Metsä Groupin myyntijohtaja Laura Mattila: Puu tulee rakentamisen valtavirtaan -sijoittajien kiinnostus herännyt
Muutaman viime vuoden aikana ilmasto- ja materiaalien kestävyysteemat ovat nousseet markkinointityön lähtökohdiksi, sanoo Metsä Groupin Kerto® LVL: n Keski-Euroopan ja Yhdysvaltojen myyntijohtaja Laura Mattila. – Niiden myötä puutuotteille ja puurakentamiselle on tullut uudenlainen merkitys ja sen myötä mielenkiinto puutuotteita kohtaan on huimasti kasvanut. Nyt ei tarvitse enää perustella puurakentamisen kiistattomia etuja ilmaston kannalta, vaan asiakkaat tuntevat ne.
–Sen lisäksi että puurakentaminen tuottaa vähemmän päästöjä perinteiseen rakentamiseen verrattuna, nyt keskustellaan puurakentamisen materiaalitehokkuudesta ja siitä mistä rakentamiseen käytettävä puu on peräisin. Erityisesti Keski-Euroopan markkinoilla tietoisuus materiaalitehokkuudesta on kasvanut.
Kerto® LVL: n myynnistä vastaavan Mattilan mukaan Yhdysvalloissa tavallinen kuluttaja ei vielä mieti rakentamisen ilmasto- ja kestävyysasioita, mutta pörssilistatut isot asiakkaat vaativat tietoa puumateriaalin alkuperästä. – On mielenkiintoista nähdä, miten alan messuilla oli ennen yksinomaan metsä- ja puualan sekä rakentamisen ammattilaisia ja nyt yhä enemmän sijoittajia ja finanssimaailman edustajia.
–Me voimme osoittaa, että asiakkaidemme puuelementtien valmistukseen käytettävä puu tulee kestävästi hoidetuista metsistä, käytämme jokaisen puun osan mahdollisimman tehokkaasti. Vaikka puutuotteet valmistetaan Suomessa, asiakkaan lopputuotteen valmistus on usein lähellä markkinaa, missä tunnetaan parhaiten paikalliset olosuhteet, valmistamme sinne sopivia tuotteita ja ratkaisuja.
Mattilan mukaan on tärkeää, että asiakastapaamisissa keskustellaan metsien kestävästä käytöstä ja elinvoimaisuudesta, kun kuitenkin metsien hyvinvointi on kaiken tuotannon perusta. – Asiakkaan kannalta on kiintoisaa hyödyntää puun alkuperää omassa viestinnässään ja markkinoinnissaan, kun metsien perheomistajuus on hieno arvo kuluttajien silmissä. Myös puuarkkitehtuurilla on suuri merkitys puurakentamisen kiinnostuksen kasvussa.
Puurakentaminen läpimurtovaiheessa
–Me olemme puurakentamisessa läpimurtovaiheessa. Esimerkiksi Benelux maissa kestävä kehitys alkaa olla rakentamisen veturina, kun tietoisuus rakentamisen aikaisista materiaaleista, energiatehokkuudesta, rakennuksen elinkaaresta ja puun vähähiilisyydestä on kasvanut, sanoo Mattila.
Monissa rakennus- ja kiinteistöalan yrityksissä on Mattilan mukaan nähty, että puurakentamisella - tai osin puutuotteita sisältävällä hybridirakentamisella - voidaan luoda edelläkävijän asema rakentamalla tehokkaammin ja paremmin. – Puurakentamisella voidaan luoda myös brändiä kuluttajalle ja asuntosijoittajille, jotka miettivät sijoituksiaan pitkällä aikajänteellä. Kun asiakkaat haluavat ympäristöystävällisiä rakennuksia ja asuntoja, rakennuttajat ja rakentajat ymmärtävät sen arvon ja haluavat olla uuden innovatiivisen rakentamisen edelläkävijöitä, sekä luoda tällä itselleen uutta liiketoimintaa.
–On hyvä, että säädöksillä ohjataan vähähiiliseen rakentamiseen. Kun hiilijalanjäljen laskenta viedään yhtenäiseen suuntaan, todellinen vertailu eri materiaalien välillä ja niiden kestävyys tulee aidosti esiin. Faktapohjainen vertailu on välttämätöntä, jotta vähähiilisyyttä voidaan aidosti käyttää puurakentamisen markkinoinnissa. Sen merkitys tulee ilmastomuutoskeskustelun myötä kasvamaan, uskoo Mattila.
Periteinen rakentaminen ja puun käyttö voidaan yhdistää
Mattila tunnistaa sen, että perinteisessä betoni-terärakentamisessa mukana olevat yhtiöt eivät siitä hevin luovu ja siirry puuhun. – Me olemme aloittaneet keskustelut siitä, miten perinteinen rakentaminen ja puuraaka-aineen käyttö voidaan yhdistää. Kun tuomme puun olemassa oleviin toimintoihin ja löydämme tavat yhdistää puun käyttö nykyrakentamiseen, muutos alkaa rakennusalan sisältä päin. Uusiutuvassa hiiltä sitovassa puussa nähdään jo nyt suuri potentiaali, mikä lisää sen käyttöä.
–Puurakentamisesta tulee rakentamisen valtavirtaa seuraavan viiden vuoden kuluessa. Kasvun vetureina ovat kestävyyskeskustelu, vähähiilisen rakentamisen edistäminen sekä tehokkuuden ja kustannuskilpailukyvyn paraneminen. Rakentamisen elinkaariajattelu vahvistuu ja puu tarjoaa ratkaisun hiilen varastoinnin lisäksi sen uusiokäyttöön ja kierrätykseen elinkaaren päätteeksi.
Mattilan mukaan tavoitteena on, että puurakentamisen komponenttien käyttöä rakentamisessa kehitetään vakiotuotteeksi tehostamalla sen tunnettuutta markkinoilla ja lisäämällä kapasiteettia. Pyrimme pienellä puumäärän käytöllä tehokkaisiin ratkaisuihin ja hyödyntämään materiaalin maksimaalisen tehokkaasti.
Markku Laukkanen
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Laura Mattila
laura.mattila@metsagroup.com
Kuvat
Tietoja julkaisijasta
Marjatta ja Eino Kollin Säätiön rahoittama ”Puussa on tulevaisuus” –viestintähanke julkaisee ajankohtaisia metsätaloutta ja sen parissa tehtävää tutkimustyötä koskevia artikkeleita. Säätiö tukee erityisesti maa- ja metsätalouteen sekä rakentamiseen liittyvää tutkimus- ja kehitystyötä painottaen erityisesti toimintaa, jolla on elinympäristömme kannalta positiivinen vaikutus pitkällä tähtäimellä. Säätiön toiminnan keskeisiin teemoihin perustuvat artikkelit ovat vapaasti hyödynnettävissä joko lähdemateriaalina tai julkaistavissa sellaisenaan. Artikkelit julkaistaan myös www.puussaontulevaisuus.fi ja https://www.kollinsaatio.fi/saatio/ajankohtaista sivustoilla.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Audiomedia Oy
Tuontipuulla rakentava Japani saha- ja hirsitaloteollisuuden viennin veturina18.12.2024 09:33:34 EET | Artikkeli
Vaikka Suomen sahatavaran ja hirsitaloteollisuuden vienti on kokonaisuudessaan edelliseen vuoteen nähden ollut alemmalla tasolla, Japanin vienti on vahvassa kasvussa. Tammi-elokuun aikana Japaniin suuntautuneen viennin kasvu on ollut 22,9 prosenttia. –Japanin vienti on vetänyt aika hyvin tänä vuonna verrattuna moneen muuhun markkinaan. Suomen kannalta on mielenkiintoista seurata, saisivatko japanilaiset vihdoin katkaistua puutuotevirrat Venäjältä, sanoo Sahateollisuus ry.n toimitusjohtaja Tino Aalto. Kuutiomäärältään Japaniin vietiin tammi - elokuussa lähes puoli miljoonaa kuutiota saha- ja höylätavaraa. Japani on toimialalle toiseksi suurin vientimaa Egyptin jälkeen. Myös hirsitaloteollisuudelle Japanin vienti on ollut valopilkku, mistä esimerkiksi Honka on raportoinut aiemmin syksyllä. – Suomen viennin kehityksen kannalta keskeisiä seurattavia asioita ensi vuonna ovat jenin valuutan arvostus, Japanin puutuoteteollisuutta koskevat protektionistiset toimet ja rakentamisalan suhdannekeh
Ilmastopolitiikassa vauhditettava fossiilisten alasajoa ja teknisten nielujen käyttöönottoa12.12.2024 09:13:42 EET | Artikkeli
Suomi voi olla on vihreän siirtymän teknologian kehittäjänä eturintamassa, jos nyt panostetaan aktiivisesti hiilidioksidin talteenoton teknologian ja jatkojalostuksen kehittämiseen, sanoo erottelutekniikan parissa työskentelevä professori Kristian Melin LUT -yliopistosta. Lahdessa sijaitsevaa yliopiston professuuria rahoittavan Marjatta ja Eino Kollin Säätiön asiamiehen Esko Kollin mukaan esimerkiksi metsäteollisuuden vuosittain tuottaman 20 miljoonan tonnin bioperäisen hiilidioksidin talteenotolla, hyötykäytöllä ja varastoinnilla voisyntyä suurta arvon lisää. Metsät sitovat vain 14 prosenttia globaaleista päästöistä Säätiö haluaa rahoittaa Kollin mukaan vihreän siirtymän teknologian kehittämistä siksi, että metsien nielujen kasvattamiseen perustuvasta ilmastopolitiikasta on siirryttävä voimakkaammin fossiilisten alasajoon ja hiilidioksidin talteenottoon. – Kun maailman metsät sitovat 14 prosenttia globaaleista päästöistä, pitää lisätä toimia sen 86 prosentin päästöosuuden laskemiseksi
Suomella hyvät edellytykset hiilidioksiditalouden suurvallaksi4.12.2024 14:12:34 EET | Artikkeli
Pääministeri Petteri Orpon hallitusohjelmassa tavoitellaan teknisten hiilinielujen käytön merkittävää lisäämistä. VTT:n ja LUT-yliopiston tutkimusprojektissa on selvitetty, miten esimerkiksi metsäteollisuudesta ja jätteenpoltosta syntyvää biopohjaista hiilidioksidia otetaan talteen ja muunnetaan korkean jalostusasteen tuotteiksi. Kun metsien nieluihin perustuvaa Suomen ilmastopolitiikkaa on arvioitu metsäntutkijoiden parissa tehottomaksi, tulisi panostaa enemmän fossiilisten alasajoon, uusiutuvaan energiaan, teknisiin nieluihin ja hiilen talteenottoon. Bioperäisen hiilidioksidin jatkojalostuksessa valtava potentiaali –Suomella on valtava potentiaali olla yksi johtavista maista biopohjaisen hiilidioksidin hyötykäytössä. Suomessa syntyy noin 30 miljoonaa tonnia biopohjaista hiilidioksidia vuodessa. Mikäli se otettaisiin talteen ja muunnettaisiin tuotteiksi, voisi Suomesta tulla merkittävä hiilidioksidista ja vedystä valmistettujen polymeerien ja liikennepolttoaineiden tuottaja ja viejä,
MEP Emma Wiesner: Uuden komission tunnustettava metsätalouden merkitys27.11.2024 07:42:00 EET | Artikkeli
Ruotsalaisen europarlamentaarikon Emma Wiesnerin mukaan uuden komission on tunnustettava metsätalouden ja biotalouden merkitys. – EU tarvitsee nyt vahvan strategian, jossa biotalous nostetaan yhdeksi teollisuuspolitiikan kärkihankkeista. Biotaloudella on myönteiset vaikutukset myös ilmastopolitiikan tavoitteiden saavuttamisessa. –Vaikka Venäjän energian korvaamisesta on tullut Euroopalle suuri haaste, komissio on suhtautunut kielteisesti bioenergian käytön sisällyttämiseen energiapaketteihin. Tämä kielteinen asenne on erityisen ongelmallinen pohjoismaisille metsämaille, kuten Suomelle ja Ruotsille, joiden talous nojaa merkittävästi metsä- ja biotalouteen. Wiesner uskoo, että uusi komissio voisi omaksua myönteisemmän asenteen bioenergian käyttöä kohtaan. – Se vahvistaisi biotalouden merkitystä Euroopan taloudessa. Ympäristönäkökulmat dominoivat EU:n politiikkaa Wiesnerin mukaan EU:n ilmasto- ja ympäristöpolitiikan tiukentuminen on asettanut uusia paineita metsätalouden kestävyyden mitta
Metsän mikrobeista raaka-ainetta lääketeollisuuteen19.11.2024 11:24:22 EET | Artikkeli
Metsäpohjaisen Re-Connecting Nature® -mikrobiuutteen kehittäjä Uute Scientific Oy palkittiin 30 000 euron Metsä360 tunnustuspalkinnolla. Tunnustuspalkinto on osa LUT-yliopiston sekä Marjatta ja Eino Kollin Säätiön laajamittaista yhteistyötä, jolla tähdätään suomalaisen metsän jalostusarvon kasvattamiseen ja vastuullisen biotalouden kasvun tukemiseen. Metsien monimuotoisuus lisää vastustuskykyä sairauksille –Metsän mikrobit voivat olla avain tulevaisuudessa terveyden ja hyvinvoinnin edistämiseen. Mikrobit voivat lievittää immuunivälitteisiä sairauksia, kuten atooppista ihottumaa ja tulehduksellisia suolistosairauksia, sanoo tutkimusjohtaja Johanna Kalmari. Viime keväänä päättyneessä 142 henkilön atopiatutkimuksessa saatiin Kalmarin mukaan myönteisiä vaikuttavuustuloksia. –Osoitimme, että mikrobiuutetta sisältävän perusvoiteen käyttö vahvisti atoopikkojen ihon suojakerrosta, vähensi atopialääkepäiviä sekä atopialääkkeitä tarvitsevien henkilöiden määrää verrattuna lumeryhmään. Kalmarin mu
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme