Joka viides nuori kokee, etteivät vanhemmat välitä heidän netin käytöstään - “Kotona on tärkeää välittää eikä aina vaan kieltää kaikkea”

Jaa

Netti on nuorille tärkeä kaverisuhteita vahvistava paikka, mutta moni kohtaa siellä myös kiusaamista ja häirintää, ulkopuolisuuden ja yksinäisyyden kokemuksia sekä koukuttavuutta. Nuorista 35 prosenttia haluaisi vähentää netin käyttöä, mutta kokee, ettei pysty. Aikuisilta ja palveluntarjoajilta he odottavat aktiivista roolia, rajaamista ja välittämistä. Mannerheimin Lastensuojeluliitto selvitti yhteistyössä Elisa Oyj:n kanssa nuorten mediakäyttöä marraskuussa 2023 verkkokyselyllä, johon vastasi yli 3600 nuorta.

Lähde: Colourbox

Moni kyselyyn vastanneista nuorista haluaisi vähentää netin käyttöä, mutta kokee, ettei ole pystynyt. Sama trendi näkyi myös syksyllä julkaistussa Kouluterveyskyselyssä.

Joka neljäs mediankäyttökyselyn vastaaja kertoo, että kotona on joskus riitaa nuoren puhelimen tai netin käytöstä. Jopa 59 prosenttia nuorista ilmoittaa, ettei heillä ole kotona sääntöjä puhelimen käytölle nukkumaan mennessä tai yöllä. Yli viidesosa nuorista (22 %) toisaalta ilmoittaa kokevansa, ettei vanhempia kiinnosta se, kuinka paljon he käyttävät nettiä.

-Nuoret tarvitsevat netin käyttöön vanhemmilta kiinnostusta, tukea, rajaamista ja aktiivista keskustelua. Aikuisen velvollisuutena on huolehtia nuoren tasapainoisesta arjesta ja ikätasoisesta sekä turvallisesta mediankäytöstä, MLL:n kouluyhteistyöstä ja digitaalisesta nuorisotyöstä vastaava päällikkö Paula Aalto toteaa.

Nuorten vastauksissa korostuvat myös somen käyttöön liittyvät yksinäisyyden ja ulkopuolisuuden tunteet, jotka ovat kasvaneet jopa 10 prosenttiyksikköä. Joka neljäs nuori kertoo kokevansa itsensä yksinäiseksi tai ulkopuoliseksi esimerkiksi nähdessään somekuvia tilanteista, joissa he eivät olleet mukana. Vastanneista 31 prosenttia puolestaan kertoo puolestaan kokeneensa painetta siihen, että somekuvissa tulisi näyttää hyvältä.

Netin ja somen käyttöön tarvitaan tukea

Positiivista on, että somessa ja digipeleissä käytetty aika on kyselyn mukaan laskenut koronavuonna 2021 toteutetun kyselystä, jolloin nuorten vapaa-ajanviettomahdollisuudet olivat poikkeuksellisen rajatut. Nuoret myös selvästi suhtautuvat melko kriittisesti netin käyttöönsä ja haluaisivat vaikuttaa siihen. Kuitenkin vain 45 prosenttia nuorista kuvailee hallitsevansa puhelimen ja netin käytön hyvin. Vuonna 2018 vastaava osuus oli vielä merkittävästi suurempi, 73 prosenttia nuorista.

- Nuoret tarvitsevat taitoja ja työkaluja, joilla hallita omaa älylaitteen käyttöään. Vastuu heidän digihyvinvoinnistaan on yhteinen. Muutos ei tapahdu pakottamalla tai sormea heristämällä, vaan ymmärtämällä ja hyvien esimerkkien avulla. Siksi nuorten oman äänen kuunteleminen on tärkeää, ja tulemme hyödyntämään tämän kyselyn tuloksia toimintamme kehitystyössä, sanoo Elisan viestintä- ja vastuullisuusjohtaja Eliisa Tapio.   

Aikuisille ei kerrota kiusaamisesta

Nuoret kokevat, että some ja digitaaliset pelit vaikuttavat pääasiassa positiivisesti kaverisuhteisiin. Kuitenkin 25 prosenttia nuorista kertoo todistaneensa omaan koulutoveriinsa kohdistuvaa loukkaavaa käytöstä, kiusaamista tai häirintää netissä. Lähes 8 prosenttia on kokenut itse nettikiusaamista. Kiusaamisen ja häirinnän paikkoina mainitaan sovelluksista erityisesti TikTok.

Aikuisille ei kerrota kiusaamisesta, koska ajatellaan, ettei siitä ole hyötyä. Aikuisen apua kiusaamistilanteessa on hakenut vain 17 prosenttia vastaajista. Vain harva kertoo, että aikuisen tuki on lopettanut kiusaamisen.

- Huomionarvoista on, että nuoret pitävät aikuisen apua tärkeänä, vaikka eivät usko aikuisten ymmärtävän heidän elämäänsä ja sosiaalisen median yhteisöjä. Toive aikuisen paremmasta ymmärryksestä käy ilmi vastauksista ja tähän meidän aikuisten tulisi pystyä vastaamaan, Paula Aalto korostaa.

Kyselyssä nousee esiin nuorten vahva huoli siitä, että joutuu itse kiusatuksi, mikäli puuttuu muiden kiusaamiseen. Nuoret peräänkuuluttavat palveluntarjoajien vastuuta ja toivovat tehokkaampia teknisiä apukeinoja. He ovat myös huolissaan itseään nuorempien lasten mediankäytöstä, kuten mahdollisuudesta törmätä haitallisiin sisältöihin tai ostaa päihteitä.

 

Fakta:

MLL:n Nuorten mediankäytön kyselyn vastaukset kerättiin verkkokyselyllä marraskuun 2023 aikana. Analyysi ja raportti on toteutettu yhteistyössä Asiantuntijaosuuskunta Dadamedian kanssa. Kyselyyn vastasi yhteensä 3627 nuorta, jotka olivat iältään 9–22-vuotiaita. Vastaajista valtaosa (83 %) oli kuitenkin 13–17-vuotiaita.

Kyselyn tavoitteena oli kuulla nuorten ajatuksia nettikiusaamiseen puuttumisesta ja tuottaa tietoa heidän kokemastaan tai kohtaamastaan kiusaamisesta somessa ja digitaalisissa peleissä. MLL:n on toteuttanut samankaltaiset kyselyt nuorten mediankäytöstä ja nettikiusaamisesta vuosina 2018 ja 2021.


Lisätietoja:

Paula Aalto, kouluyhteistyön ja digitaalisen nuorisotyön päällikkö, MLL
paula.aalto@mll.fi
Puh. 050 3096 229

Elisan viestintä
mediadesk@elisa.fi
Puh. 050 305 1605



Avainsanat

Linkit

Mannerheimin Lastensuojeluliittoon avoin kansalaisjärjestö, joka edistää lasten, nuorten ja lapsiperheiden hyvinvointia. MLL:n tavoitteena on lapsiystävällinen Suomi. MLL tarjoaa eri elämäntilanteissa vertaistukea, monipuolista toimintaa sekä osallistumisen ja vaikuttamisen mahdollisuuksia. Suomen suurimpaan lastensuojelujärjestöön kuuluu 71 000 jäsentä, 532 paikallisyhdistystä, 10 piirijärjestöä ja keskusjärjestö. www.mll.fi - http://www.mll.fi/

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Mannerheimin Lastensuojeluliitto

Nedskärningarna i den sociala tryggheten fördjupar fattigdomen i barnfamiljer – Jul i Sinnet -insamlingen skänker julglädje till mindre bemedlade familjer14.11.2024 10:05:00 EET | Pressmeddelande

Fattigdom bland barnfamiljer är ett stort samhällsproblem i Finland. Omkring 130 000 barn, eller 13% av alla barn, lever i låginkomstfamiljer. Nedskärningarna i den sociala tryggheten har ytterligare förvärrat situationen för utsatta barnfamiljer. Mannerheims barnskyddsförbunds och Finlands Röda Kors Jul i Sinnet -insamling inleds 14.11 och den kommer att glädja mindre bemedlade barnfamiljer genom att dela ut 18 000 matpresentkort till jul.

Social security cuts deepen poverty among families with children – Good Holiday Spirit collection brings joy to the holiday season of low-income families14.11.2024 10:00:00 EET | Tiedote

Poverty among families with children is a major social problem in Finland. Around 130,000 children, or 13% of all children, live in low-income families. Cuts to social security have further exacerbated the plight of families in a vulnerable situation. Starting on 14 November, the Good Holiday Spirit collection, organised by the Mannerheim League for Child Welfare and the Finnish Red Cross, will bring joy to low-income families by distributing 18,000 food gift vouchers for Christmas.

Sosiaaliturvaleikkaukset syventävät lapsiperheköyhyyttä - Hyvä joulumieli -keräys tuottaa iloa vähävaraisten perheiden jouluun14.11.2024 10:00:00 EET | Tiedote

Lapsiperheköyhyys on suuri yhteiskunnallinen ongelma Suomessa. Noin 130 000 lasta, eli 13 % kaikista lapsista, elää vähävaraisissa perheissä. Sosiaaliturvan leikkaukset ovat entisestään syventäneet haavoittuvassa asemassa olevien lapsiperheiden ahdinkoa. Mannerheimin Lastensuojeluliiton ja Suomen Punaisen Ristin Hyvä joulumieli -keräys käynnistyy 14.11. ja tuottaa iloa vähävaraisille lapsiperheille jakamalla 18 000 ruokalahjakorttia jouluksi.

Elever lyfte fram ensamhet som tema för Skolfreden22.8.2024 11:05:00 EEST | Pressmeddelande

Att uppleva ensamhet har blivit vanligare bland unga. Enligt enkäten Hälsa i skolan som gjordes år 2023 upplever ca 15 procent av elever i årskurs 8–9 ensamhet. I Mannerheims Barnskyddsförbunds enkät 2021 kring välmående bland skolelever uppgav 18 % av högstadieeleverna att de inte hade någon nära vän i skolan. För skolfredsåret 2024–2025 vill barnen och ungdomarna själva lyfta fram temat ”Et ole yksin – Du är inte ensam”.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye