Joutilaita kilometrejä: Hikisiä nousuja ja pyöräilyn hurmaa matkalla Kolumbiasta Patagoniaan
”Pyörämatka on kuin elämä pienoiskoossa: on ylä- ja alamäkiä, kartalla pysymistä ja harhapolkuja, mutaan juuttumista ja montusta nousemista, huipulle pääsemisen tuskaa ja riemua, onnen ja kärsimyksen hetkiä, ponnistelua ja kevyttä liitoa, hyviä ja huonoja päiviä.”
Retkeilytoimittaja ja pyörämatkailija Tuija Kauppinen toteutti puolisonsa kanssa parikymmenvuotisen unelmansa, vietti 15 kuukautta polkupyöräillen Etelä-Amerikan halki ja kirjoitti kokemastaan Joutilaita kilometrejä -kirjan. Matka kulki Kolumbiasta Equadorin kautta Peruun ja Chilen rannikolta Atacaman autiomaan läpi aina Patagonian tuulisille tasangoille, Tulimaahan ja edelleen Buenos Airesiin, josta matka kaarsi Uruguayn ja Paraguayn kautta Brasilian hiekkarannoille.
Kyseessä ei ole tavallinen matkakirja parhaine lomanviettovinkeineen, vaan hikisen arkirealistinen kertomus siitä tavallisten ihmisten – ja epätavallisten pyöräilijöiden – Etelä-Amerikasta, joka turisteille harvoin näkyy. Se on sattumanvarainen sukellus Etelä-Amerikan maantieteeseen, poliittisiin kahnauksiin, ruokakulttuureihin, paikallisiin tapoihin ja uskonnolliseen elämään. Kauppisen pariskunta polki välillä kaksin, välillä porukassa ja havainnoi kaikkea vastaan tulevaa. Joinakin päivinä vastaan tuli vain ylämäkeä, kuten matkalla Andien Altiplanolle yli 5000 metrin korkeuteen. Oli myös päiviä, jolloin vastaan tuli maalaiskylien ihmisten hyvyyttä ja huolenpitoa.
”Lähteäkseen polkemaan Etelä-Amerikan halki ei tarvitse olla miljonääri”, Kauppinen painottaa. Hänen mukaansa meillä eurooppalaisilla on tapana lähteä reissuun kaupan kautta, mutta vähemmälläkin varustelulla pärjää. ”Eräällä paikallisella pyöräilijällä oli etulaukkuna kaljakori”, Kauppinen nauraa. Kirjassa on laajemminkin yhteiskunnallista pohdintaa keskellä ristiriitaisia maisemia, joissa teollisuus ja luonnonsuojelu yrittävät elää rinnakkain. ”Kaivos tuo työtä valtavalle määrälle ihmisiä, eikä tie todennäköisesti olisi ilman kaivosta yhtä hyväkuntoinen. Ajan pyörällä ja käytän kännykkää, joiden osiin on tarvittu kaivosteollisuuden tuotteita. Mutta ovatko ne sen arvoisia, että luonto tuhotaan peruuttamattomasti?”
Kirjan lopussa on lukijan uteliaisuutta tyydyttävä faktaosio: matkan tilastotietoja, yksityiskohtainen varusteluettelo, pyörämatkaan liittyviä Instagram-tilejä ja kirjallisuutta. Vaikka teos onkin erinomainen Etelä-Amerikan tietopaketti, se on ensisijaisesti kokemuskirja, jonka syvässä ytimessä on vapaus. ”Suurin vapauden tunne syntyy siitä, että kaikki, mitä päivittäisessä elämässä tarvitsemme, mahtuu pyörän etu- ja takatarakkaan kiinnitettyihin pyörälaukkuihin.”
Tuija Kauppinen on freelance-toimittaja ja kokenut pyörämatkailija. Varustehifistelyn sijaan häntä kiinnostaa ympäröivä maailma tangon takana ja se, mitä korvien välissä tapahtuu matkan aikana.
Tuija Kauppinen, Joutilaita kilometrejä. Polkupyörällä Etelä-Amerikan halki. Kirjapaja 2024. 220 s. Kansi Mika Tuovinen. ISBN 978-952-354-883-1. Kl 40.8 / 48.38 / 79.19. Ilmestyy 02/2024.
Lisätietoja ja haastattelut: Tuija Kauppinen | Kauppinen|tuija@arctickick.com | p. 050 4936573
Lisätietoja, haastattelut ja arvostelukappaletilaukset: Minna Vatja | mediakoordinaattori | minna.vatja@kirjapaja.fi
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Minna VatjaMediakoordinaattoriKirjapaja, Publiva Oy
Puh:09 6877 4543minna.vatja@kirjapaja.fiKuvat
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Kirjapaja
Samuel Salovuori: Yksilökeskeisyys vääristää aidon yksilöllisyyden31.10.2024 08:17:00 EET | Tiedote
Yksilökeskeisyys on parhaimmillaan vapautta, rajoitteiden poissaoloa ja mahdollisuuksien runsautta, mutta usein ihminen ei sen keskellä tiedä, mihin ja miten tuota vapautta käyttäisi. Tehdessään epätietoisena elämänsä isoja valintoja hän ahdistuu ja kokee riittämättömyyttä. Kaiken epävarmuuden takana on elämän suuria kysymyksiä: kuka oikein olen ja mitä lopulta kaipaan kaikkein eniten?
Ariel Neulaniemi: Elämänmakuisia tarinoita kitaran kotiutumisesta kirkkoon20.8.2024 08:17:00 EEST | Tiedote
”Aina se sama puro virtaa, mutta aina se löytää jotenkin eri tavalla uomansa.” Toimittaja ja muusikko Ariel Neulaniemi on koonnut suomalaisen kristillisen populaarimusiikin eli suomigospelin vaiheikkaat vuosikymmenet yksiin kansiin uutuusteokseensa Suomigospelin tarina (Kirjapaja 2024). Haastatteluissa, aikalaiskuvauksissa ja valokuvissa suomigospelin tarinaa kertovat itse tekijät ja kokijat vuosikymmenten varrelta.
Johanna Mantere: Raskaudessa kasvaa sekä vauva että vanhempi14.8.2024 08:09:00 EEST | Tiedote
Lapsen odotus on kokonaisvaltainen matka, joka voi alkaa jo kauan ennen kuin viivat piirtyvät raskaustestiin. Raskaudenajan tukea hallitseva lääketieteellinen kieli korostaa terveyden seurantaa ja riskien hallintaa, mutta mitä kaikkea jää piiloon?
Tiia Trogen: Leikki kuuluu kaikille ja hyödyttää kaikkia7.5.2024 07:21:00 EEST | Tiedote
Ihminen on elinikäinen leikkijä pikkuvauvaiästä isovanhemmuuteen asti. Leikki on myös avain moniin lapsen kasvattajan kohtaamiin haasteisiin. Uudella Leiki kanssani -kirjallaan Tiia Trogen haluaa sekä rohkaista aikuisia leikkimään että lisätä tietoa leikin eri muodoista ja hyödyistä. ”Leikin ei tulisi kuulua vain lapsuuteen vaan sen tulisi olla aina osa elämää. Leikin muoto usein muuttuu, mutta tarve leikkiä ei katoa”, Trogen painottaa.
Inka Ikonen: Kertomus turvattoman lapsen kasvusta turvalliseksi vanhemmaksi24.4.2024 07:58:00 EEST | Tiedote
”Lapsen syntymä aloitti minun matkani oman itseni syntysijoille.” Inka Ikosen uusi kirja Sinussa näen minut on intiimi ja avoin kertomus niistä kokemuksista ja tunteista, joita lapsen syntymä voi vanhemmassa nostaa esiin. Äidiksi tuleminen pakotti Ikosen käymään perusteellisesti läpi elettyä elämäänsä ja tekemään pitkän, paikoin kivuliaan matkan omaan itseen. Lapsesta tuli peili, jota vasten oma elämä asettui katsottavaksi. Kirjoittaja käy läpi paitsi uuden tilanteen esiin nostamia vaikeita tunteita ja muistoja, myös eri tapoja, joilla hän on niitä työstänyt. Yksi keskeinen viesti onkin tunteiden näkyväksi tekeminen ja niiden rohkea kohtaaminen. Kirja itsessään on kaikessa omakohtaisuudessaan jo esimerkki tästä. Tunteiden kanssa ei tarvitse jäädä yksin, painottaa kirjailija.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme