Tampereen yliopiston koordinoima jättihanke parantaa yleisimmän perinnöllisen sydänsairauden diagnosointia ja hoitoa

Jaa

Hypertrofista kardiomyopatiaa (HCM) esiintyy jopa kahdella ihmisellä tuhannesta. Se on yleisin sydänperäisen äkkikuoleman syy nuorilla ihmisillä. SMASH-HCM-hanke tuo uudenlaista tarkkuutta potilaan diagnoosiin, hoitoon ja elämänhallinnan ohjeistamiseen.

Jari Hyttinen seisoo kädet puuskassa huoneessa, jossa on tutkimuslaitteita ja säilytyslaatikoita. Jarilla on yllään musta neule.
Professori Jari Hyttinen on SMASH-HCM-hankkeen vastuullinen johtaja. Jonne Renvall/Tampereen yliopisto

Hypertrofinen kardiomyopatia (HCM) on yleisin perinnöllinen sydänsairaus. Sitä esiintyy arvioiden mukaan noin kahdella ihmisellä tuhannesta. HCM aiheuttaa sydämen seinämien paksuuntumista ja häiritsee sen normaalia toimintaa. Tämä lisää rytmihäiriöiden riskiä ja pahimmillaan aiheuttaa äkkikuoleman. Hypertrofista kardiomyopatiaa esiintyy kaiken ikäisillä. Se rajoittaa potilaan elämää muun muassa liikunnan suhteen, ja se on yleisin sydänperäisen äkkikuoleman syy nuorilla ihmisillä. Esimerkiksi useat urheilussa tapahtuvat äkkikuolemat ovat HCM:n aiheuttamia.

Hypetrofisen kardiomyopatian diagnosoinnin ja hoidon haasteena on, että se voi johtua monesta erilaisesta perinnöllisestä geenimuunnoksesta, jotka vaikuttavat sydänsolujen toimintaan monin tavoin. Koska sydänsolun ja lihaksen toimintaan vaikuttavat muutokset ilmenevät samankin geenimuutoksen kantajilla eri tavoin, yksilön riski rytmihäiriöiden ilmenemiseen tai jopa äkkikuolemaan vaihtelee huomattavasti.

Tähän tuo ratkaisuja tammikuussa alkanut SMASH-HCM-hanke. Hankkeessa pyritään tuomaan aivan uudenlaista tarkkuutta potilaan diagnoosiin, hoitoon ja elämänhallinnan ohjeistamiseen. Valtavan EU-hankkeen kokonaisrahoitus on kahdeksan miljoonaa euroa, ja sitä koordinoi Tampereen yliopisto.

– Yhdistämme hankkeessa useita eri teknologioita ja tuotamme siten aivan uutta ymmärrystä hypertrofisesta kardiomyopatiasta ja sen vaikutuksista sydämeen ja verenkiertojärjestelmään. Hyödynnämme esimerkiksi mittauksia, joita on tehty laboratoriossa kasvatetuille potilaiden kantasolupohjaisille sydänsoluille sekä tietokonemalleja, joilla potilaan sydänsolujen ja sydämen toimintaa voidaan simuloida. Kun yhdistämme kliinistä dataa muiden mallien tuottamaan dataan, voimme luoda oppivia tekoälypohjaisia ratkaisuja, SMASH-HCM-hankkeen vastuullinen johtaja Jari Hyttinen sanoo.

Hankkeen tavoitteena on HCM-diagnostiikan merkittävän tarkentamisen lisäksi nostaa myös potilaan hoito ja elämänlaatu uudelle tasolle. Tarkoituksena on pystyä ennakoimaan taudin etenemistä ja arvioida yksilöllisesti riski rytmihäiriöille ja mahdolliselle äkkikuolemalle.

– Tämän pohjalta voidaan arvioida huomattavasti paremmin esimerkiksi äskettäin markkinoille tulleiden lääkkeiden soveltuvuus potilaalle tai sydämentahdistimen tarve potilaan kokonaisvaltaisen tilan ja tarpeiden perusteella. Kehitämmekin hankkeessa myös ohjelmistoja, jotka tukevat lääkäreitä päätöksenteossa ja potilaita heidän hyvinvointinsa parantamisessa, Hyttinen kertoo.

SMASH-HCM-hankkeessa kehitettävät uudet menetelmät ja niiden tehokas yhdistely luovat erinomaisen pohjan myös muiden periytyvien sydäntautien tarkemmalle tutkimukselle ja niiden diagnostiikan ja hoitojen kehittämiselle. Hankkeen tuloksena saadaan työkalupaketti tulevaisuuden uuden personoidun lääketieteen tueksi ja potilaiden yksilöllisen hoidon kehittämiseen.

SMASH-HCM on EU:n rahoittama hanke, jossa on mukana 12 partneria Euroopan unionista ja kaksi Isosta-Britanniasta. Hankkeen EU-kokonaisrahoitus on kahdeksan miljoonaa euroa, jonka lisäksi Iso-Britannia rahoittaa kokonaishanketta kahdella miljoonalla. Hanketta koordinoi Tampereen yliopisto. Tampereen yliopiston osuus rahoituksesta on 2,4 miljoonaa euroa. Hankkeen kesto on 1.1.2024–31.12.2027.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Hankeen vastuullinen johtaja, professori Jari Hyttinen
jari.hyttinen@tuni.fi
0504793743

Kuvat

Jari Hyttinen seisoo kädet puuskassa huoneessa, jossa on tutkimuslaitteita ja säilytyslaatikoita. Jarilla on yllään musta neule.
Professori Jari Hyttinen on SMASH-HCM-hankkeen vastuullinen johtaja.
Jonne Renvall/Tampereen yliopisto
Lataa

Tampereen yliopisto kytkee yhteen tekniikan, terveyden ja yhteiskunnan tutkimuksen ja koulutuksen. Teemme kumppaniemme kanssa yhteistyötä, joka perustuu vahvuusalueillemme sekä uudenlaisille tieteenalojen yhdistelmille ja niiden soveltamisosaamiselle. Luomme ratkaisuja ilmastonmuutokseen, luontoympäristön turvaamiseen sekä yhteiskuntien hyvinvoinnin ja kestävyyden rakentamiseen. Yliopistossa on 22 000 opiskelijaa ja henkilöstöä yli 4 000. Rakennamme yhdessä kestävää maailmaa.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Tampereen yliopisto

Tampereen yliopiston vuoden 2024 tilinpäätös: kansainvälinen tutkimusrahoitus kasvoi ja tutkintomäärät nousivat kaikilla koulutusasteilla27.3.2025 15:55:38 EET | Tiedote

Tampereen yliopiston saama kansainvälinen kilpailtu tutkimusrahoitus jatkoi kasvuaan vuonna 2024. Kymmeneltä koulutusalalta suoritettiin kaikkiaan 4 809 tutkintoa, mikä oli 400 edellisvuotta enemmän. Yliopisto valittiin mukaan Euroopan unionin sirusäädöksen pääinstrumentteihin. Liikevaihto kasvoi 367,5 miljoonaan euroon ja varsinaisen toiminnan tulos tasapainottui tavoitellusti. Tampereen korkeakoulusäätiön hallitus hyväksyi säätiön vuoden 2024 toimintakertomuksen ja tilinpäätöksen torstaina 27.3.2025.

Väitös: Kuoleman julkiseen käsittelyyn liittyvät talous, vaikuttaminen ja lohduttaminen, mutta kerrosten avaaminen vaatii historian tuntemusta27.3.2025 08:28:45 EET | Tiedote

FM Anna Huhtalan historia-alan väitöskirjatutkimus perehtyy 1920–1930-lukujen Suomen väkivalta- ja onnettomuuskuolemien eli poikkeuksellisten kuolemien julkiseen käsittelyyn ja osoittaa, että monet nykypäivän uutisten sisällöt pohjaavat vuosikymmeniä vanhoihin tapoihin ja käytänteisiin. Samaan aikaan kun uutisarvolla ja poliittisilla ja kaupallisilla tavoitteilla on merkityksensä, vaikuttaa kuolemasta kertovien uutisten sisältöön myös tarve ymmärtää tapahtunutta ja löytää lohdutusta.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye