Arkkitehti Aino Aallon syntymästä 130 vuotta
Aino ja Alvar Aalto olivat arkkitehtuurin ja muotoilun 1920–40-lukujen kärkikaksikko. Saumattoman yhteistyön tuloksena syntyi lukuisia kansainvälisesti arvostettuja mestariteoksia.

Helsingissä 25.1.1894 syntynyt Aino Marsio valmistui arkkitehdiksi Suomen Teknillisestä Korkeakoulusta 1920. Arkkitehti Aino Marsio oli tuolloin vielä miesvaltaisen alan uranuurtajia. Hän oli oman aikansa moderni nainen, joka matkusti ulkomailla, valokuvasi ja seurasi elokuvan ja taiteen uusia virtauksia. Suunnittelijana Aino Marsio-Aalto teki saumatonta yhteistyötä puolisonsa, arkkitehti Alvar Aallon kanssa vuosina 1924–49, elämänsä loppuun asti.
25.1.2024 juhlimme arkkitehti Aino Aallon syntymän 130-vuotispäivää hänelle itselleen tunnusomaisella tavalla, työn ja suunnittelun merkeissä. Tervetuloa mukaan osallistumaan Aalto2-museokeskuksen tapahtumapäivään Jyväskylässä. Ohjelmassa on Aino Aallon elämästä kertova opastettu kierros museon pysyvässä näyttelyssä ja Aino Aallon painokankaista inspiraatiota ammentava työpaja. Virpi Suutarin ohjaama, kansainvälisesti palkittu Aalto-elokuva esitetään museokeskuksen auditoriossa klo 14 ja 16.
Vuoden 2024 aikana Aino Aalto nousee esiin monin tavoin Alvar Aalto -säätiön ja Aalto2:n toiminnassa. Alkuvuonna ilmestyy Aino Aalto-valokuvakokonaisuus kaikille avoimessa Finna-hakupalvelussa. Myös säätiön verkkosivujen työt-osio täydentyy vuoden aikana Aino Aallon tuotannosta valituilla kohteilla. Seuraa uutisointia osoitteessa www.alvaraalto.fi.
Arkkitehtuurin helmiä Riihitien kodista Sunilan tehdasalueeseen
1920–40-luvuilla syntyivät monet Aaltojen yhteiset, kansainvälisesti arvostetut rakennuskohteet, mm. Paimion parantola (1929–33), Alvar Aallon kotitalo (1936) Helsingissä, Villa Mairea (1938–39) Noormarkussa. Tärkeitä kohteita olivat myös Kauttuan ruukinalueen ja Sunilan selluloosatehtaan rakennukset 1930-luvun puolivälissä ja MIT:n opiskelija-asuntola Baker House (1946–49) Bostonissa, Yhdysvalloissa. Sisustuksista mainittakoon edelleen hyvin säilynyt ravintola Savoyn interiööri (1937) Helsingissä. Arkkitehti-lehden kohde-esittelyissä Alvar Aalto mainitsee Aino Aallon suunnittelijaparinaan eri rakennuskohteissa ja näyttelyissä, joista tunnetuimpana New Yorkin maailmannäyttely 1939.
Artekin kantava voimahahmo
Arkkitehtina ja suunnittelijana Aino Aalto oli puolisonsa tavoin monilahjakkuus. Hän loi itsenäisen uran Artek Oy:n (1935) taiteellisena johtajana ja myöhemmin toimitusjohtajana. Esteettisellä tinkimättömyydellään hän rakensi pohjan Artekin tähän päivään asti kantaneelle modernille ja pelkistetylle linjalle. Sosiaalinen asuntotuotanto ja rakentaminen olivat lähellä Ainon sydäntä, mistä kertovat Artekissa syntyneet kaluste- ja sisustussuunnitelmat lastentarhoihin, neuvoloihin ja työväenasuntoihin. Aino kartutti Artekin tuotevalikoimaa myös lukuisin valaisin, huonekalu- ja tekstiilimallein. Hänen tuotantoonsa kuului myös lasiesineitä ja arkiseen käyttöön suunniteltua pienesineistöä, puisista tarjottimista juustokupuihin.
Aino Aallon suunnittelemia valaisimia ja kalusteita on edelleen Artekin valikoimassa. Iittalan Aino Aalto -lasistona yhä tunnettu esinekokoelma sai alkunsa 1932 Karhula-Iittalan lasinsuunnittelukilpailusta, jossa Aino voitti 2. palkinnon puristelasisarjassa ehdotuksellaan Bölgeblick. Lasisto palkittiin Milanon Triennaalissa kultamitalilla 1936. Avioparin yhteistyön huipennus lasisuunnittelussa oli New Yorkin maailmannäyttelyssä (1939) ensimmäistä kertaa esitelty neliosainen pinottava Aallon kukka puhalletusta lasista. Aino Aallon arkkitehtuuriin ja muotoiluun voi tänään tutustua lukuisissa Aalto-vierailukohteissa. Lisätietoa opastuksista ja kiertokäynneistä Alvar Aallon kotitalossa osoitteesta alvaraalto.fi, sekä vierailusta ja yöpymisestä Paimion parantolassa paimiosanatorium.com
Lue lisää Aalto-matkailukohteista myös visitalvaraalto.fi
Tutustu Aino Aallon työhön ja elämään täällä.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Mirkka VidgrénViestintäpäällikkö
Puh:040 168 5142mirkka.vidgren@alvaraalto.fiTietoja julkaisijasta
Alvar Aalto -säätiö toimii paremman arkiympäristön ja muotoilukulttuurin hyväksi lähtökohtanaan Alvar Aallon ja hänen elämäntyönsä humanistiset ja ekologiset arvot. Alvar Aalto -museo, säätiön osana, pitää yllä ja kartuttaa kokoelmiaan ja arkistojaan sekä tuottaa monipuolisia yleisön- ja asiantuntijapalveluita.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Alvar Aalto -säätiö
The Alvar Aalto Museum’s main summer exhibition highlights Artek’s invisible masters9.4.2025 12:52:44 EEST | Press release
The exhibition showcases the band of gifted designers who worked at Artek over a period of more than 60 years. It puts the spotlight on key designers and lesser-known creators on whose drawing boards unforgettable classics of Artek and Finnish design were born.
Alvar Aalto -museon kesän päänäyttely nostaa esiin Artekin näkymättömät mestarit9.4.2025 12:30:21 EEST | Tiedote
Näyttely esittelee taitavan suunnittelijajoukon työtä ja tuotantoa yli 60 vuoden ajalta. Esiin nousee keskeisiä suunnittelijoita ja vähemmän tunnettuja tekijöitä, joiden työpöydältä on syntynyt Artekin ja suomalaisen muotoilun ikimuistoisia klassikoita.
Maire Gullichsen-priset 2024 till bildkonstnären Emilia Tanner26.3.2025 14:46:20 EET | Tiedote
Maire Gullichsen-priset för år 2024 har tilldelats bildkonstnären Emilia Tanner, som är känd för sitt ovanligt skickliga och subtila arbete. Maire Gullichsen-priset delas nu ut för elfte gången. Konstprisets summa uppgår till 10 000 euro.
Kuvataiteilija Emilia Tannerille Maire Gullichsenin palkinto 202426.3.2025 12:32:30 EET | Tiedote
Vuoden 2024 Maire Gullichsenin palkinto on myönnetty kuvataiteilija Emilia Tannerille, joka tunnetaan erityisen taidokkaasta ja hienovaraisesta työskentelystään. Nyt yhdennentoista kerran jaettavan Maire Gullichsenin palkinnon arvo on 10 000 euroa.
10th International Alvar Aalto Design Seminar – Checkpoint: themes and first speakers listed13.3.2025 16:12:07 EET | Press release
Checkpoint! How is the design heritage renewing itself? How will authentic and human design, crafts and cohabitation flourish in the age of AI?
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme