Joulurauha ei laskeudu joka kotiin: Apua väkivaltaan saa myös pyhinä
Väkivalta tai sen uhka on läsnä monessa perheessä jouluna. Joka kolmas lapsi joutuu kokemaan kaltoinkohtelua, väkivaltaa tai altistumaan perheväkivallalle kotonaan Suomessa. Apua on saatavilla Ensi- ja turvakotien liiton chateissa sekä turvakodeissa.
– Joulurauha ei valitettavasti laskeudu joka kotiin, vaan koti on liian monelle turvaton paikka. Kotona saatetaan sinnitellä väkivallasta tai sen pelosta huolimatta etenkin jouluna, jolloin perheen yhdessäolon tärkeyttä korostetaan, Ensi- ja turvakotien liiton (ETKL) kehittämispäällikkö Tiina Muukkonen sanoo.
Väkivalta on aina lapselle vahingollista ja sillä on pitkäkestoiset vaikutukset lapsen elämään. Väkivaltaisessa ympäristössä kasvava lapsi kärsii toksisesta stressistä eli stressitasot ovat pysyvästi korkealla. Tällä on kauaskantoisia vaikutuksia lapsen tulevaan elämään, selviytymiseen ja menestymiseen.
– Lapselle on erityisen vaurioittavaa se, että väkivaltaa käyttävä on lapsen vanhempi, jonka pitäisi olla turvallinen ja luotettava. Myös väkivallan näkeminen on lapselle aina vahingollista eli esimerkiksi vanhempien välinen väkivalta vahingoittaa aina myös lasta. Apua väkivaltaan kannattaa hakea heti, kun väkivallan uhka ilmenee.
Apua saa maksuttomasta chatista ja turvakodista
ETKL:n chatit auttavat myös joulun aikaan kodin uhkaaviksi muuttuneissa tilanteissa. Chatit ovat maksuttomia ja niissä voi keskustella nimettömästi ammattilaisen kanssa. Apua väkivaltaan -chat on auki joka arkipäivä klo 12-18. Chat on suljettuna 25.-26.12.23 sekä 1.1.24.
Tänä vuonna jo yli 2 000 ihmistä on saanut ohjeita ja neuvoja Apua väkivaltaan- ja Lasten ja nuorten chatissa. Nettiturvakoti.fi -sivustolta saa tietoa oman tilanteen kartuttamiseksi, jos epäilee lähisuhteissaan olevan väkivaltaa.
Kun kotiin jääminen on väkivallan, uhkailun tai pelon takia mahdotonta tai vaarallista, apua saa turvakodista. Turvakodissa oleminen on asiakkaalle maksutonta. Noin 150 lasta ja aikuista viettää tämän joulun ETKL:n jäsenyhdistysten 19 turvakodissa.
Avopalveluihin voi tulla käsittelemään lähisuhteisiin liittyviä väkivaltakysymyksiä myös silloin, kun ei halua, tarvitse tai voi mennä turvakotiin. Palveluita on tarjolla kaikille väkivallan osapuolille. Myös väkivaltaa käyttänyt tarvitsee apua käytöksensä muuttamiseksi.
Lahjoita ja auta lopettamaan väkivalta
Ensi- ja turvakotien liitto auttaa lähes 24 000 henkilöä vuodessa, joista lapsia on noin 7 000. Lasten ja nuorten itsensä hakema avun määrä on kasvanut palveluissamme tänä vuonna jopa 25 prosenttia. Autamme lähisuhdeväkivallasta kärsiviä lapsia sekä koko perhettä. Väkivallan loppumiseksi on ensisijaisen tärkeää, että apua saavat väkivallan kaikki osapuolet.
Avun tarve tulee säilymään korkeana, sillä vaikea taloustilanne koettelee erityisesti vauva- ja pikkulapsiperheitä. Voit tukea työtämme osallistumalla joulukeräykseemme. Lahjoittamalla autat turvattomissa oloissa eläviä lapsiperheitä ja tuet työtämme väkivallan ennaltaehkäisemiseksi.
Tee lahjoitus Ensi- ja turvakotien liitolle helposti MobilePaylla
Tee lahjoitus valitsemallasi maksutavalla verkkosivujemme kautta
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Tiina Muukkonenkehittämispäällikkö, perhe- ja lähisuhdeväkivaltatyön tiimi
Puh:044 526 5256tiina.muukkonen@etkl.fiTietoja julkaisijasta
Ensi- ja turvakotien liitto - Olemme valtakunnallinen lapsi- ja perhejärjestö, joka auttaa vaikeissa ja turvattomissa oloissa eläviä lapsia ja perheitä sekä tekee perheväkivaltaa ehkäisevää työtä.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Ensi- ja turvakotien liitto
Nepsy-piirteet haastavat vauvan vanhempia15.11.2024 11:17:51 EET | Tiedote
Vauva-arkea ja vanhemmuutta voivat haastaa pulmat sosiaalisissa suhteissa, vaikeudet toiminnanohjauksessa, keskittymisessä tai tarkkaavaisuudessa sekä tunteiden säätelyssä. Nepsy-oireet, kuten ADHD ja autismikirjon piirteet, voivat vaikuttaa jaksamiseen, rutiinien luomiseen ja tunneyhteyden rakentamiseen vauvan kanssa. Neurologista monimuotoisuutta tunnistetaan yhä paremmin ja on tärkeää, että vauvan vanhemmat saavat tukea selviytyäkseen vauva-ajasta. Vauvafoorumi kokoaa vauvaperheitä kohtaavia ammattilaisia Jyväskylään 20.-21.11. syventämään ymmärrystä teemasta.
Lapsuudessaan väkivaltaa kokenut käyttää sitä todennäköisemmin myös aikuisuuden ihmissuhteissaan13.11.2024 10:06:40 EET | Tiedote
Lapsuudessa koetulla väkivallalla voi olla merkittäviä vaikutuksia ihmisen koko loppuelämään. Turvattoman lapsuuden kokenut tarvitsee usein apua ollakseen turvallinen vanhempi omille lapsilleen. Väkivallan ylisukupolvinen ketju olisi saatava katkeamaan mahdollisimman varhaisessa vaiheessa. Hämeenlinnassa järjestettävä valtakunnallinen väkivaltatyön foorumi kokoaa yli 450 ihmistä ajankohtaisen tiedon äärelle.
Suomalaiset uskovat alkoholin kotiinkuljetuksen lisäävän lastensuojelun työmäärää30.9.2024 11:19:15 EEST | Tiedote
Järjestöjen toteuttaman kyselyn mukaan suomalaiset eivät luota siihen, että alkoholijuomien kotiinkuljetuksessa pystytään valvomaan ikärajoja ja päihtyneille myynnin kieltoa riittävän tehokkaasti.
Hyvä teko lapselle -palkinto Riitta Särkelälle: ”Perheiden toivo paremmasta hiipuu, päättäjien on aika toimia”19.9.2024 15:45:25 EEST | Tiedote
Ensi- ja turvakotien liiton (ETKL) Hyvä teko lapselle -palkinto sosiaalineuvos, yhteiskuntatieteiden tohtori Riitta Särkelälle. Hän on tehnyt pitkän uran sosiaali- ja terveysjärjestöissä, Ensi- ja turvakotien liitossa pääsihteerinä sekä yhteiskunnallisiin päätöksiin vaikuttajana.
Nuorten kokemaan seurusteluväkivaltaan etsitään ratkaisuja5.9.2024 09:38:05 EEST | Tiedote
Nuoret kokevat seurustelusuhteissaan paljon väkivaltaa. Väkivaltaan ei aina osata puuttua tai sitä ei tunnisteta edes ammattilaisten toimesta. Nyt seurusteluväkivaltaa pyritään katkaisemaan kehittämällä uusia menetelmiä ammattilaisten työn tueksi.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme