Kestävä energian käyttö on hyväksi ympäristölle ja terveydelle läpi vuoden
Energiankulutuksesta vähentäminen on merkittävin keino, jolla yksittäinen kotitalous voi vähentää asumisen ilmasto- ja ympäristövaikutuksia.
Tänäkin talvena tulee päiviä, jolloin sähkön hinta on poikkeuksellisen korkea. Sähköntuotannon poikkeustilanteista tai tuulettomista päivistä johtuvat sähkön hinnan vaihtelut saavat erityisesti pörssisähköä käyttävät seuraamaan sähkön hintaa tarkasti ja reagoimaan nopeasti hintapiikkeihin.
Fossiilisia polttoaineita käytetään runsaasti päivinä, jolloin sähköä kulutetaan paljon ja fossiilittomat vaihtoehdot eivät riitä vastamaan kysyntään. Erityisesti tällöin on viisasta mahdollisuuksien mukaan ajoittaa omaa sähkönkulusta hiljaisempaan aikaan, jolloin myös sähkön hinta on matalampi. Kun sähkö on halpaa, on sitä tarjolla enemmän ja se on yleensä myös ympäristöystävällisempää. Silloinkaan sähköä ei tulisi kuitenkaan kuluttaa turhaan.
”Tavoitteenamme tulisi olla kestävä energian käyttö kaikissa tilanteissa, ei vain silloin kun sähkö on kallista. Näin vältetään nopeista ratkaisuista mahdollisesti seuraavia haittavaikutuksia esimerkiksi asumisterveydelle ja edistetään kestävää kehitystä”, sanoo THL:n erikoistutkija Anniina Salmela.
Muutos kohti kestävämpää elintapaa vaatii pysyvää muutosta kulutuksessa
Energiankulutuksesta vähentäminen on merkittävin keino, jolla yksittäinen kotitalous voi vähentää asumisen ilmasto- ja ympäristövaikutuksia. Fossiilisten polttoaineiden aiheuttamat ilmansaasteet lisäävät kuolleisuutta ja pahentavat sairastavuutta. Luonnonvarojen ylikulutus vaikuttaa ihmisten terveyteen ja hyvinvointiin myös Suomessa. Omaa kulutusta kannattaakin kohtuullistaa ja pyrkiä tekemään pysyviä muutoksia siihen.
Energiansäästö onnistuu kaikilta kotitalouksilta, kun tunnistaa, mistä oma energiankulutus muodostuu ja sitä kautta omat säästömahdollisuutensa. Energiansäästötoimia toteutettaessa on kuitenkin varmistettava, että ei aiheuteta haittaa kodin kunnolle ja sen asukkaiden terveydelle.
THL:n vinkit kestävään energiansäästöön kotona
1. Laske huonelämpötilaa maltilla
Huoneilman lämpötila vaikuttaa suoraan asumisviihtyvyyteen, ja sen kokemisessa on yksilöllisiä eroja. Erityisesti tiloissa, joissa asuu vanhuksia tai lapsia, tulee huonelämpötilan olla vähintään 20 astetta. Huomioi, että veto lisää kylmäntunnetta ja korkea huonelämpötila puolestaan kuivattaa sisäilmaa. Lämpötilaa voi myös säätää kodin eri huoneissa käyttötarkoituksen mukaan. Esimerkiksi makuuhuoneen viileämpi huoneilma voi edistää unta.
2. Pidä kodin ilmanvaihto päällä
Ilmanvaihdon tehtävänä on poistaa epäpuhtauksia sisäilmasta ja tuoda riittävästi puhdasta ilmaa tilalle. Huolehdi, että ilmanvaihto toimii oikein ja varmista, että erityisesti kylpyhuoneessa on riittävä lämmitys ja ilmanvaihto kosteuskuorman vähentämiseksi. Tehosta ilmanvaihtoa vain tarvittaessa.
3. Pidä lämpimän käyttöveden lämpötila 55 asteessa ja käytä vettä kohtuudella
Infektioita ja pahimmassa tapauksessa vakavia keuhkokuumeita aiheuttavat legionellabakteerit pystyvät lisääntymään 20–45-asteisessa vedessä. Legionellojen torjumiseksi pidä lämmin käyttövesi 55–60-asteisena. Lämpimällä käyttövedellä tarkoitetaan lämminvesijärjestelmässä olevaa kuumaa vettä.
Sen sijaan voit säästää energiaa suihkuaikaa lyhentämällä. Tarpeetonta, ylenmääräistä vedenkulutusta kannattaa muutenkin välttää. Pese täysiä pesukoneellisia ja vältä astioiden esihuuhtelua juoksevalla vedellä. Vähän likaisille vaatteille voi riittää pelkkä tuuletus tai lyhyempi ja viileämpi pesuohjelma.
Huomioi kuitenkin, että myös erittäin vähäinen vedenkäyttö on riskitekijä legionellan kasvulle putkistoissa. Siksi kaikkien kodin vesipisteiden olisi hyvä olla päivittäisessä käytössä ja joskus hanoista olisi hyvä laskea myös kuuminta mahdollista vettä.
4. Jätä lisäeristystyöt ammattilaiselle
Kodin energiakorjauksilla voit vähentää kodin energiankulutusta ja säästää lämmityskuluissa, kunhan suunnittelun hoitaa ammattilainen. Vältä kuitenkin turhia korjauksia, joiden hyöty on vain lyhytaikaista.
5. Polta vain puhdasta ja kuivaa puuta
Puunpoltto on merkittävä pienhiukkaspäästöjen lähde. Polttamalla puuta oikein, voidaan kuitenkin vähentää terveydelle ja ympäristölle haitallisten hiukkasten syntymistä. Tulipesä kannattaa nuohota säännöllisesti, polttaa pelkästään puhdasta ja kuivaa puuta ja noudattaa takan tai kiukaan käyttöohjeita.
Planetaarinen terveys ja hyvinvointi on yksi THL:n vaikuttamistavoitteista
Ilmastonmuutos ja sen terveysvaikutukset ovat osa planetaarista terveyttä ja hyvinvointia
Planetaarisella terveydellä ja hyvinvoinnilla tarkoitetaan sitä, että ihmisen ja luonnon terveys muodostavat kokonaisuuden ja ovat väistämättä riippuvaisia toisistaan. THL ehdottaa vaikuttamistavoitteissaan, että planetaarinen terveys ja hyvinvointi nostetaan päätöksenteon ytimeen, jotta voidaan samanaikaisesti edistää sekä ihmisten että koko maapallon terveyttä ja hyvinvointia.
Lisätiedot
Tiedä & toimi: Huomioi energiasäästötoimien vaikutus asumisterveyteen (.pdf)
Energiansäästö kotitalouksissa (THL)
Voi hyvin talvella: Vinkkejä energian säästämiseen kotona selkokielellä (THL)
Näin vähennät puunpolton päästöjen syntymistä ja altistumista
Anniina Salmela (sisäilma)
erikoistutkija
p. 029 524 7712
etunimi.sukunimi@thl.fi
Marjo Niittynen (vesijärjestelmät ja legionella)
Erikoistutkija
p. 029 524 8331
etunimi.sukunimi@thl.fi
Taina Siponen (puun pienpoltto)
Erityisasiantuntija
p. 029 524 6465
etunimi.sukunimi@thl.fi
Tietoa julkaisijasta
Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) on asiantuntija- ja tutkimuslaitos. Tuotamme tietoa, työkaluja ja ratkaisuja terveys- ja hyvinvointialan päätöksenteon ja toiminnan tueksi. Teemme kansainvälisesti ja kansallisesti arvokasta tutkimusta ja sovellamme sitä suomalaisen yhteiskunnan tulevaisuuden rakentamiseen.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL
THL viikolla 16/202510.4.2025 14:07:51 EEST | Tiedote
Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) mediakalenteri ilmestyy joka torstai. Siihen kootaan aina seuraavan viikon infot, tiedotteet, keskeiset tapahtumat, julkaisut ja muita valikoituja ajankohtaisia asioita. Tiedot pohjautuvat torstain 10.4. tilanteeseen, ja niihin voi tulla muutoksia. Tarkemmat tiedot THL:n tapahtumista ja webinaareista tapahtumakalenterissa. https://www.thl.fi/fi/ajankohtaista/tapahtumat/tapahtumakalenteri THL:n viestintä palvelee mediaa arkisin klo 9–16, puh. 029 524 6161, sähköposti: info(at)thl.fi Tiedotteet ke 16.4. Lapsitoiveet ja lasten hankinnan esteet korkeakouluopiskelijoilla. Tuloksia Korkeakouluopiskelijoiden terveys- ja hyvinvointitutkimuksesta KOTT 2024. Lisätietoja: elisa.lautala(at)thl.fi, puh. 029 524 7244 Verkkouutiset pe 11.4. Nikotiinipussien käyttö on yleistynyt merkittävästi. Aikuisväestön hyvinvointi ja terveys – Terve Suomi -kyselytutkimuksen tuloksia. Lisätiedot: kati.matikainen(at)thl.fi, puh. 029 524 8403 Blogit ma 14.4. Kirjoittajat: Er
THL viikolla 15/20253.4.2025 14:53:06 EEST | Tiedote
Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) mediakalenteri ilmestyy joka torstai. Siihen kootaan aina seuraavan viikon infot, tiedotteet, keskeiset tapahtumat, julkaisut ja muita valikoituja ajankohtaisia asioita. Tiedot pohjautuvat torstain 3.4. tilanteeseen, ja niihin voi tulla muutoksia. Tarkemmat tiedot THL:n tapahtumista ja webinaareista tapahtumakalenterissa. https://www.thl.fi/fi/ajankohtaista/tapahtumat/tapahtumakalenteri THL:n viestintä palvelee mediaa arkisin klo 9–16, puh. 029 524 6161, sähköposti: info(at)thl.fi Verkkouutiset ke 9.4. Perhekeskusten tilannekuva Suomessa, 3 Tutkimuksesta tiiviisti -julkaisua. Lisätiedot: elina.suontama(at)thl.fi, puh. 029 524 7392 Blogit ti 8.4. Kirjoittaja: Nadja Lindgren-Blomerus, suunnittelija, THL. Romanien lyhyt mutta sitäkin vaikuttavampi koulutuspolku vahvistaa koko yhteisön osallisuutta ke 9.4. Kirjoittajat: Tanja Tasala, Tuija Yli-Törmänen, Tapani Kauppinen. Hyvinvoinnin ja terveyden edistäminen kunnassa on poliittinen valinta to 10.4.
Perusturvan riittävyys on heikentynyt etenkin työttömillä lapsiperheillä - toimeentulotuki paikkaa ensisijaisten etuuksien leikkauksia3.4.2025 00:01:00 EEST | Tiedote
Lähes kaikissa tarkastelluissa perusturvaetuuksia saavissa kotitalouksissa tulojen riittävyys on heikentynyt vuosina 2024–2025, selviää THL:n julkaisemasta perusturvan riittävyyden väliarvioinnista. Taustalla ovat hallituksen sosiaaliturvaleikkaukset.
THL viikolla 14/202527.3.2025 15:04:36 EET | Tiedote
Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) mediakalenteri ilmestyy joka torstai. Siihen kootaan aina seuraavan viikon infot, tiedotteet, keskeiset tapahtumat, julkaisut ja muita valikoituja ajankohtaisia asioita. Tiedot pohjautuvat torstain 27.3. tilanteeseen, ja niihin voi tulla muutoksia. Tarkemmat tiedot THL:n tapahtumista ja webinaareista tapahtumakalenterissa. https://www.thl.fi/fi/ajankohtaista/tapahtumat/tapahtumakalenteri THL:n viestintä palvelee mediaa arkisin klo 9–16, puh. 029 524 6161, sähköposti: info(at)thl.fi Tiedotteet to 3.4. Petteri Orpon hallitus on tehnyt laajoja muutoksia ja leikkauksia sosiaaliturvaan vuosina 2024-2025. Miten muutokset näkyvät perusturvaetuuksia eli vähimmäismääräisiä työttömyys-, sairaus-, perhe- ja eläke-etuuksia saavien kotitalouksien tuloissa? Julkaisemme perusturvan riittävyydestä väliarvioinnin. Materiaali on saatavissa ennakkoon embargolla ensi viikolla. Lisätiedot: piritta.rautavuori(at)thl.fi, puh. 029 524 7120 Verkkouutiset ke 2.4. Uutta
Vaccinationstäckningen bland barn är hög i Finland, men har minskat när det gäller vaccinet mot mässling, påssjuka och röda hund27.3.2025 01:00:00 EET | Pressmeddelande
Täckningen för den andra dosen av vaccinet mot mässling, påssjuka och röda hund (MPR) som ges till sexåringar har minskat, vilket ökar risken för en mässlingsepidemi. I Finland är det fortfarande sällsynt att vara ovaccinerad, men andelen helt ovaccinerade barn är ändå större än tidigare.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme