ELY-keskukset

Kaavoituksen ilmastotyökalut kehittyvät – tule kuulemaan KILVAsta!

Jaa

Kaavoituksen ilmastovaikutusten arviointiin tarjolla olevien työkalujen määrä on lisääntynyt samalla kun vaikutusten arviointi on systematisoitunut. Pirkanmaan ELY-keskuksessa kehitetty kaavoituksen ilmastovaikutusten arviointityökalu KILVA on nyt uudistunut. Päivityksen yhteydessä on tarkasteltu myös vaikutusten arvioinnin tilannekuvaa. Yhteistyössä Suomen ympäristökeskuksen kanssa  ymparisto.fi -palveluun on koottu tietoa myös muista ilmastovaikutusten arviointiin käytettävistä työkaluista.

Hulevesiallas
Hulevesien käsittely on yksi merkittävimmistä toimenpiteistä, joita kaavoituksessa tulisi jatkossa huomioida ilmastonmuutoksen vaikutukset ennakoiden. Kuva Lahdessa rakennetusta hulevesien viivytysrakenteesta. Kuva: Valeria Kerkkä / Pirkanmaan ELY-keskus.

Käytettävissä olevien arviointityökalujen lisääntyessä on tarpeen kuulla, mitä arviointityökaluja on saatavilla ja millaisiin käyttötarkoituksiin. Valikoimaa käydään läpi ympäristöministeriön ja Pirkanmaan ELY-keskuksen järjestämässä kaikille avoimessa Rakennetun ympäristön ilmastotyökalut -koulutuspäivässä 23.4.2024. Tervetuloa kuulemaan KILVAn uudistuksesta sekä muista ilmastotyökaluista tarkemmin! Koulutus on koko päivän mittainen ja tullaan järjestämään Helsingissä ja webinaarina. Tarkempi ohjelma julkistetaan myöhemmin.

KILVA 2.0 on käytettävämpi ja ajantasainen

KILVA-työkalun ensimmäinen versio julkaistiin vuonna 2020 ja sen käyttäjämäärät ovat tasaisesti kasvaneet. Työkalukehityksen tavoitteena on ollut luoda tarkistuslistamainen työkalu kaavojen ilmastovaikutusten arviointiin. Työkalussa ovat mukana sekä ilmastonmuutoksen hillintä että ilmastonmuutokseen sopeutuminen.

KILVA ohjaa huomioimaan

  • kaavan kaikki ilmastovaikutukset
  • ilmastovaikutukset heti kaavaprosessin alusta saakka
  • merkittävimmät vaikutukset jatkoselvityksissä ja -suunnittelussa


Kysymysten yhteydestä löytyy myös runsaasti lisätietoa kaavoituksen ilmastovaikutuksista ja toimenpiteistä.

Ympäristöministeriön tuella kehitetyn KILVA-työkalun päivityksessä ajantasaistettiin työkalun sisällöt ja lisättiin palveluun käyttäjätilit sekä vastausten tallennusmahdollisuus. Kysymysten määrää vähennettiin ja erityisesti vaikeaselkoisina pidettyjä kysymyksiä selkeytettiin.

KILVAn lisäksi tärkeä työkalu arviointimenetelmien joukkoon on uusi Syken kehittämä Hiilikartta-työkalu. Myös muita työkaluja on kehitetty runsaasti. Lisätietoa KILVAsta, Hiilikartasta sekä muista arviointiin käytettävistä työkaluista on koottu ymparisto.fi-sivustolle.

Kaavoituksen ilmastovaikutusten arviointi perustuu lakiin

Kaavojen ilmastovaikutusten arviointi perustuu olemassa olevaan lainsäädäntöön. Maankäyttö- ja rakennuslain peruslähtökohta on kestävä yhdyskuntarakenne. Tavoite on ilmastonäkökulman kanssa yhdenmukainen.  Toimintaympäristön muuttuessa ja ilmastohaasteiden voimistuessa on myös tarve vaikutusten arvioinnille kasvanut, jotta tavoitteet saavutettaisiin.

- Pitkissä kaavaprosesseissa tämä voi merkitä sitä, että arviointeja on tarpeen täydentää vielä pitkin matkaa tai että alemmille kaavatasoille jää selvitettäväksi kysymyksiä, joita ei ylemmillä kaavatasoilla ole selvitetty, toteaa johtava ilmastoasiantuntija Soili Ingelin Pirkanmaan ELY-keskuksesta.

Vaikutusten arvioinnin tarkoitus on saada aikaan ilmaston kannalta paras lopputulos. Arvioinnin pitäisi vaikuttaa ratkaisun lähtökohtiin ja isoihin kokonaisuuksiin. Erityisesti sijainnin merkitys tulee tunnistaa.

- Ilmastovaikutusten arvioinnin ulkoistaminen tai kaavamerkintöjen ansiokaskaan kehittely eivät ole ensisijaisia ratkaisuja, vaan ilmasto tulee nähdä osana kaavan peruslähtökohtaa ja toteutusta, painottaa Ingelin.

Aloitusvaihe ratkaiseva tekijä kaavan ilmastovaikutuksissa

Arvioinnin päätarkoitus on vaikuttaa kaavan ilmastokestävyyteen. Kaavan ilmastovaikutusten kannalta ratkaisevaa on, että niihin kiinnitetään huomiota riittävän varhaisessa vaiheessa. Ideaalitilanteessa taustalla on jo ajantasainen maakuntakaava, jossa on voitu riittävän isolla mittakaavalla ratkaista esimerkiksi metsäkatoon ja viherrakenteeseen liittyvät maakunnallisesti merkittävät kysymykset.

- Käytännössä kaavoituksessa on aina tarvetta yhteensovittaa historiaa nykyhetken suunnittelutilanteen kanssa. Keskeistä on pyrkiä löytämään sijainti osana jo olemassa olevaa yhdyskuntarakennetta, Ingelin toteaa.

Tilannekatsauksilla kartoitettu vaikutusten arvioinnin nykytilaa

KILVA-hankkeessa on tehty vuosina 2021 ja 2023 kaavojen vaikutusten arvioinnin tilannekatsaukset yleis- ja asemakaavoihin. Tarkastelua on tehty suppealla otoksella tuoreista kaavoista. Tulosten perusteella vaikutusten arviointi on kehittynyt koko ajan, mutta on yleiskaavoissa systemaattisempaa kuin asemakaavoissa. Osittain tähän vaikuttaa asemakaavojen keskinäinen vaihtelevuus, mutta myös laaja-alaisissa asemakaavoissa arvioinnissa on eroja kuntien välillä.

- Kunnilla on myös käytössään monipuolisesti hyviä käytäntöjä, joita voidaan soveltaa asemakaavoihin. Esimerkiksi Oulussa on panostettu kiertotalousvaikutusten arviointiin ja Tampereella puolestaan kehitetty ilmastonmuutokseen sopeutumisen toimintatapoja. Jatkossa ilmastovaikutusten arvioinneissa tarpeen olisi tarkastella varsinkin kaupunkien viherrakenteen merkitystä ja turvaamista kaikilla kaavatasoilla sekä rakenteiden elinkaaren pidentämistä, esim. korjaamisen priorisointia purkamisen sijaan, kertoo erityisasiantuntija Valeria Kerkkä Pirkanmaan ELY-keskuksesta.

Lisätietoja: 

Avainsanat

Tietoja julkaisijasta

ELY-keskukset ovat valtion viranomaisia, jotka edistävät alueellista kehittämistä hoitamalla valtionhallinnon toimeenpano- ja kehittämistehtäviä alueilla. ELY-keskukset hoitavat elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen sekä liikenteeseen ja infrastruktuuriin että ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä. ELY-keskukset kehittävät ja tukevat taloudellista, sosiaalista ja ekologisesti kestävää hyvinvointia.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta ELY-keskukset

SeaMoreEco-hanke kartoittaa rannikkovesiä ja kehittää kunnostustoimenpiteitä (Etelä-Pohjanmaa, Pohjois-Pohjanmaa)26.6.2024 12:15:25 EEST | Tiedote

Pohjoisen Pohjanlahden matalat merialueet ovat tärkeä osa Itämerta, sillä alueiden biologinen monimuotoisuus on laaja. Samalla nämä matalat merialueet ja niiden lajit ovat alttiita ihmistoiminnan sekä ilmastonmuutoksen vaikutuksille. Nyt toista vuotta käynnissä oleva SeaMoreEco-hanke pyrkii kehittämään tehokkaita menetelmiä näiden arvokkaiden elinympäristöjen kartoittamiseksi sekä hoitamiseksi.

Saaristomerellä runsaasti sinilevähavaintoja, esiintymiä myös Lounais-Suomen sisävesillä (Varsinais-Suomi, Satakunta)20.6.2024 12:20:58 EEST | Tiedote

Sinilevähavainnot ovat lisääntyneet tällä viikolla runsaasti monin paikoin Saaristomerta, ja havaintoja on tullut myös Lounais-Suomen järviltä. Sinilevää on havaittu Varsinais-Suomen ELY-keskuksen vakioseurannassa. Havaintoja on tallennettu myös Rotarien seurantaan sekä Vesi.fi-palveluun. Lämpimällä säällä leväesiintymät voivat runsastua entisestään, tuulinen sää puolestaan sekoittaa vesimassaa ja estää laajojen levälauttojen muodostumista.

Saimaan ja Pielisen vedenkorkeudet kääntyneet laskuun, tulvahuiput takana myös muualla Vuoksen vesistöalueella (Kaakkois-Suomi, Etelä-Savo, Pohjois-Savo, Pohjois-Karjala)19.6.2024 11:06:25 EEST | Tiedote

Kuiva toukokuu ja suuret juoksutukset ovat kääntäneet Saimaan ja Pielisen vedenkorkeudet laskuun. Tulvahuiput jäivät selvästi aiemmin keväällä ennustettua alemmas. Saimaa on kuitenkin edelleen 55 cm ja Pielinen 25 cm ajankohdan keskimääräisen vedenkorkeuden yläpuolella. Vesistöalueen muut järvet ovat jo pääosin lähellä tavanomaisia kesäkorkeuksia tai niiden alapuolella. Uhkaava tulvatilanne oli muistutus siitä, että tulviin varautumiseen tulee kiinnittää vesistöalueella huomiota myös tulevaisuudessa.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye