Kehittämössä luodaan uusien elokuvien alkuja – 10 teosideaa jatkoon
AVEKin ja Suomen Kulttuurirahaston Kehittämö-ohjelma käynnistyi jo toista kertaa. Yli sadan hakijan joukosta jatkoon valikoitui kymmenen tekijää teosideoineen. Tavoitteena on synnyttää korkeatasoisia audiovisuaalisia teoksia sekä tukea alan uusia tekijöitä.
Kehittämö on Suomen ensimmäinen audiovisuaalisen alan kehittämisohjelma, joka keskittyy uusien tekijöiden ammatilliseen kehitykseen. Syksyllä ohjelmaan haki 117 tekijää teosideoillaan, ja näistä valittiin kymmenen jatkoon päässyttä.
Valitut tekijät saavat käyttöönsä 3000 €:n tuen, jonka turvin he työstävät teosideaansa ja tekevät seuraavan hakemuksensa yhdessä tuotantoyhtiön kanssa. Hakemusten joukosta ohjelmaan valitaan helmikuussa viisi hanketta.
Kehittämön tavoitteena on vahvistaa lahjakkaiden tekijöiden omaäänisyyttä ja synnyttää uusia, korkeatasoisia audiovisuaalisia teoksia. Ohjelmassa mukana olevat tekijät saavat kansainvälistä mentorointia sekä rahallista tukea ensimmäisen ammattimaisesti tuotetun pitkän audiovisuaalisen teoksensa tekemiseen.
”Olemme iloisia siitä, että ohjelman on löytänyt moni muualla kuin Suomessa koulutuksensa saanut elokuvantekijä. Ohjelman yksi tavoite on tukea niitä lahjakkaita tekijöitä, jotka jäävät alan verkostojen ulkopuolelle – esimerkiksi ulkomailla kouluttautumisen takia”, toteaa AVEKin johtaja Ulla Simonen.
Teosideat painottuivat hakemuksissa pitkään fiktioon: fiktiohakemuksia tuli 87. Dokumentaarisia teoksia oli 19 ja muita 11. Teosten teemoista nousivat esiin erityisesti luonto, erilaiset kultit ja niiden vaikutus yhteisöön sekä vanhusten asema yhteiskunnassa.
”Valinta hakemusten välillä oli tänäkin vuonna vaikea. Kriteereinä olivat tekijän motivaatio ja aiemmista teoksista näkyvä potentiaali sekä uusi teosaihe ja sen toimivuus Kehittämön kaltaisessa ohjelmassa”, Simonen kuvailee.
Kehittämön jatkoon valitut hankkeet:
- Andonov Pavel / Flowers of Farewell, pitkä näytelmäelokuva
- Fazekas Gyöngyi / Heartdrive, a science-fiction romance feature film
- Joensalo August / Mielikuvitusystävä, pitkä fiktioelokuva
- Karppanen Joel / Ruokalähetin päiväkirja, pitkä dokumenttielokuva
- Koskinen Ville / Lomalaisen tähti, dokumenttielokuva
- Olva Ida-Maria / Mehiläisvuosi, pitkä näytelmäelokuva
- Paakkinen Kirsikka / Sietokyvyn rajoilla, pitkä dokumenttielokuva
- Rönkkö Nastja Säde / Arcana Maiora, kokeellinen pitkä näytelmäelokuva
- Seitajoki Tommi / Krokotiili, pitkä näytelmäelokuva
- Tanskanen Juho-Pekka ja Mäkelä Markus / Viljami (työnimi), pitkä näytelmäelokuva
Mikä Kehittämö?
Kehittämö on AVEKin ja Suomen Kulttuurirahaston yhteishanke, jonka tavoitteena on antaa lupaaville av-alan taiteilijoille puitteet ja tuki ensimmäisen pidemmän teoksen kehittämiseen sekä oman taiteellisen äänen ja käsialan vahvistamiseen.
Kehittämöön valitaan viisi teosta tekijöineen. Jokaiselle teokselle räätälöidään kehittämissuunnitelma yhdessä tekijän, tuotantoyhtiön ja kansainvälisen mentorin kanssa. Teosta kehitetään ohjelmassa noin kuuden kuukauden ajan, ja sille myönnetään yhteensä 55 000 euron tuki.
Kehittämöä toteuttaa AVEK, ja sen mahdollistaa Suomen Kulttuurirahaston taloudellinen tuki, joka tuo av-alalle liki miljoonan euron lisärahoituksen neljän vuoden aikana. Ohjelmassa mukana olleiden hankkeiden tuloksia esitellään Finnish Film Affair -tapahtumassa syksyllä 2024.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Ulla SimonenjohtajaAVEK
Puh:09 4315 2384ulla.simonen@avek.kopiosto.fiAVEK tukee monimuotoista kotimaista audiovisuaalista kulttuuria tekijänoikeusvaroin. Tuellamme syntyy uusia dokumenttielokuvia, animaatioita ja lyhytelokuvia sekä mediataideteoksia. Toimimme osana tekijänoikeusjärjestö Kopiostoa. Varamme ovat pääasiassa peräisin valtion budjetista saatavasta yksityisen kopioinnin hyvityksestä. www.kopiosto.fi/avek
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta AVEK
Eurooppalaiset elokuva-alan toimijat osoittavat tukensa dokumentti- ja lyhytelokuvia rahoittavalle AVEKille14.8.2024 07:55:00 EEST | Tiedote
Audiovisuaalisen kulttuurin edistämiskeskus AVEKin rahoitukseen kohdistuva massiivinen leikkaus herättää huolta suomalaisen elokuva-alan tulevaisuudesta. Leikkauksella uskotaan olevan tuhoisat vaikutukset suomalaisten elokuvien asemaan kansainvälisillä markkinoilla.
AVEKin toimintoja uhkaa alasajo: valtionvarainministeriö esittää hyvitysmaksun puolitusta9.8.2024 14:09:28 EEST | Tiedote
Lain mukaan teosten yksityisestä kopioinnista pitää maksaa luovalle alalle kohtuullista hyvitystä. Leikkauksen jälkeen hyvitys olisi kuitenkin vain 2,5 senttiä per kopiointikerta. Leikkaus uhkaa audiovisuaaliselle alalle elintärkeitä AVEKin tukia ja puolittaa av-tekijöille kuuluvat korvaukset. Kopiosto ja AVEK vaativat hyvitysjärjestelmän pikaista uudistamista.
Kehysriihen leikkauspäätös asettaa AVEKin jakamat elokuvatuet vaakalaudalle17.4.2024 16:24:07 EEST | Tiedote
Eilen kehysriihestä kuultiin leikkausuutinen, joka koskettaa suoraan audiovisuaalisen alan tekijöitä. Yksityisen kopioinnin hyvitys, josta isoin osa AVEKin varoista on peräisin, ollaan puolittamassa. Leikkaus voi tarkoittaa kuoliniskua AVEKin tukitoiminnalle. Myös Kopioston kautta jaettavat suorat korvaukset av-tekijöille ovat vaikutuksen piirissä.
Ainutlaatuisessa Kehittämö-ohjelmassa synnytetään kotimaisia elokuvauutuuksia1.3.2024 06:25:00 EET | Tiedote
Viisi uutta elokuvahanketta on valittu AVEKin ja Suomen Kulttuurirahaston Kehittämö-ohjelmaan. Viime vuonna käynnistynyt Kehittämö on Suomen ensimmäinen audiovisuaalisen alan tuoreille tekijöille suunnattu kehittämisohjelma. Mukaan valitut tekijät saavat 55 000 euroa teostensa työstämiseen ja mentorointia alan huipuilta.
AVEKin uudeksi elokuvan tuotantoneuvojaksi Oskar Forstén17.10.2023 10:00:00 EEST | Tiedote
Forstén aloittaa tehtävässään 1.1.2024. Hänen työnsä painottuu dokumentaareihin ja lyhytelokuviin.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme