FA:n uusi puheenjohtaja Sara Mella: Suomen on oltava aktiivinen jäsen yhtenäisessä ja vahvassa EU:ssa
Finanssiala ry:n hallituksen puheenjohtajana on aloittanut Nordean henkilöasiakkaista Pohjoismaissa vastaava johtaja Sara Mella. Mella korostaa Suomen EU-jäsenyyden merkitystä ja kannustaa Suomea aktiiviseen vaikuttamiseen yhteisössä. Suomen on huolehdittava siitä, että sen erityispiirteet otetaan huomioon EU-sääntelyssä. Varapuheenjohtajia ovat LähiTapiola-ryhmän pääjohtaja Juha Koponen ja OP Ryhmän pääjohtaja Timo Ritakallio.

Finanssiala ry:n (FA) hallituksen puheenjohtajana on aloittanut Nordean henkilöasiakkaista Pohjoismaissa vastaava johtaja Sara Mella. Hän on ensimmäinen nainen FA:n puheenjohtajana. Puheenjohtajuuskausi on kaksivuotinen. Mellan kauden alussa fokus on erityisesti europarlamenttivaaleissa, jotka käydään kesäkuun alussa. Vaaleissa määritetään Suomen EU-linja seuraavaksi viideksi vuodeksi.
”Suomen on lisättävä aktiivisuuttaan EU-pöydissä. EU:n on huolehdittava sääntelyssä kilpailukyvystään ja Suomen on huolehdittava siitä, että sen erityispiirteet otetaan huomioon EU-sääntelyssä”, Mella sanoo.
”EU-säännösten toimeenpanossa on pidättäydyttävä kansallisesta lisäsääntelystä. Kansallisesta sääntelystä kannattaisi laatia kokonaisarvio, jonka pohjalta sääntelyä voisi kehittää. Myös olemassa olevan EU-sääntelyn uudelleentarkastelu tulee tehdä vasta, kun on riittävästi kokemusta nykysääntelyn toimivuudesta”, Mella ehdottaa.
Lisähaasteita uudelle EU-parlamentille tuovat epävarmat talouden ennusteet, etenevä ympäristökriisi sekä kireä geopoliittinen tilanne: Ukrainan sodan loppu ei ole näköpiirissä, ja sota Lähi-idässä sekä Yhdysvaltain lähestyvät presidentinvaalit kiristävät jännitteitä entisestään.
”Maailmanpolitiikan myrskyt korostavat Suomen EU-jäsenyyden merkitystä. Myös finanssialalla on tärkeä rooli toimivan ja turvallisen yhteiskunnan rakenteiden ylläpitäjänä.”
Hallitusohjelman kirjaus finanssialan kasvustrategiasta korostaa alan merkitystä
Mella kiittelee hallitusohjelman kirjausta finanssialan kasvustrategiasta erittäin tärkeänä avauksena.
”Suomalaisen finanssialan kannalta kirjaus on erinomainen. Nykyinen hallitus selkeästi tunnustaa, että finanssialalla on keskeinen rooli kasvun mahdollistajana ja rahoittajana”, Mella korostaa.
Geopoliittisten haasteiden ohella EU:ta – ja koko maailmaa – uhkaa myös ympäristökriisi. Finanssiala on sitoutunut EU:n kestävyystavoitteisiin, mutta väärin kohdistettu sääntelytaakka vaarantaa tavoitteiden toteutumisen.
”Ilmastonmuutoksen lisäksi tärkeitä painopisteitä ovat luontokadon torjuminen ja sosiaalisen vastuun kehittäminen. Suomalainen finanssiala on jo tarttunut toimeen luontokadon torjunnassa aloittamalla yhdessä jäsenyhtiöidensä kanssa finanssialan luontositoumuksen laatimisen ja sopimalla mittareista, joilla kerätään yhteen ja kuvataan alan luontokadon vastaisia toimia”, Mella kertoo.
Isoon muutokseen tarvitaan mukaan talouden koko arvoketju. Kun muiden toimialojen yritykset tunnistavat entistä paremmin haitalliset vaikutuksensa luontoon ja raportoivat niistä, on myös finanssialan yritysten mahdollista esimerkiksi luopua suuren luontoriskin sijoituksista ja suunnata rahavirtoja luontoa vahvistavaan liiketoimintaan.
FA:n hallitus
Finanssiala ry:n hallitus on yhdistyskokouksen valitsema. Hallitukselle kuuluvat kaikki järjestön strategiset edunvalvontahankkeet ja muut koko finanssialaa koskevat merkittävät kysymykset, FA:n strategia, organisaatio, toimintasuunnitelma ja budjetti sekä muut säännöissä määrätyt asiat.
Hallituksen puheenjohtaja:
- henkilöasiakkaista Pohjoismaissa vastaava johtaja Sara Mella, Nordea-konserni
Hallituksen varapuheenjohtajat:
- pääjohtaja Juha Koponen, LähiTapiola-ryhmä
- pääjohtaja Timo Ritakallio, OP Ryhmä
Jäsenet:
- varatoimitusjohtaja Juha Hammarén, Aktia-konserni
- henkilöasiakasliiketoiminnan johtaja Jens Wiklund, Danske Bank
- toimitusjohtaja Carl Pettersson, Elo
- toimitusjohtaja Tomi Yli-Kyyny, Fennia-konserni
- toimitusjohtaja Jouko Pölönen, Ilmarinen
- toimitusjohtaja Riikka Laine-Tolonen, S-Pankki
- sijoitusjohtaja Ville Talasmäki, Sampo-konserni
- toimitusjohtaja Karri Alameri, Säästöpankkiliitto
- toimitusjohtaja Peter Wiklöf, Ålandsbanken
Yhteyshenkilöt
Haastattelupyynnöt Sara Mellalle Nordean viestinnän kautta: 09 4245 1006.
Kuvat
Lisätietoa julkaisijasta Finanssiala ry
Finanssiala ry
Itämerenkatu 11 - 13
00180 HELSINKI
020 793 4240
http://www.finanssiala.fi
Finanssiala ry (FA) edustaa Suomessa toimivia pankkeja, henki-, työeläke- ja vahinkovakuutusyhtiöitä, rahasto- ja rahoitusyhtiöitä sekä arvopaperivälittäjiä. Rakennamme jäsenillemme toimintaympäristöä, jossa ne voivat liiketoiminnallaan lisätä suomalaista hyvinvointia.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Finanssiala ry
Ahosniemi: Kotitalouksien ja yritysten rahoitusta vaikeuttavan sääntelyn purkaminen sekä kotimaisten sijoitusrahastojen toimintaedellytysten vahvistaminen ovat hallitukselta vahvoja tekoja kasvun vauhdittamiseksi23.4.2025 23:05:14 EEST | Tiedote
Finanssiala ry:n (FA) toimitusjohtaja Arno Ahosniemi kiittää maan hallitusta puoliväliriihen kasvua tukevista linjauksista. Ahosniemen mukaan talouden sumuiset näkymät, kotitalouksien vaisu investointihalukkuus ja kauppasota edellyttävät rohkeita päätöksiä, joilla suomalaisten luottamus tulevaisuuteen ja omaan talouteen vahvistuvat.
Pankkisektori säilyi vakaana, vakuutusyhtiöillä yllätyksetön vuosi – tutustu vakuutus- ja pankkisektorien vuosikatsauksiin22.4.2025 11:18:47 EEST | Tiedote
Finanssiala ry on julkaissut katsaukset sekä pankkien että vakuutusyhtiöiden vuoteen 2024. Pankkisektori pysyi vakaana ja toimintakykyisenä talouden heittelyistä huolimatta. Hyvä kannattavuus ja vakavaraisuus antavat pankeille vastustuskykyä riskien varalle. Vakuutussektorilla vuosi oli hyvä ja sangen yllätyksetön. Vakuutusyhtiöiden sijoitukset tuottivat hyvin, mutta eläke- ja korvausmenot kasvoivat maksutuloa voimakkaammin.
Ahosniemi: Kauppasota ja talouden sumuiset näkymät edellyttävät hallitukselta rohkeita tekoja – kansankapitalismia vahvistettava ja tuloverotusta kevennettävä16.4.2025 06:30:00 EEST | Tiedote
Maailmantaloutta ravisteleva kauppasota ja Suomen talouden sumuiset näkymät edellyttävät tekoja, joilla suomalaisten luottamus tulevaisuuteen ja omaan talouteen vahvistuisivat. FA odottaa Petteri Orpon hallitukselta nopeita kasvua tukevia toimia. Nyt tarvitaan kasvuhakuisia veromuutoksia, kuten palkansaajien ansiotulojen verotuksen keventämistä. Hallituksen on myös vietävä eteenpäin hallitusohjelman talouskasvua tukevia kirjauksia, kuten vastasyntyneelle annettavan ensisijoituksen toteuttaminen. Hallituksen on parannettava suomalaisen rahastoalan kilpailuedellytyksiä, jotta Suomeen saadaan lisää investointeja, työtä ja verotuloja.
Sairauskuluvakuutusten määrä jatkaa kasvuaan – lähes 90 prosenttia suomalaisista uskoo joutuvansa kustantamaan hoivaansa yhä enemmän itse12.4.2025 06:00:00 EEST | Tiedote
Sairauskuluvakuutusten määrä jatkoi kasvuaan vuonna 2024. Vuoden 2024 lopussa sairauskuluvakuutettuja oli Suomessa 1 316 996 kappaletta. Vakuutetuista yksityishenkilöistä 457 882 on lapsia, aikuisia on 859 115. Yritysten ottamia vakuutuksia 305 040. Sairauskuluvakuutusten maltillisesti kasvava kysyntä kertoo kansalaisten halusta varautua. Suomalaisista 88 prosenttia uskoi vuodenvaihteessa tehdyn kansalaiskyselyn mukaan joutuvansa tulevaisuudessa kustantamaan terveyden- ja sairaanhoidon kustannuksia yhä enemmän itse.
Kehdosta sijoittajaksi – Lapsen Säästöstartti tekisi sijoittamisesta arkipäiväistä jo pienestä pitäen10.4.2025 09:00:00 EEST | Tiedote
Finanssiala ry on 10.4.2025 julkistanut Lapsen Säästöstartiksi nimetyn mallinsa, jonka avulla mahdollisimman monella lapsella ja perheellä olisi mahdollisuus aloittaa sijoittaminen, vaurastua ja vahvistaa taloustaitojaan. Hallitusohjelmassaan Orpon hallitus on sitoutunut selvittämään mahdollisuutta toteuttaa ”vastasyntyneen osakesäästötili”. Ehdotus nousi esiin jo edellisellä hallituskaudella Juha Sipilän vetämässä työryhmässä, joka etsi keinoja kotimaisen omistajuuden vahvistamiseksi. FA kannustaa hallitusta, että se ottaa Lapsen Säästöstartin huomioon hallitusohjelman kirjausta toteuttaessaan. FA:n mallin peruspilarit: Valtion luovuttama alkupääoma, esimerkiksi 300 euroa jokaista Suomen sosiaaliturvan piiriin syntyvää lasta kohden. Laaja sijoituskohdevalikoima, johon kuuluu osakkeiden lisäksi esimerkiksi rahastoja, arvopapereita ja sijoitusvakuutuksia. Säästöstarttiin sijoitettua varallisuutta tai sen tuottoa ei ole mahdollista nostaa ennen lapsen täysi-ikäisyyttä. Varallisuutta tai
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme