Yrittäjägallup: Yritysten taloustilanteessa lievä käänne parempaan
Yritysten tilanteessa on tapahtunut loppuvuoden aikana lievä käänne parempaan, kertoo tuore Yrittäjägallup. Tilanteen paranemisen merkkejä on eniten yli viisi henkeä työllistävissä yrityksissä ja teollisuudessa.
Joulukuun Yrittäjägallupissa 55 prosenttia yrityksistä kertoi, että taloudellinen tilanne on erittäin tai melko hyvä. Marraskuussa näin kertoi 52 prosenttia.
Melko tai erittäin huonoksi tilannettaan kuvasi joulukuussa 15 prosenttia yrityksistä. Tämä osuus oli suunnilleen sama marraskuussa.
– On mahdollista, että pohjakosketus on otettu, ja suunta on ylöspäin. Tilanne on kuitenkin erittäin herkkä, eikä maailmalta kaivataan yhtään lisää kielteisiä uutisia, sanoo Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen.
– On hyvä huomata, että suuntaa on haettu ylöspäin ennenkin, mutta sitten on kuitenkin koettu pettymys. Tämä on mahdollista nytkin, Pentikäinen jatkaa.
Pienten ja keskisuurten yritysten näkemyksiä selvittävään Yrittäjägallupiin vastasi 1 240 pk-yritysten edustajaa joulukuun alkupuolella.
Teollisuudessa eniten parannusta
Tilanteen paranemisen merkkejä on eniten yli viisi työllistävissä yrityksissä ja teollisuudessa. Teollisuusyrityksistä 64 prosenttia kertoi joulukuussa, että tilanne on erittäin tai melko hyvä. Marraskuussa osuus oli 54 prosenttia.
Myös rakentamisen alalla on aiempaa enemmän yrityksiä, joiden tilanne on hyvä. Joulukuussa näiden osuus oli 60 prosenttia, kun marraskuussa se oli 52 prosenttia.
– Käänne korkotasossa on tärkeä toivoa luova tekijä. Kun korot kääntyvät laskuun, se auttaa monia kuluttajia ja yrityksiä, joilla on velkaa. Se myös helpottaa investointeja, sanoo Pentikäinen.
29 prosenttia yrityksistä kertoo, että korkojen aiempi nousu on heikentänyt kannattavuutta ja 20 prosenttia raportoi sen lykänneen tai peruneen investointeja.
– On myönteistä, että teollisuudessa ja rakentamisessa on orastavia lupauksia paremmasta. Toivottavasti ne eivät ole joulutunnelmia vaan kestävät keväthangille.
Alueelliset erot ovat pieniä. Yritysten tilanne on hyvä laajimmin pääkaupunkiseudulla ja vähiten Etelä-Suomessa Uudenmaan ulkopuolella. Esimerkiksi Pohjois- ja Itä-Suomen yritysten tilanne on keskimäärin yhtä hyvä kuin Länsi-Suomessa, mutta parempi kuin Etelä-Suomessa Uudenmaan ulkopuolella.
– On mielenkiintoista, että itäisen Suomen yritykset kokevat näkymänsä jopa paremmiksi kuin eteläisen Suomen, Pentikäinen toteaa.
Naisyrittäjien tilanne on selvästi heikompi kuin miesyrittäjien. Naisyrittäjien tilanne on myös selkeästi heikentynyt loppuvuoden aikana. Miehillä taas tilanne on parantunut.
– Naisyrittäjien näkymien heikkous on yksi huolestuttava asia. Sitä selittää toimialajako ja muiden muassa se, että monet hyvinvointialueet ovat lisänneet epävarmuutta sosiaali- ja terveysalalla.
Arviot tulevasta parantuneet
Pk-yritysten arviot tilanteen kehityksestä ovat myös hieman parantuneet. 32 prosenttia arvioi joulukuussa, että tilanne paranee selvästi tai jonkin verran seuraavan vuoden aikana. Marraskuussa näin arvioi 29 prosenttia.
Marraskuussa 24 prosenttia arvioi tilanteensa heikentyvän seuraavan vuoden aikana. Joulukuussa näin arvioi enää 19 prosenttia.
Näkymät ovat parantuneet muissa kokoluokissa paitsi 2–4 henkeä työllistävissä. Näkymät ovat parantumassa erityisesti teollisuudessa ja rakentamisessa. Marraskuussa ei ollut esimerkiksi yhtään rakentamisen alan yritystä, joka arvioi tilanteensa paranevan selvästi. Nyt niitä oli viisi prosenttia.
– Monet yrittäjät näkevät vaikeuksien ajat mahdollisuuksien aikoina. Vaikeina aikoina jaetaan uudelleen markkinaa ja vahvimmilla on taipumus vahvistua. Siksi moni pk-yritys pyrkii panostamaan heti, kun valoa on näkyvissä ja talous sen sallii, Yrittäjien toimitusjohtaja Pentikäinen sanoo.
– On erittäin tärkeää, että hallitus toteuttaa määrätietoisesti yrittäjyyden edellytyksiä vahvistavaa rakennepolitiikkaa eikä tee sellaisia veroratkaisuja, jotka vaikeuttavat yrittäjyyttä. Suomen kasvu syntyy yritysten kasvun kautta. Siksi tarvitaan kasvua ja kilpailua lisäävää rakennepolitiikkaa.
Tutustu tuloksiin tarkemmin tästä.
Näin kysyttiin
Suomen Yrittäjien Verianilla (entinen Kantar Public) teettämään tutkimukseen vastasi 1 240 pk-yritysten edustajaa. Kysely tehtiin 4.–12.12.2023. Tutkimustulosten luottamusväli on 2,8 prosenttiyksikköä suuntaansa.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Mikael Pentikäinentoimitusjohtaja
Puh:040 504 1944mikael.pentikainen@yrittajat.fiLinkit
Tietoja julkaisijasta
Suomen Yrittäjät on jäsenmäärältään elinkeinoelämän suurin keskusjärjestö, joka ajaa yrittäjien sekä pienten ja keskisuurten yritysten asiaa. Jäseniä Yrittäjien paikallisyhdistyksissä on lähes 70 000 ja toimialajärjestöissä noin 36 000. Ne työllistävät Tilastokeskuksen (2023) mukaan yrittäjät mukaan lukien noin 590 000 henkilöä ja yritysten yhteenlaskettu liikevaihto on noin 171 miljardia euroa. Yrittäjäjärjestön toiminta rakentuu 374 paikallisyhdistyksestä, 21 aluejärjestöstä ja 63 toimialajärjestöstä. Lisätietoa: www.yrittajat.fi.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Suomen Yrittäjät
Yrittäjägallup: Yrityksistä 17 prosenttia on palkannut maahanmuuttajan – palkkaus lisännyt suvaitsevaisuutta ja kykyä palvella asiakkaita27.12.2024 11:00:00 EET | Tiedote
Puolet 10 tai yli henkilöä työllistävistä yrityksistä on palkannut maahanmuuttajan. 5–9 henkilöä työllistävissä yrityksissä jo kolmannes on työllistänyt maahanmuuttajan, osoittaa Yrittäjägallup. ”Maahanmuuttajan palkkaaminen on kehittänyt yrityksiä. Esimerkiksi henkilökunnan asenteet ovat muuttuneet suvaitsevammiksi”, asiantuntija Sonja Antosalo Suomen Yrittäjistä sanoo.
Yrittäjät: YEL-selvityksen varmistettava yrittäjien luottamus eläkkeisiin20.12.2024 11:23:03 EET | Tiedote
Suomen Yrittäjät on vaatinut, että hallitus aloittaa nopeasti eduskunnan ja hallitusohjelman edellyttämän selvityksen yrittäjän eläkelaista (YEL). Tänään sosiaali- ja terveysministeri Sanni Grahn-Laasosen (kok.) on asettanut filosofian tohtori Jukka Rantalan selvityshenkilöksi kartoittamaan yrittäjien eläkejärjestelmän kehittämistarpeita. – Erinomaista, että työ alkaa. Selvityksen tavoitteena on oltava sellainen eläkejärjestelmä, johon yrittäjät myös luottavat, Suomen Yrittäjien työmarkkina-asioiden päällikkö Harri Hellstén sanoo.
Yrittäjät: Suomalaisten huippuosaaminen luku- ja numerotaidossa ovat pk-yritysten kilpailuetu10.12.2024 13:12:36 EET | Tiedote
“Suomalaisten luku- ja numerotaidon ja ongelmanratkaisun kärkiosaaminen tukee yritystemme menestymistä ja antaa erinomaiset lähtökohdat työntekijöiden osaamisen kehittymiselle. Tämä on kilpailuetu tuottavuuden parantamiselle ja uusien teknologioiden hyödyntämiselle”, koulutuspoliittinen asiantuntija Mikko Kinnunen Suomen Yrittäjistä kommentoi PIAAC-tuloksia.
Yrittäjägallup: Pk-yritysten rahoituksen saanti vaikeutunut - ”Ongelma uhkaa räjähtää”5.12.2024 07:31:00 EET | Tiedote
Reilu viidennes pk-yrityksistä kertoo rahoituksen saannin vaikeutuneen viimeisen vuoden aikana. Erityisesti työnantajayritykset ovat törmänneet kasvaviin haasteisiin saada rahoitusta, osoittaa Yrittäjägallup. Kysely kertoo, että rahoituksen pullonkaulat hidastavat entistä useamman pk-yrityksen kasvua.
Kasvuyrityskysely: Vain 13 prosenttia yrittäjistä kokee, että Suomessa on riittävästi kannustimia kasvattaa yritystä3.12.2024 15:00:00 EET | Tiedote
Kaikista yrityksistä vain 13 prosenttia ja voimakkaasti kasvuhakuisista yrityksistä runsas viidennes (22 %) arvioi, että yrittäjillä on Suomessa riittävästi kannustimia kasvattaa yrityksiään. 68 prosenttia sanoo, että kasvuun ei ole riittävästi kannustimia, Epicenterin ja Suomen Yrittäjien kasvuyrityskysely kertoo.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme