Tiedeilta avaa vihreän vedyn kemiaa, vetytalouden haasteita ja Keski-Suomen vetystrategia

Jaa

Jyväskylän yliopiston Tiedeillassa otetaan selvää vetytaloudesta, jolla halutaan vähentää hiilidioksidipäästöjä energiantuotannossa, teollisuudessa ja liikenteessä. Mitä on vihreä vety ja miten sitä valmistetaan? Onko Keski-Suomella jo vetystrategiaa?

Timo Harju Jyväskylän kaupungin elinkeinopalveluista, Karoliina Honkala Jyväskylän yliopistosta ja Mikko Lappalainen VTT Oy:stä ovat asiantuntijoina vetytaloutta käsittelevässä Tiedeillassa 30.1.
Timo Harju Jyväskylän kaupungin elinkeinopalveluista (vas.), Karoliina Honkala Jyväskylän yliopistosta ja Mikko Lappalainen VTT Oy:stä ovat asiantuntijoina vetytaloutta käsittelevässä Tiedeillassa 30.1.

Vetytalouden suhteen odotukset ovat korkealla Euroopassa. Vetymarkkinoilla tähtäimessä on vihreä vety, jonka avulla voitaisiin vähentää merkittävästi hiilidioksidipäästöjä.

Vihreästä vedystä voitaisiin valmistaa jatkossa hiilidioksidipäästäjä tehokkaasti leikkaavia polttoaineita, terästä ja lannoitteita. Myös energian siirtämisessä ja varastoimisessa vihreää vetyä tarvitaan.

  • Mitä on vihreä vety ja miten sitä valmistetaan?
  • Mitkä ovat vedyn teollisen valmistamisen haasteet? 
  • Millaista teollisuutta ja liiketoimintaa vety tuo tullessaan Keski-Suomeen?  

Tiedeillassa asiantuntijoina ovat professori Karoliina Honkala Jyväskylän yliopistosta, diplomi-insinööri Mikko Lappalainen Teknologian tutkimuskeskus VTT Oy:stä ja ohjelmapäällikkö Timo Harju Jyväskylän kaupungin elinkeinopalveluista.

Karoliina Honkala tutkii vedyn katalyysikemiaa Jyväskylän yliopiston kemian laitoksella ja Nanotiedekeskuksessa. Hänen tavoitteenaan on kehittää entistä tehokkaampia ja taloudellisempia katalyyttejä, joiden avulla voidaan tuottaa vihreää vetyä. 

Tiedeillassa hän kertoo, miten vihreää vetyä valmistetaan vedestä elektrolyysillä. Hän kertoo, millaisia haasteita liittyy vedyn valmistusta tehostavien katalyyttien kehittämiseen. 

Mikko Lappalainen Teknologian tutkimuskeskus VTT Oy:stä kertoo Tiedeillassa vihreän vedyn teollisesta valmistamisesta ja siihen liittyvistä haasteista. Suurimmat haasteet liittyvät hänen mukaansa koko vihreän vedyn arvoketjun kannattavuuteen.

Timo Harju Jyväskylän kaupungin elinkeinopalveluista kertoo tilannekuvan Keski-Suomessa vetystrategiasta. 

Tiedeilta järjestetään Jyväskylän yliopiston kirjasto Lähteessä Tietoniekka-tilassa tiistaina 30.1. klo 18.00-19.30. Tilaisuudesta on myös verkkolähetys. Tilaisuuden järjestämiseen osallistuu Jyväskylän yliopiston Nanotiedekeskus, joka täyttää tänä vuonna 20 vuotta.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Timo Harju Jyväskylän kaupungin elinkeinopalveluista, Karoliina Honkala Jyväskylän yliopistosta ja Mikko Lappalainen VTT Oy:stä ovat asiantuntijoina vetytaloutta käsittelevässä Tiedeillassa 30.1.
Timo Harju Jyväskylän kaupungin elinkeinopalveluista (vas.), Karoliina Honkala Jyväskylän yliopistosta ja Mikko Lappalainen VTT Oy:stä ovat asiantuntijoina vetytaloutta käsittelevässä Tiedeillassa 30.1.
Lataa

Linkit

Jyväskylän keskustassa sijaitsevan yliopiston kauniilla puistokampuksella sykkii monitieteinen ja moderni tiedeyliopisto – ihmisläheinen ja dynaaminen yhteisö, jonka 2500 asiantuntijaa ja 15 000 opiskelijaa etsivät ja löytävät vastauksia huomisen kysymyksiin. Jyväskylän yliopisto on ollut tulevaisuuden palveluksessa jo vuodesta 1863, jolloin suomenkielinen opettajankoulutus sai alkunsa täältä. Voimanlähteenämme on moniarvoinen vuoropuhelu tutkimuksen, koulutuksen ja yhteiskunnan välillä. Vaalimme tutkimuksen ja koulutuksen tasapainoa sekä ajattelun avoimuutta – sytytämme taidon, tiedon ja intohimon elää viisaasti ihmiskunnan parhaaksi. www.jyu.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Jyväskylän yliopisto

Maankäyttö vaikuttaa boreaalisten järvien energialähteisiin17.4.2025 07:10:00 EEST | Tiedote

Järviekosysteemit vastaanottavat valuma-alueelta peräisin olevaa eloperäistä ainesta, joka päätyy mikrobien avustuksella ravintoverkkoon. Jyväskyläläinen tutkijaryhmä selvitti vedyn pysyvien isotooppien avulla maalta peräisin olevan eloperäisen energian määriä. Tutkimuksen mukaan pohjaeläinten ja niitä syövien kalojen maalta peräisin olevan energian määrä oli suurempaa kuin ulappa-alueen eläinplanktonin ja niitä syövien kalojen. Kaikkien kuluttajaryhmien maalta peräisin olevan energian määrä väheni tummista happamista metsäjärvistä kohti reheviä järviä, joiden valuma-alueella on paljon maataloutta.

Uudenlainen kaikkia ionisoivan säteilyn lajeja havaitseva kannettava ilmaisin parantaa säteilyturvallisuutta15.4.2025 07:05:00 EEST | Tiedote

Jyväskylän yliopisto on yhteistyössä Säteilyturvakeskuksen (STUK) kanssa kehittänyt uudenlaisen kannettavan monikäyttösäteilyilmaisimen, joka havaitsee käytännössä kaikkia ionisoivan säteilyn lajeja. Laitteesta voivat hyötyä mm. teollisuuden ja lääketieteen säteilynkäyttäjät, viranomaiset, ydinenergia-ala, ensivasteen toimijat sekä sotilaskäyttäjät. Teknologialle on haettu patenttia, ja seuraavaksi selvitetään sen kaupallistamismahdollisuuksia.

Tutkimustieto ei puolla perusopetuksen kansallisia kokeita14.4.2025 12:00:00 EEST | Tiedote

Perusopetuksen kansallisia kokeita ei ole koskaan käytetty Suomessa. Kansallisilla kokeilla tarkoitetaan koko ikäluokalle toteutettavia pakollisia kokeita tavallisimmin matematiikassa ja kielissä. Kokeiden käyttöönottoa on viime aikoina pohdittu vastauksena koululaisten oppimistulosten heikentymiseen ja arvioinnin yhdenvertaisuuden ongelmiin. Tuore tutkimus kuitenkin osoittaa, ettei valtakunnallisten kokeiden käyttöönottoa voida suositella.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye