Vahingosta viisastuu - potilasvahingot osana potilasturvallisuustyötä
Potilasvahingoista voi ja pitää oppia. Potilasvahinko tulisi ensisijaisesti nähdä mahdollisuutena tunnistaa toimintatapojen heikkouksia ja korjata niitä. Jokaisen vahinkotapahtuman yhteydessä on tärkeää tutkia, löytyykö taustalta syitä, joiden huomiointi voi vähentää vahinkoja tulevaisuudessa. Tuore ohjeistus kannustaa terveydenhuollon ammattilaisia oppimaan potilasvahingoista ja niiden taustalla piilevistä syistä.
Ohjeen potilasturvallisuuden tukemiseksi terveydenhuollossa on laatinut Potilasvakuutuskeskus yhteistyössä Suomen Lääkäriliitto ry:n ja Lääkäripalveluyritykset ry:n (LPY) kanssa. Ohjeen tarkoituksena on tarjota tukea terveydenhuollon organisaatioiden potilasturvallisuustyöhön niin, että potilasvahingot toimivat oppimisen välineenä. Kun vahinkojen systemaattisesta käsittelystä on yhteisesti sovittu, siitä tulee luonnollinen osa yksikön potilasturvallisuus- ja laatutyötä. Vahinkotilanne tarjoaa tilaisuuden työyhteisölle pohtia, miten toimintaa voidaan parantaa potilasturvallisuuden näkökulmasta.
- Potilasturvallisuuden ja hoidon laadun kannalta on äärimmäisen tärkeää käydä säännöllisesti läpi potilasvahinkoja ja myös sattuneita läheltä piti -tilanteita syyllistämättä ja anonyymisti, jotta henkilöstö pääsee oppimaan niistä, ja päästään kehittämään organisaation toimintatapoja, Potilasvakuutuskeskuksen potilasturvallisuuslääkäri Morag Tolvi painottaa.
Potilasturvallisuuden kannalta on tärkeää, että potilasvahinkoasiat käsitellään työyhteisössä rakentavasti ja syyllistämättä. Kaikki vahinkotapahtumaan osalliset on hyvä ottaa mukaan asian selvittelyyn. Samalla kehitetään ammattilaisten osaamista. Jos vahingot toistuvat, työnantajalla on velvollisuus puuttua tilanteeseen esimerkiksi toimintatapoja muuttamalla. Ohjeissa on huomioitu myös potilaasta ja tilanteessa mukana olleesta työntekijästä huolehtiminen.
- On tärkeää, ettei työntekijää jätetä vahinkotilanteessa yksin, vaan esihenkilö selvittää, millaista tukea henkilö tarvitsee. Lisäksi on varmistettava tarvittaessa työntekijän osaaminen, järjestettävä koulutusta sekä sovittava konsultaatiokäytännöistä ja yhteisistä toimintamalleista, Suomen Lääkäriliiton toiminnanjohtaja Janne Aaltonen muistuttaa.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Viestintä
Arkisin yleensä klo 9–15
Kuvat
Potilasvakuutuskeskus lyhyesti
Potilasvakuutuskeskus (PVK) toimii potilaiden ja terveydenhuollon ammattilaisten turvana ja tuottaa potilasvahingoista tietoa terveydenhuollon ja vakuutusyhtiöiden toiminnan sekä potilasturvallisuustyön tueksi. Keskuksen jäseniä ovat kaikki Suomessa potilasvakuutuksia myöntävät vakuutusyhtiöt.
PVK käsittelee kaikki terveyden- ja sairaanhoitoa koskevat potilasvahinkoilmoitukset Suomessa. PVK ratkaisee potilasvahinkoja koskevan lainsäädännön perusteella, onko kyseessä korvattava potilasvahinko, ja maksaa korvaukseen oikeutetulle lain mukaiset korvaukset.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Potilasvakuutuskeskus
Jopa puolet yleisimmistä hammashoidon potilasvahingoista vältettävissä paremmalla suunnittelulla7.11.2024 06:08:00 EET | Tiedote
Protetiikan ja implantologian vahingot yhdessä ovat yleisin potilasvahinkotyyppi hammaslääketieteessä. Niiden osuus on yli kolmannes kaikista hammasvahingoista. Näissä vahingoissa hoidon suunnittelun puutteellisuus on yleisin vahinkoihin johtanut tekijä. Lähes puolet vahingoista olisi voitu välttää hoidon paremmalla suunnittelulla.
Kiire on sairaanhoitajien mukaan pahin uhka potilasturvallisuudelle28.10.2024 06:10:00 EET | Tiedote
Kiire tai resurssipula on sairaanhoitajien näkemyksen mukaan suurin syy potilasturvallisuuden puutteisiin. Pahimmillaan heikkoudet potilasturvallisuudessa voivat johtaa potilasvahinkoon. Sairaanhoitajien näkemyksiä potilasturvallisuudesta kysyttiin lokakuun alussa Sairaanhoitajapäivillä.
Hoitotyössä aiheutuu harvoin potilasvahinkoja – hoidon kirjaaminen avainasemassa vahinkojen selvittämisessä1.10.2024 06:12:00 EEST | Tiedote
Yleisimmät hoitotyössä tapahtuvat, korvattavat potilasvahingot liittyvät lääkityksen antamiseen. Lisäksi korvattavia vahinkoja tapahtuu muun muassa potilaille tehtävissä katetroinneissa tai suoniyhteyden avaamisessa eli kanyloinnissa. Kun Potilasvakuutuskeskus selvittää vahinkotapausten taustoja, ovat potilaskirjaukset avainasemassa.
Lääkehoidossa tapahtuvat potilasvahingot harvinaisia30.9.2024 06:12:00 EEST | Tiedote
Vuosittain potilasvakuutuksesta korvataan alle sata lääkehoidossa tapahtunutta potilasvahinkoa. Määrä on noin neljä prosenttia kaikista korvattavista potilasvahingoista. Vuonna 2023 potilasvahinkona korvattiin yhteensä yli 2 500 vahinkoa. Lääkehoidon vahingot liittyvät esimerkiksi tilanteisiin, joissa potilaalle on annettu väärää lääkettä tai lääkehoito on ajoitettu väärin.
Terveydenhuollon ammattilainen tarvitsee potilasvakuutuksen myös vapaaehtoistyössä13.6.2024 06:35:00 EEST | Tiedote
Kesän festivaaleilla, urheilukilpailuissa ja muissa tapahtumissa on paikalla vapaaehtoisia lääkäreitä ja muita terveydenhuollon ammattilaisia vieraiden turvallisuuden ja hyvinvoinnin takaamiseksi. Potilasvakuutus tulee olla myös vapaaehtoistehtävissä toimiessa.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme