Mitä vapaamuurarius on -näyttely on avoinna marraskuun alkuun saakka Kansallisarkistossa
Vuonna 2024 Suomalainen vapaamuurarius täyttää 100 vuotta. Sen kunniaksi Suomen Suurloosi tuottaa Kansallisarkiston kryptassa näyttelyn, jonka otsikko on Mitä vapaamuurarius on? Näyttely on avoinna 7.2.2024-1.11.2024. Näyttelyyn liittyy Studia Masonica -yleisöluentosarja: Kohtaa vapaamuurarius, joka toteutetaan joka kuukauden ensimmäisenä keskiviikkona Kansallisarkiston vanhassa tutkijasalissa. Näyttely ja yleisöluennot ovat ilmaisia ja avoinna kaikille kiinnostuneille.
Näyttely järjestetään Kansallisarkistossa, koska Vapaamuurarien arkistot on sijoitettu Kansallisarkistoon.
Kansallisarkiston pääjohtaja Päivi Happonen toteaa: Kansallisarkiston tehtävänä on tallentaa yhteiskunnasta, sen osa-alueista ja ilmiöistä mahdollisimman kattava ja monimuotoinen kuva eri aikakausilta. Kansallisarkistossa säilytettävä tietoaineisto on merkittävä osa kansakunnan muistia.
Julkishallinnon tietoaineistojen lisäksi Kansallisarkisto ottaa vastaan yksityisiä tietoaineistoja, kuten yhteiskunnallisten liikkeiden, yksityishenkilöiden ja eri järjestöjen tietoaineistoja. Ne täydentävät julkishallinnon tuottamien tietoaineistojen kuvaa suomalaisesta yhteiskunnasta.
Kansallisarkiston keskeinen tehtävä on mahdollistaa säilyttämiensä tietoaineistojen käyttö. Suurimpia asiakasryhmiä ovat tutkijat, opiskelijat, toimittajat ja kansalaiset.
Näyttelyssä pyritään vastaamaan kysymykseen: Mitä vapaamuurarius on? Näyttelyyn on mm. rakennettu malli vapaamuurarien istuntosalista. Vapaamuurarillista esineistöä on hankittu Suomen lisäksi Yhdysvalloista, Englannista, Ruotsista ja Virosta.
New Yorkin Suurloosi perusti Helsinkiin 1922 Suomi 1 -loosin ja seuraavana vuonna Tampereelle Tammer 2 -loosin ja Turkuun Phoenix 3 -loosin. Nämä kolme loosia perustivat 1924 itsenäiseen Suomeen oman Suurloosin. Vapaamuurareilla ei ole kansainvälistä keskusorganisaatiota, vaan suurloosit tunnustavat toisensa samaan tapaan kuin valtiot tunnustavat toisensa. Suurloosi on omalla toimialueellaan itsenäinen ja suvereeni.
Suomen Suurloosin alueella toimii 180 loosia 36 paikkakunnalla. Vapaamuurareita on Suomessa noin 7 400.
Nykymuotoinen vapaamuurarius syntyi, kun neljä loosia perusti yhteisen Suurloosin Lontoossa 1717. Vapaamuurarius on yksi vanhimmista yhä toimivista järjestöistä. Sen opetussisältö noudattaa edelleen 1700-luvun alussa käyttöönotettuja rituaaleja.
Vapaamuurarius on moraaliopetusjärjestelmä, jonka keskiössä ovat antiikin hyveet: harkitsevuus, rohkeus, oikeudenmukaisuus ja kohtuullisuus. 1600- ja 1700 luvun valistusaate nosti nämä antiikin hyveet ja antiikin filosofian uudelleen kukoistukseen. Vapaamuurarius ammentaa edelleen näistä opetuksista.
Toiminta tapahtuu looseissa, jotka kokoontuvat kuukausittain. Istunnoissa keskeisessä roolissa on kolmiportainen opetusnäytelmä, rituaali, jonka edetessä mukaan liittyvä mies kulkee kokelaasta oppilasmuurariksi ja mestarimuurariksi. Tämä malli tulee vanhoilta käsityöläiskilloilta, joista vapaamuurarius periytyy.
Vapaamuurarillisessa opetuksessa käytetään paljon symboleja ja allegorioita, sillä opetuksen pääpaino ei ole tiedollisessa opetuksessa vaan ihmisen ajatusten, asenteiden ja tunteiden muokkaamisessa edellä mainittujen hyveiden harjoittelussa jokapäiväiseksi elämänasenteeksi lähimmäisiä ja kanssaihmisiä kohtaan.
Vapaamuurarius edellyttää jäseneltään uskoa kaikkein korkeimpaan. Suomalainen vapaamuurarius on yleisuskonnollinen eli jäseneksi voi liittyä myös muiden uskontojen kuin kristinuskon tunnustajia.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
toiminnanjohtaja Juha Lauritsalo
juha.lauritsalo@suurloosi.fi
050 374 5590
Kuvat
Linkit
Tietoja julkaisijasta
Suomen suurloosi
Kasarmikatu 16 D
00130 HELSINKI
https://vapaamuurarit.fi
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Suomen suurloosi
Suomalaisista vapaamuurareista kertova uutuuskirja ilmestyy syyskuussa – veljeskunnan suljetut arkistot avautuivat ensimmäistä kertaa ulkopuoliselle historiantutkijalle29.8.2024 15:45:15 EEST | Tiedote
Ensimmäistä kertaa ulkopuoliselle historiantutkijalle avautuneet vapaamuurarien arkistot tarjosivat Samu Nyströmille ainutlaatuisen kurkistuksen suomalaisten vapaamuurarien historiaan. Hänen kirjansa Enemmän valoa – Suomalaisten vapaamuurarien historia julkaistaan 5. syyskuuta.
MUISTUTUSKUTSU TIEDOTUSTILAISUUTEEN: Suomalainen vapaamuurarius täyttää 100 vuotta 20245.2.2024 13:28:24 EET | Kutsu
Juhlavuoden merkeissä avaamme vapaamuurariutta esittelevän näyttelyn ja järjestämme Studia Masonica -luentosarjan Kansallisarkistossa. Esittelemme näyttelyn ja luentosarjan tiedotusvälineiden edustajille 7.2.2024 klo 14 Kansallisarkistossa, Rauhankatu 17.
KUTSU TIEDOTUSTILAISUUTEEN: Suomalainen vapaamuurarius täyttää 100 vuotta 202431.1.2024 09:03:13 EET | Kutsu
Juhlavuoden merkeissä avaamme vapaamuurariutta esittelevän näyttelyn ja järjestämme Studia Masonica -luentosarjan Kansallisarkistossa. Esittelemme näyttelyn ja luentosarjan tiedotusvälineiden edustajille 7.2.2024 klo 14 Kansallisarkistossa, Rauhankatu 17.
Miltä vapaamuurarius kuulostaa19.8.2022 10:04:56 EEST | Tiedote
Suomalaisen vapaamuurariuden 100-vuotisen toiminnan juhlakausi käynnistyy viihdekonsertissa, joka pidetään lauantaina 27. elokuuta 2022 klo 17 Helsingin Musiikkitalossa. Konserttiin voi ostaa lippuja Ticketmasterista.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme