Alvar Aalto -säätiö

Arkkitehti Aino Aallon syntymästä 130 vuotta

Jaa

Aino ja Alvar Aalto olivat arkkitehtuurin ja muotoilun 1920–40-lukujen kärkikaksikko. Saumattoman yhteistyön tuloksena syntyi lukuisia kansainvälisesti arvostettuja mestariteoksia.

Aino Aalto kuvattuna vuonna 944. Valokuva © Alvar Aalto -säätiö.
Aino Aalto kuvattuna vuonna 944. Valokuva © Alvar Aalto -säätiö.

Helsingissä 25.1.1894 syntynyt Aino Marsio valmistui arkkitehdiksi Suomen Teknillisestä Korkeakoulusta 1920. Arkkitehti Aino Marsio oli tuolloin vielä miesvaltaisen alan uranuurtajia. Hän oli oman aikansa moderni nainen, joka matkusti ulkomailla, valokuvasi ja seurasi elokuvan ja taiteen uusia virtauksia. Suunnittelijana Aino Marsio-Aalto teki saumatonta yhteistyötä puolisonsa, arkkitehti Alvar Aallon kanssa vuosina 1924–49, elämänsä loppuun asti.  
25.1.2024 juhlimme arkkitehti Aino Aallon syntymän 130-vuotispäivää hänelle itselleen tunnusomaisella tavalla, työn ja suunnittelun merkeissä. Tervetuloa mukaan osallistumaan Aalto2-museokeskuksen tapahtumapäivään Jyväskylässä. Ohjelmassa on Aino Aallon elämästä kertova opastettu kierros museon pysyvässä näyttelyssä ja Aino Aallon painokankaista inspiraatiota ammentava työpaja. Virpi Suutarin ohjaama, kansainvälisesti palkittu Aalto-elokuva esitetään museokeskuksen auditoriossa klo 14 ja 16.  

Vuoden 2024 aikana Aino Aalto nousee esiin monin tavoin Alvar Aalto -säätiön ja Aalto2:n toiminnassa. Alkuvuonna ilmestyy Aino Aalto-valokuvakokonaisuus kaikille avoimessa Finna-hakupalvelussa. Myös säätiön verkkosivujen työt-osio täydentyy vuoden aikana Aino Aallon tuotannosta valituilla kohteilla. Seuraa uutisointia osoitteessa www.alvaraalto.fi.  


Arkkitehtuurin helmiä Riihitien kodista Sunilan tehdasalueeseen  


1920–40-luvuilla syntyivät monet Aaltojen yhteiset, kansainvälisesti arvostetut rakennuskohteet, mm. Paimion parantola (1929–33), Alvar Aallon kotitalo (1936) Helsingissä, Villa Mairea (1938–39) Noormarkussa. Tärkeitä kohteita olivat myös Kauttuan ruukinalueen ja Sunilan selluloosatehtaan rakennukset 1930-luvun puolivälissä ja MIT:n opiskelija-asuntola Baker House (1946–49) Bostonissa, Yhdysvalloissa. Sisustuksista mainittakoon edelleen hyvin säilynyt ravintola Savoyn interiööri (1937) Helsingissä. Arkkitehti-lehden kohde-esittelyissä Alvar Aalto mainitsee Aino Aallon suunnittelijaparinaan eri rakennuskohteissa ja näyttelyissä, joista tunnetuimpana New Yorkin maailmannäyttely 1939.  


Artekin kantava voimahahmo  

Arkkitehtina ja suunnittelijana Aino Aalto oli puolisonsa tavoin monilahjakkuus. Hän loi itsenäisen uran Artek Oy:n (1935) taiteellisena johtajana ja myöhemmin toimitusjohtajana. Esteettisellä tinkimättömyydellään hän rakensi pohjan Artekin tähän päivään asti kantaneelle modernille ja pelkistetylle linjalle. Sosiaalinen asuntotuotanto ja rakentaminen olivat lähellä Ainon sydäntä, mistä kertovat Artekissa syntyneet kaluste- ja sisustussuunnitelmat lastentarhoihin, neuvoloihin ja työväenasuntoihin. Aino kartutti Artekin tuotevalikoimaa myös lukuisin valaisin, huonekalu- ja tekstiilimallein. Hänen tuotantoonsa kuului myös lasiesineitä ja arkiseen käyttöön suunniteltua pienesineistöä, puisista tarjottimista juustokupuihin.

Aino Aallon suunnittelemia valaisimia ja kalusteita on edelleen Artekin valikoimassa. Iittalan Aino Aalto -lasistona yhä tunnettu esinekokoelma sai alkunsa 1932 Karhula-Iittalan lasinsuunnittelukilpailusta, jossa Aino voitti 2. palkinnon puristelasisarjassa ehdotuksellaan Bölgeblick. Lasisto palkittiin Milanon Triennaalissa kultamitalilla 1936. Avioparin yhteistyön huipennus lasisuunnittelussa oli New Yorkin maailmannäyttelyssä (1939) ensimmäistä kertaa esitelty neliosainen pinottava Aallon kukka puhalletusta lasista.  Aino Aallon arkkitehtuuriin ja muotoiluun voi tänään tutustua lukuisissa Aalto-vierailukohteissa. Lisätietoa opastuksista ja kiertokäynneistä Alvar Aallon kotitalossa osoitteesta alvaraalto.fi, sekä vierailusta ja yöpymisestä Paimion parantolassa paimiosanatorium.com  

Lue lisää Aalto-matkailukohteista myös visitalvaraalto.fi  

Tutustu Aino Aallon työhön ja elämään täällä.   

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Tietoja julkaisijasta

Alvar Aalto -säätiö toimii paremman arkiympäristön ja muotoilukulttuurin hyväksi lähtökohtanaan Alvar Aallon ja hänen elämäntyönsä humanistiset ja ekologiset arvot. Alvar Aalto -museo, säätiön osana, pitää yllä ja kartuttaa kokoelmiaan ja arkistojaan sekä tuottaa monipuolisia yleisön- ja asiantuntijapalveluita.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Alvar Aalto -säätiö

Studio Aalto now officially a protected building12.11.2024 13:56:22 EET | Tiedote

Studio Aalto and its garden area are now officially protected by decision of the Uusimaa Centre for Economic Development, Transport and the Environment on 15.10.2024. Built as an architect’s office in 1955 (extended 1962–63), the Studio is of major importance as the place where Aalto´s nationally and internationally renowned architecture was created. The Studio is well-preserved and intact, and represents architectural-office construction of the 1950s and 60s. Most of the layers of furniture accumulated over the Studio’s decades as an office have also been exceptionally well preserved, and are part of the protected entity – the first Aalto site in Finland to be listed.

Alvar Aallon ateljeelle positiivinen rakennussuojelupäätös12.11.2024 12:13:03 EET | Tiedote

Alvar Aallon ateljee ja sen piha-alue on suojeltu rakennussuojelulailla Uudenmaan ELY-keskuksen päätöksellä 15.10.2024. Arkkitehtitoimistoksi vuonna 1955 valmistuneella (laajennus 1962–63) ateljeerakennuksella on merkittävä rooli valtakunnallisesti ja kansainvälisesti tunnustetun Aallon rakennustaiteen syntysijana. Kokonaisuudessaan hyvin säilynyt ateljee edustaa 1950–60 -lukujen arkkitehtitoimistorakentamista. Pääosa toimiston aikaisesta, vuosikymmenten aikana kertyneestä irtokalustuksesta on myös säilynyt erinomaisesti, ja osa nyt suojeltua kokonaisuutta – ensimmäisenä Aalto-kohteena Suomessa.

Valtakunnallinen SAMASSA TILASSA -seminaari kokoaa yhteen arkkitehtuuri- ja muotoiluoppimisen ystävät 1.11.202424.9.2024 14:52:13 EEST | Tiedote

Ihminen haluaa viihtyä ympäristössään. Arkkitehtuuri- ja muotoilukasvatus tarjoaa aineksia oman olemassaolon pohtimiseen sekä hyvinvointiimme vaikuttavien tekijöiden ymmärtämiseen. Arkkitehtuuri ja muotoilu kuuluvat arkeemme. Suunnitellun ympäristön havainnointi, siitä keskusteleminen tai vain nauttiminen kuuluvat kaikille. Mihin sinä kiinnität huomiota omassa ympäristössäsi? Oletko oman lähiympäristösi asiantuntija?

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye