä lisäsi työn imua, joka on tylsistymisen vastakohta. Samalla työuupumuksen riski pieneni, kertoo tutkimusprofessori Jari Hakanen Työterveyslaitoksesta.

Tutustu tutkimukseen

Lisätiedot

  • Lotta Harju, apulaisprofessori, Emlyon Business School, harju@em-lyon.com, +33 6 51 07 53 96
  • Piia Seppälä, erikoistutkija, Työterveyslaitos, piia.seppala@ttl.fi, +358 43 824 4216
  • Jari Hakanen, tutkimusprofessori, Työterveyslaitos, jari.hakanen@ttl.fi, +358 40 562 5433
     

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Juha Hietanenmediaviestinnän erityisasiantuntijaTyöterveyslaitos | Finnish Institute of Occupational Health | Arbetshälsoinstitutet

Puh:+358504773267juha.hietanen@ttl.fi

Linkit

Työterveyslaitos on työhyvinvoinnin asiantuntija, joka tutkii, palvelee ja vaikuttaa.

Kehitämme asiakkaidemme kanssa hyviä työyhteisöjä ja turvallisia työympäristöjä sekä tuemme työntekijöiden työkykyä. Asiakkaitamme ovat työpaikat, päättäjät, kansalaiset, työterveysyksiköt sekä muut työhyvinvointia kehittävät organisaatiot.

Visiomme on ”Hyvinvointia työstä”, sillä terveellinen, turvallinen ja mielekäs työ luo hyvinvointia. Toimipisteemme sijaitsevat Helsingissä, Kuopiossa, Oulussa, Tampereella ja Turussa. Henkilöstön määrä on noin 500.

Lisätietoja:

Tietoa meistä 

Medialle-sivulta löydät asiantuntijoiden yhteystiedot ja tiedotteemme.

Tilaa kohdennettu uutiskirjeemme suoraan sähköpostiisi.

Twitter: @tyoterveys (fi), @FIOH (en)

Työterveyslaitoksen logo.

Muut kielet

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Työterveyslaitos

Verktygslådan för psykisk hälsa användes närmare 130 000 gånger för att utveckla arbetshälsan14.4.2025 15:52:53 EEST | Pressmeddelande

Främjandet av arbetshälsan och den psykiska hälsan har gått från ord till handling med hjälp av Programmet för psykisk hälsa i arbetslivet. Under de senaste två åren har man på tusentals finländska arbetsplatser genomfört förändringar som stödjer arbetsflödet och arbetsförmågan genom att utnyttja Verktygslådan för psykisk hälsa. En av hemligheterna bakom populariteten var att verktygen passar in i arbetets vardag och ledarskap.

Mielenterveyden työkalupakkiin tartuttiin lähes 130 000 kertaa työhyvinvoinnin kehittämiseksi14.4.2025 15:52:53 EEST | Tiedote

Työhyvinvoinnin ja mielenterveyden edistämisessä on päästy sanoista tekoihin Työelämän mielenterveysohjelman vauhdittamana. Viimeisen kahden vuoden aikana tuhansilla suomalaisilla työpaikoilla tehtiin työn sujuvuutta ja työkykyä tukevia muutoksia hyödyntämällä Mielenterveyden työkalupakkia. Yksi suosion salaisuus oli siinä, että työkalut sopivat osaksi työn arkea ja johtamista.

The Mental Health Toolkit was accessed nearly 130,000 times in order to develop well-being at work14.4.2025 15:52:53 EEST | Press release

The Mental Health at Work Programme has helped in shifting the promotion of well-being at work and mental health from words to action. Over the past two years, thousands of Finnish workplaces have used the Mental Health Toolkit to make changes that support the smooth flow of work and work ability. One of the secrets behind the popularity of the tools is that they are suitable for daily work and management.

Arbetskraft eller framtida medborgare? Attityden till invandring behöver friska vindar10.4.2025 13:00:00 EEST | Pressmeddelande

Den nuvarande debatten om migration tjänar inte det finländska samhället och dess framtid. De politiska beslutsfattarna är ofta upptagna av stundens politiska tvister, utan att rikta blicken mot framtiden. Migranterna reduceras därför ofta till ett problem som bör lösas eller en resurs som bör utnyttjas. På DEMOGRAPHY-programmets diskussionstillfälle ”Tuuletusta maahanmuuttokeskusteluun” den 10 april 2025 sökte man ett nytt perspektiv på invandringsdebatten.

Työvoimaa vai tulevia kansalaisia? Suhtautuminen maahanmuuttoon kaipaa tuuletusta10.4.2025 13:00:00 EEST | Tiedote

Nykyinen keskustelu muuttoliikkeistä ei palvele suomalaista yhteiskuntaa ja sen tulevaisuutta. Poliittiset päättäjät ovat usein kiinni tämän hetken poliittisissa kiistoissa, eivätkä kohdista katsetta tulevaisuuteen. Muuttajat pelkistyvät siksi usein ongelmaksi, joka tulisi ratkaista tai resurssiksi, jota tulisi hyödyntää. DEMOGRAPHY-ohjelman Tuuletusta maahanmuuttokeskusteluun -tilaisuudessa 10.4.2025 etsittiin tuoretta näkökulmaa maahanmuuttokeskusteluun.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye