Kansalaisilla on tärkeä rooli suurpetojen seurannassa – ilmoita suurpetohavainto petoyhdyshenkilölle
Petoyhdyshenkilöiden varmentamat havainnot suurpedoista muodostavat kanta-arvioiden perustan. Ilmoittamalla havaintosi petoyhdyshenkilölle autat tarkentamaan kannanarviointia.
Petoyhdyshenkilöt ovat vapaaehtoisia, koulutettuja asiantuntijoita, jotka tarkastavat ja kirjaavat suurpetohavaintoja. Kansalaisten toivotaan ilmoittavan susi-, karhu-, ilves- ja ahmahavainnoista alueen petoyhdyshenkilöille.
Suurpetohavainto voi olla näköhavainto eläimestä tai havainto jäljistä, jätöksistä, haaskoista tai kynnenjäljistä. Ilmoita havaintosi yksityiskohdat ja tarkka sijainti paikalliselle petoyhdyshenkilölle heti tapahtuman jälkeen. Ilmoittamalla havaintosi tuet riistantutkimusta ja autat viranomaisia saamaan tarkemman käsityksen alueen suurpetotilanteesta.
– Ylivoimaisesti eniten havaintoja Kaakkois-Suomen alueella tehdään ilveksistä ja karhuista eli tuhansia havaintoja vuodessa. Susista tehdään yksittäisiä havaintoja säännöllisesti ympäri Kaakkois-Suomea ja ahmastakin joitakin havaintoja vuosittain. Puhtaan kuitenkin muutamasta kymmenestä havainnosta ahman osalta, riistapäällikkö Ohto Salo Suomen riistakeskukselta sanoo.
Havaintotietoja käytetään moneen
Viranomaiset ja riistahallinto, kuten poliisi ja Suomen riistakeskus, käyttävät havaintoja päätöksenteon tukena. Lisäksi havaintoja hyödynnetään suurpetovahinkojen ennaltaehkäisyssä, kuten petoaitojen ja muun suojausmateriaalin kohdentamisessa. Havaintotietoja voidaan käyttää myös arvioitaessa lasten koulukyytien tarpeellisuutta.
Havaintoja kirjataan vuosittain koko maassa kymmeniätuhansia, joten kyseessä on todella mittava vapaaehtoistyön voimannäyte.
- Kaakkois-Suomen alueella toimii tällä hetkellä 474 petoyhdyshenkilöä, Salo kertoo.
Kaikki petoyhdyshenkilön tarkastamat suurpetohavainnot kirjataan Luonnonvarakeskuksen Tassu-järjestelmään. Havainnosta kirjataan muun muassa eläinten laji ja lukumäärä, havaintoaika ja -paikka. Asutuksen läheisyydessä liikkuneista suurpedoista kirjataan lisäksi etäisyys lähimpään asuttuun rakennukseen.
Kaikki kirjatut havainnot löytyvät karkeistettuna luonnonvaratieto.luke.fi-karttapalvelussa.
Jos kohtaat suurpedon
Jos kohtaat suurpedon hoidetussa pihapiirissä tai laitumella, on syytä pyrkiä karkottamaan se kovaa ääntä pitämällä ja tekemällä eläimelle selväksi, että paikalla on ihminen. Tällainen kohtaaminen tulee ehdottomasti ilmoittaa petoyhdyshenkilölle. Jos suurpeto liikkuu hoidetussa pihapiirissä toistuvasti, käyttäytyy uhkaavasti tai ei poistu pihasta välittömästi ihmisen havaittuaan, soita hätäkeskukseen.
Jos suurpeto aiheuttaa vaaraa tai vahinkoa, tai ajat kolarin suurpedon kanssa, ota yhteyttä hätäkeskuksen (112) kautta poliisiin.
Löydät alueesi petoyhdyshenkilön yhteystiedot riista.fi -sivuilta
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Ohto SaloRiistapäällikkö, Kaakkois-Suomi
Puh:029 431 2305ohto.salo@riista.fiLinkit
Suomen riistakeskus on itsenäinen julkisoikeudellinen laitos, joka edistää kestävää riistataloutta, tukee riistanhoitoyhdistysten toimintaa ja huolehtii riistapolitiikan toimeenpanosta sekä vastaa sille säädetyistä julkisista hallintotehtävistä.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Suomen riistakeskus – Kaakkois-Suomi
Hirvieläinten pyyntiluvat myönnetty Kaakkois-Suomeen7.6.2023 14:35:25 EEST | Tiedote
Suomen riistakeskuksen Kaakkois-Suomen toiminta-alueelle myönnettiin metsästyskaudelle 2023-2024 2 498 hirven pyyntilupaa ja 205 valkohäntäpeuran pyyntilupaa. Sekä hirven että valkohäntäpeuran pyyntilupien määrä pienentyi edellisvuodesta.
Karhun kannanhoidolliset poikkeusluvat myönnetty2.6.2023 14:10:00 EEST | Tiedote
Suomen riistakeskus on myöntänyt Kaakkois-Suomeen metsästyskaudelle 2023 18 poikkeuslupaa karhun kannanhoidolliseen metsästykseen. Määrä on kuusi poikkeuslupaa pienempi kuin edellisellä metsästyskaudella.
Kaakkois-Suomessa kannetaan korsi kekoon vieraspetojen torjunnassa5.4.2023 09:00:00 EEST | Tiedote
Kaakkois-Suomen 12 lintuvedellä pyydetään supikoiria ja minkkejä Helmi-vieraspetohankkeessa, jossa turvataan vesilintujen pesintää. Viime vuonna kohteiden 59 hankepyytäjää käyttivät pyyntiin yhteensä 7 168 tuntia.
Lappeenrannan Ylämaalle poikkeuslupa koirasusilauman pyyntiin10.2.2023 12:00:00 EET | Tiedote
Suomen riistakeskus on myöntänyt Lappeenrannan Ylämaalle poikkeusluvan koirasusilauman pyyntiin ajalle 11.2.– 3.3.2023. Poikkeuslupa on kohdennettu aluetta reviirinään käyttävään kahdeksan eläinyksilön laumaan susikannan geenipuhtauden suojelemiseksi.
Lappeenrannan Ylämaalle poikkeuslupa kahdeksan suden pyyntiin21.12.2022 16:00:00 EET | Tiedote
Suomen riistakeskus on myöntänyt Lappeenrannan Ylämaalle poikkeusluvan kahdeksan suden pyyntiin ajalle 26.12.2022–15.1.2023. Poikkeuslupa on kohdennettu aluetta reviirinään käyttävään koirasusia sisältävään laumaan susikannan geenipuhtauden suojelemiseksi.