Työttömyys nousee, työllisyys sinnittelee
Työllisyyskehitys jatkui edelleen jopa yllättävän vahvana joulukuussa. Suhdanteen suunta on kulkenut alaspäin lähes kaksi vuotta. Se on näkynyt työllisyyden heikkenemisenä, mutta pelättyä vähemmän.
Joulukuussa työllisten määrä nousi 5000 hengellä vuotta aiemmasta. Samalla työttömien määrä kuitenkin nousi 12 000 hengellä. Kun sekä työllisyys että työttömyys nousevat samanaikaisesti, kertoo se työvoiman koon kasvusta, joka on riittänyt kumoamaan työttömyyden nousun työllisyyttä heikentävän vaikutuksen.
Työllisyysasteen trendi 20–64-vuotiaille oli 77,5 prosenttia. Perinteisempi 15–64-vuotiaiden työllisyystrendi oli 73,1 prosenttia. Työllisyyden trendiluvut laskivat hieman kuukausitasolla, mutta se kertoo enemmänkin heikkenevästi työllisyyskehityksestä syksyllä, ei niinkään joulukuun huonoudesta.
Korkeimmillaan 15–64-vuotiaiden työllisyyden trendi oli vuoden 2022 loppupuolella, jolloin se kävi lukemassa 74,2 prosenttia. Siihen verrattuna työllisyysaste on laskenut jo yli prosenttiyksikön.
”Työllisyys oli vuoden päätteeksi heikkenevällä trendillä, mutta ei edelleenkään vapaassa pudotuksessa. Heikentymisestä huolimatta voidaan sanoa, että työmarkkinat ovat kestäneet pitkään jatkuneen suhdannekurjuuden yllättävän hyvin”, arvioi Keskuskauppakamarin pääekonomisti Jukka Appelqvist.
Haasteita työvoiman kohtaannossa ja kannustimissa
Tilastokeskuksen määritelmällä mitattuna oli joulukuussa työttömänä 199 999 henkeä. Työttömyysasteen trendi oli 7,6 prosenttia. Alimmillaan työttömyyden trendi oli nykyisessä suhdannesyklissä keväällä 2022, jolloin lukema oli 6,5 prosenttia. Työttömyysaste on siten noussut sekin jo yli prosenttiyksikön.
Joulukuussa kokoaikaisesti lomautettuja oli työ- ja elinkeinoministeriön mukaan 39 600. Nousua viime vuodesta oli 16 000 ja marraskuusta 13 600.
”Jonkinlainen viimeaikainen uusi ilmiö on se, että meillä on aika paljon työttömyyttä ja lomautuksia siitä huolimatta, että työllisyys on historiallisesti korkeaa. Se kertoo siitä, että työvoiman kysyntä jatkuu joillakin toimialoilla, mutta ei välttämättä tavoita samoja henkilöitä, jotka jäävät työttömiksi. Taustalla on oletettavasti sekä kannustinongelmia että muita kohtaantohaasteita”, toteaa Appelqvist.
Todennäköisesti jonkin verran aiempaa enemmän lomautettuja on joulukuussa luokiteltu jo työttömiksi. Tilastokeskuksen työvoimatutkimuksessa määräaikaisesti lomautetut henkilöt tulkitaan työllisiksi, jos lomautus on kestänyt alle kolme kuukautta. Sitä pidemmät määräaikaisesti lomautetut luokitellaan joko työttömiksi tai työvoiman ulkopuolelle riippuen siitä, onko henkilö aktiivisesti etsinyt uusia töitä.
TE-toimistoissa oli joulukuussa avoimena 82 100 työpaikkaa, mikä on 47 400 vähemmän kuin vuosi sitten. Uusia työpaikkoja ilmoitettiin 44 800.
”Työllisyyden lasku keskittyy edelleen rajatuille toimialoille, erityisesti rakentamiseen. Kuluvan vuoden talouskasvun kannalta on keskeistä, leviääkö työllisyyden lasku laajemmin vai jääkö se kapeammaksi ilmiöksi. Toistaiseksi ei ole merkkejä heikon työllisyyskehityksen rajummasta eskalaatiosta taloudessa”, sanoo Appelqvist.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Jukka AppelqvistPääekonomisti
Puh:+358 44 263 1051jukka.appelqvist@chamber.fiTilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Keskuskauppakamari
Pääekonomisti: Taas lisää työttömiä – suhdannekäänne parantaa työllisyyttä viiveellä23.12.2024 08:47:17 EET | Tiedote
Työttömyyden nousu tuntuu julmalta, kun suhdanteen on jo pitkään ennustettu paranevan. Yllättävää se ei silti ole, koska työllisyyden muutokset seuraavat suhdannekäänteitä melko pitkällä viiveellä toteaa Keskuskauppakamarin pääekonomisti Jukka Appelqvist.
Keskuskauppakamari: Liikenteen päästökaupasta merkittävä hinta elinkeinoelämälle ja kotitalouksille – tulot kohdistettava päästövähennysinvestointeihin20.12.2024 06:55:00 EET | Tiedote
Liikenteen päästökauppatulojen on ennakoitu kasvavan lähes miljardiin euroon vuosikymmenen loppuun mennessä. Päästökauppatulot tulee kohdentaa liikenteen käyttövoimasiirtymän nopeuttamiseen, jotta kuljetus- ja liikkumiskustannusten kasvua voidaan välttää, toteaa Keskuskauppakamarin johtava liikenneasiantuntija Hanna Kalenoja.
Keskuskauppakamari: Investointiverohyvitys on merkittävä panostus puhtaan siirtymän investointien kotiuttamiseksi19.12.2024 15:13:06 EET | Tiedote
Keskuskauppakamari pitää erinomaisena, että investointiverohyvitystä koskeva hallituksen esitys etenee viimein eduskuntaan. Investointiverohyvitys on merkittävä panostus puhtaan siirtymän investointien kotiuttamiseksi Suomeen. Keskuskauppakamari pitää tärkeänä, että Business Finlandin hakemusmenettely käynnistyy mahdollisimman nopeasti, koska tuki on myönnettävä vuoden 2025 loppuun mennessä.
Antiikki- ja vintagelahjojen aitous kannattaa tarkistuttaa – tavarantarkastajan vinkit jouluostoksille19.12.2024 11:00:00 EET | Tiedote
Joululahjakauppa käy taas kiivaimmillaan ja perinteisten verkkokauppojen lisäksi löytöjä kannattaa tehdä myös huutokaupoissa, antiikki- ja vintage-liikkeissä, kirpputoreilla ja second hand -liikkeissä. Tarvittaessa kannattaa kääntyä tutun keräilijän tai tavarantarkastajan puoleen, jos on epävarma tuotteesta tai sen aitous mietityttää.
Keskuskauppakamari: Tanskan mallilla työllisyys ja tuottavuus kasvuun myös Suomessa19.12.2024 06:54:00 EET | Tiedote
Suomi tarvitsee talouden ja hyvinvoinnin kasvua. Sitä saamme vain tuottavuuden ja työllisyyden positiivisella kehityksellä. Tanskan mallilla helposta irtisanomisesta, korkeasta alkuvaiheen työttömyysturvasta sekä tehokkaista työllisyyspalveluista saisimme Suomeen molempia, toteaa Keskuskauppakamarin toimitusjohtaja Juho Romakkaniemi.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme