Tampereen yliopisto

Tyypin 1 diabeteksen ehkäisyyn suunnattu enterovirusrokote läpäisi ensimmäisen ihmiskokeen

Jaa

Rokote perustuu tutkimusnäyttöön, että Coxsackie B -enterovirusinfektio lisää riskiä sairastua tyypin 1 diabetekseen. Nyt testattu valmiste sai aikaan hyvän immuunivasteen Coxsackie B -viruksia vastaan. Seuraavaksi selvitetään rokotteen infektioilta ja diabetekselta suojaava teho.

Coxsackie B -ryhmän enteroviruksia ja tyypin 1 diabetesta vastaan suunnattu rokote läpäisi ensimmäisen ihmisillä tehdyn tutkimuksen. Testatun rokotteen resepti selvitettiin 10 vuoden mittaisessa tuotekehitysjaksossa.
Coxsackie B -ryhmän enteroviruksia ja tyypin 1 diabetesta vastaan suunnattu rokote läpäisi ensimmäisen ihmisillä tehdyn tutkimuksen. Testatun rokotteen resepti selvitettiin 10 vuoden mittaisessa tuotekehitysjaksossa. Kuva: Jonne Renvall/Tampereen yliopisto

Coxsackie B -ryhmän enteroviruksia ja tyypin 1 diabetesta vastaan suunnattu rokote läpäisi onnistuneesti ensimmäisen ihmisillä tehdyn tutkimuksen. Valmiste osoittautui turvalliseksi ja sai aikaan hyvän immuunivasteen Coxsackie B -viruksia vastaan. Tutkimuksen tulokset julkaistiin eilen Euroopan johtavassa diabetesalan tiedelehdessä.

– Tulos on tärkeä virstanpylväs ja mahdollistaa rokotteen etenemisen seuraaviin tutkimusvaiheisiin. Rokote perustuu lisääntyvään tutkimusnäyttöön siitä, että Coxsackie B -virusinfektio aiheuttaa riskin sairastua tyypin 1 diabetekseen. Tämän hetken tiedon valossa nämä virukset pystyvät infektoimaan haiman insuliinia tuottavat solut. Tämän seurauksena syntyy insuliinin puutteeseen johtava soluvaurio. Lopullista varmuutta asiasta ei kuitenkaan ole vielä saavutettu, toteaa virusopin professori Heikki Hyöty Tampereen yliopistosta. Hyöty on tehnyt pitkään tieteellistä tutkimusta aiheesta.

Tyypin 1 diabetes puhkeaa usein lapsena ja vaatii elinikäisen insuliinipistoshoidon. Sen syntyyn vaikuttavat sekä geneettinen herkkyys että ympäristötekijät. Tarkkaa syntymekanismia ei tiedetä, mutta haimaan ja sen insuliinia tuottaviin soluihin hakeutuvien enterovirusten, erityisesti Coxsackie B -virusten, merkityksestä on kertynyt paljon näyttöä.

Tyypin 1 diabetes on viime aikoina yleistynyt. Se lyhentää keskimääräistä elinikää ja keinoja sen ehkäisyyn etsitään kuumeisesti. Suomessa tyypin 1 diabeteksen ilmaantuvuus on suurinta maailmassa. Tällä hetkellä noin 50 000 suomalaisella ja 8,7 miljoonalla ihmisellä koko maailmassa on tyypin 1 diabetes. Enterovirukset puolestaan ovat ihmisen yleisimpiä viruksia ja ne aiheuttavat hyvin monenlaisia sairauksia, mutta toistaiseksi rokote on ollut saatavilla vain yhtä enterovirusten alaryhmää, polioviruksia, vastaan.

Nyt testatun rokotteen resepti selvitettiin 10 vuoden mittaisessa tuotekehitysjaksossa, jonka perusteella rokotteeseen valittiin viisi eri Coxsackie B -virustyyppiä.

– Nämä virustyypit aiheuttavat merkittävää sairastuvuutta ympäri maailmaa ja liittyvät tyypin 1 diabeteksen riskiin. Vactech Oy kehitti rokotteen sisältämät viruskannat ja hankki kumppanikseen amerikkalaisen Provention Bion, jolle se lisensoi rokotteen oikeudet tuotteen jatkokehitystä varten. Näin päästiin valmistamaan ihmisillä tehtävään tutkimukseen soveltuva rokote ja toteuttamaan tämä ensimmäisen vaiheen tutkimus yhteistyössä turkulaisen CRST Oy:n sekä Tampereen ja Helsingin yliopistojen kanssa. Suuri kansainvälinen lääkeyritys Sanofi osti Provention Bion viime vuonna, jolloin myös lisenssisopimus siirtyi Sanofille, toteaa suomalaisen Vactech Oy:n toimitusjohtaja Raimo Harju.

– Nyt julkaistut tulokset osoittavat, että tällä teknologialla saadaan aikaan turvallinen rokote, joka herättää tehokkaasti immuunipuolustuksen kaikkia rokotteen sisältämää viittä Coxsackie B -virusta kohtaan. Seuraavaksi täytyy selvittää rokotteen infektioilta ja diabetekselta suojaava teho, toteaa professori Mika Scheinin, joka toimi tutkimuksesta vastaavana lääkärinä CRST-tutkimuskeskuksessa.

– Tämä tutkimus tehtiin terveillä vapaaehtoisilla aikuisilla. Seuraavaksi rokotetta tulisi tutkia lapsilla, jotka ovat sen pääkohderyhmä, toteaa professori Mikael Knip Helsingin yliopistosta.

Vaikka nyt saadut tulokset antavat tärkeän signaalin rokotteen toimivuudesta, menee kuitenkin vielä useita vuosia, jotta voidaan selvittää sen mahdollinen tehokkuus diabeteksen estossa.

Tampereen yliopiston virologian tutkimusryhmä, jonka johtajana toimii professori Heikki Hyöty, selvittää tyypin 1 diabeteksen ja muiden immuunivälitteisten sairauksien syntymekanismeja. Ryhmä on kansainvälisesti merkittävässä roolissa enterovirusten ja tyypin 1 diabeteksen välisen yhteyden löytymisessä, ja tutkii parhaillaan ilmiön mekanismia ja kausaliteettia.

Vactech kehittää ja lisensoi rokotteita sekä rokote- ja diagnostiikkateknologioita. Yksityisomisteisella Vactechilla on pitkä yhteistyöhistoria niin teollisten kuin akateemisten kumppaneiden kanssa.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Heikki Hyöty
Tampereen yliopisto, lääketieteen ja terveysteknologian tiedekunta
heikki.hyoty@tuni.fi
0505168480

Kuvat

Coxsackie B -ryhmän enteroviruksia ja tyypin 1 diabetesta vastaan suunnattu rokote läpäisi ensimmäisen ihmisillä tehdyn tutkimuksen. Testatun rokotteen resepti selvitettiin 10 vuoden mittaisessa tuotekehitysjaksossa.
Coxsackie B -ryhmän enteroviruksia ja tyypin 1 diabetesta vastaan suunnattu rokote läpäisi ensimmäisen ihmisillä tehdyn tutkimuksen. Testatun rokotteen resepti selvitettiin 10 vuoden mittaisessa tuotekehitysjaksossa.
Kuva: Jonne Renvall/Tampereen yliopisto
Lataa

Linkit

Tampereen yliopisto kytkee yhteen tekniikan, terveyden ja yhteiskunnan tutkimuksen ja koulutuksen. Teemme kumppaniemme kanssa yhteistyötä, joka perustuu vahvuusalueillemme sekä uudenlaisille tieteenalojen yhdistelmille ja niiden soveltamisosaamiselle. Luomme ratkaisuja ilmastonmuutokseen, luontoympäristön turvaamiseen sekä yhteiskuntien hyvinvoinnin ja kestävyyden rakentamiseen. Yliopistossa on 22 000 opiskelijaa ja henkilöstöä yli 4 000. Rakennamme yhdessä kestävää maailmaa.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Tampereen yliopisto

Väitös: Asuntorakennuttajien uudisasuntokohteiden myyntiehdot toimivat riskienhallinnan välineinä18.12.2024 08:11:56 EET | Tiedote

Väitöstutkimuksessaan TkL Tuija Lönnrot tutki asuntorakennuttajien uudisasuntokohteiden myyntiehtoja ja niihin sisältyviä riskejä sekä riskienhallintaa myyntiehdoissa. Tutkimustulokset auttavat eri toimijoita tiedostamaan muun muassa myyntiehtojen suuren määrän ja suunnittelemaan toimenpiteitä riskien hallitsemiseksi. Asunto-osakeyhtiömuotoisten uudisasuntojen myyntiehtoja, niiden riskejä sekä riskienhallintaa ei ole aiemmin tutkittu kattavasti.

Väitös: Sairaalaorganisaatioiden osastonhoitajat kohtaavat vaateita ja odotuksia kliinisen työn johtamisessa13.12.2024 12:04:50 EET | Tiedote

Sairaalaorganisaatioissa kliinisen työn johtaminen ja hallinnollisten tehtävien yhteensovittaminen voi olla haastavaa. Näin kertoo terveystieteiden maisteri Mirja Ottman-Salminen, joka kehitti väitöskirjatutkimuksessaan sairaalaorganisaatioiden osastonhoitajien kliinisen työn johtamisen toimintamallia. Asiakaslähtöinen, kliinisen työn johtaminen ja sen tutkimus on ajankohtaista, jotta SOTE-uudistuksen tavoite eli sosiaali- ja terveydenhuollon palvelujen asiakaslähtöinen integraatio saavutetaan.

Tampereen yliopistosta valmistuu yli 4 000 tutkinto-opiskelijaa tänä vuonna – Pirkanmaa pitää tulevaisuuden osaajat13.12.2024 10:09:38 EET | Tiedote

Tänä vuonna Tampereen yliopistosta valmistuu yli 4 000 tutkinto-opiskelijaa. Määrässä ovat mukana kandidaatintutkinnon suorittaneet opiskelijat. Yli puolet valmistuneista suoritti ylemmän korkeakoulututkinnon (esim. diplomi-insinööri ja maisteri). Pirkanmaa houkuttelee ja pitää tulevaisuuden osaajia, sillä puolet valmistuneista jää maakuntaan.

Väitös: Neuvolaterveydenhoitajat tarvitsevat koulutusta varmistamaan pitkäkestoisen imetyksen ohjausosaamista12.12.2024 15:13:45 EET | Tiedote

Yli yksivuotiaan lapsen imetyksellä on merkittäviä terveyshyötyjä niin lapselle kuin äidille. Pitkäkestoista imetystä ei kuitenkaan nähdä länsimaisessa kulttuurissa yleisesti hyväksyttävänä, ja terveydenhuollon ammattilaisten ohjausosaaminen siitä on puutteellista maailmanlaajuisesti. Terveystieteiden maisteri Oona Ojantausta tutki väitöskirjassaan vauvavuoden jälkeen jatkuvaa imetystä äitien kokemusten ja neuvolaterveydenhoitajien imetysohjausosaamisen näkökulmista.

Väitös: Maria Jotunin dialogikerronta kommentoi naisten yhteiskunnallista asemaa12.12.2024 14:46:01 EET | Tiedote

Dialogikerronta on kaunokirjallisuuden vakiintunut mutta verrattain vähän tutkittu kerronnallinen ilmiö. Väitöstutkimuksessaan Anna Kuutsa tutkii dialogikerronnan, avioliittokertomusten ja yhteiskunnallisen teeman suhdetta Maria Jotunin (1880–1943) proosafiktiossa. Ensimmäisenä Jotunin proosatuotantoa käsittelevänä monografiana tutkimus tarjoaa uutta tietoa kotimaisen klassikkokirjailijan tuotannon keskeisistä ja kirjallisuushistoriallisesti merkittävistä ominaispiirteistä.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye