Kirjapaja

Mistä on hyvä verensokeri tehty? Kirja hiilihydraateista ja lounaan jälkeisestä saamattomuudesta

Jaa

Miksi lounasruoka väsyttää? Miksi en saa painoa kuriin? Onko verensokerini kunnossa? Monille tuttuja kysymyksiä avaa ravitsemusterapeutti ja tietokirjailija Pirjo Saarnia uudessa kirjassaan Hiilariherkkyys. Tietoa ja reseptejä.

Pirjo Saarnia on laillistettu ravitsemusterapeutti ja terveystieteiden maisteri.
Pirjo Saarnia on laillistettu ravitsemusterapeutti ja terveystieteiden maisteri.

”Kirjan tarkoituksena on herättää oivalluksia oman kehon sokeriaineenvaihdunnasta ja hiilihydraattiherkkyydestä”, kirjoittaa Saarnia. Hän on alkanut kutsua hiilariherkiksi ihmisiä, jotka kärsivät verensokerin keskimääräistä voimakkaammasta vaihtelusta aterian jälkeen.

Keholla on keinonsa verensokerin tasoittamiseen. Keskeisin on haiman tuottama insuliini, mutta myös muut hormonit, entsyymit ja oma suolistomikrobisto säätelevät kehon sokeriaineenvaihduntaa. Hiilariherkällä ihmisellä sokeritason vaihtelut ovat siis tavallista suurempia ja hänen kehonsa reagoi vaihteluihin muita herkemmin. Keho on siis eräänlaisessa yliviritystilassa.

Hiilariherkkyys ei ole harvinaista, sillä jopa 25 prosenttia suomalaisista kärsii siitä. Oireet ovat moninaisia: väsymystä, syömisongelmia, painonhallintahaasteita, jatkuvaa näläntunnetta, pahimmillaan vapinaa ja tajuttomuutta. Kirjassa käydään läpi verensokeriin vaikuttavat tekijät ja pohditaan paitsi hyvän ruuan rakennetta, myös verensokerijarruja ja vähähiilihydraattisen ruokavalion mahdollisuutta. Tavoitteena on saada lukija ymmärtämään hiilariherkkyyttään ja ohjata ateriakoostumusten muokkaamiseen, se kun voi tuottaa merkittävää hyötyä vointiin, terveyteen ja painonhallintaan.

Saarnia käy tarkasti läpi niin ravintolan lounaslistaa kuin eväsruokien ja välipalojen koostumuksia ja ehdottaa niihin hiilariherkälle suotuisia muokkauksia. Lähes poikkeuksetta lounaiden ongelma on vähäinen kuitu- ja proteiinipitoisuus, mutta toisaalta annosten parantaminen on usein yksinkertaista. Saarnian yleissuositus on itse kokkaaminen: siten voi parhaiten tietää ruokien koostumukseen, mikä ravintolassa on usein vaikeaa. Kokkausta varten kirjan loppuosassa onkin kokonainen luku hiilariherkän elimistölle sopivia ruoka- ja herkkureseptejä.

Pirjo Saarnia on laillistettu ravitsemusterapeutti ja terveystieteiden maisteri ja voittanut vuonna 2022 Suomen tietokirjailijoiden Tietokirjailijapalkinnon. Saarnialta on aiemmin ilmestynyt monia ravintokirjoja, muun muassa teos Kevyemmin (2023).

Pirjo Saarnia, Hiilariherkkyys. Tietoa ja reseptejä. Kirjapaja 2024. 160 s. Kansi Anna Makkonen. ISBN 978-952-354-887-9. Kl 59.34.

Lisätietoja ja haastattelut: Pirjo Saarnia| info@ravintomaailma.fi

Arvostelukappaletilaukset: Minna Vatja | mediakoordinaattori | minna.vatja@kirjapaja.fi

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Kuva Teemu Töyrylä.
Lataa
Lataa

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Kirjapaja

Claire Douglas: Dekkarikuningattaren murhamysteeri Englannin maaseudulta11.3.2025 08:07:00 EET | Tiedote

Esikoistaan odottava Saffy ja hänen puolisonsa Tom ovat rauhaa rakastava nuoripari, jota potkaisee onni: Saffyn isoäidiltä peritty vanha talo Beggars Nookin idyllisessä kylässä englantilaisella maaseudulla sopii heille täydellisesti. He asettuvat taloksi ja arki alkaa rakentua töiden, raskauden ja remontoinnin ympärille. Rauhallinen idylli särkyy, kun kaivuri rouhaisee puutarhan mullasta esiin ihmisen käden. Pian käy ilmi, että puutarhassa on kahden ihmisen ruumiit.

Jesse Q. Sutanto: Riemukas murhamysteeri San Franciscon kiinalaiskortteleista4.3.2025 07:57:00 EET | Tiedote

Joka aamu puoli viideltä kuusikymppisen Vera Wongin silmät rävähtävät auki ja hän nousee ja pukeutuu, lähtee sotilaallista tarmoa uhkuvalle aamulenkilleen, peseytyy kylmässä suihkussa ja avaa alakerran teesalonkinsa. "Vera Wangin maailmankuulu teesalonki” sijaitsee San Franciscon kiinalaiskortteleissa ja nimensä mukaan sen pitäisi olla maailmankuulu, mutta ilman vakioasiakas Alexia paikka on lähes kuollut. Eräänä aamuna kuolema on tavallista kirjaimellisemmin läsnä: Veran edessä teesalongin lattialla makaa tuntematon, kuollut mies.

Kaisa Kariranta: Suufitansseja, energiakiviä ja ehtoollisleipää11.2.2025 08:07:00 EET | Tiedote

”Haluan nähdä näkymättömiä. Haluan oppia elämään elämää, jossa on muutakin kuin arkinen ja pinnalle näkyvä”, kertoo tietokirjailija ja pappi Kaisa Kariranta uudessa teoksessaan Seikkailujen kirja. Matkoja näkymättömiin maailmoihin. Lukija viedään henkisiin ja hengellisiin maailmoihin, joissa etsitään perimmäisiä totuuksia mystiikan, meditaation, energioiden tai transsin kera. Samalla käydään matkalla suomalaisessa henkisessä ja hengellisessä nykymaastossa, vieläpä papin kyydissä!

Samuel Salovuori: Yksilökeskeisyys vääristää aidon yksilöllisyyden31.10.2024 08:17:00 EET | Tiedote

Yksilökeskeisyys on parhaimmillaan vapautta, rajoitteiden poissaoloa ja mahdollisuuksien runsautta, mutta usein ihminen ei sen keskellä tiedä, mihin ja miten tuota vapautta käyttäisi. Tehdessään epätietoisena elämänsä isoja valintoja hän ahdistuu ja kokee riittämättömyyttä. Kaiken epävarmuuden takana on elämän suuria kysymyksiä: kuka oikein olen ja mitä lopulta kaipaan kaikkein eniten?

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye