MLL:n Vanhempainpuhelimen ja nettipalveluiden raportti - väkivalta kuului vanhempaintuen palveluissa

Jaa

Yhteydenotot MLL:n Vanhempainpuhelimeen ja nettipalveluihin ovat lähes kolminkertaistuneet kymmenessä vuodessa. Samalla keskustelun aiheet ovat selvästi vakavoituneet. Vuonna 2023 yhteydenotoissa korostuivat aikuisten välinen tai lapseen kohdistuva väkivalta.

Lähde: Colourbox

- Yhteydenotoissa puhuttiin usein perheessä tapahtuvasta henkisestä väkivallasta - haukkumisesta, kontrolloinnista tai mitätöinnistä, joka loi kotiin turvattomuutta, uhkaa ja pelon ilmapiiriä. Yhä useammin tarvitaan myös jatko-ohjausta ja toisaalta – monella vanhemmalla on jo tukitaho, jolta saama apu ei kuitenkaan ole auttanut tai ollut riittävää, toteaa Anna Weckström. 

Väkivallan kirjo näkyi 

Henkisen väkivallan lisäksi fyysinen väkivalta perheen aikuisten välillä tai vanhemman pelko omasta tai toisen vanhemman väkivallasta lasta kohtaan kuuluivat palveluissa. Osa yhteydenottajista oli myös huolissaan lapsen väkivaltaisesta oireilusta.  

- Monesti keskusteltiin myös tilanteista, joissa yhteydenottajalla oli epäily lapsen kokemasta henkisestä tai fyysisestä kaltoinkohtelusta toisen vanhemman luona. Taustalla saattoi olla väkivaltainen parisuhde, josta eroamisen jälkeen huoli lapsen pärjäämisestä toisessa kodissa oli suurta.  

Ohjaus ammattiavun ja palvelujen piiriin 

Vanhempainpuhelimessa ja nettipalveluissa tarjotaan paitsi kuuntelu- ja keskusteluapua, myös tietoa perheiden tukipalveluista sekä ohjausta tuen piiriin.  Ammattiavun hakemisesta keskusteltiin puhelinyhteydenotoissa yli 57 prosentissa, chatissa 63 prosentissa ja kirjeissä 81 prosentissa. Moni yhteydenottaja kaipasi vahvistusta ammattiavun hakemiseen. 

-  Usein väkivaltaan liittyy häpeää, syyllisyyttä ja pelkoa siitä, mitä perheelle ja lapsille tapahtuu, jos lähtee hakemaan ulkopuolista apua. Matalan kynnyksen anonyymiin palveluun on helpompi ottaa yhteyttä, kun pohtii kotitilannetta, johon liittyy väkivaltaa, tai jos on huolissaan omasta tunteidensäätelystään ja ehkä jo tapahtuneesta väkivallasta, toteaa Weckström. 

Matalan kynnyksen tuelle tarvetta 

Yhteydenottojen perusteella osalla perheistä on isoja kuormia kannettavanaan. Vanhemmuutta haastavat yksinäisyys ja sosiaalisten verkostojen puute, talousvaikeudet, pitkittyneet ja riitaisat erotilanteet sekä vanhempien omat riittämättömyyden ja syyllisyyden tunteet.  

- Ilman tukea paineet voivat kasautua ja purkautua eriasteisina tunteenhallinnan ongelmina, turvattomuutena ja näköalattomuutena. Yleisimmin yhteydenottajat ovat kiittäneet päivystäjää kertomalla olonsa helpottaneen keskustelun myötä, toteaa päivystystyön koordinaattori Johanna Laine-Hatami. 

Vuonna 2023 Vanhempainpuhelimessa ja digipalveluissa vastattiin yhteensä 2 468 yhteydenottoon.  

Toukokuussa 2023 Vanhempainpuhelimen aukioloaikoja laajennettiin. Puhelimessa päivystetään nyt joka arkipäivä. 

MLL:n Vanhempainpuhelimeen ja nettipalveluihin voi ottaa yhteyttä nimettömästi ja luottamuksellisesti kaikissa vanhemmuuteen, lapsiperheen arkeen sekä lapsen kasvuun ja kehitykseen liittyvissä kysymyksissä. Tavoitteena on vahvistaa vanhempien jaksamista, selviytymiskeinoja ja tietoisuutta kasvatusasioissa ja siten edistää lasten hyvinvointia. 

Lue raportti

Vanhempainpuhelimen ja digipalveluiden vuosiraportti 2023 

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Lähde: Colourbox
Lataa

Mannerheimin Lastensuojeluliitto on avoin kansalaisjärjestö, joka edistää lasten, nuorten ja lapsiperheiden hyvinvointia. MLL:n tavoitteena on lapsiystävällinen Suomi. MLL tarjoaa eri elämäntilanteissa vertaistukea, monipuolista toimintaa sekä osallistumisen ja vaikuttamisen mahdollisuuksia. Suomen suurimpaan lastensuojelujärjestöön kuuluu 73 000 jäsentä, 536 paikallisyhdistystä, 10 piirijärjestöä ja keskusjärjestö. www.mll.fi - http://www.mll.fi/

Mannerheims Barnskyddsförbund (MLL) är en medborgarorganisation öppen för envar. Vårt mål är att främja barnets och familjens välbefinnande. MLL erbjuder familjer ett tillfälle att bekanta sig med varandra och delta i frivilligarbete, medborgaraktivitet och fritidssysselsättning. MLL är Finlands största barnskyddsorganisation och har 73 000 medlemmar i 536 lokalföreningar runt om i Finland. Lokalföreningarnas verksamhet stöds av 10 distriktsorganisationer. www.mll.fi/sv/ - http://www.mll.fi/sv/

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Mannerheimin Lastensuojeluliitto

Elever lyfte fram ensamhet som tema för Skolfreden22.8.2024 11:05:00 EEST | Pressmeddelande

Att uppleva ensamhet har blivit vanligare bland unga. Enligt enkäten Hälsa i skolan som gjordes år 2023 upplever ca 15 procent av elever i årskurs 8–9 ensamhet. I Mannerheims Barnskyddsförbunds enkät 2021 kring välmående bland skolelever uppgav 18 % av högstadieeleverna att de inte hade någon nära vän i skolan. För skolfredsåret 2024–2025 vill barnen och ungdomarna själva lyfta fram temat ”Et ole yksin – Du är inte ensam”.

Oppilaat nostavat yksinäisyyden Koulurauhan teemaksi22.8.2024 11:00:00 EEST | Tiedote

Yksinäisyyden kokemukset nuorten keskuudessa ovat kasvaneet. Vuoden 2023 kouluterveyskyselyn mukaan 8.− 9.-luokkalaisista noin 15 % kokee yksinäisyyttä. MLL:n vuoden 2021 hyvinvointikyselyssä 18 % yläkoululaisista vastasi, että heillä ei ole yhtään läheistä ystävää koulussa. Lapset ja nuoret haluavat nyt itse nostaa lukuvuoden 2024 - 2025 Koulurauhan teemaksi ”Et ole yksin – Du är inte ensam”.

Yli 1000 vapaaehtoista turvaa koululaisten tietä koulujen alkaessa5.8.2024 12:15:00 EEST | Tiedote

Mannerheimin Lastensuojeluliiton Koulutien turvaajat -kampanja käynnistyy tällä viikolla. Kouluteiden turvaamiseen osallistuu yli 1000 vapaaehtoista noin 200 koululla eri puolilla Suomea. Vapaaehtoiset päivystävät koulujen alkaessa huomioliivit päällä suojateillä koulujen läheisyydessä. He muistuttavat autoilijoita ja muita teillä liikkujia hiljentämään vauhtia, kun sadat tuhannet lapset ilmestyvät liikenteeseen kesäloman jälkeen.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye