Tyyppitalojen kiehtovaa historiaa New Standards -näyttelyssä
Aalto2:ssa avautuu 16. helmikuuta New Standards – Puutalo Oy 1940–55 -näyttely, joka tuo esiin ainutlaatuisen tarinan suomalaisten puuelementtitalojen maailmanvalloituksesta toisen maailmansodan jälkeen. Venetsian arkkitehtuuribiennaalin Suomen paviljongissa vuonna 2021 ensimmäistä kertaa nähty näyttelykokonaisuus on täydentynyt valokuvaaja Juuso Westerlundin uusilla valokuvilla Puutalo Oy:n taloista Oulussa ja Raahen Lampinsaaren kaivoskylässä.

New Standards -näyttely kertoo tarinan Puutalo Oy:stä, joka perustettiin vuonna 1940 auttamaan Karjalan evakkojen asuttamisessa, kun talvisodan seurauksena lähes 420 000 ihmistä joutui jättämään kotinsa. Kansallisessa hätätilanteessa teollisuus, päättäjät ja arkkitehdit yhdistivät voimansa ja kehittivät uudenlaisen puutalotyypin, jota oli mahdollista sarjavalmistaa myös teollisin menetelmin. Alun perin kotimaan tarpeisiin perustettu Puutalo Oy kasvoi alle vuosikymmenessä yhdeksi maailman suurimmista puuelementtirakennusten vientiorganisaatioista. Puutalo Oy:n taloja löytyy myös Jyväskylästä, esimerkiksi Lohikosken ja Mäki-Matin kaupunginosista. Keskisuomalaisittain on kiinnostavaa, että rakennusten osia valmistettiin Jyväskylän seudun puunjalostustehtaissa.
Laura Bergerin, Philip Tidwellin ja Kristo Vesikansan kuratoima New Standards -näyttely dokumentoi Puutalo Oy:n kukoistuksen 1940-luvulta 1950-luvun puoliväliin. Rakennuksia suunnitteli joukko aikansa johtavia arkkitehteja, ja vaatimattoman näköisiin taloihin sisältyi suuri määrä rakenteellisia, tilallisia ja käytettävyyteen liittyviä innovaatioita. Kuraattoreiden arkistoista kokoamat piirustukset, valokuvat ja esitteet kuvastavat aikakauden käsityksiä ja tavoitteita, joiden mukaan suunnitelmia muokattiin vaihteleviin ilmasto-oloihin ja elintapoihin sopiviksi.
"Olemme erityisen ilahtuneita, että New Standards -näyttely tulee esille Aalto2-museokeskukseen, sillä Alvar Aalto kytkeytyy monin tavoin Puutalo Oy:n tarinaan”, kertovat näyttelyn kuraattorit Berger, Tidwell ja Vesikansa.
”Vaikka Aalto ei yhtiölle rakennuksia suunnitellutkaan, Puutalo Oy:n taloissa on mahdollista tunnistaa suoria yhteyksiä hänen toimintaansa. Yrityksen voi ajatella toteuttaneen Aallon ajatuksia elastisesta standardisoinnista, ja monien Puutalo Oy:n varhaisten talomallien esikuvina olivat Aallon Ahlström-yhtiölle suunnittelemat tyyppitalot. Lisäksi useissa Aallon 1950-luvun rakennuksissa käytettiin Puutalo Oy:n ja sen kilpailijan Myyntiyhdistys Puurakenteen tehtaiden valmistamia puuelementtejä", taustoittavat Berger, Tidwell ja Vesikansa.
Palkitun valokuvaajan Juuso Westerlundin näyttelyä varten toteuttama teossarja paljastaa, miltä elämä Puutaloissa eri puolilla maailmaa tänä päivänä näyttää. Vaikka Puutalo Oy:n pientaloja, kouluja ja asuntoloita ei juurikaan ole näkynyt arkkitehtuurijulkaisuissa, ne saattavat vielä nykyäänkin olla laajalevikkisin suomalaisarkkitehtuurin vientituote.
Näyttelyn on tuottanut Arkkitehtuurin tiedotuskeskus Archinfo. Se on ollut aiemmin esillä Arkkitehtuurimuseossa Helsingissä, Suomen Metsämuseo Lustossa Punkaharjulla ja muotoilukeskus Protossa Oulussa. Lue lisää näyttelystä: www.newstandards.info
Rekisteröidy Aalto2-mediarekisteriin niin saat Aalto2-tiedotteet ja -lehdistökutsut suoraan sähköpostiisi.
New Standards – Puutalo Oy 1940–1955
16.2.–5.5.2024
Aalto2-museokeskus
Alvar Aallon katu 7, Jyväskylä
Yhteyshenkilöt
Mirkka VidgrénViestintäpäällikköAlvar Aalto -säätiö
Puh:040 168 5142mirkka.vidgren@alvaraalto.fiTietoja julkaisijasta
Alvar Aalto -säätiö toimii paremman arkiympäristön ja muotoilukulttuurin hyväksi lähtökohtanaan Alvar Aallon ja hänen elämäntyönsä humanistiset ja ekologiset arvot. Alvar Aalto -museo, säätiön osana, pitää yllä ja kartuttaa kokoelmiaan ja arkistojaan sekä tuottaa monipuolisia yleisön- ja asiantuntijapalveluita.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Alvar Aalto -säätiö
The Alvar Aalto Museum’s main summer exhibition highlights Artek’s invisible masters9.4.2025 12:52:44 EEST | Press release
The exhibition showcases the band of gifted designers who worked at Artek over a period of more than 60 years. It puts the spotlight on key designers and lesser-known creators on whose drawing boards unforgettable classics of Artek and Finnish design were born.
Alvar Aalto -museon kesän päänäyttely nostaa esiin Artekin näkymättömät mestarit9.4.2025 12:30:21 EEST | Tiedote
Näyttely esittelee taitavan suunnittelijajoukon työtä ja tuotantoa yli 60 vuoden ajalta. Esiin nousee keskeisiä suunnittelijoita ja vähemmän tunnettuja tekijöitä, joiden työpöydältä on syntynyt Artekin ja suomalaisen muotoilun ikimuistoisia klassikoita.
Maire Gullichsen-priset 2024 till bildkonstnären Emilia Tanner26.3.2025 14:46:20 EET | Tiedote
Maire Gullichsen-priset för år 2024 har tilldelats bildkonstnären Emilia Tanner, som är känd för sitt ovanligt skickliga och subtila arbete. Maire Gullichsen-priset delas nu ut för elfte gången. Konstprisets summa uppgår till 10 000 euro.
Kuvataiteilija Emilia Tannerille Maire Gullichsenin palkinto 202426.3.2025 12:32:30 EET | Tiedote
Vuoden 2024 Maire Gullichsenin palkinto on myönnetty kuvataiteilija Emilia Tannerille, joka tunnetaan erityisen taidokkaasta ja hienovaraisesta työskentelystään. Nyt yhdennentoista kerran jaettavan Maire Gullichsenin palkinnon arvo on 10 000 euroa.
10th International Alvar Aalto Design Seminar – Checkpoint: themes and first speakers listed13.3.2025 16:12:07 EET | Press release
Checkpoint! How is the design heritage renewing itself? How will authentic and human design, crafts and cohabitation flourish in the age of AI?
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme