Lihavuuden asiantuntijoita Oulun yliopistossa
Huolestuttavan moni suomalainen on ylipainoinen tai lihava. Perinteisten hoitomuotojen rinnalle tarvitaan kipeästi uusia menetelmiä. Lihavuuden digihoidolla voidaan säästää terveydenhuollon resursseja ja saavuttaa hyviä tuloksia.

”Suomessa ei pystytä tarjoamaan riittävästi leikkauksia, lääkkeitä tai ryhmäohjausta 1,2 miljoonalle lihavalle henkilölle. Lihavuuden digihoito on varteenotettava omahoitomuoto, ja se on tehokasta, kun se pohjautuu tutkittuun tietoon”, sanoo Oulun yliopiston emeritusprofessori Markku Savolainen, yksi vaikuttavaksi todetun Onnikka-painonhallintaohjelman kehittäjistä.
Oulun yliopistossa lihavuuden ehkäisyyn ja hoitoon liittyvien teemojen parissa työskentelee suuri joukko tutkijoita eri tieteenaloilta. Lihavuuden digihoidon lisäksi tutkimme ylipainon ja lihavuuden kehittymiseen vaikuttavia tekijöitä koko elinkaaren näkökulmasta. Tutkimuskohteitamme ovat esimerkiksi vaikuttava elintapaohjaus, lihavuuden lääkehoito ja lihavuuteen liittyvän fibroosin ehkäisy. Asiantuntijamme ovat median haastateltavissa:
Lihavuuden ehkäisy ja uudet hoitomuodot
Sisätautiopin professori (emeritus) Markku Savolainen, p. 040 719 9838. Lihavuuden IT-pohjainen hoito, lihavuuden lääkehoito. Onnikka-painonhallintasovellus.
Tietojärjestelmätieteiden professori Harri Oinas-Kukkonen, p. 040 579 1410. Digitaalisten terveysinterventioiden vakuuttava suunnittelu ja kehitettyjen ratkaisujen vaikutus sovellusten käyttöön, terveyskäyttäytymiseen ja käyttäytymiseen yleensä.
Sisätautiopin professori Janne Hukkanen, p. 050 430 8442. Lihavuuden IT-pohjainen hoito, lihavuuden lääkehoito, ylipainon ja lihavuuden aiheuttama verenpainetauti.
Lääketieteellisen biokemian professori Peppi Karppinen (Koivunen), p. 029 448 5822. Lihavuuden ehkäisyn perustutkimus ja uudet menetelmät, hapenpuutteen käyttö lihavuuden torjunnassa.
Professori Ali Mobasheri, p. 040 362 1579. Lihavuuteen liittyvät nivelsairaudet ja välilevyrappeuma.
Fyysinen aktiivisuus, painonhallinta ja elintavat
FT Miia Länsitie, p. 050 312 5757, miia.lansitie@odl.fi. Iäkkäiden fyysinen aktiivisuus, paikallaanolo, vyötärölihavuus ja sokeriaineenvaihdunta.
Väitöskirjatutkija (TtM) Kaisu Kaikkonen, p. 050 312 5611, kaisu.kaikkonen@odl.fi. Elintavat, erityisesti fyysinen aktiivisuus lihavuuden hoidossa ja ennaltaehkäisyssä.
Väitöskirjatutkija, laillistettu ravitsemusterapeutti (TtM) Laura Heikkilä, p. 050 341 3150. Lihavuuden elintapahoito. Ruokailutottumukset ja syömisen hallinta. Nuorten urheilijoiden terveystottumukset ja kehonkuva.
Tutkijatohtori, laillistettu ravitsemusterapeutti (FT) Marjukka Nurkkala, p. 044 504 0833, marjukka.nurkkala@odl.fi. Syömiskäyttäytyminen, syömishäiriöoireilu, elintavat. Lihavuuden ehkäisy ja elintapahoito.
Väitöskirjatutkija Laura Nauha (TtM), p. 045 783 83394. Sisäisen vuorokausirytmin yhteys liikkumiseen, paikallaanoloon ja kardiometaboliseen terveyteen.
Kansanterveystieteen professori Marjo-Riitta Järvelin, p. 040 560 6043, m.jarvelin@imperial.ac.uk. Lihavuuden kehittyminen lapsuudesta lähtien ja perinnöllisten tekijöiden vaikutus.
Professori Sylvain Sebert, p. 050 344 0842. Lihavuuden kehittymiseen liittyvät geneettiset, ympäristö- ja sosiaaliset tekijät elämänkaaren aikana. Suuret väestökohortit lihavuustutkimuksessa. Monisairastavuus lihavilla ihmisillä.
Naisten terveys ja lihavuus
Professori Terhi Piltonen, p. 040 500 8266. Naisten terveys ja lihavuus: Munasarjojen monirakkulaoireyhtymä (PCOS). Lihavuusleikkauksen jälkeinen fertiliteetti ja raskauden ehkäisyn tärkeys.
Väitöskirjatutkija Emilia Pesonen (LitM), p. 040 683 59 65. Munasarjojen monirakkulaoireyhtymää (PCOS) sairastavien naisten elintavat, laihdutusyritykset ja liikunta.
Professori Marja Vääräsmäki, p. 040 820 5222. Raskauden ja raskaushäiriöiden yhteys äidin ja lapsen myöhempään terveyteen. Raskausdiabetes.
Sanna Mustaniemi (LT). Raskausdiabetes ja lihavuus sekä niiden hoito ja vaikutukset naisen pitkäaikaisterveyteen.
Ellei muuta mainita, sähköpostit ovat muotoa etunimi.sukunimi@oulu.fi
Lue myös: Oulun yliopiston tutkijoiden kehittämä mobiili-Onnikka on tehokas apu lihavuuden hoidossa
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Viestintäasiantuntija Meri Rova, Oulun yliopisto, 050 464 3361, meri.rova@oulu.fi
Tietoja julkaisijasta
Oulun yliopisto on monitieteinen, kansainvälisesti toimiva tiedeyliopisto. Tuotamme uutta tietoa ja ratkaisuja kestävämmän tulevaisuuden rakentamiseksi sekä koulutamme osaajia muuttuvaan maailmaan. Tärkeimmissä yliopistovertailuissa Oulun yliopisto sijoittuu kolmen prosentin kärkeen maailman yliopistojen joukossa. Meitä yliopistolaisia on noin 17 000.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Oulun yliopisto
Hubble-avaruusteleskooppi paljastaa ensimmäiset kuvat meneillään olevista ydintähtijoukkojen sulautumisista9.4.2025 18:00:00 EEST | Tiedote
Uusi tutkimus raportoi ensimmäisestä suorasta havainnosta sulautuvista tähtijoukoista galaksien keskustoissa. Sulautuminen tapahtuu pienten tähtijoukkojen valuessa galaksien keskustaan, jolloin ne voivat yhdistyä tultuaan tarpeeksi lähekkäin.
Korkeakoulujen ja lukioiden välisen yhteistyön odotukset korkealla mutta eivät aina kohtaa9.4.2025 06:47:00 EEST | Tiedote
Filosofian maisteri Joni Rajala on väitöskirjatutkimuksessaan tarkastellut oppilaitosten kiinnostusta osallistua vuoden 2018 voimaan astuneen lukiolain velvoittamaan yhteistyöhön sekä oppilaitosten yhteistyölle asettamia tavoitteita.
Moniammatillinen hoito voi vähentää alaselkäpotilaiden sairauspoissaoloja ilman lisäkustannuksia9.4.2025 05:50:00 EEST | Tiedote
Fysioterapeuttien roolia selkäpotilaiden hoidossa voidaan vahvistaa ja sairauspoissaoloja vähentää uudenlaisella hoitomallilla.
Maailman terveyspäivänä huomio äitien ja vauvojen hyvinvointiin – Oulun yliopiston tutkimus valottaa ennenaikaisen synnytyksen mekanismeja7.4.2025 05:50:00 EEST | Tiedote
Oulun yliopiston tutkimuksessa on saatu lupaavia tuloksia spontaanien ennenaikaisten synnytysten ehkäisemiseksi. Ennenaikainen synnytys on merkittävä riski sekä äideille että vauvoille, ja siihen liittyvät komplikaatiot ovat yksi suurimmista vastasyntyneiden kuolleisuuden syistä.
Uudet professorit esittäytyvät Oulun yliopistossa juhlaluennoilla ti 8.4.2025 klo 13–152.4.2025 12:16:00 EEST | Tiedote
Kuinka semanttinen viestintä määrittelee tietoliikenteen? Millainen on ohjelmistoarkkitehtuurin tulevaisuus, tai entäpä resilienssi yksilöllisesti ja alueellisesti? Kuulemme myös teräksen laatukysymyksistä, kun uudet professorimme johdattelevat kuulijoita ajankohtaisten tutkimusteemojensa äärelle kaikille avoimilla juhlaluennoilla Linnanmaan Tellus Stagella tiistaina 8.4.2024 kello 13–15. Tilaisuutta voi seurata myös etäyhteyksin.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme