Tampereen yliopisto

Väitös: Käytännönläheisiä ja innovatiivisia ratkaisuja tietojenkeruuseen IoT-ekosysteemissä

Jaa

Esineiden internetissä eli Internet of Things (IoT) -ekosysteemissä erilaiset sensorijärjestelmät keräävät valtavia tietomääriä eri ympäristöistä. Tietojen keruujärjestelmän rakentaminen alusta alkaen on kuitenkin haastavaa. Väitöstutkimuksessaan diplomi-insinööri Mika Saari esittelee ratkaisuja tähän haasteeseen. Saari kehitti prosessin IoT-tiedonkeruulaitteiden prototyyppikehitykseen ja ohjeistuksen tietojen keruun aloittamiseksi IoT-ympäristössä.

Väitöstutkija Mika Saari
Väitöstutkija Mika Saari Kuva: Sade Virtanen

–Viimeaikainen teknologinen kehitys on mahdollistanut suurten tietomäärien keräämisen nopeammin ja laajemmin kuin koskaan aikaisemmin. Yhä useammat IoT -järjestelmät keräävät ja lähettävät tietoa ympäristöstämme jonnekin. Tietojen keruujärjestelmän rakentaminen alusta alkaen on kuitenkin monimutkainen ja haastava tehtävä, Mika Saari sanoo.

Väitöstutkimuksessa kehitettiin yli kymmenen prototyyppijärjestelmää, jotka keräävät tietoa erilaisista ympäristöistä, hyödyntäen suunnittelutieteellistä (Design Science) menetelmää. Lähestymistapa mahdollisti käytännönläheisten ja innovatiivisten ratkaisujen löytämisen tietojenkeruun haasteisiin IoT-ekosysteemissä.

Saaren väitöskirjan keskeiset tulokset jaetaan kolmeen pääalueeseen, jotka ovat sensorisolmujen arkkitehtuuri, IoT-prototyyppien kehittämisen kehys (SW/HW framework) ja prototyyppikehityksen prosessimalli (Descriptive Model for Prototypin Process-DMPP). Arkkitehtuuriosiossa esitellään mallit tietojenkeruuseen. Kehysosiossa käsitellään ohjelmisto- ja laitteistokehystä IoT-datan keruuseen. Prosessiosiossa tuodaan esille prototyyppiprosessin kuvaileva malli.

–Näiden avulla on mahdollista helpottaa ja tehostaa datankeruusovellusten kehittämistä IoT-ekosysteemissä. Tulokset osoittavat, että systemaattisella lähestymistavalla voidaan rakentaa toimivia prototyyppejä, jotka tukevat erilaisia käyttötapauksia ja sovelluksia, Saari toteaa.

Väitöstilaisuus maanantaina 19. helmikuuta

Diplomi-insinööri Mika Saaren tietotekniikan alaan kuuluva väitöskirja Software hardware combination for IoT sensor data gathering and prototyping - Architecture model, Framework, and Process model tarkastetaan julkisesti Tampereen yliopiston Informaatioteknologian ja viestinnän tiedekunnassa maanantaina 19. helmikuuta 2024 kello 12 alkaen Porin yliopistokeskuksen auditoriossa 125 (osoite: Pohjoisranta 11 A, Pori).

Vastaväittäjänä toimii professori Jari Porras LUT-yliopistosta. Kustoksena toimii professori (tenure track) David Hästbacka Tampereen yliopiston informaatioteknologian ja viestinnän tiedekunnasta.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Mika Saari
+358 45 672 2289
mika.saari@tuni.fi

Kuvat

Väitöstutkija Mika Saari
Väitöstutkija Mika Saari
Kuva: Sade Virtanen
Lataa

Linkit

Tampereen yliopisto kytkee yhteen tekniikan, terveyden ja yhteiskunnan tutkimuksen ja koulutuksen. Teemme kumppaniemme kanssa yhteistyötä, joka perustuu vahvuusalueillemme sekä uudenlaisille tieteenalojen yhdistelmille ja niiden soveltamisosaamiselle. Luomme ratkaisuja ilmastonmuutokseen, luontoympäristön turvaamiseen sekä yhteiskuntien hyvinvoinnin ja kestävyyden rakentamiseen. Yliopistossa on 22 000 opiskelijaa ja henkilöstöä yli 4 000. Rakennamme yhdessä kestävää maailmaa.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Tampereen yliopisto

Tampereen yliopiston vuoden 2024 tilinpäätös: kansainvälinen tutkimusrahoitus kasvoi ja tutkintomäärät nousivat kaikilla koulutusasteilla27.3.2025 15:55:38 EET | Tiedote

Tampereen yliopiston saama kansainvälinen kilpailtu tutkimusrahoitus jatkoi kasvuaan vuonna 2024. Kymmeneltä koulutusalalta suoritettiin kaikkiaan 4 809 tutkintoa, mikä oli 400 edellisvuotta enemmän. Yliopisto valittiin mukaan Euroopan unionin sirusäädöksen pääinstrumentteihin. Liikevaihto kasvoi 367,5 miljoonaan euroon ja varsinaisen toiminnan tulos tasapainottui tavoitellusti. Tampereen korkeakoulusäätiön hallitus hyväksyi säätiön vuoden 2024 toimintakertomuksen ja tilinpäätöksen torstaina 27.3.2025.

Väitös: Kuoleman julkiseen käsittelyyn liittyvät talous, vaikuttaminen ja lohduttaminen, mutta kerrosten avaaminen vaatii historian tuntemusta27.3.2025 08:28:45 EET | Tiedote

FM Anna Huhtalan historia-alan väitöskirjatutkimus perehtyy 1920–1930-lukujen Suomen väkivalta- ja onnettomuuskuolemien eli poikkeuksellisten kuolemien julkiseen käsittelyyn ja osoittaa, että monet nykypäivän uutisten sisällöt pohjaavat vuosikymmeniä vanhoihin tapoihin ja käytänteisiin. Samaan aikaan kun uutisarvolla ja poliittisilla ja kaupallisilla tavoitteilla on merkityksensä, vaikuttaa kuolemasta kertovien uutisten sisältöön myös tarve ymmärtää tapahtunutta ja löytää lohdutusta.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye