Vaasan yliopistoVaasan yliopisto

Digitaalinen verkkoalusta tuo biokaasutoimijat yhteen Pohjanmaan maakunnissa

Jaa

Vaasan yliopiston, Centria-ammattikorkeakoulun ja Seinäjoen ammattikorkeakoulun uusi tutkimushanke DigiBiogasHubs aikoo tuoda pohjalaismaakuntien biokaasutoimijat yhteistyöhön uuden digitaalisen verkkoalustan avulla. Kehitettävän alustan avulla edistetään eri alueilla sijaitsevien biokaasuhubien eli klustereiden kehittymistä, vuorovaikutusta sekä biokaasumarkkinoiden kehittymistä.

DigiBiogasHubs-hankkeen toimijoita yhteiskuvassa
DigiBiogasHubs-hankkeen toimijoita yhteiskuvassa. Kuva: Vaasan yliopisto

Biokaasulla on keskeinen rooli kiertotalousratkaisujen kehittämisessä ja uusiutuvien energialähteiden osuuden lisäämisessä energiajärjestelmässä. Suomen hallituksen tavoitteena onkin nelinkertaistaa biokaasun tuotantotavoite vuoteen 2030 mennessä. Biokaasun saatavuuteen ja hintaan liittyvät epävarmuustekijät sekä hajallaan sijaitsevat biomassat logistiikka- ja kustannushaasteineen heikentävät kuitenkin tarvittavien investointien houkuttelevuutta ja uusien toimijoiden liittymistä biokaasuekosysteemiin.

Pohjanmaan maakuntien alueilla kysyntä ylittää nykyisen biokaasun tuotannon, mutta toimijoille ei ole käytössä järjestelmätason ratkaisuja, jotka toisivat heidät yhteen, pyrkisivät poistamaan nykyisiä haasteita ja pullonkauloja tai tarjoaisivat lisäarvoa tuottavia palveluja biokaasuliiketoiminnan laajentamiseksi ja kasvattamiseksi. Tarve alan toimijoiden välisen yhteistyön mahdollistaville digitaalisille ratkaisuille on ilmeinen.

– Aiemmissa tutkimuksissa on todettu, että maatalouden lannoilla ja sivuvirroilla on suurin syötepotentiaali Suomessa. Siksi erityisesti ruokajärjestelmiin perustuvien biokaasuhubien kehittäminen on tärkeää vahvoilla maatalousalueilla, kuten Etelä-Pohjanmaalla, toteaa erityisasiantuntija Kari Laasasenaho Seinäjoen ammattikorkeakoulusta.

Hanke vauhdittaa alueellisten biokaasuekosysteemien kehitystä

Kolmen maakunnan eli Pohjanmaan, Keski-Pohjanmaan sekä Etelä-Pohjanmaan alueella toteutettavassa DigiBiogasHub-hankkeessa laajennetaan ymmärrystä hyödyntämättömistä biomassoista ja pyritään löytämään uusille toimijoille lisäarvoa tuottava tapa liittyä biokaasuekosysteemiin digitaalisen alustan kautta. Hankkeen konkreettisia tuloksia ovat muun muassa digitaalisen alustan konsepti, alustan ja valittujen alustapalveluiden pilotointi, yhteistyö- ja vuorovaikutusmalli sekä oikeudellisten reunaehtojen analyysi.

– Tulokset voivat tukea ja vauhdittaa biokaasumarkkinoiden sekä alueellisten biokaasuekosysteemien kehitystä ja kasvua. Ne auttavat vähentämään alueellisten hiilidioksidipäästöjen ja jätteiden määrää, lisäämään uusiutuvan energian määrää energiajärjestelmässä sekä parantamaan alueellista energiaomavaraisuutta ja huoltovarmuutta, sanoo tutkijatohtori Kirsi Spoof-Tuomi Vaasan yliopistosta.

Hanke luo lisäksi uutta tietoa alueen toimijoille biokaasuun liittyvistä mahdollisuuksista. Tulokset ovat arvokkaita paitsi biokaasuekosysteemin toimijoille, mutta myös kaupungeille, kunnille ja aluekehittäjille.

– Biokaasulla on tärkeä rooli vihreänä polttoaineena, ja se sopii hyvin Wärtsilän kaasutuotteiden polttoaineeksi sekä nyt että tulevaisuudessa. DigiBiogasHubs-hanke on tärkeä mahdollistaja tämän potentiaalin hyödyntämisessä, sanoo Wärtsilä Marinen tutkimuksesta ja teknologiakehityksestä vastaava johtaja Jonas Åkerman.

Tutkimushanke DigiBiogasHubs – Digitaaliset alustat joustavan ja skaalautuvan biokaasutoiminnan mahdollistajina on Euroopan Unionin osarahoittama ja Vaasan yliopiston tutkimus- ja innovaatioalusta VEBICin koordinoima.

Projektipartnereita ovat Centria ja SeAMK. Muita rahoittajia ovat Wärtsilä, Stormossen, PK Biogas, Kokkolan kaupunki, Kannuksen kaupunki sekä Kaustisen seutukunta. Hanke alkoi joulukuussa 2023 ja kestää kaksi vuotta.

Lisätiedot

Kirsi Spoof-Tuomi, Tutkijatohtori, Vaasan yliopisto
kirsi.spoof-tuomi@uwasa.fi, +358 29 449 8322

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

DigiBiogasHubs-hankkeen toimijoita yhteiskuvassa
DigiBiogasHubs-hankkeen toimijoita yhteiskuvassa. Kuva: Vaasan yliopisto
Lataa

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Vaasan yliopisto

Voivatko kestävyys ja kansainvälinen kasvu kulkea käsi kädessä?5.12.2024 09:27:30 EET | Tiedote

Kansainvälinen kestävä yrittäjyys osoittaa, että liiketoiminnalla voi saada aikaan paljon hyvää. Kansainvälistyminen saattaa kuitenkin haastaa yrityksen alkuperäisen mission. S M Feroj Mahmood tarkastelee Vaasan yliopistoon tekemässään kansainvälisen markkinoinnin väitöskirjassa, miten yhteiskunnalliset yritykset mukauttavat liiketoimintamallejaan kansainvälisen kasvun saavuttamiseksi.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye