Väitös: Pitkäikäisyyden yleistyminen vaatii terveydenhuollon uudistumista – sairastavuuden kasvu huomioitava suunnittelussa
Pitkäikäisyyden yleistymistä pidetään yhtenä merkittävimmistä ihmiskunnan saavutuksista viime vuosisadan aikana. Pitkään elävistä kuitenkin suurin osa sairastuu elämänsä aikana erilaisiin pitkäaikaissairauksiin, joihin he tarvitsevat hoitoa ja apua. TtM Pauliina Halonen selvitti väitöstutkimuksessaan pitkäaikaissairauksien ja monisairastavuuden esiintyvyyttä 90-vuotiailla ja sitä vanhemmilla tamperelaisilla.

Väitöstutkimuksen mukaan muistisairaus ja masennus ovat hyvin merkittäviä toimintakykyä heikentäviä sairauksia, ja pääasiallisia syitä myös pitkäaikaishoidon tarpeelle. Tampereella tehdyissä Tervaskannot 90+ kyselyissä lähes puolet yli 90-vuotiaista ilmoitti sairastavansa muistisairautta. Masentuneisuutta raportoi hieman alle viidennes. Vaikka muistisairautta sairastavien osuus väheni hieman, heidän määränsä kaksinkertaistui, koska yli 90-vuotiaiden määrä kasvoi voimakkaasti tutkimusajanjaksolla vuodesta 2001 vuoteen 2018.
– Muistisairautta sairastavien hyvin vanhojen ihmisten toimintakyky tai kyky pärjätä itsenäisesti ei ole juurikaan parantunut tällä vuosituhannella, joten muistisairautta sairastavien määrän kasvu merkitsee hoivan tarpeen lisääntymistä, Pauliina Halonen sanoo.
Useimmilla yli 90-vuotiaista on vähintään kaksi pitkäaikaissairautta, eli he ovat monisairaita. Sairauksien määrä on lisäksi kasvanut. Ikä on tärkein riskitekijä lähes kaikille pitkäaikaissairauksille, jotka ovatkin yleistyneet Suomen kaltaisissa pitkäikäisissä yhteiskunnissa.
– Hyvän diagnostiikan ja hoidon ansiosta sairauksien kanssa eletään nykyisin aiempaa pidempään, mikä lisää pitkäaikaissairauksien kanssa elävien ihmisten määrää, sanoo Halonen.
Sairaudet voivat vaikuttaa suurestikin elämänlaatuun ja toimintakykyyn. Vanheneminen itsessään heikentää toimintakykyä, ja sairauksien kasaantuminen voimistaa vaikutusta.
Monisairastavuus lisää palveluiden tarvetta
Sairauksista diabetes, verenpainetauti ja nivelrikko yleistyivät eniten tutkimusaikana. Masentuneisuutta raportoivien osuus väheni. Tutkimuksessa tarkasteltiin sairauksien esiintyvyyttä erikseen vastaajilla, joilla oli muistisairaus. Sairauksien määrä kasvoi myös tässä joukossa. Varsinkin masennus esiintyi usein yhdessä muistisairauden kanssa. Lisääntyvä monisairastavuus erityisesti muistisairailla luo uudenlaisia haasteita sairauksien hoidolle.
– Varsinkin sairaudet, jotka vaativat itsehoidolta paljon, kuten diabetes, aiheuttavat haasteita muistisairaille henkilöille itselleen sekä heistä huolehtiville, Halonen kuvailee.
Yleistyvä pitkäikäisyys lisää palveluiden tarvetta ja edellyttää uudenlaisia hoitokäytäntöjä. Vanhojen ihmisten määrä kasvaa vielä tulevaisuudessakin merkittävästi. Tilastokeskuksen ennusteen mukaan Suomessa olisi vuonna 2040 noin 140 000 90 vuotta täyttänyttä henkilöä, kun vuonna 2021 heitä oli noin 58 000.
– Ikääntymiseen liittyvää sairausriskin suurenemista ei vielä käytännössä osata torjua. Yleistyvä monisairastavuus ja muistisairautta sairastavien määrän kasvu tulisi ottaa huomioon niin terveyden edistämisessä, hoitosuosituksissa, kuin terveys- ja sosiaalipalveluita suunniteltaessakin, Halonen sanoo.
Itse raportoitu tieto on luotettavaa hyvin vanhoilla
Tutkimuksen aineistona käytettiin Tervaskannot 90+ postikyselyä. Kyselyllä kerättyä sairastavuustietoa verrattiin kansallisiin terveysrekisteriaineistoihin. Vertailu osoitti, että yli 90-vuotiaat ihmiset kykenevät antamaan luotettavaa tietoa terveydentilastaan.
– Rekisteriaineistojen käyttö terveystutkimuksessa on yleistynyt. Suomessa on kattavat ja luotettavat terveysrekisterit, mutta kyselytutkimuksilla voidaan kerätä tutkijalähtöisesti sellaista tietoa, jota rekistereistä ei saa, Halonen toteaa.
Väitöstilaisuus perjantaina 26. tammikuuta
Terveystieteiden maisteri Pauliina Halosen gerontologian alaan kuuluva väitöskirja Chronic Diseases and Multimorbidity Among the Oldest Old tarkastetaan julkisesti Tampereen yliopiston yhteiskuntatieteiden tiedekunnassa perjantaina 26.1.2024 kello 12 (Jarmo Visakorpi Sali, Arvo Ylpön katu 34, Tampere). Vastaväittäjänä toimii professori Eija Lönnroos, Itä-Suomen yliopisto. Kustoksena toimii professori Marja Jylhä, yhteiskuntatieteiden tiedekunta, Tampereen yliopisto.
Yhteyshenkilöt
Pauliina Halonen
pauliina.halonen@tuni.fi
Linkit
Tampereen yliopisto kytkee yhteen tekniikan, terveyden ja yhteiskunnan tutkimuksen ja koulutuksen. Teemme kumppaniemme kanssa yhteistyötä, joka perustuu vahvuusalueillemme sekä uudenlaisille tieteenalojen yhdistelmille ja niiden soveltamisosaamiselle. Luomme ratkaisuja ilmastonmuutokseen, luontoympäristön turvaamiseen sekä yhteiskuntien hyvinvoinnin ja kestävyyden rakentamiseen. Yliopistossa on 22 000 opiskelijaa ja henkilöstöä yli 4 000. Rakennamme yhdessä kestävää maailmaa.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Tampereen yliopisto
CIVIT tekee yhteistyötä DXOMARKin kanssa ainutlaatuisen kuvantamislaboratorion perustamiseksi Tampereen yliopistoon10.4.2025 09:24:59 EEST | Tiedote
Tampereen yliopiston Immersiivisten visuaalisten teknologioiden keskus (CIVIT) aloittaa yhteistyön kuvanlaadun arviointiratkaisuja kehittävän, johtavan kansainvälisen DXOMARK-yrityksen kanssa. Yhteistyön myötä Tampereelle perustetaan kuvantamislaboratorio, joka parantaa CIVITin kuvanlaadun testauskykyä ja tukee Pirkanmaan elinvoimaista kuvantamisekosysteemiä. Yhteistyön myötä CIVITin niin kaupallisille kuin akateemisillekin toimijoille tarjoamat tutkimus- ja testauspalvelut laajenevat.
Väitös: Kohdennetut hoidot parantavat sydän- ja verenkiertoelimistön terveyttä PA-potilailla10.4.2025 08:20:00 EEST | Tiedote
Primaarinen aldosteronismi (PA) on yleisin sekundaarisen verenpainetaudin muoto. Sille on ominaista aldosteroni-hormonin liiallinen tuotanto, mikä altistaa erilaisille sydän- ja verisuoni- sekä munuaiskomplikaatioille. Lääketieteen lisensiaatti Eeva Kokko selvitti väitöstutkimuksessaan, miten aldosteroniylimäärä vaikuttaa valtimojäykkyyteen ja verenkierron paineaaltoihin. Lisäksi hän selvitti, miten kohdennettu hoito vaikuttaa PA-potilaiden nestetasapainoon sekä sydän- ja verenkiertoelimistön toimintaan.
”Voin kattoo” – Tietyt puhekielen piirteet ovat yleistyneet kaikkialla Suomessa9.4.2025 07:20:00 EEST | Tiedote
Tuoreen valtakunnallisen kielitietoisuustutkimuksen perusteella nuoret osaavat havainnoida tarkasti suomen kielen vaihtelua omassa kielenkäytössään. Tietyt puhekielen piirteet, kuten lyhyt infinitiivi (meen pelaa), ovat yleistyneet joka puolella Suomea. Murteet näyttäisivät säilyvän parhaiten pohjoisessa Suomessa.
Väitös: Sijoitusvakuutukset tarjoavat veroetuja1.4.2025 10:14:45 EEST | Tiedote
Suomalaisilla yksityishenkilöillä on sijoitusvakuutuksissa varoja useiden kymmenien miljardien eurojen arvosta. Janne Myllymäki selvitti tutkimuksessaan, miten näitä miljardeja verotetaan.
Tampereen yliopiston vuoden 2024 tilinpäätös: kansainvälinen tutkimusrahoitus kasvoi ja tutkintomäärät nousivat kaikilla koulutusasteilla27.3.2025 15:55:38 EET | Tiedote
Tampereen yliopiston saama kansainvälinen kilpailtu tutkimusrahoitus jatkoi kasvuaan vuonna 2024. Kymmeneltä koulutusalalta suoritettiin kaikkiaan 4 809 tutkintoa, mikä oli 400 edellisvuotta enemmän. Yliopisto valittiin mukaan Euroopan unionin sirusäädöksen pääinstrumentteihin. Liikevaihto kasvoi 367,5 miljoonaan euroon ja varsinaisen toiminnan tulos tasapainottui tavoitellusti. Tampereen korkeakoulusäätiön hallitus hyväksyi säätiön vuoden 2024 toimintakertomuksen ja tilinpäätöksen torstaina 27.3.2025.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme