Miten toteutuu hallitusohjelman lupaus: ”Suomalaisista tehdään maailman talousosaavin kansa?”
Petteri Orpon hallituksen tavoite on vahva ja välittävä Suomi, joka pärjää maailman myrskyissä. Tähän löytyy tarkat toimintaohjeet hallitusohjelman kohdassa 6.1 otsikolla: ”Nostetaan yrittäjyyden ja omistajuuden arvostusta.”
Hallitus lupaa seuraavia asioita: ”Talousosaamista parantamalla vahvistetaan kotitalouksien kykyä huolehtia omasta taloudestaan sekä ymmärtää säästämisen ja sijoittamisen mahdollisuuksia ja riskejä. Toteutetaan talousosaamisen kansallinen hanke, jonka tavoitteena on tehdä suomalaisista maailman talousosaavin kansa. Vahvistetaan taloustaitojen opetusta ja yrittäjyyskasvatusta kaikilla koulutusasteilla. Vahvistetaan aikuisten taloustaitoja osana työelämää ja työelämäpalveluja. Torjutaan ylivelkaantumista.”
Linkki: https://valtioneuvosto.fi/hallitukset/hallitusohjelma#/6/1
Onko käytännön toimet jo tekeillä?
”Olen ollut eduskunnassa kansalaisinfoissa kutsuttuna puhumassa vuosina 2021 ja 2022. Kansanedustaja Marko Kilpi on jo kahdesti järjestänyt Talous ja mielenterveys aiheisen tapahtuman. Puheenvuoroja käyttivät myös Ulkoministeri Elina Valtonen, kansanedusta Sinuhe Wallinheimo, Takuu säätiö, Suomen Pörssisäätiö, Meili ry ja Oma Säätöpankki, joka on tehnyt kyselytutkimuksia rahataitojen ja työhyvinvoinnin korrelaatiosta”, selvittää Varapuu Oy:n perustaja ja päävalmentaja Mikko Sjögren.
Kuopiolainen Marko Kilpi on kokoomuksen kansanedustaja Savo-Karjala vaalipiiristä. Hän on poliitikon ammatin lisäksi poliisi ja rikoskirjailija. Talous, mielenterveys ja nuorten asiat ovat erityisen lähellä hänen sydäntään.
Mitä taloustaitojen valmentaja ehdottaa?
Mikko Sjögren on valmentanut suomalaisia jo viidentoista vuoden ajan taitavammaksi rahan kanssa ja tekemään rahaa sijoittamalla. Hän on erittäin iloinen hallituksen lupauksesta tehdä Suomesta maailman talousosaavin kansa. Varapuu on enemmän kuin mielellään omalta osaltaan mukana ”taloustalkoissa”.
Mikon kolme kovaa ehdotusta, joilla Suomi saataisiin maailman talousosaavimmaksi kansaksi:
1.
Otetaan käyttöön Rahataitoseteli, jolla kansalaiset voisivat hankkia taloustaitoja.
Esimerkiksi Sipilän hallituskaudella oli tietoturvaseteli, jolla yritykset pystyivät parantamaan kyberturvallisuuttaan. Rahataidon valmennukselle pitäisi olla oma seteli. ”Liikunnastahan tämä ei käy ja kulttuurisetelilläkään ei voi maksaa, kun rahataidoista on hyötyä loppukäyttäjälle”, heittää Sjögren.
2.
Rahataitovalmennusta tarjotaan livenä, virtuaalisesti ja etänä vauvasta vaariin.
Rahataitojen opetus on aloitettava varhaiskasvatuksessa.
”Jo 7-vuotiaalla lapsella on urautunut käsitys rahasta, eli rahatarina on jo syntynyt. Opetus tulee myös jalkauttaa kaikkiin kouluasteisiin ja työpaikoille”, selvittää Sjögren.
3.
Pelillisyyttä tulisi höydyntää.
”Yksi tapa jalkauttaa rahataidot ovat erilaiset pelilliset ympäristöt, joissa ihmiset viettävät aikaansa muutenkin”, tietää Sjögren.
Syökö suunnittelu käytännöntoimien varat?
”Jos talousvalmennus on loppukäyttäjälle ilmaista”, niin kuka maksaa, kysyy Sjögren.
”Tästä asiasta keskusteltiin jo edellisen hallituksen aikana ja strategiakin syntyi, mutta käytännön toimet jäivät puuttumaan. Silloista strategiaa ei tietenkään voi hyödyntää, koska se on edellisen hallituksen tekemä”, kritisoi rahataitovalmentaja Sjögren.
”Pahoin pelkään, että Orpon hallituksella muutama miljoona taas palaa suunnitteluun ja mitään konkreettista ei synny. Ongelmana on, että hallituskausi on neljä vuotta. Harvat asiat menevät konkretian tasolle siinä ajassa. Tuolla suunnitteluun käytetyllä rahamäärällä saisi varsin paljon rahataitovalmennusta kansalaisille”, tietää Sjögren.
Rahataitopelejä kohderyhmittäin
Varapuulla on myös kokemusta koululaisten rahataitojen valmennuksesta, sillä se teki opetushallituksen kanssa yhteistyössä Money talent -pelin. Opetussuunnitelma muuttui vuonna 2016, joka edellytti talousopetusta ensimmäisen asteen opiskelijoille. Digitaalinen puolentoista tunnin peli opetti koululaisille viihteellisesti ja konkreettisesti rahataitoja. Pelaaja joutui perehtymään muun muassa skeittari Millan rahankäyttöön ja tekemään siihen parannuksia. Peli opetti konkreettisten tekojen kautta pelaajalle rahataitoja. ”Koululaisille peliympäristö on mieluinen paikka oppia, miksi sitä ei hyödynnettäisi jatkuvasti”, kysyy rahataitovalmentaja Sjögren.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
www.varapuu.fi
Mikko Sjögren
040 555 4632
mikko@varapuu.fi
Linkit
Tietoa julkaisijasta
Valmennusyhtiö Varapuu järjestää rahankäytön, sijoittamisen ja vaurastumisen valmennuksia. Vuonna 2007 perustetun yhtiön tarkoitus on opettaa ihmisille järkeviä taloustaitoja — sitä, miten tavallinen ihminen voi oppia taitavaksi rahan kanssa ja vaurastua esimerkiksi sijoittamalla.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Varapuu
Loma-asuntosijoittaminen à la Jenni Ohvanainen12.8.2024 07:03:00 EEST | Tiedote
Kuinka hevostytöstä kasvoi kosmopoliitti ilmailualan ammattilainen ja pääomasijoittaja, joka on erikoistunut laadukkaisiin vuokrahuviloihin?
Näin opit manageroimaan omaa talouttasi (Velat saataviksi artikkelisarja 3/3)29.7.2024 07:03:00 EEST | Tiedote
Tili tuli, tili meni on valitettavan yleinen rahan manageroinnin malli. Se voisi olla toisinkin tai pitääkin olla, jos mielii vaurastua. Miten manageroidaan taloutta, jotta siitä seuraa vaurautta ja taloudellista riippumattomuutta?
Velat saataviksi - vitsi vai tavoite? Osa 2(3) Eroon lainoista – opi vyörytystyökalun käyttö15.7.2024 07:01:00 EEST | Tiedote
On olemassa hyviä ja huonoja lainoja, mutta myös erittäin huonoja lainoja. Hyvät lainat kasvattavat omaisuutta, huonot vievät sitä. Huonot lainat syventävät talousahdinkoa, joten niistä on hankkiuduttava eroon pikaisesti. Tässä artikkelissa neuvotaan, kuinka huonoista lainoista pääsee eroon puolta lyhyemmässä ajassa Velkamurskaimen avulla.
Oman taloustilanteen perinpohjainen selvittäminen (Velat saataviksi artikkelisarja 1/3)1.7.2024 11:26:11 EEST | Tiedote
Tiedätkö tarkalleen mitä tienaat, kuinka paljon kulutat ja mihin rahasi menevät eurolleen? Ja tiedätkö miksi toimit raha-asioissa kuten toimit?
Velat saataviksi — vitsi vai tavoite?18.6.2024 13:23:33 EEST | Tiedote
Tästä artikkelista alkaa Velat saataviksi -artikkelisarja, jonka tarkoitus on opastaa kädestä pitäen, kuinka oma talous saadaan miinusmerkkisestä voitolliseksi. Tämä artikkeli kertoo vain pääperiaatteet. Seuraavat artikkelit aiheesta ovat syventäviä.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme